Strata sluchu - načúvací prístroj

122laura122
17. apr 2023

Pekný deň všetkým, chcela by som Vás poprosiť o radu ohľadom riešenia straty sluchu. Internety píšu, že pokiaľ ide o stav spôsobený vekom, zákrok ani liečba nemá opodstatnenie. Puká mi ale srdce, keď vidím, ako naša inak vitálna babi (80+)postupne kvôli sluchu nemôže plnohodnotne fungovať, a venovať sa tomu, čo má rada. Ak by ste mali skúsenosť so špecialistom na načúvacie prístroje, alebo iné možnosti,ako pomôcť, budem viac než vďačná.

vreckovka2
17. apr 2023

@122laura122 kontaktovat ORL doktora. Pomeraju usi, odporucia riesenie. Poznam viac ludi, co maju nacuvaci pristroj na mieru a vsetci su spokojnejsi 🙂 . Aj 80+ mame v rodine a tiez si casom clovek zvykol .

enusamt
17. apr 2023

Ahoj..normalne zajst na foniatriu.. na sluchatko ma kazdy pravo, bez ohladu na vek

85miska
17. apr 2023

@122laura122 môj dedo mal v mladosti síce úraz a kvôli nemu došlo na jedno ucho k úplnému stratu sluchu a na druhé čiastočne. Roky mal obyčajný starý načúvací aparát až sme ho presvedčili ísť na vyšetrenie že doba pokročila aj aparáty sú kvalitnejšie. Šli sme na klasické ORL vyšetrenie a napísali mu načúvací aparát bez nejakých doplatkov. Fungoval s ním pekne aj počul na to jedno ucho čo sme hovorili len pomalšie a hlasnejšie trošku trebalo hovoriť. Podľa mňa také veci poisťovňa prepláca hoci je to starobou. Len treba ísť na ušno nosno krčné.

122laura122
autor
17. apr 2023

ORL absolvované, zistená nedoslýchavosť +- 50% na obe uši. Aparát má, vyzerá aj pomerne moderne, ale tvrdí, že absolútne nevidí rozdiel, tak preto som uvažovala nad zmenou lekára, ja to posúdiť neviem, či pani doktorka využila všetky možnosti..

jaskolka
17. apr 2023

To, že sa podľa veku nemá nárok na liečbu ci zákrok, je zrejmé myslene tak, že trebárs operovať človeka v takom veku by už mohlo byt riziko (srdce) a to by prevýšilo osoh z operácie.
Ale v žiadnom prípade to nie je, že by nebolo možné nastaviť jej kvalitný nacuvaci aparát. BA to nárok má. Keď ona nevidí respektíve nevníma rozdiel, tak možno ma zle vyseteny sluch, alebo zle nastavený aparát. Pracovala som na orl a foniatrickej ambulancii,mali sme veľa ľudí aj v takomto a vyššom veku, asi najstarší bol vyše 90 ročný pan, ktorý bol počas 2 svetovej vojny v koncentračnom tábore (odvtedy mal problém so sluchom) a prístroje sme im nastavovali aj viackrát, kým sa to podarilo tak, aby naozaj mali plnohodnotnu náhradu. Čiže určite vyhľadať foniazricku ambulanciu, a kľudne aj opakovane prísť, ak je problém s nastavením.

vreckovka2
17. apr 2023

@122laura122 treba ist znova nastavit. Pomozu s tym. Starsi clovek v rodine si tiez dlho zvykal, nastavovali pristroj viackrat, potom padal. Nakoniec spokojnost. Moja mamina na jedno ucho nepocuje, na druhe velmi velmi malo a nacuvaci pristroj si nevie vynachvalit. Bez neho vsak uz nepocuje nic, mozog si zvykol uz na pristroj.

kacena4
17. apr 2023

je rozdiel zakrok napr. implantat alebo len pomôcka vo forme nacuvacieho prístroja. na ten narok ma vzdy. treba si pytat. nasa babka bala aj v 90r. nacuvaci pristroj aj taky speci zosilovac na telku aby nebol pusteny hlasno

122laura122
autor
17. apr 2023

Ďakujem všetkým, ja som tou liečbou myslela to, že už to "neopravia", teda jedine ten aparát je cesta. Utvrdili ste ma ale v tom, že sa netreba vzdať, ale skúšať, nastavovať, atď. Problém bude asi v komunikácii medzi pacientkou a pani doktorkou, takže najbližšie pôjdem rovno s ňou, aby sme predišli možným nedorozumeniam. Napadlo mi, že babi sa možno aj ošíva povedať, že necíti zmenu,predsalen, stará škola..