Vaše skúsenosti s liekom Euthyrox
Uzivam asi 2 roky euthyrox. Momentálne som na materskej s 4 mesacnym babatkom. Pocas tehotenstva mi bola navysena davka z 25 na 50,co som aj hned pocitila to zvysenie, na nekludnosti, zvysenej aktivite, a nespavosti. Tak mi bola upravena davka na 37,5 a postupne ku koncu tehotenstva som presla na 50. Po tehotenstve som mala znizit davku opat na povodnu 25. Prve 2 mesiace bolo ok celkom,vacsinou som bola unavena z nevyspatych noci s dcerkou cize nejako nebol problem zaspat. No posledny mesiac, co beriem stale 25 od pôrodu, citim opat to iste ako v tehotenstve pri zvysenej davke... neklud, zvysena az nadmerna aktivita a nespavost. Pri tom som takisto vycerpana z celeho dna s malou a k tomu spankovy regres malej a nocne budenia. Chystam sa uz na vysetrenie k endo no chcea som sa spytat na vase skusenosti s tymto liekom. Uz som celkom zufala z toho ze nespim pretoze takto dalej nejde, dojčím, a nechcela by som prestať teraz. Este sa chcem opytat ci to nemoze suvisiet aj s novym zlozenim lieku,,, posledne 2 mesiace totiz som zacala brat nove lieky s tym novym obalom co su tam pozmenene pomocne latky. Neviem ci to ma suvis ci nie. Dakujem za vase skúsenosti a postrehy.
@bambulienka25 hm tak toto nemám šancu
ale čo sa týka toho že som mala problém zaspat alebo som sa budila v noci a potom nemohla spat tak ja som toto mala aj pri starom balení ako nie vždy ale mala
napr , 3 dni pred menzesom slaby spanok, den pred žiadne vyspatie skoro ako keby som len driemala v určitej hladine a to na lepšie spanie ako magnezium, ale štamperlik konaku alebo čaje nepomohli proste tak to byva predtym aj teraz
baby ja pri prvom dietati a pri starom eutyroxe som tiež bol zbita, rozhadzana a aj teda krv bral ale v dg som mala nejak popôrodna ... prechodna fáza , musela by som to nájst
ja som bola ako zombik prvy polrok, hodnoty ok, a stary eutyrox
a napr pri druhom dietati som mala neporovnatelne silnejší menzes a kratši a skoro 20 dnovy cyklus , potom po roku sa to znormalizovalo naspät ale jedla som stary eutyrox
@bambulienka25 má to bez debaty ale ked si pozrieš vyrobky v obchode je to bežny konzervnat skoro všade
no tak asi tu je problém, predtým učinná látka bola menej stabilna teraz je viac , preto môžeme mat rôzne reakcie alebo zmeny atd
Euthyrox s novým složením splňuje přísnější požadavky amerického Úřadu pro kontrolu léčiv a potravin (FDA) na užší variabilitu účinné látky (levothyroxinum natricum) v rozsahu 95–105 %, a to po celou dobu použitelnosti léčiva (3 roky).1) Těchto parametrů bylo dosaženo změnou pomocných látek. Byla přidána kyselina citronová (zabraňující degradaci levothyroxinu v čase) a laktóza byla nahrazena mannitolem, který zajišťuje lepší stabilitu účinné látky. Lék s novým složením tedy mohou užívat i pacienti s nesnášenlivostí laktózy.
Cílem těchto úprav je zajistit podávání co nejpřesnějších a v čase neměnných dávek thyroxinu, protože patří mezi léky s úzkým terapeutickým rozmezím. To v praxi znamená, že i malá změna dávky může u některých nemocných vést k předávkování (či poddávkování) s odpovídajícími klinickými a laboratorními projevy (zhoršení srdečního selhávání, arytmie, arteriální hypertenze, osteoporóza nebo lipidogram). Skupinami rizikovými vůči odchylkám v dávce thyroxinu jsou nemocní na supresní léčbě (pro karcinom štítné žlázy, strumu nebo uzlovou přestavbu štítné žlázy), děti, gravidní ženy, starší osoby a polymorbidní pacienti s kardiovaskulárními chorobami. U těchto nemocných by bylo vhodné přeměřit hladinu TSH a eventuálně volného thyroxinu po 6–8 týdnech užívání Euthyroxu se změněným složením.2)
Účinnost nového Euthyroxu není nijak ovlivněna. Bioekvivalence vzhledem k původnímu přípravku byla potvrzena ve dvou otevřených a randomizovaných farmakokinetických studiích publikovaných v roce 2016.3) V obou studiích byla zdravým dobrovolníkům podána dávka 600 μg levothyroxinu a sledována koncentrace celkového tyroxinu (TT4) v plazmě. V první práci byl u 204 pacientů porovnáván původní Euthyrox a Euthyrox s novým složením (3 tbl. à 200 μg). Druhá studie hodnotila účinnost celkové dávky 600 μg podané v různých silách (12× 50μg tbl., 6× 100μg tbl., 3× 200μg tbl.) u 42 subjektů.
@nevenka povedal ze ak mám zásoby slabšej starej varianty tak si mam. Na kombinovať na určitý. Čas naspäť a uvidím ako bude
@michalka4193 zvláštne lebo čo som písala všade píšu že nekombinovat a dobra stary a potom len novy
však uvidíš ako bude
@sara07 ráno sa užívajú,lebo majú byť nalačno a potom nejesť. Hm,v tom časopise by mohli aj poradiť,jak si to dať večer, keď niektorí ľudia jedia ešte aj napr. o deviatej večer a trošku trvá potom,kým vytrávi. Inak áno,mali by byť bez laktózy,lebo aj ja som hovorila doktorovi že mám intoleranciu.
Ja som mávala pocit že je rozdielny účinok medzi Euthyrox a L-thyroxin. Nespomínam si ale,v čom to bolo. No a ja som sa po druhom pôrode dávala dokopy dosť dlho,trvalo rok a pol,kým sa mi to ustálilo a doktor bol už asi aj zúfalý,lebo furt zle výsledky a už nevedel akú dávku mi nastaviť
@petradenis tak ja napr v noci ked sa zobudím tak som určite hladna a ked si dám eutyrox tak sa normálne aj lepšie vyspim doslova zalomim a som viac za tie tri hod vyspata ako normálne keby celu noc ale mne to je jedno či pri novom alebo starom
tak ja jem naposledy tak o siedmej šiestej spat idem o jedenactej teoreticky by som aj mohla ale toto som neskusila len v noci jest
No,budem asi rozmýšľať nad tým. Ale či nebude problém, keď si to prehodím. Mne to ráno vyhovuje aj preto,lebo po tabletke sa idem nachystať do roboty a spraviť si kávu, takže minima tú polhodinu v pohode vydržím nejesť. Večer by to u mňa bol problém, keďže si veľa krát o ôsmej alebo deviatej ešte zmyslim dačo zjesť no a na odchode do postele s najväčšou pravdepodobnosťou zabudnem dať tablwtku. Nuž,ale chrobáka do hlavy ste mi dali dievčence. Inak,mám aj zvýšenú dávku z 88 na 100,lebo som doktorovi hovorila že sa pokúšam otehotnieť,tak mi pridal. To bolo asi pred rokom. A ešte ďalší rok predtým,mi ešte robil aj dáke hormonalne testy na prolaktin apod.,lebo cyklus mi moc skákal a neviem už presne čo som riešila. Ale výsledky boli v poriadku.
@michalka4193 dobrý deň, chcem sa opýtať, či tie Vaše nežiadúce účinky pri zmene na novy euthyrox pretrvávali dlhšie, resp. či ste nezmenili liek. Mne sa tiež zdá, že po novom euthyroxe sa cítim horšie, uvažujem o zmene na tirosint..Dakujem
@ana0211 mne bolo úplne zle nemala som menzes bolela ma hlava točilo sa mi v nej bola som ako opitá s zmenila som na Tirosint a je to už dobre síce menzes mi hapruje ale inak ok
@michalka4193 a pri tirosinte ste užívali rovnakú dávku ako euthyrox? Lekár nemal problém, keď ste žiadali o zmenu?
@ana0211 ani užívam tiež 125, nie s primárnom som bola v komunikácii písala som s nim o mojom probléme kde mi navrhol na skúšku na mesiac Tirosint a potom som s nim komunikovala ze ho chcem brat ďalej.... Ale nie každý lekár je taky ale ja som proste a novým Euthyroxom existovať nemohla
@michalka4193 Dakujem krásne za odpoved 🙂

@bambulienka25 no len kys.citronovú bežne ješ v strave je to bežne
a manitol je
Manitol je alkoholický cukor, ktorý sa v potravinárskom priemysle využíva ako umelé sladidlo vhodné aj pre diabetikov
nič čo by si inde nejedla ,podla mna tam musí byt aj niečo iné ked tak reagujete