icon

V akom stave máte zuby?

10. okt 2022

Zeny, mam 35 rokov a moje zuby stolicky su katastrofalne. Predne mam v poriadku, normalne mi vela ludi hovori aj ze pekny usmev, lebo fakt su ok.
Neviem teda, nerozumiem tomu, kedy som kde co zanedbala, ale uz od skolskeho veku, kedy sme chodili zubarovi, nebolo navstevy, kedy by mi nenasla nejaky kaz.
Nepamatam si sice uz ako som si zuby umyvala ako decko, ale sudim ze asi nie moc dobre, ked som takto dopadla.
Kazdu stolicku mam zaplombovanu, dokonca 2 zuby uz museli ist aj von este davnejsie.
Ano navstevujem zubara, kazdy rok, prehliadka, no mam pocit ze za posledny rok sa mi nejak tie zuby este viac pokazili..
Teraz najnovsie sa mi asi z dvoch stoliciek odlomil kusok zuba, takze navsteva zubara ma neminie.. som zhrozena.. ze co s tymi mojimi zubami bude.
Prosim ukludnite ma niekto, ze nie som jedina s takymito problemami…

Strana
z2
nickpick
11. okt 2022

@zuzanaam takze vy si zuby cistite rano, cely den konzumujete a vecer idete spat bez umytych zubov? a co vas partnersky zivot?
takze zubari maju plne cakarne ludi, ktori si vlastne umyvaju zuby az prilis….

zuzanaam
11. okt 2022

@nickpick podľa mojich pozorovaní a životných skúseností je to presne tak. K tým dvom plombám som prišla počas mojich vysokoškolských čias, keď som sa dočítala, že aby si človek udržal zdravé zuby, treba ich čistiť po každom jedle. A keďže som dovtedy nikdy nemala žiaden kaz, chcela som, aby to tak ostalo, tak som si čistila teda po každom jedle. Výsledok nenechal na seba dlho čakať, zodratá sklovina a dva kazy ani nie do roka. Mala som vtedy také citlivé zuby, že okrem tekutej stravy som nedokázala nič iné jesť, o čistení nehovoriac. Kefkou som si vtedy nečistila zuby asi pol roka, len som si po jedle vypláchla ústa vodou (robím to tak dodnes, nechcem mať medzi zubami zvyšky jedla) a olejom (jeho prežúvaním a vypľutím, podľa potreby). Sklovina sa ako tak dala do poriadku, citlivé zuby mám ale dodnes. Keď má človek v ústach normálnu mikroflóru, tak nevznikajú ani kazy, ani zápach. Ten je následkom narušenej mikroflóry následom používania pást, ústnych vôd, nebodaj antimikrobiálnych. Takže ráno umyjem prírodnou pastou, oškrabem jazyk, vždy po jedle vypláchnem vodou. Plak na zuboch ani zubný kameň som nikdy nemala, ani mi z úst nepáchne, ako sa domnievate. Je proti logike myslieť si, že zuby aby boli zdravé potrebujú nejaké chemické pasty a zubné nite. Evolučne nie sme naprogramovaní na zubné kazy. Najzdravšie zuby mávajú ľudia žijúcim primitívnym spôsobom života, pretože základ je strava.

nickpick
12. okt 2022

@zuzanaam ano, ale 99% ludi na Slovensku nezije ako primitivne spolocnosti, konzumuju tepelne spracovane jedla, polotovary, sladkosti, sladke sytene napoje, alkohol atd., kysle prostredie v ustnej dutine automaticky vytvara idealne podmienky, pre mnozenie sa bakterii a vznik zubneho kazu, ked sa vratite do minulosti niekolko 100 rokov trebars len na Slovensku (Uhorsku), ludia sa stravovali jednoducho, jedli sa kase, zelenina, mozno chlieb, myslite, ze mali vsetci zdravy krasny chrup? no nie…po prve zomierali podstatne skor (30-40 rokov) v dosledku chorob (mor, tyfus atd.), vojen, inych katastrof a po druhe bolo bezne ze uz 20-30 rocni ludia boli prakticky bezzubi, ono nejde len o kaz samotny, v dosledku necistenua chrupu vznika paradentoza, ochorenie dasien…vo vasom pripade doslo k oslabenou skloviny, nepisete akou zubnoi pastou a kefkou ste si vtedy umyvali zuby (aj to je totiz dolezite), ak ste si ju zodrali, rozumiem preco ste sa rozhodli fungovat sposobom aky opisujete…plus tym ze sa zdravo stravujete snazite sa minimalizovat dalsie poskodenia, to je vsetko fajn, ale strava nie je jedinym riesenim problemu zubneho kazu a paradentozy, tam kde je teplo, vlhko plus nastava rozklad (usta) je potrebne cistit (zuby a medzizubne priestory), zijeme diametralne odlisnym sposobom zivota ako pred x rokmi, plus dlzka zivota sa 2-3 znasobila (potrebujeme chrup na dlhsie), samozrejme kazdy ma moznost vyberu aku kvalitu zivota chce mat (so zubami ci bez)…

zuzanaam
12. okt 2022

@nickpick veď ja nepíšem, aby si ľudia nečistili zuby vôbec. Ja aj našim psom čistím cca 2x do týždňa, aby sa im neusádzal plak a nezapaľovali ďasná. Ja píšem, že všetko s mierou a treba hľadať aj iné riešenia. Čistiť x krát do dňa, nite, medzizubné kefky, ústne vody, fluoridované pasty a spol. majú podľa mojich pozorovaní skôr opačný efekt. A to ,že ľudia nejedia ako primitívne národy je fakt, ale každý to má v svojich rukách. Ak to niekto "myslí" so zdravím zubov vážne, tu musí začať. Jesť nevhodnú stravu a potom robiť všetky tie procedúry je ako permanentne sa prežierať a myslieť si, že liposukcia to vyrieši. Jednoducho to takto nefunguje.

Strana
z2