Som unavená, nevyspatá a vyčerpaná
Ahojte prosím povedzte mi že nie som jediná ktorá si ani po roku a pol "nezvykla" na tú únavu z dieťaťa. Všetci mi vraveli neboj to si zvykneš časom na ten nedostatok spánku, zvykneš si uvidíš, všetci ma presviedčali že to si telo dokáže na to zvyknúť ale malý má rok a pol a čím ďalej tým viac ráno trpím ako pes. Tak by som si chcela pospať ale malý je hore už o 6:30. Pre niekoho možno v pohode čas pre mňa neskutočne skoro. Ako keby bolo iba 4:30. Vždy som bola viac večer/ noc aktívna a ráno dlhšie spala ale na toto si nedokážem nijak raz zvyknúť vôbec to nie je môj čas na vstávanie a ráno mi je už do revu z toho.
Snažím sa si občas ľahnúť s ním na obed ale ta hodina/ hodina a pol je pre mňa ako studená sprcha 😭 nestačí mi to
Vkuse 24/7 365 , som s malým len ja, muž v práci živnostník takže veľa pracuje aj sviatky aj soboty, starý rodičia tiež pracujú, kamošky majú svoje deti nebudem im pridávať. Keby aspoň v noci spal, ale zobudí na sa mlieko 2-3x a ten spánok je samozrejme pre mňa masaker. Neexistuje niečo ráno na povzbudenie na prebratie? Už som fakt zúfalo unavená až mi je zle na zvracanie. Keby spal aspoň do 8-9 to by bolo pre mňa ideá.
Je tu ešte iba mamička v podobnej situácii? Ako to riešiť? 🙏🏻🙏🏻🙏🏻
@janewithane ďakujem to znie zaujímavo. Kávu nepijem celý život nechutí mi 🙈 takze asi aj o to horšie fungujem celý den unavená. A energetaky prachat do seba tiež nebudem. Ale toto znie dobre
@milka1988 musis to jedoducho akceptovat, 6.30 je este fajn cas, do prace by si zrejme nemohla vstavat neskor. Skus eliminovat vecerne povinnosti a ist skor spat,pripadne nacas nechta pracu tak... alebo vyuzit nejaku pomoc v domacnosti k dietatu a pracovat vtedy.
Ci sa da zvyknut na skore vstavanie, tazko povedat. Ja vstavam do prace pred 5. rano roky, a nezvykla som si. Kazdym dalsim pracovnym dnom v tyzdni je to horsie. Cez vikend sa ako-tak dam dokopy a potom odznova. Mavame v praci obdobia, ked nemusime zacinat tak skoro (je to kvoli komunikacii so zahranicim a casovy posun) a tie tyzdne, ked mozem vstat o 2 hodiny neskor si neskutocne uzivam. U mna nie je ani problem, ze by som nesla skoro spat, ide skor o to, ze vstavat tak skoro je uplne proti mojmu biorytmu a totalne mi to narusi spanok, ale tak hrozne, ze sa kludne zobudim aj 2 hodiny pred budikom a uz nemozem zaspat a podobne. A vekom je to coraz horsie. AKonahle mozem vstavat neskor, ako o 5, spanok sa mi znormalizuje. Uz niekedy rozmyslam, ci si tym moc neskodim na zdravie a ci nemam hladat inu pracu...
@letfenixa zial ano je mi to skutočne málo pretoze každé 2-3 hodiny malý sa budí na mlieko a mna toto ničí najviac ten prerušovaný spánok. Ono nejde o kvantitu ale aj o kvalitu a ten spánok som 33 rokov mala neprerusovany 9-10 hodinovy a teraz rok a pol niekedy výjde aj menej a este prerusovane, pripadne sme boli v nemocnici, alebo bol chory doma s teplotami a uz mam taky deficit ze ho neviem nijako dobehnút a tym pádom sa to odráža na tej únave. Citim ze som hlboko pod že už je to ako chronická únava ktorej sa nedokážem vobec zbaviť. Som hore od 6:30 a neskutočne ma oči stipu, v sekunde by som zaspala aj na gauči teraz keby sa dalo.
@milka1988 ani ja si nikdy nezvyknem 😄😄 skus sirup pediakid na lepší spanok možno ti pomôže nám pomohol... je na prirodnej báze nieje to žiadny liek ..
@h2 presne to som chcela aspoň tu nedeľu ráno by mi čo to pomohlo ale zas ak manžel jez práve vyčerpaný. Až tak že teraz bol doma 3 dni, zvýšená teplota a spal celé tri dni že sa necítil dobre, mal migrénu celú čas. Jemu sa to opakuje raz za čas keďže vkuse pracuje a jediný dovolenku kedy naozaj má je cez Vianoce. Potom vkuse maka na účty. Ja som ho už tiež x krat prosila nech si vezme aspoň týždeň voľna v lete ale v stavebníctve sa stále niečo poposuva, a terminy horia , nestíha sa a robí robí robí. Nedele dokonca na našom bývaní pracuje keďže chceme odísť z podnájmu
@milka1988 tak sa aspon mozes tesit na zimu, muz bude viac doma, a ty sa mozes konecne vyspat.
Ono vsetko mas vo svojich rukach, zmenezovat si cas tak, aby si bola spokojna. Ja som tiez vecerny typ a zle sa mi rano vstava, ale kedze o 7:30 musim byt v praci, tak som sa s tym musela vysporiadat.
Moj muz tiez robi v stavebnictve, tiez robil 10 rokov zivnostnika a chodil polomrtvy ako tvoj. Ale nedalo sa mu to takto tahat dlhodobo. Vela roboty, malo penazi.
@milka1988 Ja teda nerozumiem.
Mate hypoteku lebo chcete vlastne byvanie ale ste v podnajme?? A hypoteku ste na co minuli?
Ak staviate dom a manzel je stavbar tak preco prioritne nemate dokoncene svoje aby ste nemuseli platit podnajom??
Ked manzel tolko robi tak mas teda aspon nedelu volnu? Alebo to oddychuje zas on? Vy nefungujete ako rodina - on vkuse v praci, ty tahas celu domacnost aj dieta. Spominas este aj zvierata. A aj tak nezarobi tolko aby si nemusela pocas toho vsetkeho este aj ty pracovat.
K tej unave - ja ta uplne chapem, ja som chodila spat s malou o 6-7 vecer, aby som bola schopna v noci vstavat a potom rano fungovat. Po polroku bolo lepsie, po roku este lepsie a po roku a pol som rano vstavala na trening na 6:30-7:00.
Ale moj manzel sa plne zapaja do starostlivosti o malu, domacnost, takze moje telo malo moznost trochu si zvyknut, oddychnut...
@milka1988 a keby si maleho dala do jasli?moj ked mal rok ja som sla do prace (muz s nim bol od 1 roka 6 mes na materskej). Sice by si nemala ten luxus rano spat kedze dieta treba pochystat a odniest, ale cez den by si stihala. A keby Tvoj muz bral obcas dieta do jasli tak aj spat by si mohla 🙂 ale inac nie si sama, ja pocitujem deficit spanku doteraz 😄
@milka1988 pozri, reálne ti poviem, ze takto to bohužiaľ s deťmi je. Ty si podľa všetkého "nočná sova" a zdá sa ti ze dieťa vstáva skoro. No ono vstáva podľa svojho biorytmu(u detí to aj tak funguje trochu ináč) alr je možné že skrátka bude typ "škovranok". Toto tak celkom nezmeníš.
Čiže máš tieto možnosti :
1.ist spať skôr a domácnosť nechať tak
2.vypustiť prácu doma a domácnost riadiť vtedy
3.poziadat o pomoc rodinu
4.vydržať to
Vieš, neda sa mať úplne všetko na 100%aj dieťa, aj obriadenu domácnosť, aj pracovať a ešte sa aj kvalitne a dlho vyspať,ked si na to všetko úplne sama.
Kúp si vitamíny, možno horčík, zinok, selén.
Ale úprimne ti poviem, ze nikdy, nikdy, nikdy už ten spánok nebudeš mať ako keď si bola sama a bezdetna. Proste to už je minulosť, a je to iná životna etapa.
A to hovorím aj zo svojich skúseností a aj zo skúseností okolia, kamarátok, príbuzných, kolegýň. Proste už to nebude ako "predtým"
@simsalabim do práce....ale ja nepracujem v obchode ani v kancelárii pracovala som z domu posledných 10 rokov, takze aj ten čas mi vyhovoval ked som pracovala aj do pol noci v pohode vyhovovalo mi to tak, viac energie mám večer ako ráno. Nočná sova proste. 🤷🏻♀️ Niekto je ranné vtáča. Mám 80 ročnú susedu ona skôr ako o pol noci spať nepôjde a ráno vstáva okolo 10. A moja babka od 5 hore ale o 19 uz spala.
Čiže mi rozumies ze biorytmus sa nedá zmeniť nedá sa oklamat občasným spánkom naviac, proste keby máš prácu kde vstávaš neskôr uz aj tie 2 hodiny urobia neskutočne veľa, a cítiš sa odpocinuta a vyspatá. Raz malý vstal o 9:30 to som ráno neverila až vlastným očiam. Ja som bola ako vymenena. Uplne radosť zo života nálada super neporovnatelny rozdiel.
Nemozem sa porovnávať s inymi že inym deti vstávajú aj skôr, že to je v pohode čas. Je x detí čo vstávajú medzi 8-9 to by som bola šťastná ako blcha 🤩
@milka1988 píšeš len o Tom, ako potrebujete robiť nonstop, lebo vám budú chýbať peniaze. Manžela raz klepne od vyčerpania a potom čo budeš robiť? Z toho čo píšeš, sa mi zdá, že on robí 24hodin denne, neoddýchne si, lebo peniaze. To že ho to baví, ja by som sa ho opýtala, či ho viac baví byť v robote, ako jeden deň doma s rodinou.
Zase ty sa stazujes, že sa nevyspis, ale nepripustis si, že to nezvládaš.
Tak komu niet rady, tomu niet pomoci.
Tiež som niekedy vedela spať aj do 11tej poobedia. No hold, vybrala som si rolu matky a to prináša aj diskomfort v niektorých veciach.
@milka1988 môžem sa ťa spýtať, keď si sa rozhodla mať dieťa, tak si si myslela, že aj popri dieťati budeš naďalej celé jeho detstvo spávať do 10tej? Lebo nechápem tvoje rozčarovanie, musela si s tým skorým vstávaním predsa rátať. Ja mám pochopenie, že je zlé to prerušované spanie, ale nehnevaj sa, žiadna mama nespí do 10tej.
@jaskolka presne tak som nočná sova. Cez deň zívanie každú chvíľu, oči má stipu, ale večer akoby prešlo. Viem že to iné nebude ale možno niekto má nápad ako tomu aspoň nejako pomôcť kým sa nezrútim z toho. Dnes som už písala mojej dr že nech mi urobi krvné testy možno mi chýbajú nejaké minerály, vitamíny možno ešte štítna žľaza, a ked ich doplním bude to aspoň o trochu lepšie a znesiteľnejšie.
@milka1988 tak uvidíš podľa krvi co dačo tam ti nechýba. A jedine dopĺňať vitamíny, minerály. No co viem, tak skutočne "nočné sovy" to majú ťažšie v živote, lebo celkovo je svet prispôsobený "škovrankom" 😊
Len tak (možno ti to aspoň psychicky pomôže) u nás sa vstáva stále o piatej, maximálne pol šiestej. Tak sme všetci nastavení, no je fakt, ze sme tie ranné typy ľudí. Ale zase o 21.00 už všetci spíme, deti už o ôsmej sú odkvacnute a spia.
Sú síce deti co spia dlhšie, ale gro je takých, co sú skrátka ranostaji. A nič iné len sa im na ten čas prispôsobiť, neostáva.
@lily246 to boo presne jeden z dôvodov prečo som to aj dlho odkladala a oddialovala. Lebo som vsade čítala a počúvala ako deti skoro vstávajú a ako to ja zvládnem. Ale x žien mi potom napísalo neboj moje deti spia do 8-9 , ďalšia že cez obed spia 3 hodiny vtedy dospim... že možno budem mať také co bude spať celú noc od narodenia lebo im deti prespli celu noc ako pr mesačne.A hlavne mi hovorili že "nebooooj zvyknes si na to ja som si tiež zvykla na koniec"
No mne vyšlo to že nie nespí do 8-9, nespi ani na obed 3 hodiny ale max 1,5 hodiny bežné však hodinu, večer ide neskoro spať, neprespi celú noc...
@jaskolka áno robila sa štúdia už na to. Ranne skovranky boli úspešnejší v práci, v škole lebo dokážu hneď ráno fungovať kdežto sove trvá skoro do obeda kým sa preberie. Ale za to večer o 23 môžem aj upratovať tak sa cítim plná energie zrazu a vonku cez den zivam oci sucham. 🤦🏽♀️
@milka1988 ale dieťa nie je hračka že ho vypnes a zapnes kedy to tebe vyhovuje 😅 vy to máte celá rodina úplne zle nastavené. Manžel má ako prioritu prácu a teba ide poraziť z toho, že dieťa vstáva ráno v normálnom čase. V krvi ti urcite nechýba nič, jednoducho musíš zabrať, keď tvoj muž nie je ochotný sa podieľať pri starostlivosti o dieťa. To je všetko.
@gelifil podla teba zhyckana? Tak som rada ze ma takto dokazea ohodnotit na zaklade toho aky mam ja byorytmus. Troska pochopenia ze nie všetci sme vo všetkom rovnaký by ti tiež neuškodilo. Ty možno fnukas nad inymi vecami nad ktorými ja mavnem iba rukou a ti napíšem moja zlatá ale ty si iba zhyckana ;) netusis ake som mal detstvo, ani život v puberte ani po poberte čím som si prešla tak ma neposudzuje len preto že som unavená z ranného vstávania ;)
@aurora33 ako.vies ze mi nič v krvi nechýba? Dáš ruku do ohňa za to? Mňa všetci presviedčali že môjmu dieťaťu chýba určite nejaký vitamín keďže je otrasne slabý jedák od narodenia. A z krvi mu nakoniec nic nevyšlo. Úplne v norme všetko a teda neviem kde beries takú istotou.
Pre teba ideálny čas pre mňa žiaľ nie. 🤷🏻♀️

@tosomja len zas tie človek nemôže a vlastne ani nebude robit prácu ktorá ho nebavi len preto aby mal viac volna či viac €. Jeho praca baví robí ju rad a dobre je šikovný a preto majú stale zákazky. No zimy su slabe takže bude menej roboty čiže aby sme to utiahli potom počas zimy musí aj nieco viac nadrobit aj ja aby sme všetko vládali ťahať a nedostali sa na neplaticov. Čiže keby samozrejme zarobí sám dostatok tak ja z domu nepracujem aj si odpociniem pri malom.btw maly mal reflux do 8 mesiaca. Tiez som nespala prve mesiace lebp sa dusil mliekom niekoľkokrát, potom spaval na klinovom vankusiku ale tam sa zosuval tak som každú hodinu ho vyťahovala hore. Ono ide proste o to ze nebudem si hovoriť no tamta to ma horšie a henta to ma ešte horšie. Mne vdaka tomu lepšie nebude ani mebudem zrazu odpocinuta. Každý sme iný. Kamarat moze o 23 ist este aj do posilky a o 4 vstane vyspatý do práce. A ja na to aby som fungovala potrebujem 9-10 hodín spánku. Ak ho nemám trpím migrenami, je mi zle, som veľmi zlá nepríjemná, proste cítim že keby mam viac spánku budem v pohode a vedieť fungovať cez deň