Tirosint: Skúsenosti a rady pre bezpečné užívanie
Ahojte, potrebovala by som poradiť. Endokrinologička mi predpísala Tirosint 50, lebo netolerujem Eutyrox a ani L-thyroxin. Mala som ťažkosti typu zvýšené pulzy, tlaky na hrudi... Som kardio pacient, lekárka to vie, no bojím sa, či spomínaný Tirosint môžem v pohode užívať. Liečbu nastavujem, som v tom nová a chcem vyriešiť svoje problémy. Poraďte mi, prosím, čo mám urobiť - mám dať šancu ešte tomuto lieku, respektíve aké sú vaše skúsenosti s jeho užívaním? (Diskusie mám už prelúskané)
Vybrala som si ho z lekárne, ráno by som si ho mala nasadiť, no bojím sa, že sa mi zopakujú komplikácie keď budem sama doma (trpím tetaniou, panickou poruchou atď., nezvládam tlaky na hrudi a búšenie keď som sama)
@stellarstar lieky na ŠŽ sa musia brať ráno na lačno hodinu pred jedlom. Za 20r čo sa liečim som iný postup nemala.
Ja som po rokoch prešla z Euthyroxu na Tirosint. Euthyrox mi po prekonaní covid prestal vyhovovať, extrémne mi spomalil metabolizmus, za 10 mesiacov som išla 20kg hore. Teraz som už rok na Tirosint-e a lepšie za mna. Schudla som aj vyše 20kg, energie je viac, len koža mám veľmi suchú a vlasy mi padajú, ale to je skôr o dávke. Ak nevyskúšate nezistíte.
@wiwi28 tabletky na štítnu sa môžu užívať 3 spôsobmi
1. Nalačno ráno 30 m pred jedlom
2. Ráno 2 h po jedle
3. Večer pred spaním predtým byt 2 h Nalačno
Mne zacal zmenený euthyrox vadiť a čítala som sa DE stránkach ze v noci sa lepšie vstrebáva. Opýtala som sa svojho endo a on to tiež potvrdil ze v noci užívanie lepšie odvtedy užívam na noc nemam problém s euthyroxom
@stellarstar mne zas všetci traja Dr. u ktorých som za tie roky bola dôrazne upozorňovali, že iba ráno a nalačno. Ťažko sa vyznať...
@wiwi28 slovensko trochu zaostáva, tu v at a de užívajú viacery na noc ako rano a aj dr radia na noc
@stellarstar toto keby som bola vedela 👎 v tehotenstve som veľmi trpela, že hodinu držať prázdny žalúdok. ďakujem za objasnenie.
Ja som si to zatiaľ nedala, nenašla som odvahu. Mávam po tom vyšší tlak, pulz a búšenie... Možno na noc by to mohlo byť fajn? Nechcem vymýšľať a chcem nájsť správnu liečbu, preto mám trpezlivosť s tým, že lekári skúšajú... Ale nechcem zažívať také stavy, lebo to potom mám pocit, že mi je lepšie bez liekov...
Autorka skus večer pred spaním dat musíš byť ale predtým 2 h nalačno. Koľko mg ti dali?
@stellarstar 50-tku mám, tak som mala aj L-thyroxin, no užívala som ho v polovičnej dávke (prvý týždeň po pol tabletke) a aj tak mi bolo zle. Pri tomto mi bolo povedané, že nižšiu dávku Tirosintu nemôžem dostať
Skus dat na noc ale ked si už dnes dala iný napr l-thyroxin tak dnes nedávaj ani zajtra ráno nič nedávaj a až zajtra večer pred spaním

Keď nevyskúšaš nebudeš vedieť na co zbytočne robíš vopred stres? Alebo skus dávať tbl na noc pred spaním