icon

Skúsenosti s obsedantno-kompulzívnou poruchou: Ako zvládať výzvy?

19. jan 2025

Prosim vas mate s týmto ochorenim skúsenosti konkrétne co sa tyka nadmerneho upratovania? Sú s tým spojené strašne nervy z neporiadku samozrejme potom hádky.Muselo sa to umna objaviť v tehotenstve nikdy predtým som taká nebola neviem si to vysvetliť.Este k tomu som podráždena az príliš výbušná ked ma nieco nahneva je vomne tolko zlosti viem strašne nadavat aj mužovi ale uz sa stalo ze aj synovi .Neviem sa niekedy ovládať 😔pritom často plačem, dokáže ma rozplakať skoro všetko a hlavne to aká som😔citim sa preto zle,velmi zle nechcem byť taká no v tej chvíli sa neviem nejak ovládnuť 😒Syn menší ma 11mesiacov nechcem aby videl ze jeho matka je psycho😔dost co to zažíva starší a nechape co sa somnou deje tiež mi hovorí mamina ty si nikdy taka nebola.Ku psychiatricke samozrejme pojdem čakám na vyšetrenie

jamimo
19. jan 2025

poznám pár ľudí...
1. manželský pár, on upratuje ako besný, ona ešte po ňom, lebo to ževraj nie je dobre urobené. Potom ešte upratuje on po nej. Dokolečka dokola. Ona je tá nervóznejšia, stále ziape, že má doma bordel 🙄 Svojim spôsobom sú obidvaja rovnako OCD a vyhovuje im to nekonečné upratovanie=Zmysel ich života. Ich syn si klepká na čelo.
2. Manželský pár, on OCD, chronický upratovač, nemôže k nim chodiť syn s vnúčaťom. Chytá neurózu už len pri predstave smietky na koberci, pohára s vodou na stole 😵‍💫 Do auta ná zvlášť obuv, auto v interiéri vyzerá ako keby vyšlo rovno z fabriky. Nikoho v aute neodvezie, len seba...Manželka na nervy, užíva Xanax, nedá sa s ním žiť, na rozvod...
3. Manželský pár, ona choro upratuje... On na nervy, stále sa hádajú.
Prajem veľa šťastia v terapii.

maddie1711
19. jan 2025

Moj muž ma obsedantno kompulzivnu poruchu od kedy ho poznám. On je ale kontrolór, nie čistič. Ale takého stavy nemá. On ma takú tu typickú knižnú, ale aj tá sa mu už zmiernila. Príde obsesia (väčšinou sa ma opýta či je napr vypnutá voda, zamknuté auto, a pod) a potom by mala prísť kompulzia kedy to ,,musi ísť skontrolovať” ale za tie roky som ho nejak naučila že je všetko ok. Kedysi by bol schopný vrátiť sa nech sme boli kdekoľvek. Teraz mu ostalo ja to volám že chodenie okolo autá ( kdekoľvek zaparkuje, 3x sa pozrie z jednej strany na auto 3x z druhej, skontroluje predok-zadok, min.3x si skontroluje či ma kľúče - to zase volám tlapkanie po vrecku) a až tak od neho odíde. Takýchto blbosti je milión ale už som ich prestala vnímať. Najhoršie ale je keď sa niekde ponáhľame a on ma svoje ,,rituály” ktoré keď neurobí je nervózny a ma tu potrebu to ísť skontrolovať

balerina2025
19. jan 2025

@maddie1711 toto mam aj ja, stale kontrolujem ci je vsetko ok a ako sa muz na to lieci

maddie1711
19. jan 2025

@balerina2025 v podstate nijak. Kedysi mu na to dali antidepresíva, nakoľko je to forma depresie a to odmietol. Nezasahuje to do života tak, aby to musel nejak liečiť. Dosť sa v tomto smere spolieha na mňa, tým pádom nemá také časté nutkanie kontrolovať. A také tie jeho rituály už nerieši ani on a ani ja. Len ich musí urobiť. V podstate to sú už také jeho tyky. Zvykli sme si na to. Ja mam zase dospelácke adhd a v podstate istú formu ocd nakoľko ja všetko vždy počítam 😂. Ale myslím že táto forma je úplne najmenej škodná (koľko schodov prejdem, koľko slov napíše syn, koľko lyžičiek polievky si dam, kolko ťahov urobím keď si dávam špirálu, kamióny popri ceste, koľko riadov vyberiem z umyvackky) proste všetko čo sa dá počítať počítam. A dvojité veci (napr holenie nôh) musí byt rovnaký počet ťahov so žiletkou 😂. Muž sa smeje ked ho nevnímam či zasa počítam alebo koľko som napočítala.

maddie1711
19. jan 2025

@balerina2025 ale napr mužov strýko (asi to majú v rodine lebo svokra je extrémny zberateľ a vlastne jej brat ma tu formu upratovania a zarovnavania veci) on je iný extrém, ten sa na to lieči, nakoľko to bolo u nich v domácnosti neúnosné (syn ho chcel raz vyhodiť z okna, bez srandy) tam to bolo o tom že vyzuť sa pred dverami, otvoril ti dvere do kúpeľne a pustil vodu nech s rukami nechytas jeho veci, dal ti uterák ktorý hneď putoval do pračky a takto bola celá návšteva.

biba_18
20. jan 2025

takéto stavy sa riešia liekmi alebo ako píše @maddie1711 - bez liekov. ale vtedy by som odporúčala nejaké psychologické vedenie…

maddie1711
20. jan 2025

@biba_18 toto by som už asi riešila liekmi keby sme to mali doma. Nie je to sranda nielen pre autorkine ale aj psychické zdravie jej rodiny. V našom prípade sú to väčšinou úsmevne príhody(teda pokial niekam nemeskame, tak už prichádzajú nervy ale z mojej strany )

biba_18
20. jan 2025

@maddie1711 lenže ona má 11 mesačné dieťa, vôbec nemusí mať ocd! a hlavne, musí najprv na nejaké vyšetrenie ísť… ja jej nerobím predsa diagnostiku…

evkamotka
20. jan 2025

Ten psychiater je výborný napad, ja som sa bala ist k nemu s ocd a bol velmi mily, prijemny, nad nicim sa necudoval, chcel pomoct..ak mas cas, aspon online skus aj terapiu u niekoho, kto sa tym zaobera. Psycholog by ti vedel dat aj nejake tipy, techniky na lepsie zvladanie

maddie1711
20. jan 2025

@biba_18 áno moze mat poporodnu depresiu, ale keď je objednaná ku psychiatrovi, čiže si asi uvedomuje vážnosť situácie a chce to riešiť.

autor
20. jan 2025

@maddie1711 ano samozrejme uvedomujem si to preto som sa objednala len som chcela tu vedieť ze či to môže byť ono ja si uz nemyslím ze by to bola popôrodne niečo myslim ze sa to zhoršilo ale neviem presne povedať kedy .To s tým poriadkom určite v tehotenstve bola som doma a upratovala som dookola asi od nudy.Lenze pokial nieje nieco zrovnané podla mna viem to aj sto krát denne naprávať a samozrejme ma to rozčuľuje no

maddie1711
20. jan 2025

Tak v podstate aj toto moze byt forma popôrodného depresie. Ale najlepšie je, nechať to na odborníkov. My tu môžeme len polemizovať.

maddie1711
20. jan 2025

Držím palce, hlavne nech to čo najlepšie dopadne.