Starostlivosť o "otvorený" zub po vybraní nervu
Ahojte maminy, ktorym tahali nervy zo zuba/ov a zubarka im to nechala "otvorene" - ako ste riesili cistenie zubov - obzvlast teda tych otvorenych? dala mi taku ihlicku (to s cim taha nervy), neboli to, necitim nic, ale ostalo mi na odpadnutie :-/ skusila som "mensie zlo" - tenucku medzizubnu kefku, to bolo lepsie, len neviem ci to je "vhodne riesenie" ci si tym pripadne necistoty nemozem zatlacit hlbsie... okrem toho vyplachujem samozrejme vodou aj ustnou vodou po kazdom jedle a snazim sa jest skor tekutejsiu stravu... Dakujem za kazdu odpoved!
@salome_82 je to viac nez pol roka stary prispevok 🙂 jeden zub mi nakoniec vytrhla, ale z dovodu ze bol 4 korenovy a ten jeden koren bol tak skryty ze ho ani na RTG nebolo vidno... a ten jeden zabudnuty koren mi robil problemy... ten druhy mrtvy v pohode "prezil" cistenia aj korenovku a vsetko je ok... + medzicasom mi odumrel nerv v dalsom, aj to je ok, aj napriek 4 mesacnym navstevam zubarky prave kvoli cisteniu... cistila som si to ihlou ktorou sa tahaju nervy, ma take drazky takze vsetky necistoty zachytilo + som si to vyplachovala/dezinfikovala roztokom ktory pouzivala aj ona pri cisteni...
@natalienka12 tieto zuby sú nevyspitatelne ja som to mala na prednom zube dvojke nakoniec sa mi pri raňajkách ulomil celý a mám tam teraz čap v koreni a na Tom korunku ale aj to mi vypadlo v tehotenstve lebo som mala opuchnute ďasná ale nacemetocali mi to tam znovu...no naveky to nevydrží...ono ked tí toto robí ten zub tak tí tam mal dať racej amalganovu plombu tá je pevnejšia a nedrazdi tak teda AK to máš vzadu fotokompozit to je ako sklo dá sa rozbit no kov nie...áno AK tí ten zub bude robiť fistuly tak by sa to malo racej vytrhnúť...
@ada510 dík, zatiaľ uvidím, čo bude o rok dva, ak začne robiť fistuly tak asi aj sám zubár ho bude chcieť dať von si myslím
@danjelca ahojky, práve si tu čítam príspevky a vidím, že ty si mala problém s prednými zubami, tak ako ja. Máš ešte tie zuby aj ked sú mrtve, ako či potom aj tak nejdú von úplne - čo by som bez predných zubov asi neprežila :( tiež sa starám o zuby riadne, vždy ma zubárka chváli akú mám dobrú hygienu, tak prečo potoom toto?????????????? to bola rečnícka otázka 🙂
@ada510 môžem sa opýtať... mne tiež zubárka nechala otvorený mŕtvy zub...pretože som nad zubom v ďasne mala hnis ktorý mi už vyšiel von .. objednala ma na ďalšiu prehliadku... neviem čo s tým ..vravela mi,že do konca tehotenstva mi nechá zub otvorený... som na konci 6mesiaca
@annawagnerova ked sa to vyvetra moze tam dat vlozku ale bat sa nemusite ono teraz to nemoze tienemozekorene lebo by to ani zrengenovat nemohla kedze ste tehotna takze ked je ten zub mrtvy a vetra sa od hnisu nemalo by sa nic stat ...len si otial vyberajte jedlo a chodievajte na cistenia vlozku casom da urcite a porode po porode..
@maxiva resekciu mam za sebou aj ja robi sa na zubnej chirugii nareze sa dasno a odpili sa cast korena a vycisti sa od hnisu zasije sa a zub vam ostava funguje dalej bez problemov uz ...dava sa silna anesteza nic necitite potom sa nasadia antibiotika a taky tyzden papate kasicky a ste doma ...ja som to prezila ked som bola riadne opuchnuta ze som ani nevidela heh od roku 2011 mam pokoj uz ...😉
@ada510 prosim ťa, budem rada, ak by si mi vedela poradiť. Moja zubárka mi vytiahla nerv a zaplombovala osmičku. Išli sme na dovolenku, kde má ten zub začal strašne bolieť, tak sme museli ísť na pohotovosť, kde mi to vyvrtal a vytiahol nerv (koľko je vlastne nervov v osmičke?) A nechal otvorene. Mala som to otvorene cca mesiac a pol, čistila medzizubnou kefkou. Teraz mi tam dala nejakuvýplň, že v piatok sa na to pozrie a asi zavrie. Celkom sa toho bojím, že sa to bude musieť ,zase otvárať, keďže svoju dr. mám 200km ďaleko a s dvoma deťmi je to ťažko. Ďakujem
@veronikaveron osmicka nieje bezny zub ma viac nervov preto sa aj nazyva zubom mudrosti ...vacsinou su to ale zbytocne zuby ak sa takto vykazia a robia problemy mqli by sa vytrhnut na zubnej chirurgii nie u bežného zubara...prave kvôli tym dlhym nerovom ktore su také dlhe aj s korenmi takze pokial je to uz v takomto stave dajte si to vytrhnut a mate pokoj ....
@ada510 Ďakujem za odpoveď. Bohužiaľ, už mi tam dr. vyplnila kanáliky a neviem, ale boli mato. Som myslela, že mŕtvy zub by nemal bolieť. Robila mi to v piatok.
@veronikaveron a robila aj RTG ci nieje pod zubom hnicave lozisko ? Cize tzv. fokus...lebobto zvykne boliet ak sa to nesvstrebe davaju sa ATB ale ak ani tie nezaberu tak sup von lebo to sa sity do celeho tela ten zapal a sposobuje slabosť a ochorenia. ..
baby, dnes som podstupila cistenie a tiez mi nechal otvoreny zub s tym, ze v pondelok mam ist znovu. nasadil mi atb. bolo to velmi bolestive ☹
boli opatovne cistenie kanalikov, pls?
@ada510 prosím ťa ty si sestrička na zubnom ? Možno mi budeš vedieť poradiť. Mám problém s hornou 5, už dva mesiace ma ten zub trápi. Bol dlho deravý lebo keďže nebolel, dostala som taký termín na opravu. Následne mi vyčistil kanáliky lebo ma bolelo ucho, líce /nad tým zubom/, bolo fajn, potom začala bolieť horná 7 na tej strane, tam bol hnis pod blombou, opravené vyčistené je celkom v pohode, ale tá 5 robí problém stále, nemohla som ani v noci spať, nevedala som už ktorý teraz bolí, ale na poklep bolela 5 takže je teraz otvorená, už asi týždeň, mala som aj ANT /akosi žiaden účinok/ a 5 bolí stále, že sa vraj drenuje. No ale dokedy bude, o 2 týždne mám ísť, obávam sa ak bude bolieť čo s tým, už som aj navrhla ak je ten zub problematický nech ho vytiahne, už ma to nebaví toľko trpieť, cítim polku hlavy.
@katka1981 ahoj zuby po pulpitide keby že uzatvoriš máš ukrutne bolesti zub sa musi najprv vyhojit a az potom uzavriet
@ada510 môžem sa spýtať čím si môžem taky otvorený zub preplachovat, kým zas pôjdem ku doktorovi? Nejaké domáce recepty? Slaná voda, repik?
@777januska777 mozes repikom alebo ustna voda nech sa to dezinfikuje ...

@ada510 ty si zubná sestrička? To je super, že je tu niekto taký. Mne včera zubár dokončil reondodonciu. Asi pred 5 rokmi mi ešte predošlá zubárka robila ondodonciu na dolnej 7-ke, ale urobil sa mi tam prednedávnom váčok. Tento nový zubár mi vravel, že nebol dobre vyplnený jeden kanálik, tak mi robil reoododonciu, váčok zmizol, znovu mi vyplnil kanáliky a zub vyplnil fotokompozitom. Ja som sa pýtala, že by som ho chcela oplášťovať korunkou, lebo sa bojím že sami zlomí, už sa mi z neho aj trochu predtým ulomilo, viem, že ten zub je krehký. Zubár mi povedal, že OK dá sa, ale že až časom. Znamená to, že ešte nie som za vodou a hrozí, že sa mi zase utvorí fistula? Je to viackoreňový zub a vraj jeden kanálik bol nejaký ohnutý mi vravel tak neviem či to mám dobre vyplnené.