icon

Skúsenosti s užívaním Sertralinu a jeho vedľajšie účinky

svetielko77
30. aug 2024

Pekný deň, chcem sa opýtať či má niekto skusenosti s užívaním Sertralinu 50 mg. Beriem ho siedmy deň, pol tabletky, ale rána mam stále nie najlepšie 😔. Od zajtra idem na celú davku. Okrem toho od kedy som si ho nasadila, zle spavam v noci, prvé dni som stratila aj chuť do jedla, mala som nutkanie na vracanie, nepokoj, potenie a nepríjemné pálenie na ramenách a hornej časti chrbtice. Zdá sa mi, že niektoré príznaky pomaly ustupujú, len ten spánok nie je uspokojivý a palivy pocit na chrbte, ktory mavam v noci a ráno. Beriem na spanie Lunestil, príjemné to upokojí telo, ale zaspím len na približne dve, možno dve a pol hodiny a zobudím sa vyspata. Cez deň sa mi nedari tiez pospať. Ako podporu k Sertralinu mam Spitomin 10, aj Xanax 0,25. Jedine xanax ma ako tak upokojí. Kedy ste začali pociťovať úľavu pri užívaní Sertralinu? Pomohol vám? Ste s jeho užívaním spokojní? Upraví sa aj spánok, keď začne mať Sertralin úplný účinok? Ďakujem za prečítanie, za prípadné rady a odpovede. Prajem všetko len to najlepšie 😇

dollyzv
30. aug 2024

@janakravitz mne zacali minuly rok cez leto..mam to skor xatial v takych obdobich,2-3 mesiace klud a potom to z nicoho nic pride a bojujem s tym zatial bez liekov..ja hoci mam moju pracu velmi rada bola dost narocna a stresujuca..predpokladam ze mi to vypuklo asi z dlhodobehu stresu,ale nie som si ista

svetielko77
autor
30. aug 2024

@janakravitz Janka roky som brala Seroxat, potom náhradu Paretin, ale už nepamätám na začiatky ako som to znášala, ale po tychto liekoch som sa citila dobre. Cca od polovici júna som začala vysádzať xanax a zo dňa na deň Paretin, nakoľko som užívala len štvrtku Paretinu, dva mesiace som vydržala a prišlo to späť.....janicka ďakujem za tvoju radu, podporu, veľmi si to vážim, budem rozmýšľať tak ako mi radíš🙂

mattina8991
30. aug 2024

@janakravitz prosím vás akú dávku seroxatu ste brali ?

janakravitz
31. aug 2024

@mattina8991 prvý krát 20mg, no pri druhom nasadení 40mg

mattina8991
31. aug 2024

@janakravitz a zaberal vám ako mal ? Nemali ste problém ho vysadit ?

janakravitz
31. aug 2024

@mattina8991 zabral mi perfektne, prvý krát. Beriete ho? Ako dlho?

luccija
31. aug 2024

@svetielko77 sú ľudia čo budú udržiavaciu davku brať doživotne.Niekto berie lieky na tlak, ty budeš ad nevysadzaj ich nestojí to za to

janakravitz
31. aug 2024

@svetielko77 Ahoj, ako sa máš? Takže ty tiež ako ja prechadzas z paretinu/ja seroxat/ na sertralin? A v akej dávke si ho brala? Ja 40mg, preto mi teraz dala lekárka až 150mg sertralinu. Možno aj u teba by to chcelo vyššiu dávku....

evkamotka
31. aug 2024

@svetielko77 mesiac a pol je dlho ale ved pri tych liekoch pisu, ze zaberaju za 6-8t, takze som v principe v normalnom limite. Uz ma to nebavi ale co narobim

janakravitz
31. aug 2024

@evkamotka ahoj, ty si tiež prechadzala z iných AD, či sú to tvoje prvé? A cítiš aspoň trochu zlepšenie?

evkamotka
31. aug 2024

@janakravitz to su prve, ale nic necítim

janakravitz
31. aug 2024

@evkamotka a aké si mala prvé dni, boli aj nežiadúce účinky? Po takomto čase by sa ti už mali striedať dobré a zlé dni, nemáš to takto? Možno ti treba iné. A akú máš diagnózu?

svetielko77
autor
31. aug 2024

@luccija dnes som vzala prvýkrát plnú dávku sertralinu, váhala som či to neprestať brat, ale dám tomu ešte šancu.....ale noc som mala nie najlepšiu, malo som spala, musela som v noci vziať xanax na ukludnenie, potom som ako tak zaspala ešte na par hodín. Noci a rána sú najhoršie 😒

svetielko77
autor
31. aug 2024

@janakravitz janicka ja som mala dva mesiace prestávku od AD, a teraz mi nasadila lekárka ten Sertralin. Seroxat aj Paretin som brala 20 mg. Noc som mala nie dobrú, zaspala som najprv na hodinu a pol a bolo po spánku, musela som si vziať xanax, nakoľko ma prepadla úzkosť 😒 a tak som ešte zaspala na par hodín. Problém zaspať večer nemám, len spím len pár hodín a viac neviem zaspať 😒 ty sa Janka ako dnes máš? Ako sa cítiš?

janakravitz
31. aug 2024

@svetielko77 dnes mi je úplne zle😪 Veľmi silné úzkosti, už som si dala aj lexaurin, no nemám pocit, že je to lepšie. A to som sa včera tešila, že mi je fajn

svetielko77
autor
31. aug 2024

@janakravitz moja zlatá, to ma mrzí, lexaurin ti nezabral? Aký silný lexaurin berieš?

svetielko77
autor
31. aug 2024

@janakravitz janicka a máš doma pri sebe nejakú podporu? Deti, manžela?

janakravitz
31. aug 2024

@svetielko77 Áno, dve deti, 9 a 16 a úžasného manžela, ktorý má veľmi podporuje a zároveň bojí, či to prejde niekedy. Staršiemu som to musela povedať, lebo sa bál, že mám nejakú rakovinu ako som tu celé dni plakala. U teba je tiež plačlivosť?

svetielko77
autor
31. aug 2024

@janakravitz tak to rada čítam, že máš okolo seba blízkych, hlavne partnera, ktorý ťa podporuje a stoji pri tebe. Je prirodzené, že deti sa boja o svojich rodičov, dobre si urobila, že si to staršiemu synovi vysvetlila, verím, že je aj on pre teba veľkou oporou. Plačlivost zatiaľ ako tak ovládam, ale zúfalstvo ma prepadáva, keď mi nie je dobre, vtedy mi je aj do plaču občas. Zabral ti ten lexaurin? Je ti lepšie či?

janakravitz
31. aug 2024

@svetielko77 zabral, čiastočne. Presne si to pomenovala, Zúfalstvo, to je to, čo cítime 😪

svetielko77
autor
31. aug 2024

@janakravitz teším sa,ze zabral aspoň čiastočne, ze sa ti trochu uľavilo Janička. Prajem ti príjemný večer v rámci možností, pokojnú noc a aby si sa zajtra lepšie cítila ako dnes 🙏

luccija
31. aug 2024

@svetielko77 nie, počkaj, kým budes brať aspoň 2 t celú davku

svetielko77
autor
31. aug 2024

@luccija počkám, keď som sa už na to dala, snáď úzkosti budú ustupovať zo dňa na deň 🙏🙏🙏

evkamotka
1. sep 2024

@janakravitz hej, neziaducich kopec. Co uz. Diagnozu nebudem verejne pisat

svetielko77
autor
1. sep 2024

@evkamotka ako zvládaš tie nežiadúce účinky Evka? Ja som okrem iného stratila chuť do jedla,kila idú dole😔😔😔

svetielko77
autor
2. sep 2024

@janakravitz ahoj Janka, aký si mala dnes deň? Ako si to zvládla?

shine192412
11. sep 2024

Ahojte. Veľmi mi pomohlo čítanie ako zvládate užívanie Sertralinu. No ja som začala 3.9.24 s prvou dávkou 25mg,(hnačky 1,5dna,mierne bolesti hlavy,nespavost,nechuť do jedla,úzkosti najmä ráno a cez deň ze normálne studené obklady)po 6 dňoch na 50mg čiže dnes je 4.den co beriem 50mg. No ale úzkosti prichádzajú až skoro do ataku,spánok sa moc nezlepsuje. Čítala som že terapeutický účinok Sertralinu Activis by mal byť do 7dní. To ako teraz ma opäť čaká peklo pri navýšení dávky? Hej beriem aj neurol 0,5mg už pomaly ako lentilky. Teraz pred nasadením Sertralinu som brala 8mesiacov ELONTRIL 150mg a AGOMELATIN PHARMA 25mg ten som minulý týždeň postupne so Sertralinom vysadila a od nedele som čisto na Sertraline 50mg.Pred Elontrilom som užívala Serlift co je to iste ako Sertralin Activis len iný výrobca. Ale takéto vedľajšie účinky som teda nemala. Viem asi doba 9 dní je krátka aby sa mi polepsilo. Ale niekedy mám pocit na zblaznenie. Potrebovala som to dostať zo seba von 🙂

janakravitz
11. sep 2024

@shine192412 ahoj, niesi saká v tomto trápení. Ja beriem sertralin už mesiac, plnú dávku 3 týždne. Nežiaduce účinky mi nastúpili 2 týždne po nasadení a je to každodenný boj, momentálne ma najviac trápi žalúdok, ráno po prebudení je to masaker, hneď ma napína, preháňa.....kto nezažil, nepochopí. Niesi v tom sama, ale musíme vydržať. Písala som si s babou, ktorá prvé náznaky zlepšenia začala cítiť až po 6 týždňoch. Je to individualne

shine192412
11. sep 2024

@janakravitz Ďakujem ❤️🙏to je strašné hlavne ta nespavosť. Akurát idem volať psychiatrovi čo s tým. A tie úzkosti ráno proste des

shine192412
11. sep 2024

@janakravitz ja som bojovala s tým a ešte stále bojujem ci sa nevykaslat na sertralin a vrátiť sa k Elontrilu ale takéto zmýšľanie v zúfalstve nemám asi iba ja. Ci to je lepší liek. A ako som si zaspominala ze pri Asentre teraz už Sertralin som normálne fungovala pred tým a Elontril mi akoby spustil depresie ze som sa časom nevládala ani osprchovať a ísť vôbec do obchodu. Potom sa mi ráno začali úzkosti už pri elontrile,tak ma Dr dal naspäť na pôvodnú liečbu. Dnes som mu volala a ja som nemala vysadiť Agomelatin 25mg iba Elontril. Ze mam si dávať pred spaním 2x Agomelatin. Len teraz som mala 7dní pauzu od neho tak neviem ci si dat jeden alebo teda dva. Dr som o tom nepovedala ze aj ten som prestala brat keďže som komunikovala iba so sestričkou a ta mi iba odkázala co povedal doktor. Čiže asi si dám normálne 2tbl na večer a uvidím. Týždeň není až tak veľa keď som ho nebrala. Alebo dva dni po 1tbl a potom na tretí si dám 2tbl fakt neviem co robiť. Aj Vám buší srdce keď ide na vás úzkosť a prejde až do ataku? To je tak keď sa človek hrá na odborníka číta si všetko o liekoch ktoré berie potom v myšlienkach si ide svoje (najmä ak sa už cítime úplne v koncoch) pri ktorých liekoch nám bolo lepšie a už je na svete úzkosť.