Sociálna fóbia

juraj1994
12. máj 2022

Dobry den,
chystam sa vam tu zdoverit s mojim najvacsim tajomstvom. Az sa chvejem... ale od strachu. Budem mat coskoro 28 rokov a viac ako polovicu mojho zivota trpim psychickou poruchou, ktora ma nazov socialna fobia / soc. uzkost. Zacinam mat uz dost toho ako ma to obmedzuje v zivote a chcem vyhladat odbornika. Snazil som sa moj problem utajit pred vsetkymi ludmi aj rodinou najlepsie ako som vedel lebo sa za to neskutocne hanbim. A trapilo ma to, chcel som sa o tom s niekym porozpravat ale ten pocit hanby ktory by potom nasledoval mi to skratka nedovolil... Tato porucha postihuje vacsinou zeny, no ale ked ste chlap, o to viac vas spolocnost odsudzuje. Je to hrozne.

Chcel by som sa vas, ludi na fore, opytat, ci s tymto mate niekto skusenosti a ako ste vyhladali pomoc, resp. na koho ste sa obratili? Psycholog alebo psychiater? Bohuzial nemozem si dovolit minat vela penazi na rozne sedenia preto mi viac vyhovuje ak by mi to preplatila poistovna. Alebo aspon ciastocne. Som z Bratislavy.
Chcem sa zaclenit do normalneho zivota a chcem sa prestat konecne bezdovodne bat.

Dakujem za vsetky odpovede!

joesvk
13. máj 2022

Skús si zavolať do svojej zdravotnej poisťovne a zisti si, ktorý psychológ v tvojom okolí je zazmluvnený a preplácajú mu psychoterapiu. Max asi 25 sedení, ale to by mohlo stačiť.
Prípadne by som išla za psychiatrom, tam by sa platiť nemalo.
A nie je to hanba. A nikto nečaká, že keď si chlap, musíš zvládať všetko.
Práve naopak. Skôr mám občas pocit, že od žien sa očakáva viac.
Možno sa ti po čase podarí tie negatívne pocity nejako premeniť. Ale kľudne môžeš byť celý život introvert, ktorý je vo väčšom komforte, keď je mimo ľudí. A pritom to nie je nič neobvyklé ani odsúdenia hodné.

katkati
13. máj 2022

V prvom rade, vôbec sa za to nemusíš hanbiť. Keď má niekto somatickú chorobu, tak sa za to hanbí? Je to porucha alebo choroba ako akákoľvek iná. Nesmieš takto rozmýšľať. Určite sa objednaj na psychiatrickú ambulanciu, veď v BA ich máte určite dosť a lekár posúdi, či ti dá lieky alebo ti odporučí psychológa atď. Ak si platíš odvody do poisťovne, nemusíš sa báť, poisťovňa psychiatra prepláca.

janetinka27
13. máj 2022

@juraj1994 ahoj, pred asi 8 rokmi som si pisala s jednym fajn muzom, ktory mal podobny problem. trapilo ho aj to, ze kvoli socialnej fobii nedokoncil velmi dobru vysoku skolu, neprisiel na poslednu skusku. fobia mu nedovolila chodit ani do klasickej prace. bol velmi inteligentny, mily, pozorny, velmi dobry muz. nasiel si dievca cez zoznamku a nakoniec sa odstahoval cez pol slovenska k nej. verim, ze su stastni. to len tak na tvoje povzbudenie 🙂 pisala som si s nim vela, bol velmi fajn, funguje. drzim ti palce

emilyx
14. máj 2022

@juraj1994 Určite sú lieky, ktoré vedia tlmiť príznaky úzkosti atď. Vybrala by som sa touto cestou plus nejaké terapie dlhodobé. Šla by som buď za súkromným psychológom rozprávať sa o tom, alebo keď nechcete platiť, tak za psychiatrom. A povedala narovinu čo má trápi. Existujú ale aj voľnopredajné lieky. Ja som skúšala tento liek pri ústnej ťažšej skúške na vysokej škole, kde som mala pred všetkými odpovedať verejne. Mala som z toho šialený stres, potenie, až na odpadnutie. Dala som si Guajacuran ale len polku tabletky. Je to voľnopredajné . Vyskúšala som . Trocha ma to zmiernilo, ale to bola len taká jednorazová záležitosť na vyskúšanie. Potom som to už nebrala, povedala som si že sa musím naučiť zvládať tieto príznaky stresu a strachu. Má ich v podstate každýz len každý ináč so určitej miery. Postupne som sa to naučila. Predýchať, a robiť veci ktoré ma ukľudnia a nastaviť sa pscyhicky tak, že proste nejde o život je to v podstate hlúposť. Naučiť sa s tým pracovať . Ale mám spolužiačku ktorá toto znáša oveľa horšie ako ja. Vo vašom prípade by som to riešila s odborníkom, ak máte sociálnu fóbiu so psychológom, porozprávate sa v akých situáciách toto máte a skúsite to rozobrať . Prípadne psychiater , ktorý predpíše to čo treba konkrétne a čo sa môže užívať dlhodobo na stlmenie príznakov. Pozor , lieky sú ale len na tlmenie nie na vyriešenie strachu. Treba pscyhitrrapie a rozprávať sa o tom. Podľa mňa súromný psychológ bude oveľa lepší. Investujete 1-2 x mesačne na psychológa dlhodobo. Určite to stojí za to, nebojte sa! Prvé stretnutie bude pre vás stresujúce, prípadne mu navrhnite rozprávať sa na prvý x cez telefón, internet.. ale keď sa spoznáte , budete mu už dôverovať. Ten čo nezažil panický strach, tak nevie čo to je. Mám kamarátku ktorá má napríklad panický strach z výťahov. Šlape radšej zakaždým 12 poschodí pešo. Držím palce. Nie ste jediný z rôznymi fóbiami a strachom pred rôznymi situáciami. Treba sa naučiť s tým pracovať ale bude to na dlhšie. Nebojte sa toho treba začať! Nie stiahnuť sa a mať z toho depresie alebo komplexy menejcennosti.

breeenda
14. máj 2022

Ahoj, ja som mala tiež diagnostikovanú sociálnu fóbiu, v puberte som z ničoho nič začala mať úzkosti keď som mala ísť medzi ľudí... S niekým hovoriť, nebodaj niečo vybaviť, nechodila som von,s nikým sa nestretla... Navštívila som priamo psychiatra, ktorý mi ju diagnostikoval a nasadil lieky... Ale teda tie mi nepomohli, práve naopak bola som rozladená, nervózna... Vysadila som si ich a začala pracovať sama na sebe, čítala motivačné knihy, postupne som si našla pár priateliek, s ktorými som sa začala stretávať, a takto postupne som sa začlenovala späť do spoločnosti... Mám manžela, rodinu, prácu ale samozrejme že stále keď mám niekam ísť medzi ľudí na väčšiu akciu som z toho v úzkostiach, ale snažím sa stále na sebe pracovať, predýchať všetko a posúvať tieto svoje "limity" ktoré mi sociálna fóbia spôsobuje. Dá sa to, prácu som si našla takú, kde nemusím moc komunikovať s ľuďmi, viac menej pracujem sama, mám okruh známych s ktorými sa stretávame a v ktorých spoločnosti sa cítim fajn... Držím palce 😉

alexi2211
14. máj 2022

Pri tomto už myslím nejako psychológ nepomôže, najmä nie keď to už dlho trvá. Dobré je obrátiť sa na psychiatra a s ním sa porozprávať. Dozaista je to lepšie ako len tak čakať, lebo samé to neprejde.

juraj1994
autor
15. máj 2022

Dakujem pekne za vsetky odpovede, najma za tie povzbudive slova. Vyhladam si nejakeho psychiatra a uvidime 🙂 Tesim sa, ze mi bude lepsie 🙂

vanda323
15. máj 2022

@juraj1994 Ja ti poradiť neviem, sama totiž prechádzam momentálne veľmi ťažkým obdobím....
Ale posielam ti virtuálne objatie..a odporúčam ti z vlastnej skúsenosti vyhľadať psychiatria...ja som dlho trpela , teraz beriem lieky týždeň a stále to není nič moc čakám kým záberu ale verím že už to bude len lepšie

juraj1994
autor
15. máj 2022

Ahoj Vanda, dakujem a drzim ti palce 🙂 Dostaneme sa z toho 🙂

luccija
15. máj 2022

@juraj1994 aj k súkromnému psychológovi môžeš ísť na odporučanie a zadarmo terapie.Len potrebuješ od obvodnej výmenný lístok neboj sa nebude sa Ťa pýtať z akého dôvodu, ak predsa tak povedz, že máš stresy a nevieš spávať....zavolaj na info linku tvojej poisťovne a povedia Ti koľko sedení mne sa zdá, že bolo v Dôvere 15 ročne...
Škoda veľká škoda, že si nešiel skôr teraz už môžeš mať úzkosti zautomatizovane.Ja mám obrovský strach z lanovky raz mi v nej prišlo zle a odvtedy mi stačí, keď ju vidím len v televízore.
Možno na začiatok by Ti pomohli ukludnovaky na prekonanie úzkosti...ale psychológ Ti povie či je potrebný psychiater.Nie je to žiadna hanba každý má z niečoho neopodstatnený strach chorôb, o svojich blízkych, preplnených autobusov, let lietadlom..
Netrp zbytočne a určite začni čakacie doby u psychológa sú veľmi dlhé.Dobra psychologicka je Ružinov Bánovská.A možno tebe by sa viac hodil chlap psychológ