icon

Som bez žlčníka. Ako sa mám stravovať?

zuzanak89
15. dec 2015

Potrebujem poradiť. Mám za sebou laparoskopiu žlčníka a milión otázok. Doma 22m dieťa a 9 ročné. Ako variť? Môžem kávu? Soliť? Viem, že mastné nie, dostala som aj papier na dietu ale tam toho veľa nie je. Máte nejaké koláčiky k Vianociam čo by som mohla jesť? Ak hej šup recept. Za každú radu budem vďačná. Ďakujem

anula
19. nov 2016

@terezka1947

je pravda, ze niektore lieky mozu zvysit hodnotu pecenovych testov, Ibalgin k nim nepatri.
Su 2 skupiny pecenovych testov: ALAT, ASAT - pecenove enzymy ktore mozu byt zvysene pri roznych metabolickych ochoreniach a pri ochoreniach pecene. Druha skupina: gamaGT, alkalicka fosfataza byvaju zvysene, ak je ochorenie zlcovych ciest alebo prekazka v zlcovych cestach, sekundarne sa potom mozu zvysit aj ALAT a ASAT. Bilirubin moze byt zvyseny pri ochoreniach pecene aj zlcovych ciest.
Preto sa pri biliarnych kolikach a problemoch so zlcnikom robia pecenove testy, ak su zvysene, je to znak, ze kamienok je pravdepodobne v zlcovych cestach a robi ciastocnu docasnu prekazku.

anula
19. nov 2016

@tanika

ano, operuje sa aj blato. Blato znamena, ze kamienky su take male, ze tvoria sediment (piesok). Ct nie je vhodne vysetrenie na diagnostiku kamenov, kedze kamene maju rozne zlozenie, na CT vidime len tie, ktore obsahuju vapnik. Ultrazvuk je citlivejsi, ukaze aj tie kamene, ktore na CT nevidime, lebo na ultrazvuku vytvoria tien. (ako ked luce slnka dopadnu na teba a za tebo sa vytvori tien). Liek, co ti dali (kyselina ursodoxycholova) ma zabranit tvorbe kamenov, ale nie je to vzdy na 100% a nebudes ho brat dozivotne. Zabranit tvorbe kamenov sa da len velmi tazko, kedze zlc obsahuje velmi vela latok a takmer vsetky mozu prispiet k tvorbe kamenov, nielen cholesterol.

anula
19. nov 2016

@katyt

ak ta chirurg vysetroval ultrazvukom, mohol sa mylit. 1. nie je radiologa ma teda menj skusenosti s ultrazvukmi. 2. ultrazvuk je vysoko operater-zavisle vysetrenie. 3 radiologovia mozu interpretovat ten isty obraz 3 sposobmi. 3. ultrazvuk neukaze realny obraz ako na RTG, ale len tien. Rezonancia je citlivejsia a presnejsia. Tomu zahustenemu obsahu nerozumiem ani ja, moze sa jednat o hustu zlc (ale ta je vzdy husta) alebo o blato. (vid vyssie). Polypy od 1 cm treba dat aj so zlcnikom von, male sa mozu pozorovat, ak nie su priznaky.

katyt
19. nov 2016

@anula ďakujem pekne, ešte som nebola na kontrole u chirurga po tej rezonancii, tak som zvedavá čo mi povie. Ale ja si ten zahustený obsah vysvetľujem tak, že je to asi hustá žlč, keďže som od rána pred MR nič nejedla, bola som objednaná na 12.00, tak sa mi tam tá žlč asi nahromadila a viac zahustila, teda aspoň ja to tak chápem. 🙂 Snáď to bude ok.

anula
19. nov 2016

@katyt
moze to byt tak. ak sa nam nahodou pri operacii otvori zlcnik, zlc je velmi husta, doslova sa taha ako redsie hlieny. a pacient je tiez nalacno.
Drzim palce.

terezka1947
19. nov 2016

@anula dakujem veeeelmi pekne za odpoved,najma za cas,kt.travis pri odpovediach

anula
19. nov 2016

@terezka1947
niet za co 😉

tanika
22. nov 2016

@anula ďakujem ste poklad je to možné že by ten Ursosan to balato vyplavilo, lebo tento stav s tým blato mi nastal ako som rapídne suchudla kedže mali podozrenie na problém s panakreasom ...tak len dietne šetrne , a ja som len chudla a chudla a po dvoch sonách čo nič nešli až po troch mesiacoch tretie sono že blato v žlčníku...lebo že vraj som si nechala vyhladovať žlčník...je to možné mám šancu sa to zbaviť bez operácie?

anula
23. nov 2016

@tanika
je to mozne.
Vidime to u pacientov po operaciach pre morbidnu obezitu - 40% pacientov v prvom roku pri rapidnom poklese hmotnosti ma kamienky. Preto niektori chirurgovia odstranuju zlcnik pocas operacie obezity. Tym pacientov, u ktorych to nie je mozne, sa dava Ursosan (tu Ursofalk) pocas 6 mesiacov.

bubinocka
24. nov 2016

Ako rychlo sa odchadza po operacii domov?

hettinka
24. nov 2016

@bubinocka zvyčajne idú ľudia po laparo domov po 3-4 dňoch. Robí sa to aj ako 1-dňová chirurgia ... ale ja som bola v nemocnici po operácii kvôli komplikáciám 5 týždňov

fajnova
24. nov 2016

@bubinocka ja som isla domov hned na druhy den

siska53
25. nov 2016

@bubinocka ja som nastupila v stredu rano a v sobotu na obed som uz dojcila malu doma. 🙂 a to mi robili okrem zlcnika i pruh. Takze ak nie su komplikacie tak cca do 4-5dni si doma.

fajnova
27. nov 2016

anula prosim ta, mozes mi poradit? od operacie zlcnika pred mesiacom mam horku chut v ustach a zltu stolicu. je to ok, alebo to mam riesit? dakujem 🙂

lolalita
28. nov 2016

Ja som bola v nemocnici 17 hodín. 😉 Maleho som dojčila už druhý deň večer.

zuzukaja
24. jún 2017

@anula
Má niekto takúto skúsenosť?
Som po operácii žlcnika od 3/2017 a mne byva veľmi často ťažko od zaludka,pocit na zvracanie.vtedy ani jesť poriadne nemôžem,nedarí sa mi pribrať.schudla som za trištvrte roka 8kg.
Myslela som že po operácii mi bude lepšie,ale je to horšie ;(
Mesiac po operácii som bola na kontrolné gastro lebo som mala stále kyslosť v ústach a tazobu.povedal mi že mi nedoviera pažerák,dal mi lieky Pantomyl, že do mesiaca by to malo byt ok.
Lieky som brala 3 týždne a urobilo sa mi množstvo modrín na nohách,tak mi kázali vysadiť.
Kyslosť už prešla,ale ťažkosť na žalúdku ostáva.. pár dni ok a potom zase ..
pijem čisté aloe,beriem probiotiká,davam si vcelku pozor na stravu.
Trápi má že sa nedarí pribrať,mala som však aj dosť stres od decembra do apríla,medzitým operácia zlcnika ešte .
Tak neviem či to chce čas, alebo ako to riešiť

tinkaro
24. jún 2017

@zuzukaja asi by som šla na vyšetrenie inde

zuzukaja
24. jún 2017

Len kde? Tu keď raz chodíš na gastro k jednému,iný ta nevezme ...

lolalita
25. jún 2017

@zuzukaja Ja od operacie, okrem toho, ze ked zjem nieco mastnejsie, tak ma prezenie, namam ziadne tazkosti. Pritom mi tiez na gastre tvrdili, ze tazkosti mat budem pre dvanastnikovy reflux a chronicku gastritidu. Urcite trvaj na vysetreniach. Nieco nieje v poriadku. Mozes sa skusit objednat na gastro do ineho mesta. Nech ti da obvodna vymenny listok, telefonicky dohodni termin a potom lekarovi osobne vysvetlis, ake maz tazkosti.

anula
27. jún 2017

@zuzukaja
Helikobaktera mas vysetreneho? Pantomyl znizi priznaky refluxu, ale pricinou je nedovieravost pazeraka, ta sa liekmi neodstrani. Skusila by som Motilium (drompéridone, neviem, ci existuje na SK, ekvivalent urcite) na zvysenie motricity zaludka.
Tiez by som skusila ineho gastro, aj ked budes cakat dlhsie.

tanika
28. jún 2017

@anula poprosím ťa čo sa týka refluxu nedoviera mi kardia , a beriem lieky Ozion 20 mg ráno a 20 mg večer a stále mám problémy, som aj nafuknutá , a ako keby sa mi aj ťažko prehlta a ako keby mi niečo ostalo visieť v krku tiež mám problém s hrdlom a jazyk mám biely a aké afty sa mi robia , lekár spravil vyšetrenie hadičkou všetko o.k. len mi nedoviera kardia , zobral bipsiie zo žalúdka a aj pažeríáka a o 3 týždne výsledky a kontrola a ja lieky beriiem od januára 2017 a výsledkok je mi ešte horšie niečo spomínal že existuje vyšetrernnie PH metria , a mamonetria pažeráka lebo že on už ani neviem ako so mnou a dávku 40 mg ráno a 40 večer je ozaj na mňa dosť nakoľko nemám erozie ani sliznice baretov pažerák či tak to nejako povedal...je pravda že poruším aj dietu ale ja už neviem čo jesť.....a som nafuknutá nie je problém žlčník ? ale to nafuknutie robí ten reflux hoci sono na konci marca bolo všetko o.k. prosím poraď ako na ten reflux ako sa ho zbaviť ale ho stabilizovať.....ďakujem

zuzukaja
28. jún 2017

@anula minuly rok helicobakter prelieceny, tento rok v apríli po hadicke bol negatívny .
Akurát mi zistili ten pažerák.
Pantomyl mi vtedy pomohol,le robili sa mi modriny z Neho tak som ho musela vysadiť .
Možno skúsim helicid,ja už neviem

anula
29. jún 2017

@zuzukaja
mozes skusit Helcid, alebo iny inhibitor protonovej pumpy, je ich vela.

anula
29. jún 2017

@tanika
40 mg je liecebna davka. Sla by som s vysetreniami dalej: tranzit s kontrastnou latkou, urcite pH metriu a manomentriu az podla vysledkov.

zuzukaja
2. júl 2017

@anula a akú dávku ? Vieš mi poradiť ?

tanika
2. júl 2017

@anula tak RTG pasáž ezofagom s kontrast.látkou všetko o.k. dokonca že kadia uzaviera, tak nič sa nezistilo.....musím sa pýtať na tú PH metriu tá sa u nás robí iba v martine nevadí ja si to vybavím lebo u m%na lieky nezaberajú beriam 40 mg denne a nič a to sa ozaj snažím dodržiavať dietu ale hodne chudnem a už ma to nebaví a neviem či nemám ja problém že mám málo kyseliny som nafuknutá, ťažoba po jedle. lekár už nevie že čo so mnou porobil odbery zo žalúdka a pažeráka a že sa uvidí ...ale ja som z toho zufalá....

zuzukaja
3. júl 2017

@anula mne dali Oprazole 20 mg rano a 3x 1 Itoprid pred jedlom ale moc zmenu necítim.
Chudnem,denne ťažko na žalúdku .jest sa musím nútiť :( už skoro 2 týždne ...

anula
3. júl 2017

@zuzukaja
liecbu mas uplnu. Niet k nej co dodat. Hladala by som inde, pravdepodobne by som spravila CT brucha.

anula
3. júl 2017

@tanika
skus ako @zuzukaja ten Itoprid na zlepsenie motility zaludka.

zuzukaja
3. júl 2017

@anula zatiaľ nič take nenavrhli..
Oni to pripisujú tomu refluxu z apríla čo mi potvrdili.