icon

Skúsenosti s pooperačným zotavením po cisárskom reze

mata3312
29. júl 2025

Ahojte, začínam posledný mesiac tehotenstva a posledné mesiace premýšľame nad plánovanou sekciou. Ja by som veľmi rada rodila prirodzene, no mám veľké obavy, pretože prvý pôrod bol zlý, dlho som sa neotvárala, nič nezaberalo a potom začali klesať bábätku ozvy a na cisársky už nebol čas, takže malú museli ťahať zvonom, tlačili na brucho a riadne nástrihli. Malú museli oživovať a hneď previesť do BA. Takže zážitok strašný. Bavila som sa aj s mojou gyn a na poslednej kontrole vravela že bábätko je ešte vyššie ako by malo byť a možno by vzhľadom na prvú skúsenosť šla cisárskym.

Obávam sa však aj toho, hlavne toho, že sa budem dávať dlho dokopy, doma mám ročné dievčatko a potrebujem fungovať čím skôr. Prosím napíšte vaše skúsenosti po cisárskom/ plánovanom cisárskom ( pretože je asi aj to rozdiel, či je to akútna sekcia a všetko sa robí v zhone, ako keď je niečo naplánované ). Ako dlho ste sa dávali dokopy? Dá sa ta bolesť potom zvládnuť skrz manipuláciu s bábätkom?

Budem vďačná za každú skúsenosť 🙏

Strana
z6
anonym_e7f49e
29. júl 2025

Nie moja osobna skusenost, ale kamaratka bola na planovanom cisarskom pred mesiacom, a teda prve dni nebola schopna sa postavit, chodit a ani starat sa o dieta. A to je mlada zdrava zena, dieta bolo malez nijake vyrazne komplikacie neboli. Povedala, ze keby nemaju rodinnu izbu s manzelom, nedokaze sa postarat. A vraj nechape vsetky tie reci aky je cisarak uzasny.
Ale vies jak, tak ako pri prirodzenom. Sto ludi, sto skusenosti, sto roznych vnimani.

Drzim Ti palce.

summer138
29. júl 2025

@mata3312 chodila som po 4 hodinách odkedy ma priviezli na izbu, po 6 hodinách vybratá cievka a dieťa na izbe, od druhého dňa som si chodila už po chodbe po kávu, u mňa úplne v pohode - pôrod v Starej Ľubovni.
72 hodín a domov. Chodila som doma na posteľ po štyroch, vstávala bez problému - vstrebatelne stehy som mala nič netrebalo vyberať, žiadny problém aj 2,5 roka po. Dala som si aj Hyallobarrier gél proti zrastom, skoro som aj začala behať cvicit úplne bez problémov.

luciaruz
29. júl 2025

No tak ja som na cisár musela ist, neotvoril sa mi kŕčok maternice ani po 3 dňoch rozťahovania. A za mna uplne okej, mna nič nebolelo 😆 asi som divná, ale naozaj nic, ja som vstala a fungovala s malou normalne.

kika689
29. júl 2025

@mata3312 mám za sebou akútnu sekciu v apríli a poviem vám nie je to nič moc . Sekciu som mala ráno zobudili ma a dieťatko som videla až večer. Nevedela som sa ani postaviť, každý nádych ma bolel. Z jisky ma prevážali na vozíku lebo som nevedela sama chodiť . A čo sa týka zostavovania . Zotavovala som sa 3 mesiace, manžel zostal doma a staral sa o mňa aj o malého. A keby som mohla rodiť prirodzene vybrala by som si túto cestu, mňa sa nikto nepýtal sekcia musela byt, kedze som maká vysokú horúčku a keď malého vybrali mal okolo krku dva krát pupočnú šnúru. Toto je moja osobná skúsenosť.

mata3312
autor
29. júl 2025
@summer138

@mata3312 chodila som po 4 hodinách odkedy ma priviezli na izbu, po 6 hodinách vybratá cievka a dieťa na izbe, od druhého dňa som si chodila už po chodbe po kávu, u mňa úplne v pohode - pôrod v Starej Ľubovni.
72 hodín a domov. Chodila som doma na posteľ po štyroch, vstávala bez problému - vstrebatelne stehy som mala nič netrebalo vyberať, žiadny problém aj 2,5 roka po. Dala som si aj Hyallobarrier gél proti zrastom, skoro som aj začala behať cvicit úplne bez problémov.

@summer138 takéto nieco sa dobre počúva, mali ste pred tým už nejakú operáciu? Mne pred rokom vyberali žlčník, dva mesiace po pôrode a tiež som sa za nejaké 3 dni dala ako tak dokopy , ide mi o to, že niektoré telo sa možno zotavuje lepšie, iné horšie. Tak či ste aj vy mali predtým nejakú skúsenosť kedy ste sa tiež dali rýchlo dokopy

xrcdny16
29. júl 2025
@summer138

@summer138 uplne do detailu ta ista skusenost a tiez stara lubovna.

mata3312
autor
29. júl 2025
@kika689

@mata3312 mám za sebou akútnu sekciu v apríli a poviem vám nie je to nič moc . Sekciu som mala ráno zobudili ma a dieťatko som videla až večer. Nevedela som sa ani postaviť, každý nádych ma bolel. Z jisky ma prevážali na vozíku lebo som nevedela sama chodiť . A čo sa týka zostavovania . Zotavovala som sa 3 mesiace, manžel zostal doma a staral sa o mňa aj o malého. A keby som mohla rodiť prirodzene vybrala by som si túto cestu, mňa sa nikto nepýtal sekcia musela byt, kedze som maká vysokú horúčku a keď malého vybrali mal okolo krku dva krát pupočnú šnúru. Toto je moja osobná skúsenosť.

@kika689 ak sa môžem spýtať, z čoho ste mali také komplikácie že musela byť akútna sekcia?

moni106
29. júl 2025

@mata3312 ja som mala planovany cisarsky. 1 den som musela lezat a na druhy den uz som sa starala o babatko. Prve dni isli tazko.Na 5 den nas prepustili a to som uz vedela fungovat doma a bez bolesti.

anonym_e7a83f
29. júl 2025

Mam za sebou 2 cisarske a normalne som fungovala. Pri prvom ma postavili po 6 hodinach tusim, pri druhom (planovanom) tusim po 4h. Vecer som uz isla normalne sama do sprchy 🤷‍♀️

mata3312
autor
29. júl 2025
@luciaruz

No tak ja som na cisár musela ist, neotvoril sa mi kŕčok maternice ani po 3 dňoch rozťahovania. A za mna uplne okej, mna nič nebolelo 😆 asi som divná, ale naozaj nic, ja som vstala a fungovala s malou normalne.

@luciaruz tak to je super, vy ste teda mali dobrú skúsenosť 🙂

biglovemom
29. júl 2025

Vies co zalezi to od človeka
Ja som mala akútnu sekciu rano ,vecer som stala a chodila.zhrbena ale chodila .sestricka ma brzdila 😂
Ale ja som typ človeka - co ta nezabije to ta posilní.mna položí teplota ale cisársky isto nie 😂
Ano bolesti počas smiechu ,bolesti rany ale ako pisem - je to o človeku.
😊

mata3312
autor
29. júl 2025
@anonym_e7f49e

Nie moja osobna skusenost, ale kamaratka bola na planovanom cisarskom pred mesiacom, a teda prve dni nebola schopna sa postavit, chodit a ani starat sa o dieta. A to je mlada zdrava zena, dieta bolo malez nijake vyrazne komplikacie neboli. Povedala, ze keby nemaju rodinnu izbu s manzelom, nedokaze sa postarat. A vraj nechape vsetky tie reci aky je cisarak uzasny.
Ale vies jak, tak ako pri prirodzenom. Sto ludi, sto skusenosti, sto roznych vnimani.

Drzim Ti palce.

@anonym_e7f49e ďakujem za skúsenosť, asi je to naozaj 50:50

mata3312
autor
29. júl 2025
@moni106

@mata3312 ja som mala planovany cisarsky. 1 den som musela lezat a na druhy den uz som sa starala o babatko. Prve dni isli tazko.Na 5 den nas prepustili a to som uz vedela fungovat doma a bez bolesti.

@moni106 myslíte že dni sli ťažko skrz bolesť ? Aj tak je super že po 5 dňoch to bolo už relatívne v pohode.

elz1920
29. júl 2025

Ja hovorím, lepší dobrý cisársky ako hrozný a ťažký pôrod s kliešťami a zvonom. Mám za sebou dve akútne sekcie v rozmedzí 22 mesiacov. Dávala som sa dokopy celkom dobre, najhoršie je postaviť sa a potom to už šlo. Suchý nácvik som mala po žlčníku 😄 Každý reaguje inak, ale ja by som si určite znova vybrala sekciu. To, čoho som sa bála, bolo mojou záchranou.

barny
29. júl 2025

Neviem teda porovnat prirodzeny, kedze prva bola akutna sekcia a druha planovana, chodila som na druhy den, postavia ta a dalo sa a soferovala som na 10 t den, prvy cs 24 rokov a druhy 31

mata3312
autor
29. júl 2025
@anonym_e7a83f

Mam za sebou 2 cisarske a normalne som fungovala. Pri prvom ma postavili po 6 hodinach tusim, pri druhom (planovanom) tusim po 4h. Vecer som uz isla normalne sama do sprchy 🤷‍♀️

@anonym_e7a83f super, máte to tak bežne v živote, že máte vysoký prah bolesti?

moni106
29. júl 2025
@mata3312

@moni106 myslíte že dni sli ťažko skrz bolesť ? Aj tak je super že po 5 dňoch to bolo už relatívne v pohode.

@mata3312 ano bolesti som mala, ked som vstavala hlavne a chodila, ale kazdym dnom to bolo lepsie.

sweetdreams1
29. júl 2025

Mne po 12 hodinách sestrička pomohla sa postaviť a ísť sa osprchovať, to teda bolo všelijaké, ale potom to už postupne vsekto išlo. Tie prvé hodiny po cisárskom sú bolestivé, ale zase sa vyhneš pôrodným bolestiam. Zazila som oboje a neviem povedať, čo je komfortnejsie. Ale vzhľadom na tvoj prvý pôrod by som asi ten cisársky aj zvazila.
P.s. ja som po cisárskom rozbehla kojenie ani neviem ako, po prirodzenom to nešlo ani za svet

ivanaks
29. júl 2025

Mala som akútny cisársky v spinále a ešte v ten deň som fungovala. Nemala som žiadne bolesti, chodila som hneď vystretá. Celé je to aj o Tvojom mentálnom nastavení. Cca 2 roky predtým som mala gynekologickú operáciu, a to som chodila zhrbená a ubolená ešte týždeň. Cisársky bol oproti tomu brnkačka. Veľa robí aj to, že máš drobčeka, o ktorého sa treba postarať a všetko ostatné ide bokom. Viac ma trápilo, že drobec bol maličký a neprisal sa. Musela som mu odsávať mlieko.

anonym_3d569c
29. júl 2025

Ja som bola po akutnom cisarskom a po tyzdni som fungovala normalne isla som aj cez bolest .. a podla mna boli kontrakcie ovvela horsie ako bolest po sekcii

mata3312
autor
29. júl 2025
@elz1920

Ja hovorím, lepší dobrý cisársky ako hrozný a ťažký pôrod s kliešťami a zvonom. Mám za sebou dve akútne sekcie v rozmedzí 22 mesiacov. Dávala som sa dokopy celkom dobre, najhoršie je postaviť sa a potom to už šlo. Suchý nácvik som mala po žlčníku 😄 Každý reaguje inak, ale ja by som si určite znova vybrala sekciu. To, čoho som sa bála, bolo mojou záchranou.

@elz1920 ako som písala, ja by som si tým rada prešla ak by mal byť hladký priebeh, ale to nikto dopredu nevie 🙂 a bábätko nechcem zase ohroziť a zažívať niečo podobné. Ak sa môžem spýtať, deti sú v pohode, zdravé aj vývojovom a tak? Čítala som viacero príspevkov, kde mamičky hejtovali cisárske/ plánované sekcie , že je to pre bábätko veľká trauma, bývajú plačlivé, častokrát majú problém pridať sa a podobne. Že je to pre ne ako keby šok, že zrazu ho vytiahnu z tepla, tmy ako keď si prejde samo prírodnými cestami a pod. Ak si niekto prečíta, toto ma zaujíma celkom, či boli potom vaše deti " v pohode", kojenie, plače v noci aj v neskoršom období a pod. Ďakujem 🙂

mimusha3
29. júl 2025

Ja som mala štyri sekcie. Všetky v celkovej anestéze. Prvá a posledná boli najhoršie.
Prvá kvôli tomu, že som nevedela čo ma čaká a posledná kvôli tomu, že som musela mať stent a keď mi ho vyberali mala som pocit, že sa im tam pozvraciam. Chodila som už na druhý deň po každej sekcii, ale všetko ma bolelo. Každý pohyb i ten najmenší..

rivini
29. júl 2025

@mata3312 mala som dve planovane sekcie. Dovodom bola zla poloha plodu (raz priecne, raz sikmo). Moja skusenost bola velmi pozitivna. Je to velka brusna operacia, planovane vsak dnes uz velmi rutinna a bezpecna. Vstala som pri oboch hned, ako mi doznela spinalka (ca. po 5 hodinach). Toto odporuca WHO-cim skor vstat, tym rychlejsie nabehnu rekonvalencne procesy. Mozem potvrdit. Ak rodis na SK, asi tam bude este zastaraly postup a budes musiet chvilu lezat, neviem. Ja som bola rychlo fit, bolesti v prvych 3-4 dnoch potom uz bez Ibuprofenu. Babatko som mala cely cas pri sebe a uz vlastne od prveho postavenia sa normalne fungovala. Babatko dvihat mozes aj po cisaraku…Po ca. dvoch tyzdnoch som uz soferovala a naozaj mi bolo fajn. Doma som tiez fungovala dobre. No predtym som si dost nastudovala o spravnom dychani a vstavani. Nasledky nemam zatial ziadne. Za mna boli sekcie super, detom by som ale bola priala prirodzeny porod, ak by naozaj siel prirodzene…

mata3312
autor
29. júl 2025
@barny

Neviem teda porovnat prirodzeny, kedze prva bola akutna sekcia a druha planovana, chodila som na druhy den, postavia ta a dalo sa a soferovala som na 10 t den, prvy cs 24 rokov a druhy 31

@barny super, ďakujem za skúsenosť

labocca
29. júl 2025

@mata3312 ahoj ja som mala tiez planovanu sekciu,musela som sice po nej lezat 24 hod. Ale akonahle mi pomohli prvykrat vstat to bolo trosku bolestive ale potom som fungovala,uz aj maleho som mala sama v noci pri sebe. No a na 4 den som sla domov...a bez problemov/doteraz neviem ako🙂) som v pohode vysla domov na 5 poschodie bez vytahu.

lucia13022023
29. júl 2025

Záleží aj kde ti ho urobia. Ja síce osobnú skúsenosť nemám, no sestrnica mi veľmi dopodrobna opísala aké to je.
Prvý cisár v LV hrôza, cievkovali ju na viac x, trval asi hodinu, cítila ťahanie, spinal zavádzany na viac krát. Ze katastrofa. Davala sa dlho dokopy
Druhý NR, do par dni bola fit, cisársky trval ani nie 20 min, nič necítila, cievkovanie aj spinal na prvý krát, po 10h ju postavili, po dvoch dňoch chodila po oddeleni s miernymi bolesťami..

mata3312
autor
29. júl 2025
@rivini

@mata3312 mala som dve planovane sekcie. Dovodom bola zla poloha plodu (raz priecne, raz sikmo). Moja skusenost bola velmi pozitivna. Je to velka brusna operacia, planovane vsak dnes uz velmi rutinna a bezpecna. Vstala som pri oboch hned, ako mi doznela spinalka (ca. po 5 hodinach). Toto odporuca WHO-cim skor vstat, tym rychlejsie nabehnu rekonvalencne procesy. Mozem potvrdit. Ak rodis na SK, asi tam bude este zastaraly postup a budes musiet chvilu lezat, neviem. Ja som bola rychlo fit, bolesti v prvych 3-4 dnoch potom uz bez Ibuprofenu. Babatko som mala cely cas pri sebe a uz vlastne od prveho postavenia sa normalne fungovala. Babatko dvihat mozes aj po cisaraku…Po ca. dvoch tyzdnoch som uz soferovala a naozaj mi bolo fajn. Doma som tiez fungovala dobre. No predtym som si dost nastudovala o spravnom dychani a vstavani. Nasledky nemam zatial ziadne. Za mna boli sekcie super, detom by som ale bola priala prirodzeny porod, ak by naozaj siel prirodzene…

@rivini super, ďakujem za podrobný opis a odporúčania, skúsim si aj ja postudovat niečo o tom 🙂 môžem sa aj vás spýtať či máte pocit že to deti nejak "poznačilo" to že šli cisárskym? Niektoré mamičky dosť spochybnuju hlavne plánované sekcie, že to nie je pôrod, že je to len pohodlnosť s celkovo odsudzuju cisarske...že deti sú potom dost plačlivé, nechcú sa prisat a neskôr majú problém so spánkom, že je to pre ne ako keby šok a odrazí sa to potom na ich vývoji.

mata3312
autor
29. júl 2025
@labocca

@mata3312 ahoj ja som mala tiez planovanu sekciu,musela som sice po nej lezat 24 hod. Ale akonahle mi pomohli prvykrat vstat to bolo trosku bolestive ale potom som fungovala,uz aj maleho som mala sama v noci pri sebe. No a na 4 den som sla domov...a bez problemov/doteraz neviem ako🙂) som v pohode vysla domov na 5 poschodie bez vytahu.

@labocca super, ďakujem🙂

mata3312
autor
29. júl 2025
@lucia13022023

Záleží aj kde ti ho urobia. Ja síce osobnú skúsenosť nemám, no sestrnica mi veľmi dopodrobna opísala aké to je.
Prvý cisár v LV hrôza, cievkovali ju na viac x, trval asi hodinu, cítila ťahanie, spinal zavádzany na viac krát. Ze katastrofa. Davala sa dlho dokopy
Druhý NR, do par dni bola fit, cisársky trval ani nie 20 min, nič necítila, cievkovanie aj spinal na prvý krát, po 10h ju postavili, po dvoch dňoch chodila po oddeleni s miernymi bolesťami..

@lucia13022023 mám v pláne rodiť v TN, tak dúfam že takéto veci sa nestanú že sa niekde netrafila alebo podobné. Ďakujem každopádne za skúsenosť 🙂

oblecenie99
29. júl 2025

Ahoj, ja som mala veľmi podobný priebeh prvého pôrodu ako ty, ibaže ja som sa vôbec neotvárala, tak ma vzali na akútnu sekciu.
Pri druhom ma celý čas držali v Tom, že veď uvidíme. Úprimne ti napíšem, nebolo mi to veľmi príjemné, že som nevedela, na čom som. Napokon ma hospitalizovali v jeden pondelok s tým, že sa uvidí, či porodim, ale nakoľko som mala tehotenskú cukrovku (pre ktorú vraj nemožno prenášať) a predchádzajúcu sekciu (pre ktorú vraj nemožno vyvolávať), vzhľadom na predchádzajúcu priebeh (neotvaranie, klesajúce ozvy, slabé pohyby ku koncu), tak mi povedali, že na ďalší deň idem sekciou. A naozaj sa mi uľavilo popravde. Lebo som vedela, na čom som. A že nejdeme čakať a experimentovat.
Na bolesť sa pripraviť nevieš, ale počítaj s tým, že bolieť to bude. Mám dve skúsenosti, a napíšem ti, že som si tesne PO dosť často hovorievala, že ženy za toto (a tak všeobecne pôrod) treba vážiť a že žiadny chlap by toto so sebou nedal robiť dobrovoľne, ale tiez, že sa to vydržať jednoznačne dá.
A dá sa fakt.
Ja som bola uspávana v oboch prípadoch, neucinkoval spinal, tak sa viem vyjadriť iba k tomu. Pýtaj si niečo proti bolesti, ak to cítiš tak, že ešte treba. Prvá noc bude zrejme najťažšia, ale vydržíš (ja som dokonca kašľala, lebo som tesne predtým niečo chytila a stehy sa mi nerozleteli, tak kľud 🙈). Prvé vstávanie bude naozaj náročné, ale zvládneš to. Proste ženské telo je úžasné. Po týždni, dvoch už budeš slušne chodiť. Každým dňom je to lepšie. Základ je ich počúvať a hýbať sa. Mne teraz prišli aj z rehabky a vysvetlili mi techniku, ako správne vstávať a ako dýchať a brutálne to pomohlo. Čo ešte bolo super, že som mala šťastie na nadštandard a bola som celý čas sama. Na izbe som mala gauč a prvé dva dni som le krutila hlavou, že cha, načo, tam si ja určite nesadne, že to sa nedá. A v druhej polovici pobyty som na nom pohode sedela a kojila dcéru. Neboj sa zákroku, bude to fajn.
Ešte dopisem k tvojej poslednej otázke: syn musel cvičiť, ale neviem, či to bolo sekciou. Mal totiž veľmi silný torticolis (skrátený krcný sval), ale to bolo z dôvodu polohy v bruchu: ja som aj voľným okom mala viditeľne krivé brucho. Bol posunutý dole dávnejšie a trošku sa tak zasekol, preto ten krk. Ale je v poriadku, do roka sme boli sledovaný neuro a cvičili Bobatha. Mal aj slabý trup, vraj sa to deťom po sekcii stáva, ale poznám plno deti, a ktorými nemuseli cvicit (mám dve kamošky, každá má deti po troch sekciách a tie decká sú práveže veľmi silné v hrubej motorike). Čo ale by som odporučila aj z prevencie (sú krajiny, kde sa to robí pre deti po sekcii vraj automaticky už v nemocnici) je osteopatia pre bábätká. Skús pogooglit. Synovi to veeeeelmi pomohlo, aj na koliky mimochodom 🙂 Syn je v poriadku

Strana
z6