Sú moje problémy so srdcom a krkom normálne?
Ahojte baby som od narodenia pozorovaná na kardio kvôli endomykavosti chlopne bola tam nejaká regurgitacia prvého stupňa a kontroly každé 2-3 roky teraz mi vychádza v lete. Ale už dlhodobo vyše roky mávam denne aj vyše stokrat také akoby zatrasenie alebo poškodenie srdca cítim to až kdesi v krku je mi pri Tom blbo a keď si hmatam pulz je tam vynechany úder niekdy aj veľa za sebou ich ide väčšinou mi to začína na obed. Obvodná mi dala pol tabletku egiloku podľa potreby. Ale ide o to že som si všimla ja mávam ráno tlak tak 100/60 niekedy aj pod 100 a vždy na ten obed keď mi to začína mám tlak 127/66 proste ideálny tlak by povedal lekár ale mne vtedy začnu tie stavy a musím si dať ten egilok. Dávam si na obed pol tabletky a večer v posteli už to zas cítim mám inak aj problém s krčnou hrudnou chrbticou a krízami. V lete mám mať kontrolu na kardio ale mám strach už niekedy že dovtedy mi.zlyha srdce proste je to stresujúce a robí mi to aj keď som v pokoji a nemyslím na Tom pred vianocami som mala.klidnejsie obdobie a zrovna vtedy som mala štyri dní holter čo som si platila len som nevedela že pri ťažkostiach mám na Tom telefóne stlačiť tlačidlo. Ale myslím si že aj tak to.pozeraju a hádam by niečo videli no a oni zachytili.le. Jednu extrasystolu nič viac. Ja teraz už neviem určite si to nenamyslam aj na pulze cítim že zrazu nejde a naskočí to sú tie extrasystoly? Alebo nemôžu to byť nejaké vážne fibrilacie či aryrmie? Na kardio som.bola pred dvoma rokmi v lete skôr má objednať nechce. Prosím ukludnite má ja už pred spaním plačem že čo bude s deťmi keď umrem chvíľu som mala kľud a teraz nonstop môže to byť aj z chrbta alebo refluxu?
Môže to byť od chrbta, môže to byť zo stresu, môže to byť kvôli nedostatku pestrej stravy alebo tekutín... Možností je často priam nekonečné množstvo, ale ty potrebuješ poriadne komplexné vyšetrenie, aby sa presne identifikovala príčina a potom sa vyriešil problém.
Tabuľkovo ideálny tlak nie je ideálnym pre každého. Niekto žije celý život s nižším alebo vyšším. Problém je hlavne výrazná zmena, pretože telo je zvyknuté na určitý spôsob fungovania a keď sa niečo zmení, tak telo reaguje.
@tanyan a myslíš že by to mohlo robiť aj srdce niečo závažné? Ja už sa večer niekedy bojím aj zaspať že čo ak sa už nezobudim už to trvá dlho a kontrola kardiológa je až v lete
A prečo nejdeš v akútnom stave na pohotovosť? Tam ti urobia základné testy a vyšetrenia a ak bude treba, tak aj detailné.
Môjmu otcovi bolo pred časom tak zle, že prišla sanitka, ktorá ho odviezla do nemocnice a po takmer 5 hodinách vyšetrovania a analýzy ho potom doviezli aj domov. Robili m EKG, odbery... Aj snímkovanie vedia spraviť na počkanie bez objednávania, aj lieky zmeniť alebo upraviť...
@tanyan no pretože ja to mám celé dni a raz som bola na pohotovosti ešte minulý rok neurobili mi ani EKG len mi dali egilok a vasocardin...takže strata času a pri mojom šťastí keby tam prídem tak to nemám
Presne na také stavy užívam Egilok každé ráno polovicu. Predtým som mala iné lieky, extrasystoly aj 700x za deň, arytmia, nízky tlak (90/70) a tep cez sto v kľude. Odkedy beriem Egilok, je to neporovnateľne lepšie. Často tu čítam, že ho ľudia vezmú iba keď im je horšie. Ja ho beriem denne spolu s draslíkom a s magnéziom. Inak zhoršuje sa to strachom ( -> úzkosťami).
@nikaeli a berieš celú tabletku či len polku. Ja keď si ho na obed dám večer už viem zas matextrasystkly ale je to lepšie oveľa dnes som si dala na obed a teda už som mala šťavy také že mi to išlo nonstop zas a po ňom po polhodine to prestalo. Neviem či mozem brať aj dvakrát denne. Akurát nechcem vyzerať ako nejaký alkac ale občas mi večer chýba pohár vína na to by sa asi nemalo 🙈
@nikaeli ja myslím že možno aj chrbtica mi to robí mám nejakú blokádu v krčnej časti ale teda hlavne mám stres či to nie je niečo vážne :(
Hlavne si ho nedávkuj podľa vlastnej vôle. To nie je vitamín, ani Paralen, že si dáš tabletku a bolesť zmizne.
Tie extrasystoly a búšenie neprestali zo dňa na deň. Trvalo to niekoľko týždňov, kým to úplne ustalo. Užívam ho už rok a pol. Mám tetániu a pri ťažšom období mávam zhoršené prejavy, vrátane tých srdcových, čiže mám aj vyšší tep, či búšenie. A áno, chrbtica tiež robí svoje.
A k tomu vínu - víno obsahuje histamín a ten môže zvýšiť tep, palpitácie, atď. Takže viac ako víno a betablokátor by som riešila víno ako také. Pred mesiacom som bola na plese, dala som si len 'welcome drink' - proseco. A mala som pokazený celý večer. Srdce mi šlo z hrude vyskočiť. Bolo mi zle ešte ďalšie dva dni.
@nikaeli no len ja nemám nastavené dávkovanie mne obvodná lekárka len povedala že pri pocite busenia si mám dať
Nezanedbávaj akútny stav kvôli jednej zlej skúsenosti. Musíš veriť, že ti pomôžu a bojovať za svoj kvalitnejší život.
Choď za iným kardiológom. Nečakaj do leta na kontrolu.
@nikaeli myslíš že je to vážne? Mňa iný nechcel zobrať keď už jedného mám že nepreberaju a zas nemám možnosť cestovať ďaleko žijem s tým už vyše roka
Ja nie som lekár, neviem to posúdiť.
Ale ak by to bolo vážne, isto by to tvoj kardiológ riešil. U mňa je to súčasť tetánie. Moja prvá lekárka k tomu mala asi taký postoj, ako opisuješ - že o nič nejde a keď mi to vadí, mám ísť za psychiatrom. Vtedy som u nej bola naposledy. Oslovila som iného lekára. Ten ma ubezpečil, že o nič vážne nejde, ale keďže mi to vadí a strach celú situáciu zhoršuje, dal mi najnižšiu dávku Egiloku a úplne to stačilo. Myslím, že je to vždy lepšie riešenie ako byť na antidepresívach 🤷🏻♀️
Čo robíš počas dňa?
@anonym_autor ako si dopadla na kontrole? Lebo z toho čo píšeš a z mojich skúseností mi to príde tak asi je to ozaj normálne a problém je niekde inde.
Ja som v minulosti nikdy nepociťovala žiadne problémy so srdcom. Pritom mám traumu - mala som ako dieťa zápal srdca a zákaz cvičiť a celé roky som počúvala ako sa musím šetriť lebo mám choré srdce. V 18 rokoch mi zrazu doktorka povedala že som zdravá a úplne som vystrelila - 20 rokov športovala ako divá aj niekoľkokrát denne a dobiehala som celé detstvo čo som športovať nemohla. Presne po 20 rokoch som skolabovala, rozbehla sa mi tetánia a iné sračky, absolvovala som všetky vyšetrenia a všetko v poriadku, no keďže sa všetci zameriavali na srdce tak som sa vystrašila a aktivovala sa mi stará trauma že čo ak ozaj to srdce nie je v poriadku? Všetko vyšetrenia ok, tiež mi nedoviera jedna chlopňa ale mi povedali že to skoro nikomu a že to nie je vada ktorá by sa mala riešiť. Extrasystoly som mala aj na holteri ale tiež vraj v poriadku. Až na jednu vec - začala som ich extrémne cítiť. Kopance na hrudi, bolesť až do krku, strach. Pritom za tie roky sa nič nezmenilo - ten istý stav, tá istá chlopňa, tie isté extrasyatoly ako som mala aj v minulosti, jediný rozdiel že predtým som to necítila a dnes to cítim a plašim. A plaším. A tu je problém - plaším. Rovnako ako ty sa plaším. Tak teraz sa to snažím ignorovať a neriešiť a nie je to ľahké ale cítim že sa to zlepšuje.

Inak ešte mi napadlo že aj na dotyk má bolia rebrá pri srdci taký tlak pod kľúčnou kosťou nalavo