Symfyzeolýza a trvalé následky

mummy01
7. sep 2012

Ahojte,ma niektora mamina rovnako ako ja trvale nasledky?Co pomaha a ako sa liecite?Vdaka za kazdu skusenost 🙂

mracik
13. sep 2012

@mummy01 mala som symfizeolýzu pred tretím pôrodom. Deň po termíne som pobehla na autobus, niečo ruplo a už som sa nemohla ani pohnúť. Porodila som deň nato s epidurálom, lebo bolesti to boli riadne, ale inak všetko prebehlo v poriadku. Bolesti a obmedzená pohyblivosť pretrvávali ešte asi trištvrte roka. Mne veľmi pomohlo, že som sa naučila podsadzovať panvu, tým sa rozloží tlak na iné miesta a symfýza sa odľahčí.Podsadzovanie panvy sa dá naučiť pri rôznych druhoch cvičenia, mne veľmi pomohli Mojžišovej cviky.
Pri štvrtom tehotenstve som si dávala obrovský pozor, chodila som takmer výlučne s nordic walking paličkami a sústredila som sa na to, aby som mala panvu v správnej polohe. Napriek tomu, že som pribrala fakt veľa, aj syn sa narodil veľmi veľký, tak som viac tieto problémy nemala.

mummy01
autor
13. sep 2012

@mracik vdaka za osobnu skusenost...mne sa uz po prvom porode zdeformovala panva a aj napriek tomu ma nechali aj druhe dieta porodit prirodzene-obe deti boli velmi velke a maly velke hlavicky.S tou podsadenou panvou som si to aj ja vsimla ze sa mi ulavi ale ja ju uz mam tak zdeformovanu ze ju ani neviem podsadit.Navyse mi asi odchadzaju platnicky a boli ma prava noha...od synovho narodenia vstavam kazde rano s velkymi bolestami krizov...nejako neviem co s tym.

mracik
13. sep 2012

cvičiť, cvičiť, cvičiť...fakt to je to jediné, čo môžeš robiť. Mne trvalo niekoľko mesiacov, kým som ju dokázala úplne podsadiť.
Si mladá baba, tak nekapituluj, naše telo dokáže oveľa viac, ako sme si ochotné pripustiť. Kto ti povedal, že máš zdeformovanú panvu, máš rentgenologický nález? Hoc by si ho aj mala, vždy sa to aspoň do určitej miery ovplyvniť.
Predpokladám, že všetky problémy, ktoré máš vychádzajú práve z nesprávneho postoja. Ja som ich tiež mala - šialené bolesti krížov, bolesti mi vystreľovali aj do nohy, ku tomu ešte inkontinencia 😒
Teraz už je to paráda, po rokoch mám zas rada svoje telo. 🙂

kikuta
11. okt 2012

Ja som mala túto diagnózu teraz pri prvom pôrode (prebehol sekciou) ale do teraz mám následky a neviem kde a na koho sa obrátiť, je to takmer 10 mesiacov a stále pociťujem bolesti, nedokážem cvičiť behať a podobné namáhavé veci na panvu. Ani neviem či kosti sú už spojené alebo nie. Gynekológ sa tvári že jeho sa to netýka a po skúsenosti s ortopédom tam vôbec nemám záujem opäť isť.

zuzkabeno
3. nov 2012

@mracik Ahoj, ja som mala tieto bolesti po druhom pôrode - ledva som chodila, ale cvičením to naozaj prešlo, u mňa do 3 týždňov. A pri štvrtom pôrode to bolo v poriadku? Vôbec ťa to potom nebolievalo?

mracik
14. nov 2012

@zuzkabeno nie, pri štvrtom tehu som problémy nemala, občas len taký náznak tlaku v symfýze, ale vydržala 🙂

kikuta
14. jan 2013

@mracik Môžem sa spýtať ako sa správne má ta panva podsadzovať??? Aby sa zamedzilo bolestiam symfýzi?Ďakujem chcela by som to začať praktizovať.

alexandrakovacova
15. jan 2013

@kikuta
Dobry den, dnes som si precitala vas promlem ohladom symfyzeolyzy a kedze som na tom potobne, chcela by som sa opytat ako je to s vami teraz, ked uz odvtedy presiel nejaky cas pripadne ci ste nasla nejakeho odbornika. My sme tiez skusali, ale mnoho ich vedomosti-nevedomosti si odporuje.

kikuta
15. jan 2013

@alexandrakovacova No je to presne rok od pôrodu a napríklad aj dneska cítim ešte lonovú kosť a to sa ani nejak extrémne nehýbem, mám pocit že stačí menšia záťaž, zlé počasie alebo nejaká choroba a vždy sa to ozve. Rodila som sekciou, povedali mi že do 6 týždňov to bude v poriadku no nebolo to tak. Ja by som vyskúšala aj masáže alebo niečo iné len je to taká diagnoza, že keď ju niekomu poviem tak len vyvalia oči. U nás nie že žiadny ortopéd a aj by som vycestovala za dobrým lekárom len keby som mala nejaké odporúčania. Chcem druhé bábo no bojím sa už teraz. Vy máte len jedno bábetko? Alebo už viacej pôrodov za sebou? Som z toho zúfala lebo gynekolog sa tvári že jeho sa to netýka keby nie známej tak isto by som rodila normálne a ktovie akoby to dopadlo všetko. Mala som šťastie.

reikina
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
kikuta
15. jan 2013

@reikina Môžete mi viac o tom napísať na meil? kikuta@centrum.sk Budem veľmi vďačná.

alexandrakovacova
15. jan 2013

Aj ja som presne rok od porodu, chodim vselijako, stracam rovnovahu, rano sa musim rozchodit, vecer uz len uplne s tazkostami popri stene a nabytku, rodila som spontanne, po porode som sla ku ortopedovi, dostali sme tvrdy umely stahovaci pas - nepouzitelny, lebo sa s nim nedalo sediet a kedze chodit som nechodila takmer vobec a o babatko sa nemal kto starat,. Teraz sme sli k ortopedovi, mali sme ist na rengen, zistili sme, ze som tehotna, tak bez rengenu, odporucili nam po konzultacii so zahranicim UPT, dalej som dostala par cvikov na posilnenie brucha a noh, spevnovaci pas na panvu, operacia nemozna lebo 11. tyzdnov po porode je uz miesto studene a mohlo by to skoncit este horsie, UPT nechceme, ale bojim sa jednak bolesti, ktore sme mali od piateho mesiaca a tiez, ze skoncim na voziku, aj ked takto uz tiez nikam nechodim, premyslam, ci by dalsi porod miesto znovu nerozjatril a ci by nebola moznost hned po porode zviazat prip. operovat, tak ako to mali urobit pri predchadzajucom porode, ale zo strany doktorov je len jedna cesta. Okrem tohto dietata mam este jedno a pri nom som nemala ziadne problemy.

alexandrakovacova
15. jan 2013

som z vacsieho mesta, ale vedomosti lekarov o tejto diagnoze su aj tu velmi chabe

romcovaklarka
15. jan 2013

Ahoj holky, můžete mi prosím poradit, můžu něco udělat jako prevenci symfyzeolýzy? Oproti prvnímu těhotenství mi včera po procházce začaly opravdu značné bolesti stydké kosti, asi přímo na tuto diagnozu to zatím není, jelikož přes den funguju jakš takš, ale jakmile jsem v klidu, třeba po 2-3 hodinách spánku a mám se přetočit nebo nedej Bože vstát z postele, tak to je děs... a právě mám podezření, že se mi spona hodně rozestupuje. Měla bych dodržovat nějaký klid, co dělat, co nedělat, aby se to nezhoršilo? Je nějaké riziko k porodu? Nikde o tom nemůžu nic moc najít.
@kikuta
@alexandrakovacova
Děkuji moc.

alexandrakovacova
16. jan 2013

pre Klarku, presne tak sa symfyzeolyza zacinala aj u mna, takze po terajsich skusenostiach by som este rychlo odporucala navstevu lepsieho ortopeda-najlepsie takeho, ktory ma sono, ktory potvrdi diagnozu na papieri aj pre ostatnych lekarov, moze predpisat vitaminy (citajte letak o vhodnosti v tehotenstve, prip. odkonzultovat s gynekologom) a stahovaci pas, ktory mozte pouzit uz teraz a hned po porode co najviac, to by mohlo pomoct, rodila som spontanne, vysetrenia a uvolnovanie porodnych ciest lekarmi boleli viac nez porod samotny, takze neviem, co je lepsie, dieta malo 3 kg, hlavne stahovat hned po porode

kikuta
16. jan 2013

Remcovaklarka: ja by som chcela povedať že nie každý takýto príznak môže byť začiatkom symf. Mala som veľa kamarátok, ktoré sa nemohli pohnúť ráno, ani obrátiť a v pohode porodili a do dneska nemajú žiadne následky. Dokonca aj moja mama mi vravievala že mala neskutočné bolesti ale všetko prešlo. No mňa to chytilo naraz v 28 týždni a viac som sa nepohla až do pôrodu. Bolesť bola asi taká, že som nejedla nespala niekedy aj som zvracala a psychika katastrofa. Čo by som poradila? homeopatiká Osteoscine, masť traumeel, mňa sestra jemne masírovala aj olejčekmi ktoré trošku tú bolesť tíšili (no mňa bolela neskutočne aj panva kostrč a seknuté som mala obidva bedrové kĺby). A to čo som každý deň nosila bol bedrový sťahovací pás, niekto vraví že nepomáha no ja by som neprešla bez neho ani na záchod, poriadne ma to stiahlo a aspoň chvíľu som mala pocit že to tam drží všetko po kope. Ja som ešte každý deň svietila a do teraz svietim biolampou.

mummy01
autor
21. jan 2013

@mracik mam schodovitu deformaciu symfyzy skoro o 1cm a piskodenu poslednu platnicku,vsetko potvrdene rtg snimkami

kikuta
25. jan 2013

@mummy01 a aky je dalsi postp lekara..da sa stou symfyzou este nieco robit aby sa napravila?

mummy01
autor
25. jan 2013

@kikuta pokial viem tak uz nic.Tu deformaciu som mala uz po prvom porode,pred druhym som to stale hovorila lekarom no aj tak ma nechali rodit normalne a vsetko sa len zhorsuje.Kvoli tej deformacii mam nerovnomerne zatazovane bedrove klby,tym padom mi odchadzaju platnicky.Jedine co mi neulogicka dala bola kopa liekov z ktorych mi je zle a som oblbnuta takze ich brat nemozem kedze denne soferujem.A vraj mam ich na rehabilitaciu ale to je u mna nemozne kedze som doma s chorym syncekom a nemam ho komu dat strazit.

kikuta
27. jan 2013

@mummy01 asi som si aj ja mala ist ku lekarovi hned po porode teraz po roku uz asi nic nepomoze, po druhom babatku to budem hned urgovat. Vela sil a trpezlivosti prajem.

zuzkabeno
4. mar 2013

@romcovaklarka pomáha na to aj vápnik s fosforom, aj viac magnézia a zinku. tieto minerály sa v tehotenstve veľmi spotrebúvajú, mne to aj lekári odporučili, nemusia to byť hneď tabletky, ale strava bohatá na minerály, lebo tie si dieťa ťahá z kostí matky, mňa občas aj zuby boleli v 3. mesiaci, keď som si dala multivitamín, stačilo 1x denne, tak to prestalo.

aknedz
1. máj 2014

@zuzkabeno
@mracik
Ahojte maminky, mohli by ste mi, prosím, poradiť ako cvičiť? Nemám síce potvrdenú symfyz. ale bolesti odpovedajú jej popisom a mala som ich uz pri prvom tehotenstve, nie tak silné, ale pôrodom to preslo, teraz ma to bolieva uz od 3. mesiaca a stupnuje sa to, tak by som chcela spravit vsetko pre to aby som to nejak mohla ovplyvnit, chcela by som rodit prirodzene, prvy porod bol rychly, krasny, tak y som rada opät znova klasicky porod

zuzkabeno
2. máj 2014

@aknedz U niekoho je to normálne tieto bolesti, to sa kostra rozťahuje, ale treba sa hýbať, na posteli dvíhať panvu, nohy, sťahovať zadok, napínať nohy, aj na bruchu ležať, na boku v posteli, meniť polohy, proste všetky druhy pohybu, ale nie ak je bolesť, to postupne rozhýbať. Mňa to bolelo až po pôrode, tak neviem ako v tehu presne čo pomôže.

aknedz
3. máj 2014

@zuzkabeno vdaka, pri prvom tehotenstve som dost cvicila, no bolest mi zacala az tak neskor....teraz ked mi to zacalo tak skoro, bala som sa kvoli tomu cvicit ale vyskusam, citala som tu aj vitaminy, tak som uz skusila a zda sa, ze to trosku polavilo, inak spim stale len na bokoch 😉

zuzkabeno
3. máj 2014

@aknedz to nemusíš stále spať v jednej polohe, ale ak príde bolesť, tak zmeniť polohu, aby sa panva rovnomerne namáhala, nech sa svaly spevnia, lebo tie to držia pokope a tie treba aj pri pôrode primerane pevné

agat_ka
6. jan 2017

ahojte,
tiež som mala po pôrode problém so symfýzou - rozostúpenie 8mm a zároveň pootočená panva. V pôrodnici som vôbec nevedela chodiť. Chcem vám odporúčiť rehabilitačnú doktorku Hamrákovú, ktorá sa na toto špecializuje. Je z Košíc. Mne sa venovala hneď po pôrode, kým to bolo akútne, pootočila mi panvu naspäť a dala cviky na cvičenie, ale mala aj klientky, ktoré to mali chronické. Aj keď prešlo už pár rokov od založenia témy, možno by stálo za to skúsiť to, ak ešte máte problémy. Ja som zatiaľ len 6 týždňov od pôrodu, ale každým dňom je to lepšie.
Prípadne, keď to niekto v budúcnosti bude čítať 🙂 Nie je to žiaden spam 🙂

kikuta
10. jan 2017

@agat_ka Ahoj čo je to za dr.? Nejaký súkromný či cez poisťovňu? Berie pacientov či je problém sa k nej dostať?
Ďakujem ale pýtam sa lebo mam tiež stým problémy som 3roky po 2.porode a veru nejake nasmerovanie by mi pomohlo.

81beruska81
10. jan 2017

dievcata, aky rozostup ste mali? Ja 2 cm....masaker, nikdy viac...a ako sa citite odstupom casu?

agat_ka
11. jan 2017

@kikuta
dúfam, že tu môžem zdieľať link http://www.lekari.sk/kosice/fyzioterapeut-nelek...
je to súkromné, čiže všetko si platíš (30eur za návštevu), ale myslím, že to stojí za to, že Ti pomôže.
je dosť vyťažená, takže asi hneď Ti asi nedá termín.
A ký si mala rozostup, resp, robili Ti aj rtg?