icon

Výber krčných mandlí - skúsenosti tých, ktorí si tým prešli

michal3691
3. nov 2016

Planujem vyber krcnych mandli a chcel by som vediet od tu pritomnych par info :

Stav pred : mandle ako vyzerali ci im nieco bolo , celkovy stav cloveka , bolesti v krku , anginy , pripadne bolesti klbov a ine

Priebeh operacie : narkoza , lokalka , ci bolelo ako dlho bolelo

Stav s odstupom casu ci sa to zlepsilo co konkretne , a co sa zhorsilo co konkretne 🙂

dakujem za info :

stastnablcha
3. nov 2016

ty brdo to znie ako by si to chcel v excelovskej tabulke..aj s cislami...
v kazdom pripade, ak indikuje lekar vyber mandli tak asi vie o com hovori. mne sa ulavilo a anginy prestali. bolelo. dost. a asi tyzden a pol.
len ked citam ten tvoj prispevok, normalne sa mi jezi chlp na krku z toho ako je to striktne a skaredo napisane..

jaroe
3. nov 2016

@stastnablcha mne to pride napisane normalne, naco pisat k takejto teme blaboly okolo. Mne pred cca 10 rokmi kazal krciar vybrat a imunolog neodporucal. Jeden z nich evidentne nevedel o com hovori. Mandle mam a som rada.

stastnablcha
3. nov 2016

@jaroe nehovorim ze nenormalne, ale strasne striktne..

dominika6
3. nov 2016

@michal3691 celý život mi robili mandle problémy,v každom ročnom období,či bol vietor a hned som mandle cítila,alebo som sa napila studeného,alebo zjedla zmrzlinu...
dala som vybrať,( pred 4r)obilo sa to v narkoze,poležala v nemocnici 2dni, bola bez hlasu 2 týždne..čo ocenili najmä doma 😀
bolelo jak fras...ako žiletky keby si prehltal..
od vtedy som nemala angínu a ked ma pobolieva hdlo v zime,pijem čaj s medom...toť vsio..

lubi40
3. nov 2016

@michal3691 mne vyberali ked som mala asi 22-23. V podstate som brala atb kazdy mesiac a tak krcny povedal vybrat; Ale to bol taky radikalny krcny, on vsetko hned riesil brutalisticky. Po vybere som sla k alergologovi a on, ze alergikom sa mandle nevyberaju, ale uz bolo po, takze sa nic nedalo spravit.
Vraj ak je niekto nachylny na choroby, tak to, ze mu vyberu mandle mu k zdraviu nepomoze, len sa problem prnesie inde. Takze aj mne sa to prenieslo na dutiny - teraz mam kazdy zimu 2-4x zapal dutin. Ale hrdlo ma neboli 🙂🙂
Operaciu som mala v lokalne a vlastne som im tam asi 5x odpadla, tak mi jeden lekar drzal hlavu a druhy vyberal a ja som bola odpadnuta. Potom bolesti jak svina - uz si nepamatam ci tyzden alebo 2 som nic poriadne nezjedla, iba pila polievky a riedke kase.
Ja osobne by som to 2x nepodstupila. podla mna to nestalo za to.

bratislavcankanm
3. nov 2016

@michal3691 u mna:
1. mandle sa vyberali niekedy na strednej skole, takze som mala 16 rokov cca, plus minus rok
problemy som mala iba rozne kozne, kvoli tomu som bola oi. na vyteroch z hrdla - ten vyter bol vraj des, vraj cela zoologicka zahrada (z bacilov), tak sa rozhodlo, ze mandle pojdu von
2. priebeh operacie - KATASTROFA, lokalna anesteza, ktora mi nezabrala, lebo tie mandle boli zjazvene a latka z velkej casti cez ne iba pretiekla, neostala v mandliach (bolo to hnusne horke, nic take horke som predtym ani potom nepila/nejedla). Okrem toho, ja mam asi zvysenu citlivost na jazyku, aj ked mi bezna lekarka pozera do krku, tak ma trochu napina - no a pri tych mandliach to bol extremn, zaludok ako na kolotoci
Takze, zhrnutie k bodu 2. - odporucam uplnu narkozu, nie len tu lokalnu (kde sa mandle opichaju injekciou), zvlast, ak tie mandle su "derave" ako u mna

3. s odstupom casu - nepodstupila by som to znova, resp aspon by som sa pokusila to preliecit najprv inak, aj za cenu docasneho uzivania silnych ATB. Na tie kozne problem to nepomohlo. A zvysil sa u mna vyskyt zapalov hornych dychacich ciest. Uz som si na to zvykla, ale spociatku som sa citila velmi neprijemne, akokeby mi fukal studeny vietor az kdesi na pluca.

A este co sa tyka zotavenia - par dni to bolelo, celkom dost, ale zvladnutelne, ale nepamatam si kolko dni. V kazdom pripade, v porovnani s bolestou pocas zakroku bolo ta bolest potom uplne v pohodke.

elenateodor
3. nov 2016

Myslim, že celková narkoza je zbytocná pri mandliych, staci lokálku. Dá sa to v pohode zvládnut, aj tá bolest po operácii. U mna je to lepsie po operácii, pretože pred som brala ATB velmi casto, teraz chvála Bohu už 6 r. nic...

michal3691
autor
24. feb 2017

No tak davam recenziu s odstupom casu aby ludia co to sem tam hladaju na nete aby mali aku taku predstavu co ich caka .

Bol som operovany v statnej nemocnoci bez protekcie 🙂 ( neskorej bude zapletka )
Vybral som si celkovu anestezu kedze ako pravy chlap neznasam bolest a nechcel som byt traumatizovany 🙂 A okrem toho je to lepsie pre lekara ked sa nemusi zapodievat mojim ukludnovanim aby som sa nesarpal 🙂

Cize najprv treba poriesit predoperacne vysetrenia v nasledujucom postupe :
odber krvi u obvodneho , potom na interne a s vysledkami na anesteziologicke . Nasledoval prijem a operacia , jedine co si pametam ze som stihol naratat do 4 a potom uz prebudenie na izbe , mne bolo celkom fajn ani zle mi nebolo a skoro hned po zobudeni som chodil hore dole. ( dost vela ludi co tam bolo si nazvracalo z anestezy do tych dier po mandliach velice neprijemne ) . Prvy den sa ako tak dal druhy den ties ok 🙂 Peklo nastalo 3-6 den od operacie , bolesti boli dost peklo ale na tramaloch a trave sa to dalo celkom prezit , samozrejme ze som este nejedol , len caje nesladene . Treba si kupit nutridrinky a pomaly ich srkat pevnu stravu by som nedal 🙂 Ties pomaha zuvat zuvacku pocas dna idealne melonovu orbitku ostatne stipali . Bolesti ustupuju cca 7-8 den to uz zacina pripominat najsilnejsiu anginu aku som kedy mal .Rozpravat sa da relativne na 4-5 den len nie vela lebo to potom boli . Prvy krat som sa najedol na 11 den , zemiaky , a ako by sa mohlo zdat, ze banan je fajn ale to je to najhorsie co moze byt aj 11 den to bolelo na hodinu jak 5 den ked som zjedol banan . Uplne bolesti ustali cca 16-20 den po operacii s tym ze to este mierne bolelo pri smiati a zivani. Zdravotne som sa citil lepsie asi uz za tyzden neboleli klby svaly a v krku to bolo paradne ziadne bolesti .A zapletka na zaver : Jediny problem ktory som mal bol ten ze pri rozpravani ma v krku nieco davilo a napinalo na zvracanie ( nebolelo ) myslel som ze to prejde nakoniec som prisiel na to ze kusok mandle proste nevyrezali asi cca 1x2 cm a dotykalo sa mi to vzadu v krku ked som rozpraval cize subezne s inou operaciou ( ocne kanaliky ) mi to pred 3 tyzdnami spravili 🙂 Celkovo zhrnute musim povedat ze mi je ovela lepsie nez mi bolo a kludne sa mozem postavit na vietor vonka a chory nebudem ako to pre tym byvalo 🙂 Pripadne otazky zodpoviem 🙂

ivakat248
10. sep 2021

@michal3691 ahojte, chcem sa opytat, ci ja vam po vybere tak zapachalo z ust a ci ste mali biely povlak na jazyku... Bojim sa, ci to nie je plesen alebo co....

ivakat248
10. sep 2021

@dominika6 ahojte, chcem sa opytat, ci ja vam po vybere tak zapachalo z ust a ci ste mali biely povlak na jazyku... Bojim sa, ci to nie je plesen alebo co....

ivakat248
10. sep 2021

Ahojte, chcem sa opytat, ci ja vam po vybere tak zapachalo z ust a ci ste mali biely povlak na jazyku... Bojim sa, ci to nie je plesen alebo co....