Stiff person syndróm
Ahojte,
Trpim chorobou stiff person syndróm, ktorá je ‘’unikátna’’ a nemá ju teda veľa ľudí. Ide o to, že to spôsobuje tuhnutie končatín a hoavne spazmi - kŕče. Mne to postihlo hlavne nohy a ruky. Už sa to rozšírilo do celého tela čiže chrbát aj ruky no najhoršie na tom au tie nohy. Narúša to taktiež cely nervový systém. Chcem sa preto opýtať o radu. Už je to rok čo som doma a bral som hormonálne tabletky - kortikoidy, z ktorých som pribral 30 kg za necelé 3 mesiace. Začal som teda s diétou a som momentálne na 90kg zo 104kg. Som väčšinou sedávy a typ, ktorý leží, lebo pri väčšej námahe mám hneď kŕče a podobne. Keďže som schudol začal som bicyklovať aspoň sa o to snažiť. Za deň bicyklujem 2x denne pomalším tempom aj v rámci predpísaného od rehabilitačného doktora. Moja otázka je, že spalím okolo tých 700-800 kalórii pri ľahkom prevode. Vážne sa snažím a teda vydaj by mal byt vacsi ako príjem. Čiže ja za deň jem 5x menšie porcie, ovocie zeleninu kuracie mäso ryby a pod. Vždy to striedam. Vždy prijmem o niečo menej ako spalim to znamená že nejakých 600-650kcal denne. Pritom som sýti a denne vypijem okolo 2-2,5 l vody. Aký je na to vás názor prosím ?
Takže za den přijmeš jenom 600-650 kcal denně??? To vůbec není správně a pokud něco hubneš, tak většina z toho je aktivní hmota a tuky velmi ne.
Správně nastavený redukční příjem by měl být nastavený jako (hodnota bazálního metabolismu + trávení + aktivity) - cca 15%. Pak je příjem nastavený adekvátně, samozřejmostí je i nastavení správného poměru nutrientů (bílkoviny, sacharidy (a z toho cukry), tuky (poměr nasycených/nenasycených mastných kyselin) a vláknina.
Velmi doporučuji aplikaci kalorické tabulky, stáhneš z apple storu/google play - je zdarma, tam si vyplníš všechny údaje, ona za tebe spočítá adekvátní příjem pro hubnutí 🙂.
Neubližuj si špatně nastaveným příjmem, hubnout se dá i zdravě. Hodně štěstí.
@bluemoon24 jasne ďakujem 🙂
@bluemoon24 chcel by som sa ešte spýtať, stiahol som a vyplnil a vypísalo mi to 1 569kcal, to je teda príjem kalórii, ktorý by som mal prijať?
@alex3009 to je dost málo, pravděpodobně jste si nezadal žádnou aktivitu, jděte do nastavení -> nastavení jídelníčku a tam kde je “váš denní výdej” vyberte aktivitu, která přibližně odpovídám vašemu pohybu, pak ještě vypněte trávení a zohlednění aktivit v DDD (to už je v té aktivitě všechno zohledněno) 🙂. Mi kalorické tabulky velmi pomohly, tak se klidně ptejte, pokud vám není něco jasné.
@bluemoon24 mám o presne takto a nastavené to mám podľa aktivít, čiže ten môj rotoped. A stále mi ukazuje aj tak tých 1600 30,07BMI
@bluemoon24 až keď som dal, že sedavy tak mi vybehlo 1914
@bluemoon24 a ešte sa chcem spýtať že keď dám sedavy a nemám šancu asi spáliť viac ako tých predpísaných kalórii tak budem zrejme priberať nie ?
@alex3009 pokud to máš podle aktivit, tak v pořádku - ale pak musíš jít cestou nastavení: zapnout trávení, zohlednění aktivit v DDD a zapsat poctivě každou aktivitu (chůze, vaření, sport, atd.).
Ne, rozhodně nespálíš denně 1569kcal nebo více. 1569kcal je energie, kterou tvoje tělo potřebuje k fungování - k tomu, aby v těle probíhaly všechny procesy, k tomu se připočítávají aktivity (chůze, vaření, spánek atd.) a trávení. A z toho tabulky sami odečítají určité procenta kcal, aby jsi byl v deficitu. Být v deficitu pro hubnutí neznamená, že spálíš více než sníš, ale že tvůj příjem je vůči výdeji v deficitu.
Velmi ti doporučuji vyhledat na FB skupinu “hubneme a jíme zdravě s kalorickými tabulkami” 🙂. Je tam spousta členů, kteří denně vkládají tipy na zdravé recepty a pomáhají si navzájem (vše samozřejmě bezplatně).

@alex3009 skus si to nahodit do kaloruckych tabuliek a uvidis, ci je tam este co menit alebo si na tom ok 🙂 ale zo zaciatku ide chudnutie rychlo a potom sa to spomali, az zastavi a vtedy to nevzdat ale stale to dodrziavat, ono sa to pohne zas.