icon

Skúsenosti s použitím Zinerytu na akné

veverkaa2
21. mar 2025

Dobrý deň, prosím máte skúsenosti so Zinerytom?
V pribalovom letáku ku lieku Zineryt na akné sa píše, že účinky Zinerytu a iných liečivých prípravkov sa môžu vzájomne ovplyvňovať no je uvedené aké/ akým prípravok/ liekom alebo čomu sa vyvarovať pri Zineryte. Kožná Dr. ku tomu info neposkytla

lilstar111
21. mar 2025

@veverkaa2 ono mne pomohol tym ze sa zmensilo to akne nebolo tak viditelne ale prestala som ho pouzivat zmenila som stravu a menej stresu hlavne.. akne mi zmizlo

veverkaa2
autor
21. mar 2025

@lilstar111 ďakujem za príspevok. A čo sa týka tých obmedzení pri lieku?

slniecko39
21. mar 2025

Dobrý deň, liek Zineryt obsahuje erytromycín, ktorý je inhibítor (spomaľovač) významného enzýmu v pečeni. Spomalením tohto enzýmu sa spomalí aj vylučovanie niektorých iných liekov, napríklad warfarínu alebo digoxínu. Keďže sa menej vylučujú, pôsobia v organizme dlhší čas a ich účinok sa zvýrazňuje. Niektoré lieky zo skupiny antiepileptík môžu zase znižovať účinok erytromycínu. Vo Vašom prípade však ide o topickú aplikáciu liečiva, nie o užívanie erytromycínu perorálne vo forme tabletiek, takže aj množstvo, ktoré sa vstrebe cez pokožku do krvi a odtiaľ ovplyvní enzýmy v pečeni je výrazne nižšie ako by to bolo pri vnútornom užívaní erytromycínu. Ak ale užívate niektoré zo spomenutých liečiv, môžete sa poradiť so svojím lekárom. V zásade patrí Zineryt k dobre tolerovaným liekom a ako sa možno dočítať v príbalovom letáčiku, má pomerne málo nežiadúcich účinkov ako sú svrbenie, začervenanie alebo pálenie. Ohľadom tohto lieku je však najdôležitejšie, že sa nemá používať ak ste tehotná alebo máte alergiu na erytromycín a iné makrolidové antibiotiká / zinok / diizopropylsebaktát / etanol.
Snáď Vám akné čoskoro zmizne ale najkrajšia tvár je tá, ktorá sa usmieva, či už s akné alebo bez🙂

veverkaa2
autor
21. mar 2025

@slniecko39 ďakujem