icon

Strach z eboly

katkabg
12. aug 2014

Zalozila som tuto skupinu aby som zistila aky nazor mate na toto cele,ake mate pocity,nebojite sa ze ten vyrrus sa pomaly ale isto dostane aj knam?Kazdy den nas strasia v novinach o Ebole a niekto mavne rukou si povie ze zas strasia ale ruku na srdce,mne teda neni vsetko jedno....

tenerifka
10. okt 2014

@katkabg
neviem, koho myslela, ale riadne pritiahnute za vlasy....ja som v Spanielsku a okrem mna dalsich viac ako 40 milionov ludi a nateraz je potvrdeny len jeden pripad.....

myriada
10. okt 2014

@katkabg kto ti to povedal že kýchnutím? to by boli už hádam všetci v afrike nakazení ebolou...prečítaj si plno článkov aj odborných na internete, ebola sa nešíri ako chrípka!

tenerifka
10. okt 2014

@myriada siri sa telesnymi tekutinami-aj slinami ci potom, takze aj kychnutim

katkabg
autor
10. okt 2014

@tenerifka fuuu neviwm koho myslela ani neviem kedze ja som v bulharsku

katkabg
autor
10. okt 2014

Aj ja tak viem ze tekutinami a kychnutim vide von z ust cloveka riadne vela tekutin :/ no to je jedno nespoluehala by som sa na to ze len sexom a bozkami a tak

ivuska6
10. okt 2014

Urobili haló na vtáčiu chrípku už je ticho vakcína je ale nedala by som sa zaočkovať teraz je haló na ebolu taktiež by som sa nedala zaočkovať A ani sa nad ebolu nevzrusujem neriešim pokiaľ človek nemusi

katkabg
autor
10. okt 2014

Takze vraj v cechach neni ebola ....jupiii

myriada
10. okt 2014

baby dúfajme, že to k nám nedorazí...určite to nie je až také ľahké dostať, pokiaľ sa to nepodcenní...teraz je toľko pliagy 😒

tenerifka
10. okt 2014

@katkabg To bolo jasne hned od zaciatku, kedze uz je doma cez 20 dni, pravdepodobne malaria alebo dengue, ale aspoñ si to Cesi nacvicili

katkabg
autor
10. okt 2014

Teraz dufam sa nepotvrdi ani v macedonsku,tam je celi hotel v karantene

tenerifka
10. okt 2014

Mne to nie je jedno, kedze tu kde byvam je strasne vela cudzincov, a minuly tyzden sa jeden cernoch prisiel pytat na pracu aj s CV v ruke, pozeram, ze z Guinei, no skoro ma vystrelo, ked som si predstavila ze mozno pred par dnami priletel zo svojej domoviny......hned ako odisiel, CV letel do kosa a ja som si velmi dlhu dobu umyvala ruky.....

tenerifka
10. okt 2014

Nateraz je v Madride 14 ludi v karantene a len jeden potvrdeny pripad (ta sestricka- je vo vaznom stave).
Dnez by mali byt vysledky tych ostatnych 13-ich, velmi by som chcela dufat, ze sa u nich ochorenie nepotvrdi

katkabg
autor
10. okt 2014

@tenerifka ty kokos by som nikdy nemyslela ze nad takymto bydem dakedy stresovat....si apametam ze na zakladke na prirodopise sme sa ucili o ebole

asocial
10. okt 2014

ci zase nie je cielom vyvolat paniku...

horana
10. okt 2014

Nie, zatial sa nebojim. Ani v Afrike ta situacia nie je taka hrozna, ako by podla tamojsich podmienok, urovne zdravotnictva a hygieny celkovo a percenta sirenia mala byt.

tenerifka
10. okt 2014

Ja sa bojim mozno viacej tej paniky. Zijeme z turistickeho ruchu a ak by sem ludia v navale paniky prestali chodit, to by bola pohroma.
V decembri letim cez Pariz cez terminal mimoeuropskych letov(vela spojov je priamo s postihnutymi krajinami) aj s muzom a deckami a teda jedno mi to nie je

prasiatko30
10. okt 2014

@tenerifka hej spanieli prisli ako teroristicka jednotka a ked uz nemohli vyhrat tak nechali na sk aspon ebolu😄😄😄😄😄😄😄😄😄😄😄😄😄😄

lucinocka
10. okt 2014

kazdy rok je nejaka smrtelna virusova chorba co sa siri po celom svete 😉 sak treba zarabat a najlahsie na panike a strachu zo smrti, ze😉 pytajte happynu, ta pochopila princip 😀

prasiatko30
10. okt 2014

@tenerifka no naozaj neviem coho sa obavat viac sestricky, ktora sa nakazala a - i ked sa zobudili neskoro - izolovana a s nou su pod kontrolou aj vsetci ktori s nou prisli do kontaktu alebo tych stovak africanov - subsaharianos co pridu kazdy den klandestinne na uzemie EU a nikto nevie s kym prisli do kontaktu ako dlho su tu kde sa zdrziavaju - logika nepusti je vacsie
Riziko z tych druhych 😖 😔😔😔zatial to vypada ako zaciatok katastrofickeho filmu

tenerifka
10. okt 2014

@prasiatko30 No ja sa viac bojim jednoznacne tych Africanov, co sa sestricky tyka, to jej blizke aj sirsie okolie je uz pod kontrolou a nemalo by sa to dalej sirit z toho zdroja, ak zasa samozrejme nieco v tej nemocnici nezvrzaju....a inak sa divim, ze ministerka je este stale na svojom poste, a Rajoy ju podporuje, je to vsetko jedna nekompetentna banda, ktori si vzajomne prihrievaju polievocku, samozrejme nakoniec bude vina len na tu sestricku, kedze sa nemoze branit.....

cdecedc
10. okt 2014

Celá ebola je len médiami nafúknutá bublina. Tak prosím Vás neverte všetkému čo v nich uvádzajú. Viete koľko nebezpečných chorôb existuje a vy o nich nemáte ani šajnu??? Lebo to média nenafukujú!
Nečítajte to (radšej sa naučte niečo o vírusoch) a NEPANIKÁRTE určite na nikoho ebola nečaká za rohom :D Je oveľa prevdepodobnejšie, že vás zajtra zrazí auto, alebo dostanete infarkt a nie ebolu ;)

vejula
10. okt 2014

@tenerifka čo som sa ja dočitala, tak prenos eboly by mal byť telesnými tekutinami. Prenos vzduchom je vraj velmi nepravdepodobný. Ale chapem, ja by som asi tiež zostresovala.

tenerifka
10. okt 2014

@vejula Mas pravdu, telesnymi tekutinami, ked kychnes, tak tvoja telesna tekutina-sliny-vyleti zavratnou rychlostou do okolia.....ale naozaj som sa rozhodla len pozriet spravy rano a potom az zasa na druhy den rano, lebo to k nicomu nevedie, len stresujem. Mam obavy kvoli moznej paralyzacii turizmu, kedze musime odvadzat kazdy mesiac obrovske peniaze a davame pracu a teda zavisi od nas 5 rodin, nejde len o nas.....

sirinka
10. okt 2014

@tenerifka vsak si zoberte rusky na usta zo sebou, daju sa kupit v pohode v lekarni

vejula
10. okt 2014

@tenerifka Ebola vírus sa prenáša veľmi úzkym kontaktom, a najmä pri kontake s telovými tekutinami chorej osoby. Pri doterajších vlnách choroby sa infikovali hlavne tie osoby, ktoré pracovali v nemocnici s chorými, osoby, ktoré boli ošetrované infikovanými injekčnými striekačkami alebo operačnými nástrojmi, alebo rodinní príslušníci, ktorí tieto osoby ošetrovali.

Ebola vírus sa môže, podobne ako vírus HIV, prenášať pohlavným stykom. V dôsledku veľmi úzkych rodinných vzťahov ľudí v týchto regiónoch sa mnohí nakazia aj pri pohrebných ceremóniách zomrelých na ebolu, pretože pri týchto ceremóniách často dochádza k úzkemu kontaktu s veľmi infekčným mŕtvym.

Spravidla však nedochádza k žiadnej nákaze vírusom, ak je osoba síce infikovaná, ale ešte nevykazuje žiadne chorobné symptómy. Pacienti, ktorí infekciu prekonali, nepredstavujú viac žiadne nebezpečenstvo pre šírenie ebola vírusu. Vírusy sa dajú dokázať v genitálnych sekrétoch už len krátky čas po prekonanej chorobe. Nákaza kvapôčkovou infekciou dýchacími cestami sa pokladá za relatívne nepravdepodobnú.

Čítajte viac: http://primar.sme.sk/c/4117268/ebola-virus-hemo...

tenerifka
10. okt 2014

@sirinka Nejde o dovolenku, tu prinajhorsom stornujem, ide o kazdodenny zivot, zijeme v turistickej zone a Nemcom tu uz z toho zacina trochu hrabat....

tenerifka
10. okt 2014

@vejula Co piseme su len domienky a to co sa docitame na internete, pravdupovediac ani samotni vedci este nevedia, ako sa ten virus chova. Dufajme, ze sa tie cierne scenare nenaplnia, nebude nijakych milion a pol infikovanych do konca roka a o taky mesiac-dva uz len nad tym mavneme rukou, bodaj by.....

prasiatko30
10. okt 2014

@vejula tato sestricka sa nakazila tak ze ani nevie ako ona sama povedala ze to mohlo byt tym ze si dala dole ochranne okuliare a asi si pretrrela tvar spinavymi rukavicami - reflexivne ani si to neuvedomila - a nakazila sa - takze az taky neofenzivny virus to nebude

latvia
11. okt 2014

velmi nechapem ten prenos. tak telesnymi tekutinami sa virus prenasa, ale kvapockovou cestou nie? ked na mna kychne nejaky ebolista a slina doleti az na moje telo, tak snad je ta slina telesna tekutina a tympadom ochoriem, nie?alebo to je myslene tak, ze ebolista kychne do vetra a ked to padne na zem tak to neni infekcia? lebo ebola je virus, rovnako ako chripka a ine a pokial je v telesnej tekutine na nejakej zivnej pode, bunke, tak prezije. tak ak v sline je nejaka bunka, co urcite je, tak aj kychnutim sa da chytit ebola.ci nem? 😕 😝

katkabg
autor
11. okt 2014

Tu v bulharsku cakame na vysledky macedonska kde muz zomrel v hoteli priznakmi eboly,dufajme ze ju nemal.Lebo nas deli len hranicny priechod