icon

Veľmi zabúdam

rosabel
24. jún 2021

Ahojte, mám už dlhodobo problém s roztržitosťou a zabúdaním. Mám po tridsiatke, momentálne mám maličké bábätko, čím sa to vlastne ešte zhoršilo. Stále zabúdam úplne bežné veci - napríklad skontrolovať dcére úlohy, podpisovať jej žiacku, alebo pozrieť, či si ráno zobrala šiltovku, nech nemá úpal. Zabudla som kľúče v bráne z vnútornej strany, bránu som zavrela zvonka a potom po príchode domov som hľadala kľúče ako besná. Už sa mi stalo, odkedy je tu najmladšie bábo, že som zabudla niektoré dieťa pripútať v autosedačke, prídeme domov, ono si veselo zoskočilo na zem a ja som skoro skolabovala (čo mi najviac vadí, keďže tu už ide o bezpečnosť). Pravidelne niečo niekam odložím a neviem, kam, teraz už dva dni hľadám kľúče od auta, používam náhradné. Proste mi vypadávajú rutinné denné záležitosti. Stále mám milión vecí na starosti, furt som rozlietaná, stále robím minimálne 5 vecí naraz a polovicu zabudnem dokončiť, lebo stále mi do toho skočí niečo iné a na to pôvodné medzičasom zabudnem. Potrebovala by som sa rozkrájať aspoň na troch ľudí. Prosím, ako si zadeliť čas a úlohy, aby som všetko stíhala a hlavne, aby mi polovica dôležitých vecí popri deťoch nevyšumela z hlavy? Máme v rodine Alzheimera a ja mám také obavy, že toto je už predohra toho, čo ma čaká v budúcnosti.

katkamatka7
24. jún 2021

@rosabel Papierový diár

balkica
24. jún 2021

ja si zapisujem vsetko do mobilu, kazdu prkotinu aby som nezabudla. Lebo aj ja by som polku veci zabudla 😀 A netreba sa nahanat ani robit 5 veci naraz, lebo samozrejme, ze sa to neda poriadne 😀 Treba aj oddychovat a vypnut. Lebo sa toho Alzheimera ani nedozijete v takom tempe ...

maximilie
24. jún 2021

@rosabel uč deti k zodpovednosti. Napríklad ta šiltovka. Veď dcére bude chýbať, nie tebe. Dieťa ktoré vie zaskočiť z autosedacky, by malo uz samo vedieť, že musí byť pripútané. Zrejme máš všetko na hlave len ty. Okrem toho, malé babatko- obrovská zodpovednosť, nový člen, nová situácia, kopu nových povinnosti. Je to normálne. Skus sa naučiť vzdy dávať veci na to iste miesto. Daj si háčiky k dverám na kľúče, okuliare, obuvak,... a vždy nekompromisne to vrátiť na miesto. Neviem aké staré mas deti, ale nech už aj oni preberú nejakú zodpovednosť na seba. Nech ti začnú pomáhať aj v domácnosti. Dôležité veci-ako bolo spomenuté, diár. Aj v mobile mas rôzne apky na to. Alebo si zaved nejakú nástenku k vchodovým dverám a vždy si tam zapis to, čo môžeš zabudnúť, co je dôležité.

katkamatka7
24. jún 2021

Veci, čo používaš, dávať na rovnaké miesto. Kľúče vo dverách, na tom istom háčiku, v tom istom vrecku, v tej kabelke ,taške v tom istom vrecku. Dôležité pripomienky v mobile. Ak máš na starosti mnoho veci, určí si ich časovú následnosť. Mňa osobne mobil zdržuje, uprednostňujem papierový diár s pripevnený perom, zvládam s ním mnoho vecí naraz. Dôležité pokyny si môžeš napísať na papier a pripevniť niekam, kde sa pozeráš, keď vykonávaná súvisiace činnosti. Napr. nad sporák nápis: vypni plyn, ku dverám : zamkni. Na chladničku: skontroluj žiacku. Alebo použiť piktogramy. Keď malé bábo podrastie, pamäť sa Ti vráti. Chýba Ti oddych, relax, aby sa hlava uvoľnila z náporu povinnosti a zodpovednosť, teraz v horúčavách má chuť vypnúť, bráni sa. Máj so sebou vodu na pitie, uvoľní tlak a pomôže mať chvíľku relaxu. Môžeš skúsiť piť čaj z ginka.

rosabel
autor
Autor odpoveď zmazal
dmk_1
24. jún 2021

@rosabel je rozdiel zabudat a byt roztrzita a poplasena, lebo mas toho vela. Z tvojho prispevku myslim, ze si proste roztrzita, lebo x milion veci. Musis sa naucit delegovat, nesnaz sa robit vsetko sama. Hodiny ku dnu nepridas a dalsie ruky si neprisijes tiez. Ak su deti vacsie, naucit ich postup - napr. kontrola kluce mam? Priputany som?... Ja bez papierika nie som schopna kupit ani 3 veci z drogerie,, muzovi mozem aj 6x povedat, nech vyhodi smetie - nebolo na papieriku, neni urobene, zabudnute.

andreatytler
25. jún 2021

@rosabel Ja by som sa Alzheimera nebala. Podla toho co si napisala, je tvoje zabudanie uplne odovodnene a normalne.
Ja som totalne "osprostela" pocas tehotenstva. Vsetko som zabudala a sranda je ze mi to ostalo aj pocas narodenia syna.
Snaz sa veci zjednodusit tym ze si zavedies rutinnu.

ennynka
9. júl 2021

Ahojte.Ja neviem o nicom co sa denne deje...ani ci som jedla,kde som bola,co som robila...proste nic co sa denne deje a nikto mi nevie pomôcť...zacalo to 9.9.2016 kedy sa mi to stalo 1.krat na par minut a potom sa to vracalo raz za 2mesiace alebo ako casto...a uz neviem kolko rokov to mam stale vkuse...nemam ani diagnozu...mate niekto nieco taketo? @rosabel @andreatytler @dmk_1 @katkamatka7 @maximilie @balkica

andreatytler
9. júl 2021

@ennynka Nie... s tymto skusenosti nemam. Toto co opisujes je ako uplne kratkodobe vypadky pamate. Je mi luto ze ti nevedia pomoct. Skusila si aj inych doktorov?

rosabel
autor
Autor odpoveď zmazal