icon

Vrátenie nevyužitých liekov do lekárne

12. aug 2025

Ahojte, máte skúsenosť s vrátením nevyužitých, neotvorených a ešte originál zapečatených liekov do lekárne? Vezmú mi ich kdekoľvek alebo len v lekárňach na to určených? Bojím sa ich vyhodiť kvôli zneužitiu - je to cez 10 krabičiek liekov ešte pred expiráciou (konkrétne antidepresíva a utlmováky). Niekde som zase čítala, že nepoužité lieky vyhadzujú do wc, pretože aj lieky vrátené do lekárne pred expiráciou už nie je možné ďalej vydávať. Ďakujem za pomoc.

Strana
z3
sisa_s
12. aug 2025

Kazda lekaren ti musi zobrat lieky na predpis na likvidaciu, vyber z krabiciek, blistre do sacku a odnes

viestta
12. aug 2025

@anonym_autor všetky nevyužitéieky treba nosiť do lekárne, už ich odoberajú ako nebezpečný odpad sa následne spaľujú

chrobak7
12. aug 2025

@anonym_autor Lieky vrátené do lekárne sa likvidujú, aj keď ešte nie sú po exspirácii. Nemôžu ich znovu predať.

lucka_ke
12. aug 2025

vrátené lieky z lekární odoberá na to oprávnená firma a potom idú do spaľovne, určite nie do WC však to pôjde do čističky odpadových vôd a zbytočne by sa museli odstraňovať lieky z vody
ako ti píše sisa_s - vyber ich z papierovej krabičky a blistre odnes do lekárne
inak sú to dosť drahé lieky, prečo ste ich neužívali tak ako predpísal lekár?

viestta
12. aug 2025
@lucka_ke

vrátené lieky z lekární odoberá na to oprávnená firma a potom idú do spaľovne, určite nie do WC však to pôjde do čističky odpadových vôd a zbytočne by sa museli odstraňovať lieky z vody

@lucka_ke lieky z odpadovej vody nijaká technológia neodstráni. Prejdú cez čističku do riek, väčšinou bez zmeny

anonym_f8700e
12. aug 2025

Do WC a hotovo alebo dať šibnutému

lucka_ke
12. aug 2025
@viestta

@lucka_ke lieky z odpadovej vody nijaká technológia neodstráni. Prejdú cez čističku do riek, väčšinou bez zmeny

@viestta niečo už vedia, aj technické univerzity vyvíjali procesy, ktoré by tomu mali pomôcť

sisa_s
12. aug 2025
@anonym_f8700e

@anonym_f8700e tak posli autorke adresu, odvazny anonym

martul
12. aug 2025
@anonym_f8700e

@anonym_f8700e tebe?

viestta
12. aug 2025
@anonym_f8700e

@anonym_f8700e keby hlúposť kvitla, hneď ta spoznáme. Po ulici by kráčal ružový kricek

anonym_f8700e
12. aug 2025
@viestta

@anonym_f8700e keby hlúposť kvitla, hneď ta spoznáme. Po ulici by kráčal ružový kricek

@viestta ty všade musíš byť múdra žienka

autor
12. aug 2025
@lucka_ke

@sisa_s @viestta @chrobak7 ďakujem veľmi pekne za odpoveď
@lucka_ke lieky som využívala, ale lekár mi ich predpisoval vo väčšom množstve (aj z dôvodu, že som k nemu diaľkovo cestovala, mala som psychiatra skoro na opačnej strane republiky, viac som s ním volala a menej chodila na osobné stretnutia, takže som nemusela za každým mesiacom žiadať o nový recept), pri niektorých liekoch, ktoré nezaberali správne sme zase menili za iné, postupne sme po rokoch začali vysádzať. Toto sú teda lieky, ktoré mi ostali buď zo zmeny liekov alebo už z vysádzania.

really8
12. aug 2025

Kazda lekaren mi vzdy vzala vsetky lieky. Aj otvorene aj po expiracii. Je uplne jedno ake mas, nosi sa to do lekarne. Jedine s cim som mala problem bola injekcna striekacka

autor
12. aug 2025
@really8

Kazda lekaren mi vzdy vzala vsetky lieky. Aj otvorene aj po expiracii. Je uplne jedno ake mas, nosi sa to do lekarne. Jedine s cim som mala problem bola injekcna striekacka

@really8 ďakujem, tak si to nachystám do vriec a pôjdem zajtra odniesť do najbližšej lekárne. Ešte raz ďakujem všetkým za radu.

klotildabazarik
12. aug 2025

@anonym_autor vyhod to radšej do zachodu

modrahruska
12. aug 2025
@really8

@really8 injekcie a striekacky vzdy nahadz do plastovej flase a zavri, takto to nosievam ja a nikdy nebol problem. Tam ide o to aby sa nepichli pri manipulacii, takto mi to poradili.

lucka_ke
12. aug 2025
@klotildabazarik

@klotildabazarik do WC nie, však to bude potom v odpadových vodách a ovplyvní to živočíchy a spätne aj ľudí

modrahruska
12. aug 2025
@klotildabazarik

@klotildabazarik nikdy nevyhadzuj lieky do wc!! dostanu sa do kanalizacie a nasledne do vod, treba ich nosit do lekarne tam sa o to postaraju!

maranco
12. aug 2025
@klotildabazarik

@klotildabazarik potom ich dostaneš späť v pitnej vode

Nespotrebované lieky môžu byť hrozbou pre prírodu
https://www.drmax.sk/poradna/nespotrebovane-lie...

nevenka
12. aug 2025
@klotildabazarik

@klotildabazarik a potom sa divime, ze vsade je "chemia" v potravinach atd...kolobeh vody v ekosystemoch Vam asi nic nehovori...😔

really8
12. aug 2025

To fakt niekoho napadne vyhadzovat lieky do zachodu? Akoze co si myslite ze sa tam s nimi stane? Ze sa vyparia do vzduchu? Ze sa niecim neutralizuju? Fakt cumim co za ementalov sa pohybuje medzi nami

anonym_f8700e
12. aug 2025
@really8

To fakt niekoho napadne vyhadzovat lieky do zachodu? Akoze co si myslite ze sa tam s nimi stane? Ze sa vyparia do vzduchu? Ze sa niecim neutralizuju? Fakt cumim co za ementalov sa pohybuje medzi nami

@really8 BEžNE vhadzujeme všetko

klotildabazarik
12. aug 2025
@really8

@really8 tak urcite lepšie e jak do smeti nemienim tam davat lieky aby si to fetky v smetakoch nasli

klotildabazarik
12. aug 2025
@nevenka

@klotildabazarik a potom sa divime, ze vsade je "chemia" v potravinach atd...kolobeh vody v ekosystemoch Vam asi nic nehovori...😔

@nevenka chemia v potravinach urcite je ale nie preto ze ja hadzem lieky do zachodu, trosku sa zamyslite nad tym

really8
12. aug 2025
@anonym_f8700e

@really8 BEžNE vhadzujeme všetko

@klotildabazarik tak ich daj do hajzla nech ich dostaneme spat vsetci. Vratane deti. To je urcite lepsie. Gratulujem k tejto uvahe
@anonym_f8700e co vhadzujete vsetko? Vsetko hadzete do wc?

anonym_f8700e
12. aug 2025
@really8

@klotildabazarik tak ich daj do hajzla nech ich dostaneme spat vsetci. Vratane deti. To je urcite lepsie. Gratulujem k tejto uvahe

@really8 smola

maranco
12. aug 2025
@klotildabazarik

@nevenka chemia v potravinach urcite je ale nie preto ze ja hadzem lieky do zachodu, trosku sa zamyslite nad tym

@klotildabazarik ty za to nemôžeš, to môžu tí druhý a to isté si povedia aj oni 🙂

ľudia sa majú starať o svoju planétu a preto ju nebudem vedome znečisťovať
a keď môžem urobiť čo i len drobnosť ktorá prispeje k starostlivosti o zem prečo by som nepriložil ruku k dielu a neodniesol lieky do lekárne?

klotildabazarik
12. aug 2025
@really8

@really8 ako konkrétne pridu k tebe z mojho hajzla prosim objasni mi ten konkrétny proces ked k tebe dorazía daj mi vedieť dátum 😂

anonym_cd5d89
12. aug 2025

Si normálna? V žiadnom prípade do záchoda! Veď to ide potom do kanalizácie a do vody. Potom že sú znečistené. Každá lekáreň ma povinnosť prebrať lieky, a posúva ich firme na likvidáciu

viestta
12. aug 2025

Vidím, že sa tu zišlo par "múdrych" odborníkov na odpady a odpadové vody. Myslela som, že dnes už je k dispozícii toľko informácií, že nikomu ani nenapadne splachpvat lieky do záchoda. Ale takých expertov je ešte stále dosť... Na škodu nás všetkých, na škodu celého ekosystému, ktorý sa týka aj tých blbých, len ti nevedia ako si (aj tým ostatným) skodia. Tu vodu raz budú piť ich deti. So všetkým svinstvo co tam splachnu. Aj deti tých zodpovedných, takže nám neostane nič iné ako tým hlupákov "poďakovať"

Strana
z3