Skúsenosti s užívaním liekov u starších rodičov - rady a tipy
Ahoj dámy,
čelím posledný čas výzve, ktorá ma dosť znepokojuje. Starká (manželova mama) má predpísaných niekoľko liekov, ktoré by mala užívať pravidelne. No stáva sa, že na to často zabudne alebo si myslí, že ich už v ten deň vzala a tak ich užije znova (raz tak, raz tak).
Má niekto podobné skúsenosti? Ako ste sa s tým vyrovnali? Existuje nejaký systém alebo rutina, ktorá by mohla pomôcť pripomínať užívanie liekov? Alebo nejaké praktické rady, ktoré by pomohli predísť takýmto problémom?
Rada by som sa dozvedela, ako to zvládate vy a aké riešenia ste našli. Veľmi mi na nej záleží a chcem pomôcť, aby sa cítila čo najlepšie a aby sa jej stav nezhoršoval (resp. aby sa niekedy nepredávkovala).
Ďakujem vopred za vaše rady a skúsenosti
Davkovace tabletiek kupis v kazdel lekarni, nachystas davky tak ako su predpisane a potom uz len kontrolujes a upozornujes, ze treba vybrat "suflicek" na pondelok rano.
Ak davkovac liekov, tak poriadny. Moj svokor si ho obratil a bral rano tie, ktore mal brat vecer.
ďakujem. Máte pravdu, že dávkovače liekov môžu byť v mnohých prípadoch užitočné, avšak nie sú úplne komplexným riešením pre všetkých seniorov. Starká má predpísaných niekoľko rôznych liekov, ktoré má užívať v rôznych časoch dňa, je pre ňu náročné pamätať si, kedy a aký liek má užiť, aj s dávkovačom. Nehovoriac o tom, že niekedy si nespomenie ani len pozrieť do dávkovača. Rozmýšľam aj nadtým, že ak dôjde k zmenám v predpísanej liečbe, môže byť náročné znova si osvojiť rutinu. prípadne to, čo píše @oli18 🙂
Preto hľadáme komplexnejšie riešenie, možno aj nejakú aplikáciu na smartfóne alebo iný spôsob, ako by sme mohli kombinovať technológiu s každodennou rutinou. Ale vďaka za tip
Pacient Mal Alexa z amazonu. Alexa mu zahlasila, ze zober si lieky, nascanuj Libra a podobne.
Za mna nadavkovat lieky do 4 X denne, ano, da sa to. A banker vzdy zavolat, nech si zoberie, Este pocas telefonovania, aby ked nezlozite Telefon, nezabudla.
su aj elektronicke davkovace kde na tyzden nadavkujes je to doma a vydava to zvuk aby si pacient vzal liek
Ale veď niektoré dávkovače majú aj 4 dieliky na daný deň, to hádam stačí, či? Alebo ak si svokra nepamätá čo a či si už vzala, nech si to zapisuje. Spravte jej presne tabuľku a tam nech si dá vždy fajku keď liek vezme.

Nachystat lieky do liekovky?