Strach z cestovania kvôli tráviacim problémom
Ahojte, mám problém s ktorým sa dlho trápim.
Od strednej školy mám tráviace problémy ( zistená HIT- ta sa vďaka bohu zmiernila) avšak časom ako človek dospel sa pridal väčší a vacsi stres. Vyhýbam sa potravinám ktoré mi nerobia dobre (občas si dám aj niečo čo mi ulahodí, ale väčšinou vždy keď som na druhý deň doma), avšak zvýšený stres mi spôsobuje aj kŕče v bruchu, hnačky a plynatosť. Kedysi som milovala cestovanie, najmä čím dlhšie tým lepšie. Teraz mám strach ísť 10 minút peši, 20 minút autobusom- ak nemám wc na dosah. Veľa krát sa mi stalo to, že ma zrazu len tak prehnalo (vďaka bohu som doteraz vždy mala pri sebe wc) no ten strach, že ma to kedykoľvek chytí je čím ďalej tým väčší. Beriem aj AD ktoré sú super a pomáhajú mi na uzkostne stavy (samozrejme nie len tieto), ale aj tie mám dojem mojim crevam trošku “zahrali” úlohu čo sa týka tohto problému (beriem ich zatiaľ cca mesiac). Črevo sa chová ako keby mám syndróm dráždivého čreva (je to aj odhad mojej doktorky ale nejaké testy sa na to nerobili). Ma s týmto niekto skúsenosť? Ako to možno skúsiť prekonať a začať fungovať ako človek? Veľmi ma to obmedzuje, deň pred cestou do Práce mám už stres z cesty. Riešim to aj odborne, avšak sedení žiaľ nestíham mať veľa. Ďakujem krasne vopred za akúkoľvek radu🙏🏻
Ahoj, ja mam tiez tazku hit ale cestovanie mi nerobi problem. Tak ako sa vyssie pise, myslim, ze je to v hlave
@thordianna to je zo psychiky.Stotisice ľudí má HIT a cestujú.Lieky ti pomôžu a bude to lepšie.Moj svokor má taký problém akonáhle vie, že niekde nie je wc radšej neje celý deň.K psychiatrovi nechce ísť tak je prevažne doma a do práce chodí peši.Ty potrebuješ skôr psychológa.Ty máš strach a telo reaguje
@anonym_02b7fc áno, súhlasím s oboma že to je hlava. Ako som písala aj v príspevku tak beriem aj antidepresíva na úzkosti a chodím na sedenia, len tie žiaľ kvôli mojej aj psycholog. vyťaženosti nie sú časté ( cca raz za mesiac - dva) 😕
ja zas mam opacny problem, nejdem inde ako doma... doteraz som to nevyriesila, riesim prehanadlami, ktoré mi ale len zneprijemnuju zivot
ja zas mam opacny problem, nejdem inde ako doma... doteraz som to nevyriesila, riesim prehanadlami, ktoré mi ale len zneprijemnuju zivot
@anonym_246171 a toto si prečo robíš? Veď keď ideš len doma, tak je to v poriadku...či prečo berieš preháňadla?
@anonym_246171 a toto si prečo robíš? Veď keď ideš len doma, tak je to v poriadku...či prečo berieš preháňadla?
@anonym_2d54cc tak keď som dva týždne na Kube alebo ako som bola 3 mesiace v Thajsku, tak ako mám isť doma v Ružinove?
@anonym_2d54cc tak keď som dva týždne na Kube alebo ako som bola 3 mesiace v Thajsku, tak ako mám isť doma v Ružinove?
@anonym_246171 to si nepísala...v tom prípade by som brala probiotiká, kefír, kyslá kapusta, ovocie zelenina
@thordianna Máte to už na,psychickom podklade a treba ísť na kolonoskopiu a riadne nastaviť liečbu.
mala som podobne problemy, aj teraz este obcas mam. po vsetkych moznych vysetreniach na gastre to bolo uzavrete ako syndrom drazdiveho creva. Najviac mi pomaha sa nestresovat, vsetko robit v pohode a najma pomaly jest a mensie porcie. Tiez mam aj HIT a rozne potravinove alergie, takze tieto diety dodrziavam. Zlepsilo sa to po diagnostike, teda som vedela co mi je a ze je to u mna hlavne z psychiky, ze musim byt v pohode. Teraz uz mam takyto problem mozno raz do mesiaca.

@thordianna to je zo psychiky.Stotisice ľudí má HIT a cestujú.Lieky ti pomôžu a bude to lepšie.Moj svokor má taký problém akonáhle vie, že niekde nie je wc radšej neje celý deň.K psychiatrovi nechce ísť tak je prevažne doma a do práce chodí peši.Ty potrebuješ skôr psychológa.Ty máš strach a telo reaguje