icon

Tirosint: Skúsenosti a rady pre bezpečné užívanie

4. dec 2024

Ahojte, potrebovala by som poradiť. Endokrinologička mi predpísala Tirosint 50, lebo netolerujem Eutyrox a ani L-thyroxin. Mala som ťažkosti typu zvýšené pulzy, tlaky na hrudi... Som kardio pacient, lekárka to vie, no bojím sa, či spomínaný Tirosint môžem v pohode užívať. Liečbu nastavujem, som v tom nová a chcem vyriešiť svoje problémy. Poraďte mi, prosím, čo mám urobiť - mám dať šancu ešte tomuto lieku, respektíve aké sú vaše skúsenosti s jeho užívaním? (Diskusie mám už prelúskané)

Vybrala som si ho z lekárne, ráno by som si ho mala nasadiť, no bojím sa, že sa mi zopakujú komplikácie keď budem sama doma (trpím tetaniou, panickou poruchou atď., nezvládam tlaky na hrudi a búšenie keď som sama)

stellarstar
5. dec 2024

Keď nevyskúšaš nebudeš vedieť na co zbytočne robíš vopred stres? Alebo skus dávať tbl na noc pred spaním

wiwi28
5. dec 2024

@stellarstar lieky na ŠŽ sa musia brať ráno na lačno hodinu pred jedlom. Za 20r čo sa liečim som iný postup nemala.

wiwi28
5. dec 2024

Ja som po rokoch prešla z Euthyroxu na Tirosint. Euthyrox mi po prekonaní covid prestal vyhovovať, extrémne mi spomalil metabolizmus, za 10 mesiacov som išla 20kg hore. Teraz som už rok na Tirosint-e a lepšie za mna. Schudla som aj vyše 20kg, energie je viac, len koža mám veľmi suchú a vlasy mi padajú, ale to je skôr o dávke. Ak nevyskúšate nezistíte.

stellarstar
5. dec 2024

@wiwi28 tabletky na štítnu sa môžu užívať 3 spôsobmi
1. Nalačno ráno 30 m pred jedlom
2. Ráno 2 h po jedle
3. Večer pred spaním predtým byt 2 h Nalačno

Mne zacal zmenený euthyrox vadiť a čítala som sa DE stránkach ze v noci sa lepšie vstrebáva. Opýtala som sa svojho endo a on to tiež potvrdil ze v noci užívanie lepšie odvtedy užívam na noc nemam problém s euthyroxom

wiwi28
5. dec 2024

@stellarstar mne zas všetci traja Dr. u ktorých som za tie roky bola dôrazne upozorňovali, že iba ráno a nalačno. Ťažko sa vyznať...

stellarstar
5. dec 2024

@wiwi28 slovensko trochu zaostáva, tu v at a de užívajú viacery na noc ako rano a aj dr radia na noc

wiwi28
5. dec 2024

@stellarstar toto keby som bola vedela 👎 v tehotenstve som veľmi trpela, že hodinu držať prázdny žalúdok. ďakujem za objasnenie.

autor
5. dec 2024

Ja som si to zatiaľ nedala, nenašla som odvahu. Mávam po tom vyšší tlak, pulz a búšenie... Možno na noc by to mohlo byť fajn? Nechcem vymýšľať a chcem nájsť správnu liečbu, preto mám trpezlivosť s tým, že lekári skúšajú... Ale nechcem zažívať také stavy, lebo to potom mám pocit, že mi je lepšie bez liekov...

stellarstar
5. dec 2024

Autorka skus večer pred spaním dat musíš byť ale predtým 2 h nalačno. Koľko mg ti dali?

autor
5. dec 2024

@stellarstar 50-tku mám, tak som mala aj L-thyroxin, no užívala som ho v polovičnej dávke (prvý týždeň po pol tabletke) a aj tak mi bolo zle. Pri tomto mi bolo povedané, že nižšiu dávku Tirosintu nemôžem dostať

stellarstar
5. dec 2024

Skus dat na noc ale ked si už dnes dala iný napr l-thyroxin tak dnes nedávaj ani zajtra ráno nič nedávaj a až zajtra večer pred spaním