Trauma z pôrodu
Pred 3tyzdnami som rodila.Tretie dieta po xy potratoch-mala by som byt vdacna a stastna a hanbit sa,ved kolko zien nemoze..Porod bol hrozny zazitok,prve dva som dala ako tak a dalej neriesila.Teraz sa mi o tom sniva,stale na to myslim,mala ma zdrav.problemy,ja sa nedokazem zotavit,citim sa choro,neskutocne unavena a deprimovana,vyzeram priserne.Ma to velmi zly dopad na manzelstvo a tiez mam pocit,ze chlap by sa mohol viac zapojit a ja sa tváriť stastne.Ale neviem si pomoct.Psychologa zatial nechcem,ani nie je kedy.
Mala som to iste nocne mory z porodu. Pre mna neskutocne traumatizujuci zazitok. Dlho to trvalo, ale preslo to. Po mesiaci sme boli v nemocnici a to bol dalsi des. Neskor boj s poklesom mocoveho mechura ako dosledok porodu a to bola dalsia rana. Je to uz 6 rokov, ale mam len jedno dieta a trauma ostala. Maly je uzasny milujem ho nadovsetko a aj tak sa to oplatilo podstupit, ale mohlo to byt lepsie. Teraz by som si vybrala porodnicu s dobrym menom a nie mesiaren kde som sa citila ako krava na poražke..... neboj ono to prejde, ale zly zazitok ostane....
Ja som to mala podobne, akurát som rodila keď zatvorili nemocnice čiže ani sa poriadne rozlúčiť, bola tam mladá nová doktorka čo nič nevedela jej nevedomosťou sa mi pôrod predĺžil o 5 hodín, Anima neprišla odrodiť. Potom ešte dlhšie v nemocnici lebo malá bola v inkubátore no hrôza. Doma po čase som zistila že priateľ nie je pripravený sa starať o dieťa aj keď prvý týždeň po pôrode mi veľmi pomáhal. No neskutočne zlé stavy. Ešte dlhšie som sa liečila keďže má aj zle zašila doktorka. Do toho škola ešte aj. Mne to neprechárzalo dokonca som uvažovala nad rozchodom. Ja som siahla po CBD chvíľku trvalo kým som našla to správne, ale teraz už to všetko omnoho lepšie zvládam.
@mirkava myslela som si, ze som odolnejsia a zvlast,ked uz deti mam.Neviem preco ma to tak prevalcovalo.no bol to desny zazitok co som fakt necakala,bola som nastavena na normalny porod.Hovorila si o tom doma?Manzel je strasny pohodak,ale neviem ci je vhodne s nim o tom hovorit,na druhej strane by to mozno aj mal vediet, zas sa aj hanbim o vela veciach hovorit.Teraz mam este aj zapalene prsniky,teplota,on sa cuduje ze doma bordel.Dva tyzdne som nevarila🤦♀️ este aj pocit uplne nanic zenskej ze zrazu nezvladam zakladne veci v domacnosti ked pri prvych dvoch to islo
Skus este prehodnotit toho psychologa.
A manzela si posad a porozpravaj mu co potrebujes a ako sa citis.
Mužovi povedz otvorene, čo ťa trápi. Ja som po prvom mala depresie tiež z toho priebehu. Pamätám sa, ako som po mesiaci revala v sprchovom kúte, keď mi unikla stolica, v podstate som sa po-one, že aké je to nedôstojné. No celé Zle. Ak sa dá, zadel manželovi jasné úlohy. Že toto ti pomôže. Skús seba samú nejako potešiť, odmeniť, objednaj si niečo pekné. Dáke oblecko, alebo šperk. Povedz mužovi, že potrebuješ každý deň 15 min v sprche. Nájdi dáke pekne filmy, alebo rozprávku, čo si kuknes s deckami. Kľudne aj s miminom na prse. Nesnaz sa byť dokonalá. Skús byť v pohode.
Myslím, že pani potrebuje skôr podporit ako počuť vase zle zážitky z porodu...
Autorka: skús ísť denne na prechádzku, na zotavenie máš 6 týždňov (preto sa to volá šestonedelie) a kľudne aj dlhšie, dieťa dať aj partnerovi (venovať sa sama sebe pol hodinu- v sprche), jedlo objednaj a oddychuj s dieťaťom
mala by si povedat manzelovi ze ti nie je dobre, a ze si nestastna. Mate spolu 3 deti tak ta sa nemusis citit blbo. Pises, ze manzel je pohodak a 2 deti si zvladla v pohode. Myslim, ze mu ani nenapadne, ze mozes mat nejaky problem s tretim - nevnima to. Ak nechces nemusis mu povedat detailne o co ide - len okrajovo, ze to neslo podla tvojich predstav. Nemas v okoli mamu, sestru, svokru, kamosku? Je fajn mat okolo seba ludi ktori ti pomozu a podporia ta. To su tie dni hned lepsie. Mrzi ma, ze mas take trapenie. Dufam, ze ti bude coskoro lepsie.
No z tvojho druhého príspevku vyplýva, že ty si to mužovi vôbec nepovedala. Veď ale to nie je žiadna hanba. On nemusí ani tušiť, prečo si taká. Niektorým to skrátka musíš povedať jasne jednoduchou vetou v žiadnych metaforách. mám zapálené prsia a hrozne ma bolia, nezvládam kojenie, je to na nervy, nezvládam variť, prosím ťa, budeme si teraz týždeň objednávať. Hotovo. On tiež nie je ideálny určite, takže ani ty nemusíš byť. Je to ok. Prsníky rieš. Nepotrebuješ aj lieky? Mne stačili octanove obklady a odsávačka....
Hovorila som s nim, ze sa mi o tom sniva. Som dost silna zena a stale som si opakovala: "máš zdravé dieťa, tak už kašli na to" potlačila som tu myšlienku a zakazala si na to mysliet. Sustredila som sa na maleho. Dva tyzdne po porode som mala neskutocne bolesti a mohla som len lezat. S tazkostou som došla na vecko. Veľká vdaja mojej mame. Postarala sa o všetko a aj manzel bol uzasny.
@jvasenka na fcb je skupina hľadám psychológa/psychoterapeuta, napíšeš čo chceš riešiť a že on line a ozvú sa
Potom je ak poradňa
https://ipcko.sk/
ten tvoj muz je teda tiez riadny kvietok. Ze doma je bordel? My mame sice zatial len jedneho ale ked sme prisli domov ja som ani nevarila ani neupratovala. Maly ma 8 mesiacov a nerobim to stale. O domacnost sa stara muz.
@ledgerka moj pracuje mimo,mesiac bol doma kvoli mne ako sa blizil termin porodu,je doma iba kazdy druhy vikend.Bohuzial uz si nemoze dovolit zostat este doma.A upratovat nevie🙏🙂Ale jasne,ze som mu povedala,ze porod bol hrozny a mam bolesti,dlho sa hojim atd,atd.No kym nelezim vykotena v horuckach berie to akoze o.k,ved kazda tym presla.Mna skor trapi,ze ja sa s tym neviem vyrovnat,kazdu chvilu placem a ja vlastne ani nechcem aby ma videl taku urevanu nestastnu tych par dni co je doma.On sa pyta,co sa deje,ved citi,ze je to ine a ze kedy budem taka ako pred porodom.Najhorsie,ze uz by chcel sex a z toho uz mam uplnu paniku.Ale vie sa postarat ked je doma,vtedy ani neviem,ze mam decka.Zabavit ich na to ma bunky,aj uvari len upratat ani za nic.Ako ste tu jedna spomenuli nieco v tom zmysle nesnazit sa byt dokonala a oddychovat,tak presne toto ja neviem.Nedokazem len tak lezat aj ked sa zle citim a teraz ked som uplne odpálená a fakt nic nevladzem hrozne ma to ubija.Rodicov nechcem volat,uz su velmi stari a ani nechcem aby ma takto videli,nikto by aj tak nerozumel z coho vlastne mam taku depku a ziadnu radost.Malu obriadim,kojim kazdu chvilu,stale ju mam na sebe,ale ten pocit 'ze konecne je tu' to waw stale neprichadza.Manzel strasne chcel dalsie dieta,uz teraz rozprava o dalsom co mi az zle prislo z takeho napadu,ma hroznu radost a ja ani nechapem z coho.Ja sa vobec netesim,citim to skor ako obrovsku zataz a dalsie 2-3roky doma.Chyba mi moja praca,cele tehotenstvo som bola v kontakte s kolegynami,normalne som zavidela ked mi rozpravali co ako v robote a ja lehnila tehotna doma a ten porod,to bol klinec do rakvy
ja som porod mala ok, ale prišla poporodna depresia, čo z tvojho popisu by kus mohol byť tvoj problém, nic ma nezaujímalo, uz von koncom varenie, upratovanie
No ja to čítam asi tiež na hormóny a popôrodnú depku. Zarazil ma ten sex, 3 týždne po pôrode? Tisíce rokov sa tu rieši šestonedelia a on si myslí, že príde domov a hula hop? Otvorené mu povedz. Aj keď ti to je nepríjemné. On si nevie predstaviť, čo prežívas. Povedz mu, že keď spomína ďalšie dieťa, robí ti stres. Že ti musí dať priestor, aby si sa dala dokopy. Najprv fyzicky a potom psychicky.
A čo konkrétne napíš nám uľaví sa ti.
Možno to neni také zle a možno to len tak ty momentálne vnímaš. Tiež som mala malú popôrodnú depresiu
Ešte napíšem neskôr čooo sex?? To fakt? Veď má ruky to mu nezáleží vôbec na tebe? My sme mali skoro po 4 mesiacoch proste necítila som sa skôr muž bol absolútne ok.
@sono2 on bol celé tehotenstvo úplne super,lenže to som aj ja bola celkom v pohode až ku koncu ma prepadla panika z pôrodu,aj to bral s pochopením a teraz je prekvapený,že čo sa to deje.Ako odkazy na hormóny,únavu,hojenie,psychiku nezaberajú,už prišiel aj s verziou či niekoho mám 🙏🤦Predtým som v šestonedelí behala ako srna,spokojná,vyrovnaná.Ja chápem,že mi nerozumie.Napr.vzdy za mnou večer prišiel keď som sa sprchovala al.kupala,bolo to takých našich 15min osamote,sedel na okraji vane a debatovali sme alebo len tak srandovali,teraz sa neskutočne hanbím pred ním vyzliecť a minule som chytila hysak keď mi vliezol do kupelky,odvtedy už neprišiel.a aj tak našťastie nie je v týždni doma.Vysvetlovala som mu,že sa cítim hrozne a nechcem aby ma tak videl,nechcem sexovať,jedine chcem spat a mať chvíľu ticho.A on že veď dobre,ale keď sme manželia nechápe prečo mi to vadí.🙄Takže si myslím,že aj keď do aleluja vysvetľujem nechápe.A mám dojem,že rady zbiera v práci v čisto chlapskom kolektíve,kde všetci sexovali týždeň po pôrode..minule mi zadrel,že veď nemôžem už po týždni krvácať.A to je starý cap a deti už sú veľké,ja nechápem ako si to obdobie šestonedelia dokázal tak skreslit,buď si nepamätá alebo nechce.Inak sme v živote nemali žiaden problém,máme v podstate ideálny vzťah o to viac ma šokujú jeho reakcie.Bud som už svojou depkou v extreme a hrabe aj jemu z toho, neviem
Ja tiež zlý zážitok, skončili sme pri prvom. Po piatich dňoch kontrakcii, som na reverz odišla do druhej porodnici. Inak by som tu nebola ani ja, ani malý.
Tak som myslela, že máte prvé dieťa a že ste nejakí 20+ tak to nechápem potom.

Sú aj on line psychológovia