Totálna výmena bedrového kĺbu
Ahojte.
chcela by som sa opýtať či z vás niektorá má skúsenosti s výmenou bedr.klbu.chcela by som vedieť všetko.o mesiac 31.3 nastupujem do nemocnice na túto operáciu.tak by som chcela keby ste sa mi ozvali a opísali vaše skúsenosti,pocity,ale hlavne skúsenosti tesne po operácii.už teraz ďakujem za každý príspevok.
@kakakina som fyzioterpaut. Pri pouziti jednej klasickej francuzskej barli, kde je opora o predlaktie, clovek sklzava k vyraznemu jednostranemu pretazeniu chrbtice. Taketo dlhodobehsie pouzivanie moze viest k jej deformitam. Vychadzkova palicka, kedze uz nie je tak stabilna opora, nuti cloveka uz viac (a rovnomernejsie) zatazit dolne koncatiny a tym sa menej prenasa zataz na chrbticu.
U nas (v NRC) teda prechadzame plynule z 2FB vacsinou na 2 otocene FB a vzapati vychadzkovu palicku, alebo pri zdatnejsom pacientovi klasicky z 2FB hned na 1VP. Takmer vzdy ale s ordinaciou lekara, ktory podla snimku vie posudit, na kolko je uz koncatinu mozne zatazovat.
Ja osobne by som preto do najblizsej kontroly pouzivala urcite 2FB (hoci aj otocene - tie ta potom nutia zatazovat DKK trosku viac ako standardne neotocene).
@kakakina ty si z východu, u nás je pekne okolo 8 stupňov, tu keď snežilo, bola som nešťastná, ani nohu som nevystrcila z bytu.
@atikab ja som o jednej francúzskej barle chodila vyše roka pred operáciou, chodilo sa mi s ňou lepšie, aj dlhšie som vydržala chodiť, bez barle som krivala omnoho viac.
@stanka1311 no a aj pre toto, je potom po operacii
navrat k spravnemu stereotypu chodze tazsi a komplikovanejsi, lebo jednostranym dlhodobym pretazenim dochadza k zmenam na jednotlivych strukturach (svaly, vazy, ...), pooperacna fyzioterapia sa tym predlzuje, a nespravne stereotypy sa tak zafixuju, ze je velmi pracne (a niekedy nezvratne) priblizit sa k co najfyziologickejsiemu stavu, chodzi...
@stanka1311 to, ze to pre teba bolo zdanlivo "lepsie", neznamena, ze to bolo aj spravne. Je velka skoda, ze pacienti u nas malokde dostavaju instruktaz skor, ako vznikne problem...
@atikab ja som pred nepoužívala nič ,ale krivala som , ale keď som Dr povedala po dvoch mesiacoch povedala že skúšam po byte bez barlí,tak povedal že ešte nesmiem zaťažovať .
@stanka1311 ja som spod tatier,a tu je stále okolo 2-3 stupňov ,nechce sa ten ľad roztopiť,a už hlásia zas zimu.
@atikab veď to potom aj ortopéd urobil chybu, keď mi tú barli predpísal.
@gretula1975 skôr, ako nad bolesťou by som overovala, či to pomohlo.
Môj svokor mal operovane oba naraz, pred OP v podstate mal take bolesti, že bol na liekoch od bolesti a chodil pomocou palic. Teraz to je rok od operácie a rehabilitácie. No lieky od bolesti berie stale, ale v menšiom množstve. Palice nemá, vie chodit sam.
Ale kupili SUV , aby bez problemov vedel do auta nastúpit, postel kupili novu( vysokú), aby si vedel ľahšie ľahnúť. Sedačku idu menit.
A celkovo vidíme na ňom, že to už nie je on, ako pred tým.
@kakakina to, ze si krivala pred operaciou je uplne prirodzene - pouzivala si ulavovy mechanizmus, stereotyp chodze, ktory ti pomahal odlahcit od problemov (vacsinou je to bolest - predpokladam, ze operacia bola indikovana kvoli artroze klbu).
Co sa tyka zataze, u nas v Kovacovej sa riadime ordinaciou operatera, lekara. Na zaklade ich ordinacie postupujeme pri reedukacii chodze - od nezatazovania, cez 1/3 zataz operovanej koncatiny, 1/2, 2/3 az po plnu zataz. Kazda ma svoje specifika. Ale 2FB odkladame az vtedy, ked je povolena plna zataz. Ak nie je mozna plna zataz, chodza s len 1FB (alebo bez) je kontraproduktivna, fyziologicky nemozna, a tym padom robi vo vysledku viac skody ako osohu.
@atikab dobrý deň ja som 2,5 mesiaca po operácii a doktor v decembri mi povedal že doma môžem chodit bez FB akéže na dlhšiu prechádzku mám si vziať 1fb ale s fb cítim že sa mi kriví chrbtica a to aj preto že mám operovanu nohu o 2cm dlhšiu a tým zaťažujem zdravšiu nohu,v ktorej už cítim bolesť preťaženia tiež ma čaká výmena druhej TEP ale to sa nechcem ponáhľať.Myslite si že je lepšia palička ako 1fb?a je pravda že ešte noha môže sadnúť?a cm sa mi zmenšia?nechcem byt captava
@danihelka ahoj môžem sa spýtať, kedy a kde si bola operovana
@olsan najlepsie by bolo absolvovat predoperacnu fyzioterpiu (uvolnenie skratenych struktur, cielene posilnenie oslabenych svalov, reedukovat chodzu uz teraz aby sa podobala co najviac na tu fyziologicku - teda nie tu tvoju ulavovu, krivajucu, ...). Vsetko toto by si vedel usmernit fyzioterpeut podla vysetrenia, nasmeroval by ta bud k autoterapii, alebo by si pracovala s nim. V cim lepsej kondicke budes pred operaciou, tym lahsia bude rekonvalescencia.
Baby ktoré ste dlhšie po operacii, ako dlho ste mali vankúš medzi kolenami?
@stanka1311 ahoj 26.10.2023
@olsan no ja som takto trpela dlhé roky až som mala operáciu komplikovanejšiu, lebo som mala kĺb strašne zničený preto netreba čakať. Ja som mala problém po operácií jedine v tom, že som sa nevedela na druhý deň postaviť, ale ja som dosť citlivá a tak som mala blok v hlave, ale keď som videla 80-ročné babičky ako na druhý deň behali po chodbe, tak to ma tak dostávalo do depresií aká som neschopná. Na 4deň som sa sama postavila a už to bolo ok.
Pozdravuje, viem, že je veľmi málo informácii ohľadom tejto OP hlavne u mladých ľudí. Preto sa rada podelím s info: manžel mal op 26. novembra - zatial je bez bolestí, má nemecké barle, zajtra ho čaká prvá kontrola po operácii.Po operácii absolvoval rehabky kde ležal tuším 9 dní. Po rehabkách mal 3 x návštevu u fyzioterapeutky - ktora sa mu venovala kazde sedenie hodinu. Plánuje k nej chodiť aj ďalej.
Rana sa m upekne hojí (používa krem na hojenie - neviem ako sa volá ale je to taky malý žltý krem - neviem či pomáha, ale masti sa každý večer). Všetkým kt čaká operácia veľmi držím palce....
Doma cvičí cviky, ktoré mu ukazovali na rehabkách....a určite chcem aby šiel do kúpelov...mame 2 malé deti, preto aj on sám chce byť aktívny....
Dobrý deň, poraďte mi, beriete po operácií nejaké výživové doplnky? A aké sú dobré?

@stanka1311 juj ja sa nemôžem porovnávať s Coborovou🤪.Ja sa riadim hlavne mojim telom,a ešte ten klb zvnútra cítim ,a napríklad ešte nemôžem spať bez vankúša medzi .