Trhlina v oblasti konečníka. Ako sa jej zbaviť?
Ahojte všetci,
Mám zdravotný problém, ktorý trvá od môjho pôrodu.
Rada by som bola, keby mi niekto napísal názor, alebo radu, keď ste to mali.
Po pôrode som mala tvrdu stolicu a urobila sa mi trhlinka v oblasti konečníka, liečim sa na to už šiety mesiac a to rôznymi procedúrami- dubová kôra, masť rectogesic, bola som na obstrekoch, no nič mi nejako yvlášť nepomohla. nevedeli ste mi poradiť, čo treba robiť, aby som bola v poho?
Díky
@stejja9 pozri, ja mam klud uz rok, a to som aj tehu, podla mna su 4 pijavy vela, neviem, co s tym ma vaha cloveka, ale budiz, normalne sa plati cena za pijavicu a u toho masera mam dojem 10€ za aplikaciu. Este, ze ti to bude robit zenska. A ver mi, najlepsie riesenie oproti operacii. Ta poskodena sliznica uz nikdy nebude taka, aka bola, aj ked je to neporovnatelne lepsie po pijavkach. Ja som uz chodila len s gazou medzi pulkami, co som mala bolest a pichanie po laserovej operacii. Neznesitelne, na slucku. Inak, aj totok ti poradim, kup si gazove stvorce 10x10, a ked prestanes z ranky krvit, tak si este davaj takto gazu, nebudu sa ti otierat sliznice konecnika o seba. Inak si to mozes aj chladit dermochlorofylom potom, len budes mat gaťure zelene, preto som si tiez davala tu gazu. Uvidis tu ulavu, ked prestane svrbiet, lebo boliet to nebolí, aj ked to potom krví. Skor jeden, max dva dni vydrzat to svrbenie, a budes po parade super. A oproti OP, tie rany su povrchove, nie rezne, takze ani stolica nie je problem, len pekne vyumyvat, najlepsie s cistiacou penou Proktis M, tiez ma chladivy ucinok a je urcena na stavy po operacii. Po umyti jemne vysusit, a nastriekat tym dermochlorofylom, alebo je aj gel taky. A gazu vlozit, a vybavene. Uvidis, zadok jak novy.
@dena22 dakujem za rady. Neviem, zeby vyššia váha, viac pijavic..? Neviem, netuším. Spomínala ze 4 pijavky, 1ks/12€, plus niečo za konzultácie, sedenie. A po prvej aplikácii do týždňa na ďalšiu aplikáciu. Koľko cca aplikácii si mala, kým si sa dostala do zelaneho stavu? Či by to casom nebolo pohodlnejšie aplikovať si doma, podľa stavu.
Tak som strašne zvedavá, aj sa bojím, aj sa teším, že si snad poriesim problem. Vraj ma dobru skúsenosť s kŕčovými žilami aj hemoroidmi..
@stejja9 joj, urcite to pomoze, podla mojich skusenosti, hned po prvej aplikacii. Ale nebolo by treba vela pijaviek, nevadi, za laserovu OP som platila €300 totok bude lacnejsie. 🙂 aj keby si chodila castejsie. Ale pohodlnejsie by ti bolo doma, mozno budu stacit aj dve aplikacie z odstupom, ja som riesila aj ranu po operacii, mne sa vidi, ze hemace zmizli hned po prvom pouziti.
@mony03 tie cievne pletence su prepojene, ona uvolnuje cele riečište tych zil. Moze sa dat dole aj tak, ze sa osoli, ale ad jedna ju to zabije, ad dva nevidim dovod. tych 30-40min je predsa ok. Co sa tyka tej riasi, treba to odstranit, to aby si nepochopila nespravne, ale nie operativne, len ligaturou. Podviazat, tkanivo prestane byt prekrvovane, a samo odpadne, takto to funguje aj pri hemoroidoch. Po laserovej opracii mi vznikla analna fistula, mimoriadne bolestive, vznika infekciou pri defekacii, ako som pisala, vybrala som 3 atb, mala som aj zvysene teploty a pod. A priame bolesti a pichanie v danom mieste pretrvavali 3/4 roka, nez som prisla na tieto pijavky. Preto vravim, odstranit ano, to inak nepojde, je to kus kože navyse, ona sa nema kam vstrebat, ale nie operaciou. Skus najst niekoho, kto pristupi len na to podviazanie. V neposlednom rade, je to zasah az do hrubeho creva.
@dena22 juj zeptam se na to podvazani ,ja tu rasu mam ale na konci,venku z konecniku ne vevnitr.je asi dvoumíimetrova,doktor rekl ze by se mozna mohla i vstrebat.bojim se desne bolesti uz jsem si s tim konecnikem zazila sve ale doktor me ujistil ze se to jen spali je to malinka ranka a neni to pry bolestive.chjo nerada bych nejake dalsi komplikace.😒ale i tak na ty pijavicky se zamerim,kde presne si ji prikladas?
@mony03 aj ja som to mala tak, von z konecnika, mala som niekedy analnu fisuru, trhlinu, o ktorej som ani nevedela, ona sa scelila, zjazvila, ale vytvorilo sa navyse tkanivo a to mi trcalo z konecnika. Strasne ma to ku koncu pichalo, skrabalo, bolelo, uz som nemohla ani chodit pomaly, takze zufala som isla aj na tu OP, bola som hlupa. Mozno tebe to budu robit inak, spoliehaj sa na svoj instiknt, toto je moja subjektivna skusenost. A pijavku som si prikladala tam, kde som mala najväcsi pocit, ze to potrebujem, kde ma to najviac pichalo a bolelo po zakroku. Dovolim si pochybovat o tom, ze vytrcajuca kozna riasa vstrebe. Tomu osobne neverim.
Zdravím, keď môžem poradiť ohľadom trhliny, mala som dosť veľké problémy, už som nevedela čo so sebou, nič nepomáhalo, nevedela som už ani chodiť, neskutočne bolesti. Na WC to bolo ako keby zo mňa išli crepiny skla a plno krvi. Jedine čo mi hneď pomohlo a uľavilo, bolo dať na gázu betadine a priložiť na konečník. Sušilo to vlastne ranu a hojilo.
@dena22 Ahojki 🙂
hodně jsem četla že ta přebytečná tkáň,když je malá se ještě může vstřebat 🙂 Tak kéž by.
ALE byla jsem na pijavičkách!!!! Měla jsem jen jednu 🙂 Prý aby se zjistila případná alergie.Dostala jsem jí domů,mohla bych se tě poptat soukromě o nějaké info?Jinak je fakt že mě přestalo v konečníku tepat,asi zánět zmiznul,ale furt mám ten cancourek který mě táhne tu kůži a občas mě to svědí a škrabká,ale věřím že holky to vysajou 🙂
@jankaferko je fajn vědět další trik 🙂 Já mám trhlinu zcelenou,ale určitě to místo je už pak citlivější a křehčí.Stačí tužší stolice a je zase zaděláno.Mě z té trhliny trčí takový uzlík,který mě vylézá ze zadku no a zlobí.NA stolici užívám lepicol,pak jí mám fakt měkkou,asi už je to nadoživotí,ale říkám si že jsou horší nemoci,kdy se lidé trápí ☹ Ale upřímně jsem na betadinku úplně zapoměla,zkoušela jsem kdysi černou mast,ta je taky fajn a uklidnuje
Zdravim, mam 17 rokov a pred dvoma tyzdnami som po tvrdej stolici zacal pocitovat prve 3 dni najskor iba strasne svrbenie. Potom som mal zas tvrdu stolicu a strasne ma to bolelo a stipalo. Bal som sa s tym ist k doktorovi tak som si daval mast. Pred 4 dnami som bol u doktora a zistil ze mam trhlinu. Davam si obklad s mastou a da sa to vydrzat. Ale vzdy ked mam stolicu tak sa mi vrati strasna bolest, svrbenie a stipanie. Mama mi kupila cipky a vraj je to dobre ale nedokazem si ich dat. Strasne ma to boli ked si ju len prilozim. Bojim sa ze budem musiet ist do nemocnice. Vie mi niekto nieco poradit? Dakujem
@j535 nedávaj žiadne čipky, len sa to zhorší a hlavne teraz v lete, viem o com hovorím, prešla som si tým na dovolenke, utekala som domov, lebo sa to len zhorsovalo, žiadna masť nepomohla, žiadne sedacie kúpele. Jedine co pomohlo bolo dať si na gázu betadin, normálne to kúpiš v lekárni a gázu si priložiť priamo na konečník a nechať to tak. Meniť gázu po 2 hodinkách a stále prikladať. Jedine to pomohlo, čipky mi to tam len rozmokvali a ono to treba sušiť a hojit. Betadin je presne na to. Po operácii konečníka dávajú gázu s betadinom bežne, aby sa to cele hojilo. Betadin hojí aj zvnútra. Určite vyskúšaj. Daj tomu šancu, každým dňom bude lepšie a oddychuj.
@jankaferko - ako som pisal. Ja som vyriesil moj problem s trhlinou obyvajnym labelom co sa predava v plechovke. To labelo je nieco ako vosk ktory obali trhlinu a chrani. Doteraz si kupujem stale do zasoby ked ma obcas stipe zadok 🙂. Vsetky ostatne aj kvalitne kremy na to urcene boli riedke a vlastne nespravili mi na trhline taky ten “film”
Ďakujem veľmi pekne za rady. Nesmierne si to cením. Lekárov sa bojím a myslím, že oni to niekedy ešte zhoršia ako pomôžu. Ja sa snažím si robiť ten sedací kúpel s dubovou kôrou a snažím sa prikladať si tie čipky ale veľmi ma to bolí. Som rád, že som toto našiel a určite vyskúšam vaše rady. Ešte raz veľmi pekne ďakujem.
@jankaferko Som veľmi rád, že je možné omnoho lepšie riešenie ako čipky. Tie si totiž nedokážem vložiť lebo to strašne bolí. Ten betadine som už kedysi používal na popáleniny. Ako 11 mesačný som sa totiž obaril vriacou vodou z kanvice a museli mi urobiť plastiky. Určite ho hneď vyskúšam. Ďakujem veľmi pekne za radu.
A ešte sa chcem opýtať, či je veľká chyba keď nechcem jesť nič iné ako polievku, aby som nemal stolicu? Ja si totiž vravím, že ako sa mi to má zahojiť, keď so stolicou sa to stále len dráždi a obnovuje sa tá rana.
@j535
Odporúčam. Dcérka mala pred mesiacom skoro centimetrovu trhlinu a do 4och dni bola fuč. Jedz normálne ale veci čo nezapekaju. A každý deň slivky buď sušené alebo kompót.
A pi kamilkovy čaj ten tiež zriedi stolicu. Odporučila nám to dr
@dominika7990 Ďakujem veľmi pekne za radu. Jednoznačne to vyskúšam ešte dnes. A vaša dcérka už je teraz úplne v pohode? Môže jesť všetko ako predtým?
@j535 áno papa všetko ako predtým. Ak by sa to zas objavilo riešila by som to ako predtým vyradením veci čo zapekaju a zaradila zas do každodennej stravy slivky a čaj. Plus si nasad probiotiká. Kľudne dlhodobo
Ta masť je potom na lekársky predpis
@dominika7990 Aha ďakujem veľmi pekne. Čiže treba ísť najprv k obvodnej lekárke. Naozaj si nesmierne cením vašu radu. Už sa neviem dočkať, keď sa mi to konečne zahojí. Zbavím sa tých ukrutných bolestí a budem môcť zas všetko jesť. Som totiž dosť chudý a teraz ani nemôžem pribrať, keď nemôžem takmer nič jesť.
@dominika7990 A tú masť si mám ako aplikovať? Normálne priamo natrieť alebo na gázu a priložiť?

@dena22 dakujem pekne, ale, praveze ďaleko. Som z Prešova. Volala som tej dr.Kostikovej do Košíc, ona ich aj aplikuje, mám si dat urobit krvný obraz a test na zdržanlivosť a potom sa zapísať do poradovnika, vraj aj v januari po sviatkoch by sa uz dalo. Povedala mi, ze podla mojej váhy 73kg bude treba aplikovať 4 pijavice, ak sa jej bude zdať vážny stav, tak aj viac. No neviem, asi to skúsim u nej, aj s tou aplikaciou, a ak aspoň co to budem vediet, potom by som do toho šla sama. Po akom čase si citila zlepsenie? Myslíš, ze tie pijavky dokážu pomoct tak, ze hemo sa stratia? Predsa to u nej nebude lacne, aj kedked povedala, že je jedna z najlacnejších, tak neviem no.
Ja som už po troch porodoch, cize toto mám za sebou, a teraz poctivou zivotospravou a pohybom by som sa uz nechcela k nim vracať..