icon

Tmavý pásik na nechte

lucicka009
4. aug 2018

Ahojte, má alebo mal niekto z vás tmavý pásik na nechte? Mne sa vytvoril tesne po pôrode na palci pravej ruky. Zatiaľ je hnedocierny, tenký. Už som bola aj pri koznej, zatiaľ mám diagnózu D22.6 Melanocytový névus hornej končatiny vrátane pleca (to znamená nezhubny nádor - znamienko). Na kontrolu mám prísť o mesiac. Avšak ak by sa diali nejaké zmeny - nárast, farba, ... môže ísť o meligny melanóm a toho sa bojim ☹️ Zaujímalo by ma ak to tiež niekto mal (ináč je to dosť vzacne), či sa z toho vykľul melanóm alebo to ostalo pri znamienku, či ste si to dali aj v prípade znamienka odstrániť a ak išlo o rakovinu akú ste mali liecbu a či bola úspešná. Ďakujem

lucicka009
autor
20. sep 2018

@ada134 ahoj, počuj akurát som dnes bola s mojím na koznom v Banskej Bystrici 🙂 Ja s tým už chodím skoro tri mesiace. Každý doktor mi povedal inú diagnózu (už asi 7 ich mam) 😁 Dnes mi to dokonca pozerala doktorka z melanomovej komisie. No záver je, že môj pásik nie je névus (znamienko) a nie je to nič vážne. Je to proste iba tmavý pásik aj sa to dáko špeciálne vola, ale nemám pri sebe ten papier, takže našťastie žiadna rakovina. Zrejme to mám ako následok poškodenia nechtoveho lôžka z minulosti. Odporučili mi na to zinok, kremík a natierať arganovym olej a sledovať mi to musia, ja mám kontrolu o tri mesiace. No musíš s tým určite tiež na kožné, pre istotu, ale možno je to tiež len poškodene z tých gélovych nechtov. Ak je to poškodené, tak ževraj to asi už nikdy nezmizne.... Ak je to nevus, možno vezmú vzorku, keby bolo zle pôjde nechet dolu (tak mne povedali). Tieto pásiky musí vidieť odborník a isto ti to budú sledovať, či sa nezvacsuje a či farbu nemení.

ada134
20. sep 2018

@lucicka009 ja som to raz malá na ľavej ruke a mi to zmizlo. A teraz toto. Ale keď si tak o stôl pritlačíme palec má akoby troska boli. V pondelok idem.lebo ráno som si o nevšimla len poobede 😀
A ako sa to tebe pozdava

lucicka009
autor
20. sep 2018

@ada134 podľa mňa to isté čo ja mám... Aj keď ti každý doktor povie niečo iné, hlavne je, že to nie je melanóm. No napíš potom čo máš. Mne už povedali: udrete, poškodené, névus, numularna dermatitida, zlá pečen, nedostatok zinku a najnovšie ta pigmentova tenká čiarka (zajtra ti napíšem ako sa to latinsky - doktorsky povie). To je taký ťažký názov.

gir
21. sep 2018

Ružový je v pohode aj mne povedala že keby to černalo alebo sa rozširovalo tak mám prísť. Pokiaľ je to udreté tak bude odrastať. Kožná je moja kamarátka a nevysmiala ma.

ada134
21. sep 2018

@gir podľa teba to vyzerá dobre? Nemám stresovať? V pondelok idem ku koznej

ada134
21. sep 2018
lucicka009
autor
21. sep 2018

Určite choďte, uvidíte čo povie lekár. Zle by bolo keby to narástlo do hrúbky a farbu pomenilo. A je dobre vedieť či je to nevus alebo z poškodenia. Lebo predsa ten névus sa môže časom zvrhnúť na melanóm, a nechet je také dosť blbé miesto - rizikové. Určite to bude treba odsledovať na ambulancii.

ada134
21. sep 2018

@lucicka009 mám to na prostredniku

gir
21. sep 2018

@ada134 kožná skontroluje,ja ani netuším odkedy ho mám. Mne sa ťažko k tomu vyjadriť. Myslím že je to dobré.

lucicka009
autor
21. sep 2018

Takže tá moja čiara sa volá Melanonychia striata, diagnóza L60.8 - Iná choroba nechtov

ada134
21. sep 2018

@gir ja včera so. Si všimla ale až poobede. Ráno vôbec nie. Zdá sa mi že v strede toho pásikavé mám červené ako by som niekde buchla alebo čo. Ale vraj sa to najviac robí na palcoch a ukazovakoch.

ada134
21. sep 2018

@lucicka009 aha tak to máš super 😀 dúfam že moje bude v pohode. Ako som písala mala som aj na ľavej ruke a to už nemám. Nevieš na ktorých sa to najčastejšie robí?

lucicka009
autor
21. sep 2018

@ada134 rakovina najviac na palcoch ruky a nohy a ešte býva aj na ukazovakoch. Na prostrednych som nečítala...

lucicka009
autor
21. sep 2018

Pocujte ženy skontrolujte si kozticku odkiaľ vyrastá nechet, ak by to bol melanóm chytala by hnedu alebo ciernu farbu. Mne to včera tá melanomova doktorka obzerala.

lucicka009
autor
21. sep 2018

Ako tento melanóm je už cierna aj koza

angelinja
22. sep 2018

@ada134 mam to iste..pri mori som to mala bledsie teraz zas jak predtym..no stale to mam..uz skoro rok

ada134
23. sep 2018

@angelinja
@lucicka009 baby a vám sa to postupne robilo? Lebo ja mám pocit že zo dňa na den

angelinja
24. sep 2018

@ada134 ?nech apem ale ja som sa raz kukla na necht a mala som to tam ...inak neviem mozno to je blbost ale mala som naozaj psychicky narocne obdobvie v otm case..ktovie..proste mam to doteraz a myslim ze aj mne to bolo z noci na rano alebo cez den..lebo som si to vsimla vecer

lucicka009
autor
24. sep 2018

@angelinja ahoj, ja tak isto. Mne sa to spravilo po pôrode. Bola som zrutena, porodila som predčasne o dva mesiace skor, takže som často plakala a hneď na to ten pásik. Ja som mala aj iné problémy, dostala som jednostrannu angínu, ktorej som sa nemohla zbaviť a k tomu sa mi vyhadzali celé ústa. Mohlo to byť aj v dôsledku infekcie, pre ktorú som aj porodila, doktorka vravela, že mám oslabenú imunitu. Dnes začínam užívať tie vitamíny, čo mi kázali na koznom plus ten olej, tak uvidíme či sa to zlepší. Ináč na nete som našla článok, že nejaká žena si dávala robiť gélové nechty, potom si to zlepila a našla tam pásik. V jej prípade to bol melanóm (ináč by o Tom nepísali), ale dobre to dopadlo, lebo to našla včas.

lucicka009
autor
24. sep 2018

@ada134 počuj keď sa ti zdá, že sa to mení, ty bez k dr! Mne sa to dáko naraz urobilo, ale žiadne zmeny, vôbec. Len raz som si to proste všimla, pozeram, kokos aký pásik sa mi urobil... Neriešila som, len občas som sa kukla a stále tam bol rovnaký. Až potom som sa náhodne dostala k článku o týchto melanomoch pod nechtami a veľmi som sa zľakla. Neverila som ani doktorom, že u mňa nejde o rakovinu, až potom som uverila, keď som ich asi sedem navštívila 😁 Niežeby som bola taká nedôverčiva, ale keďže je to také vzácne, bála som sa či sa s tým už stretli. Dôležité je aby to nerástlo a netmavlo, ináč je zle.

ada134
24. sep 2018

@lucicka009 nie ja som si to tiež všimla zo dňa na den

ada134
24. sep 2018

@lucicka009 nie ja som si to tiež všimla zo dňa na den

lucicka009
autor
24. sep 2018

@ada134 bude to zrejme poškodené z tých gélovych nechtov. Inac ja som to niekedy nosila tiež. A keď som bola malá (tak okolo 10r) tak som si brutálne hrýzla nechty, mala som ich vyzrate až k lozkam, normálne dieru v nechte 😀 Na oboch palcov. Takže sa ani nedivim, že sa to teraz takto prejavilo.

lucicka009
autor
24. sep 2018

@ada134 ale zasa... https://www.cas.sk/clanok/738444/studentka-si-s...
Nie je dobré ani obhryzat ani gélové. Všetko škodí.

ada134
24. sep 2018

@lucicka009 tak to je len poškodené. Ani som nič nevravela a hneď mi povedala že nebojte nieje to melanóm,že si to veľa ľudí myslí. Dala lieky na rast rychlejsi

lucicka009
autor
24. sep 2018

@ada134 no super ☺️ ktovie prečo sa to robí... A čo ti dala? Ak ti to náhodou zmizne, tak daj vedieť.

ada134
24. sep 2018

@lucicka009 methionimun, uvidíme za mesiac kontrola.

lucicka009
autor
24. sep 2018

@ada134 skúsim to aj ja, ak mi tieto vitamíny nepomôžu. Ináč mne sa niekedy zda, že to mizne - slabne, ale keď to namocim, tak je to rovnaké.

helokity
21. nov 2018

@lucicka009 ahoj co ti povedali lekari? Ja mam To iste, ale som este u dr.nebola