icon

Tripím zapálenými a boľavými prstami na nohách - chilblains

juch1133
25. jan 2023

Ahojte, uz roky trpim, len cez zimu, spuchnutymi zapalenymi a velmi bolavymi prstami na nohach. Z roka na rok je to horsie. Bola som aj u dermatologicky - vraj plesen. Ale protiplesnove pripravky nikdy nefungovali... minuly rok som mala problem rano vstat z postele...
Az som sa konecne pred par mesiacmi na anglickych strankach dopatrala k mojmu problemu, ktory ani poriadne nema slovensky ekvivalent - Chilblains. Moze to suvisiet so zlym krvnym obehom v kombinacii s chladnym pocasim a nie je to vraj az taky ojedinely problem . A odporucaju povedat o tom svojmu doktorovi. Ale bohuzial mam pocit, ze slovenski doktori tento problem este nepoznaju, nepozna ho ani slovensky internet. Ked som si dala vyhladat obrazky Chilblain z anglickych stranok na slovenskych strankach, naslo mi to len ako covidove prsty (trpim tym uz 15 rokov). A kardiolog ma vysmial ked som sa ho na to pytala..

Najde sa tu niekto, kto o tomto probleme nieco vie? Pripadne mi vie odporucit na koho sa obratit?
Velka vdaka 🙂
Na obrazku su fotky mojich noh ked sa problem zacina a ako to vyzera ked uz je to rozbehnute

Tripím zapálenými a boľavými prstami na nohách - chilblainsTripím zapálenými a boľavými prstami na nohách - chilblains
kacena4
25. jan 2023

raynaudov syndrom skus pozriet ci to nemoze byt toto. tiez som to jeden cas riesila, ale pribrala som a zlepsilo sa mi to

pinkgirl
25. jan 2023

Skúsila by som prípravky s obsahom ginka dvojlalocneho - pomaha pri prekrveni na papilarnej urovni. Ja som užívala Gingio. Mávala som veľmi studené ruky a nohy, pomáhalo mi to. Vyskúšaj, neublíži ti to.

juch1133
autor
26. jan 2023

@kacena4 prosim ta, vies mi napisat doktora - aspon ci dermatolog, kardiolog ktory ti povedal o co ide? Je to obdobny problem, len ak spravne rozumiem, pri raynaudovom syndrome ti cievky dostatocne neprekrvuju konceky prstov.. toto by malo byt opacne, cievky nezvladnu pri nahlej zmene teploty napor krvi a ta presakuje do tkaniva, co sposobuje zapaly.. ale tak to je moj laicky pohlad na informacie z anglickych stranok so slabou anglictinou...

juch1133
autor
26. jan 2023

@pinkgirl dakujem.. o ginku som citala a akosi mi to vypadlo.. dnes som uz kupila a skusim to 🙂

kacena4
26. jan 2023

@juch1133 ja som to riesila s neurologom ale to len preco, ze som riesila aj ine problemy s nim ak je to zapalove podla teba tak urcite kozne tam ti vie dat kortikoidove maste na zapal drzim palceky

zuzla10
23. feb 2025

Dobry aj ked je to 2r.stara tema ako to liecite lebo to mam aj ja zimou a dotlacua mi aj topanky boli to nesnesitelne najskor to opuchne a potom sa mi spravia modrinky a v noci to hkavne az trha od bolesti ked toje v teple tak to az tak neboli chodzou

zuzla10
23. feb 2025

@juch1133 Dobry aj ked je to 2r.stara tema ako to liecite lebo to mam aj ja zimou a dotlacua mi aj topanky boli to nesnesitelne najskor to opuchne a potom sa mi spravia modrinky a v noci to hkavne az trha od bolesti ked toje v teple tak to az tak neboli chodzou

@juch1133

juch1133
autor
24. feb 2025

@zuzla10 dobry den, v prvom rade vam musim povedat, ze trvalo niekolko rokov (ja to mam kazdorocne uz 18 rokov) kym som sama zistila co je za problem podla internetu a potom niekolko rokov kym som presvedcila o tom doktorov. Pred par mesiacmi mi bola stanovena diagnoza Pernio-chilblains. Na slovensku to nikto nepozna.. ale na zahranicnych strankach je toho plno..
Kedze mi to "zistili" az pred par mesiacmi a teraz som tehotna, zatial nemam nasadenu liecbu. Kazdopadne som minuly rok brala Enelbin na ine cievne problemy (aj Chilblains su cievne) a krasne mi na to pomohol.. totiz ja to mam uz v stadiu, ze mi odpadavaju hrube casti koze, mam hlboke rany, lamave nechty -za tie roky neriesenia.
Enelbin chcem aj do buducna, ked porodim. Na zimu ho budem vzdy brat, telo az tak nezatazuje a krasne mi pomohol minuly rok. V zahranici sa na to predpisuju kortikoidne maste.
A inak vam bohuzial nepomozem.. sama s tym neviem nic robit. V ziadnom pripade si nedavat horucu sprchu na nohy (hlavne ked ich mate skrehnute od zimy), kvalitne topanky, kvalitne ponozky. Cez zimu aj mne automaticky opuchaju nohy, cize zimne topanky si kupovat az v zime, lebo inak sa do nich nezmestite, obuv musi byt volna. Obtiahnuta to zhorsuje. Snazit sa nevystavovat nohy chladu, ked vam premoknu topanky, co najskor ist do sucha.. ale mne staci byt vonku hodinu a na dalsi den ma svrbia prsty :( velky pozor na rozne zranenia prstov na nohach.. fuuu to vedia byt neskutocne bolestive zapaly...
Citala som, ze nie je pravidlo ze sa problém kazdorocne opakuje... Moze byt ze tuto zimu to mate a dalsiu sa to nezopakuje. Drzim palce nech to je vas pripad..

zuzla10
25. feb 2025

@juch1133 dakujem praveze to mam uz 3-4tu zimu totizto ja pracujem v zahradkarskom prostredi takze zima teplo mokro ale mavam to len v zime ano ked mi dlhsie mrznu nohy a boli to riadne davam octan nato nepomoze a ten krem ci liek je dostat na SK kupit? Ja to mam zatial v stave ze opuchne stvrdne a potom sa spravia modrinky alebo podliatinky a je pravda ze vyzera ze mam aj raynaldou syndrom lebo blednu mi aj prsty na rukach aj modreju tak len nato tiez nueke liecba

juch1133
autor
25. feb 2025

@zuzla10 enelbin je dostupny bezne na slovensku, ale je len na lekarsky predpis...
Odporucam ist k vseobecnemu nech Vas posle na cievne vysetrenie, mne to diagnostikovali tam..
len teda u mna bol problem v tom, ze moja vseobecna je presvedcena ze su to plesne 🤦‍♀️a teda roky som sa liecila neuspesne na plesne.. chodila po dermatologoch, ktori
mi do tych ran rypali, odstraňovali odumretu kozu a davali masticky na plesne... kym som sama z internetu nezistila co to ine moze byt...
Ako samoplatca som sa objednala na cievne vysetrenie, ale tam je problem v tom, ze pristroj nezaznamena tie najmensie cievky v prstoch na nohách.. takze vysetrenie pristrojom dopadlo vyborne..pretoze skoncil pri clenkoch...
Uz zufala som pisala do ciech pani doktorke ktora napisala vedecky clanok o Chilblains ze na slovensku to nikto nepozna, ci nemozem ist k nej na vysetrenie..odpisala mi, ze urcite to na slovensku poznaju...tak som teda trpela dalej..
Az po rokoch som s inym problemom skoncila u cievneho doktora, kam ma poslala vseobecna.. ten liecil prvu zimu 3 mesiace Enelbinom moj hlavny problem a vsimla som si, ze chilblains mizne, pocas vlhej zimy.. . schvalne som sa objednala dalsi rok cez zimu na kontrolu nech vidi moje nohy v tom ubohom stave, bez liekov.. prisla som so slovami, ze mam Pernio (chilblains). Samozrejme krutil ocami,ze opat "internetovy odbornik", ale ked videl ladove, cervene prsty na nohach dal ma na pristroj, ktory zase nezaznamenal problem s prudenim krvi az ku clenkom a podla mojho opisu problemu mam konecne diagnozu chilblains.. a teda ked porodim budeme to liecit nejako..

Je to hrozne neprijemne a ked robite vonku tak to duplom.. octan nepomoze. Odporucaju potom hrejivu konsku mast, nech to prekrvi.. mne nepomohalo ani to.. nic mi nepomahalo.. ak sa vam to opakuje, same to pravdepodobne nezmizne.. odporucam toho cievneho, objednajte sa na november, nema zmysel ist k nemu cez leto, ked to nevidno.. a fotte si to.. z kade ste? Ja som stredne slovensko tu by som vam vedela odporucit mojho cievneho co to uz pozna 🙂 aj ste s tym uz boli u doktora?

zuzla10
25. feb 2025

@juch1133 dakujem vam aspon konecne som nasla cloveka co to ma ten nemyslim to vzlom aletiez uz som ztoho zufala skusim to teda tak len neviem kde take vysetrenie robia aj mne robili len po clenky a to uz davno a bolo dbre a ten chiblans je teda omrzlina slovensky davala som si preklaf teraz skusim taku mast co davaju kravam na ciciky skusila som si zohmat a kupim ginko a uvdim a na jesen to budem riesit

zuzla10
25. feb 2025

@juch1133 ja som z Partizanskeho a terax to mate v akom stave ?a ginko bilobu ste neskusali ? A mozno je to vtom ze som chudamam 52kg a ruky a nohy mam stale studene dakedy az modre hlavne v chlade takze dobre neprekrvuje

juch1133
autor
25. feb 2025

@zuzla10 ja som tiez rada, ze niekto iny to riesi (tiez nie v zlom). Mala som za tie roky pocit ze som jedina na slovensku 🙂
Ja to riesim od mojich 18 rokov, za 18 rokov co tym trpim som si presla obdobim kde som mala pri vyske 168cm 53 kg, aj 75 kg.. teraz mam dlhodobo pod 60 a toto na to nemalo vplyv. Prestala som fajcit, tiez to nemalo vplyv..
Ginko som skusala (nedosledne), nepomohlo. Ruky a nohy mavam tiez ladove.. zaspavam v ponozkach, nech sa nohy prehreju.. ked pridem z vonku, nemozem ist do teplej sprchy.. ked su nohy vystavene chladu a nedajboze vlhu a ked su rychlo zohriate, tak to byva najhorsie..
Ako to mam teraz? Minuly rok cez zimu, mi to vdaka Enelbinu neprerastlo (dokonca mi zacali rast nechty.. na malickoch mi po zimach poodpadavali a trvalo polroka kym sa po zime nohy spamatali a zachvilu prisla dalsia zima..)
A tuto zimu na jesen ked to zacalo tak zle, svrbenie, zapalovanie, hlboke rany, lamanie nechtov.. z roka na rok sa mi to zhorsuje...
ale pri tehotenstve je telo viac prekrvene, takze to nastastie trvalo cca mesiac a poamlicky sa to zlepsuje a hoji... teraz to raz za cas svrbi, ale neprerasta do problemov. Nejake rany zo zaciatku zimy este zostali (tie hlboke sa stale hoja). Prikladam aktualne foto. Koza na prstoch je jemnucka, pretoze mi hruba koza zisla dole..

Neviem ako u vas cievny doktor (je to Angiologicka ambulancia) ale u nas objednava az o 6 mesiacov.. preto odporucam radsej to riesit teraz a poziadat o termin cez zimu. Asi na to nie su vysetrenia, takze to musi len vidiet. Preto si to fotte, aby ste mu mohli ukazat, ake to mate na zaciatku, na konci problemu.. aj tie ruky..
Ano, preklada to ako omrzlinu, ale odporucam nepouzivat :D ked som vseobecnej vravela ci to nemozu byt omrzliny, kukala na mna ako na blazna, ze kde by som ich pri prechadzkach nabrala.. aj moj cievny pouzival anglicky vyraz .

zuzla10
25. feb 2025

@juch1133 a vy ste odkial teda kde ste boli na tom vysetreni aj by ste mi dali kontakt? Ja to mam len na palcoch inde nie a ked nedostuujem kolo bolesti na palec tak na tej kosti nerotvara sa mi to nastasie len modrinky a teraz taketo foto a nechty mam v pohode vsetky nic mi to nerobi s nechtami a ano je pravda ked vojdem do sprchy so studenymi nohami az to stipe noxno je dobre aj striedat teplu a studenu vodu nato

juch1133
autor
25. feb 2025

@zuzla10 to je foto ked ste prisli z vonka? Lebo ked mam premrznute nohy, tak ich mam take belave .. az citim vasu bolest :( a len zo spodu? Ci by nestacilo len dake super kvalitne vlozky do topanky... Mna to prave chyta aj z vrchu, aj zo spodu, vsetky prsty a to, ze aj na chodidle to je novinka poslednych par rokov..
Moj doktor je vo Zvolene, MUDr.Palkech.
Ta tepla, studena voda... Neviem no.. mna to prave po takychto prudkych zmenach rozbolelo..

zuzla10
25. feb 2025

@juch1133 ano z roboty a mala som ich studene preto take belave a len zo spodu na vrchu nemam nic kupila som si stielky teple trochu mi je lepdie neni mi zima ale jakmile mi premrznu nohy uz je zle boli to ked su teple bolest neni taka vnoci nenosim ponozkyja mam doma nohy teple len v chlade a ked ste to mali take zle mate foto ak vam to nevadi ,lebo ja som sa zlakla ze mozem prist o palce ked som citala o omrzlinach

juch1133
autor
25. feb 2025

@zuzla10 to snad nie... Toto je ine ako omrzliny, ked prst zamrzne. Toto su skor cievky na povrchu ktore sa chladom stiahnu a v teple (v nasom pripade im to dlho trva) sa roztiahnu. Kedze mi mame tento problem, krv nam zacne uz prudit do tych cievok, ktore si este stiahnute a krv zacne presakovat do okolitych tkaniv a sposobovat zapaly..
A ked su tie zapaly neliecene a stale sa opakujuce, tak to asi moze sposobit odumretie okolitych tkaniv. Preto napr mne zlieza koza (ale nie az do krvi, vzdy tam nejaka kozticka zostane), ci nechty.. lebo pod nimi a okolo nich tie tkaniva odumieraju. Najpv mi zacali nechty hrubnut, ztlnut, byt lamave.. az casom ked som ich strihala som si vsimla ze sa z roka na rok skracuju.. a na malickoch mam uz len take mini bodky..
Fotky nemam z tych najhorsich casov :( tie mam v starom mobile... Co ma mrzi, lebo aj doktorovi som chcela ukazat..

zuzla10
25. feb 2025

@juch1133 aspon trochu ste ma upokojili takze skusim si vybavit sono ciev ale co mam povedat kedze cievny dr.robia len sono zil po clenky hento neviem ako vybavim sono chodidiel( tzv) skusim aj tu v Pe len to musim mat na prstoch nech to vidia ale vy to vlete vobec nemate? Ono mne to aj topanka aj zima robi uz mam aj siroke topanky alr nech sa to hojit a tieto modrinky zmiznu az tak po mesiaci dvoch a cez leto je dobre

zuzla10
25. feb 2025

@juch1133 kozka aj mne sa supala a vtedy sa to uz hojilo a to svrbenie ja mam vtedy az ked napuchne boli az trha potom sa zakrvaca az potom svrbi aj picha ma vtom a boli to aj pri dostupovani tak stupam po päte po boku az ma bolia nohy stoho sme potrestane a esyr si davam ascorutin ci to pomoze netusim to mi poradili na jednej stranke

juch1133
autor
25. feb 2025

@zuzla10 ono neviem ze by niekde dokazali urobit kontrolu ciev od clenku ku prstom... Ja som bola u sukromnika, platila sa 100e a pri clenkoch skoncil. Bola som na CT ciev, tiez nezaznamenalo tie malinke cievy, bola som u statneho doktora na pristroji, tiez pri clenkoch skoncil...
Preto vravim, fotit si a problem doktorovi slovne opisat. Najst doktora co chilblains pozna a na zaklade opisu a fotiek by to mal diagnostikovat. Ja som mala problem, ze to doktori nepoznaju.. aj na slovenskych strankach nie su informacie.. akoby na slovensku tento problem neexistoval.. ked som si dala vyhladat fotky, naslo mi to ako covidove prsty 🤦‍♀️

Ano.. zacervena, opuchne a svrbi, pali.. neda sa na to stupat. Boli dni ked som sa rano z postele nevedela postavit na nohy. Ked praske koza je to velmi nachylne na infekciu a to je velka bolest.
Mavam to len cez zimu.. koncom jesene, ked je vlhko a ochladi sa to zacne a zaciatkom jari to konci.. potom sa niekolko mesiacov nohy davaju dokopy, hoja sa rany.
Drzim palce nech si vybavite doktora co to bude poznat.. a vravim mne na to nahodou velmi pomohol Enelbin (popis z netu: Liek obsahuje naftidrofuryl. Naftidrofuryl rozširuje krvné cievy a zlepšuje látkovú výmenu bunky. Zlepšuje sa prekrvenie, okysličenie a výživa tkanív a tým dochádza k ústupu bolestí. )
Dajte mi prosim vediet ako s problemom pokracujete, kludne aj po dlhsej dobe... Na modrehokonika chodim. A ked bude babo tak asi v tom neprestanem 🙂 Mozno pridete na nieco co aj mne pomoze..

zuzla10
25. feb 2025

@juch1133 este raz dakujem a som rada ze som si mala skym otom popisat urcite vam napisem aj ako pokracujem a ked nebudem nieco vediet vam napisem majte sa zatial a drzime si palceky

juch1133
autor
25. feb 2025

@zuzla10 Dakujem, tiez som rada ze ste sa ozvali 🙂