Slobodná voľba lekára
Ahojte. Prosím vás, neviem to nikde nájsť. Ako to je? Je na Slovensku slobodná voľba lekára? Alebo stale platia spádové oblasti? Totižto už sa mi párkrát stalo a zopár mojim známym tiež, že lekár, ktorého si vybrali, nás jednoducho odmietol s vysvetlením, že vy pod nás nespadáte. Mňa takto odbila gynekologička v susednom meste a kožná. Aj v mojej blízkej rodine to bolo viacero odborných lekárov - orl, neurolog... ďakujem za odpovede
@megavega máš právo si vybrať, ale lekár má právo ťa odmietnuť ak už nemá na teba voľné limity. Takže už je to len o lobingu 😉
@megavega lekara si mozes vybrat slobodne, ale ako bolo vyssie spomenute, ak uz neberie novych pacientov, tak ta odmietne, ale mne sa uz par krat stalo, ze som natrafila na drze a pyskate sestricky, co mali podobne reci, ze sem nepatrite atd...aj ked ma aj samotna obvodna s papierom poslala prave tam, ja som ich upratala v ramci slusnosti a bol pokoj...casto zalezi aj na koho natrafis...
skus sa dostat nejako cez kamaratku alebo nejakých znamych ine neviem poradit.....
@megavega slobodná voľba lekára existuje, ale nie je povinný ťa zobrať... túto povinnosť má len lekár, pod ktorého patríš podľa bydliska (spádovej oblasti)... každý lekár má svoje limity od poisťovne a aj určité kapacity - zbytočne by ťa prijal a potom budeš na vyšetrenie čakať pol roka, lebo má plno...
Slovodná voľba lekára síce platí, ale s výhradami. Rajonizácia vraj už zasa neplatí, ale mne ešte aj teraz x lekárov odmietlo a nie s arumentom že sme plní, ale že pod nich nepatrím (napr. ušné ma odmietli s týmto argumentom všetky, takže nakoniec zjavne nepatrím po nijakú). Pár iných dr. povedalo že sú plní. Takže zjavne to ešte platí aj keď to neplatí. Dá sa nájsť lekár, ja som terz menila gynekologičku, obvodnú aj detskú, ale musela som obvolávať, zisťovať, mala som vybraných viac a len som sa musela dostať k tej, ktorá povedala že ma/nás vezme. Čiže je to o lekárovi, v malom meste to bude asi ťažšie ako u nás v BA.
@ilaryja
@papricka33
@jeennyv
@sissy27
@siska53
@eliniatko
vďaka baby, mne j e úplne jasné, že ak už nemá miesto, tak miesto nemá a vtedy o tom nebudeme diskutovať. Mne šlo o tie spádové oblasti, lebo ňou ma odbila aj gynekologička, keď som si tam volala, či prijímajú nových pacientov. Keby bola povedala, že m plno, tak to neriešim, ale ona mi povedala, že veď u nás v meste máme gyn, tak patrím pod neho.
Ale pýtala som sa aj preto, lebo manžela už pár dní bolelo ucho a konečne sa vybral k obvodnému po lístok a ten mu Rovno napísal ušné v 65km vzdialenom meste. Mm sa pýtal, že prečo tam, keď máme ušné aj priamo v meste a dr. mu na to, že u nás majú dovolenku. Akože ok, ale ušné je aj v susedných mestách (6km alebo 14km) ale dr. ho odbil, že "patríte pod naše mesto a to teraz zastupuje pani doktorka tam"
Takže pýtam sa hlavne preto či sa v takýchto prípadoch dá oháňať slobodnou voľbou alebo nie.
@megavega nedá. Je to len o dohode s konkrétnym lekárom. Vieš, niekedy zafunguje aj taká normálna prosba, taký ľudský prístup 😉 Napríklad tej gynekologicke by som povedala, "Viete, ale ja by som chcela ísť ku Vám. Počula som na Vás samé chvály, bolo by možné zeby ste ma zobrali? Dúfam že Vám to nespôsobí nejaký problém... 😉 " to som myslela pod tým lobbingom. Všetci sme len ľudia 😉

@megavega no u nas to tak nie je a som prekvapena z toho....Obvodnu lekarku aj gynekologicku som mala inde ako spadam do oblasti.....
možno Ti to len povedali kvoli tomu že maju istý limit pacientov ...neviem hmm