Spondylolistéza - posun stavca dopredu
Ahojte žienky. Potrebovala by som súrne vaše skúsenosti. Cvičím SM systém, pretože mám spondylolystezu II. stupňa, posun stavca L5 voči S1 o 9 mm. Pomáha mi to od bolesti a na spevnenie stabilizačného vnútorného svalstva. Operacii sa však nevyhnem. Chcela by som sa vás žienky spýtať, absolvovali ste niektorá operáciu tejto diagnózy? Fixáciu, šrouby, výplň a po vyliečení otehotneli a mali deti? Ako prebiehalo tehotenstvo a čo pôrod? Normálny, či cisársky? Bojim sa, čo bude po operacii. Mám 35 rokov a dieťatko zatiaľ nemám. Život to tak zariadil, nie že by som nechcela. Už sa začínam zmierovať s tým, že po tejto operacii ho možno ani mať už nebudem.Viete mi poradiť? Dakujem.
@janakasanova249 Dobrý deň. No bábätko mám. 😊 Malý má 8 mesiacov a počas tehotenstva som sa bála ako to bude vplývať na chrbticu. Chrbát ma bolel, ale možno len o trochu horšie ako zvyčajne, ale noha mi tŕpla dosť. Vyžiadala som si aj konzultáciu na neurochirurgii k pôrodu, ale lekár sa na mňa díval akoby som spadla z Marsu, že čo má s tým pôrod spoločné, ale v konečnom dôsledku mi povedal, že nevidí dôvod na cisársky rez. Bola som preto sledovaná od 32. týždňa v ambulancii rizikovej gravidity v BB, ale viac menej len preto, že som sa mojej gynekologičky pýtala na riziká prirodzeného pôrodu vzhľadom ku posunu stavca. Ale v podstate všetci lekári sa k tomu stavali tak, že sa s týmto ešte nestretli a že teda keď chcem, tak ma na tú neurochirurgiu odporučia. Čiže som sa vlastne cítila tak, akože preháňam. Ale strach bol väčší. No rozhodla som sa netrvať na cisárskom. Zvážila som všetky pre a proti a lekári v BB boli radi, že na tom netrvám, že pre dieťa je lepší prirodzený pôrod. Nakoniec som porodila rýchlo. Za 4 hodiny. Pri pôrode ma kríže boleli, ale to asi každú. A paradoxne, neviem, či samotné tehotenstvo alebo pôrod mi pomohli. Tri mesiace po pôrode som ani nevedela, že ma niekedy kríže boleli. Super som vstávala z postele, bez bolesti a stuhnutosti. A čo úplne nechápem, prestala mi tŕpnuť noha. Zrejme sa nerv trochu uvoľnil. Aj neurologička bola prekvapená, keď som jej to hovorila. Ale MRI mi spraviť nedala, takže neviem ako to aktuálne vyzerá, či je posun rovnaký. Bolesť sa pomaly vrátila a ráno mi trvá kým sa rozhýbem, ale stále je to lepšie ako pred pôrodom a noha zatiaľ stále ok. Takže ako som sa bála, čo sa môže stať, tak mi tehotenstvo pomohlo. Pýtala som sa na to aj fyzioterapeutky, povedala mi, že tri mesiace po pôrode zrejme ešte pôsobili hormóny a telo bolo také rozvoľnené, že som sa cítila lepšie a ten nerv sa mohol pri pôrode trochu uvoľniť. Teraz čakám druhé bábo, tak som zvedavá, ako to bude, či to tiež tak dobre zvládnem. Ale vy ak máte už dieťatko, tak ste túto diagnózu už asi museli mať aj pri prvom tehotenstve len ste asi o nej nevedeli, nie?
A teda som rada, že som sa operovať zatiaľ nedala. Ako mi povedala moja neurologička. Strach je niekedy väčší a telo tehotnej ženy sa dokáže prispôsobiť. Vtedy som sa na ňu pozerala, že sú to len reči, ale mala pravdu. Samozrejme každý sme individuálny, ale ja by som na vašom mieste do toho šla, ak ešte chcete bábo. Okrem toho mi tiež povedala, že má dve pacientky, ktoré majú tri deti a ani nevedeli, že takú diagnózu ako my majú.
@lydka610 ďakujem krásne za odpoveď, práveže som o tom nevedela ze to mam, neurolog mi povedal,že to mám zrejme vrodené a musela som s tým už zrejme fungovat dlhšie,len nebol útlak na nerv. Neviem co presne bola príčina toho celého, že sa mi zhoršil stav , pred mesiacom som bola na ozone a ten mi veľmi pomohol ,nohu síce cítim,ale je to nič, čo som prežívala predtým. Prajem vám veľa šťastia pri druhom bábätku,nech vám všetko dobre dopadne , som rada,že nie som v takej situácii sama, a ze ma ešte niekto s tým skúsenosť.
@janakasanova249 Ďakujem. Museli ste mať väčšie bolesti ako ja, keď ste boli na ozóne. No mne tehotenstvom ten útlak povolil. Nechcem tým povedať, že to pomôže aj vám, ale možno áno. Držím palce, aby všetko bolo dobre. 😊
@lydka610 ja som mala také obdobie,že som už nemohla poriadne ani chodiť od bolesti, prešla som par metrov ,a musela som si klupnut na zem , priznam sa,že to už nechcem zažiť.
@janakasanova249 ja som to až také nemala, ale nemohla som ležať na chrbte ani dlhšie stáť, alebo dlho chodiť, napr. po nákupoch. Čupnutie pomáhalo aj mne. Po pôrode to zmizlo, aj som mohla ležať na chrbte. Teraz vydržím ležať tiež, ale nohy nemôžem mať vystreté, musím ich zohnúť a nejako oprieť o perinu. Ale stáť a chodiť dlho môžem. Dúfam, že mi to vydrží. Samozrejme to chcem podporiť cvičením, keď budem môcť. Chápem váš strach, keď ste to mali až také. Aj ja som preto chcela konzultáciu, no ako som už písala neurologička sa k tomu stavala tak, že mi nevie dať jasnú odpoveď ako sa telo bude správať a neurochirurg na mňa pozeral ako na hypochondra, že čo to má s pôrodom. Takže je to vabank, ak túžite po bábätku len treba veriť, že to bude dobre a možno to aj pomôže.
@lydka610 ja som to mala tým, asi horšie,že som mala veľkú záťaž pri chalanoch, mam totiž 2 chlapcov ( 2ročného a 4,5r. ) (a s mqnzelom tuzime este po dievcatku,ale mam predtym rešpekt) jednoducho zla konštalácia hviezd :D preťaženie a neriesenie problému. Tiež sa snažím cvičiť, fyzio mi veľmi pomáha, sm systém u mňa nie,trpne mi vtedy veľmi noha,tak to nemôžem cvičiť, mam skôr cviky v ľahu a niektore cviky z jogy mi pomahaju, a ako ste opisovali vy, spánok a ležanie to bol brutal ,nemohla som sa ani otočiť z boka na bok kvôli bolestiam, pol roka už cvičím a plus ten ozón, tak zlepšenie o 80% ale stále je tam bolest tých 20% ,hlavne ked stojím, nedokážem dlho stat ,hneď trpne noha a ide do bolesti, chôdza tak cca 2 -3 km viem už zvládnuť, síce pociťujem pri chôdzi bolest ale dá sa chodiť, predtým to išlo do brutal bolesti a nevedela som sa pohnúť,doslova som ťahala nohu za sebou,. Inak ozon+PRT odporúčam,ak by sa vám to zhoršilo, poprípade aj teraz ,by vám to ešte viac mohlo zlepšiť vás stav .
A s tým bábätkom, asi hodíme mincu ,alebo ešte chvíľku počkám a uvidí sa 🙂 a ďakujem za vašu spätnú väzbu. Potešilo ma,že to môže byť aj lepšie, nielen stav k horšiemu.
Ešte by som sa chcela opýtať počas tehu ste sa ako cítili?

@lydka610 dobry deň, viem.ze od statusu ubehlo 2 roky, chcem sa len opýtať ako ste dopadli a ci nakoniec mate babatko? Mam totiž rovnaký problém spondylolistezu 8mm L5/s1 a chceli by sme ešte babatko,len bojím sa toho,že sa to môže zhoršiť. Ďakujem za odpoveď