icon

Vybočenie nosovej priehradky a septoplastika. Má niekto s tým skúsenosť?

elinka27
23. jan 2009

Čaká ma operácia nosovej prepážky pretože ju mám vybočenu, v dôsledku čoho sa mi často opakovali zápaly dutín a ďalej mi našli v nosovej dutine cystu.
Rada by som vedela, či s tým má niekto skúsenosti, ako to celé prebieha a ako dlho ste boli v nemocnici,poprípade sa liečili doma.A aké sú riziká a pod.Ak má niekto skúsenosť napíšte,dosť som z tej operácie nervózna.

adulka07
20. jan 2019

@kovacicova88 ja som marodovala 5 týždňov... Týždeň po operácii som dostala zápal... Preliečili mi to antibiotikami, potom mi už bolo dobre len sa mi tvorili tie hrasticky ci ako sa to volalo a dosť to smrdelo aj keď som často prepláchovala Vincentkou... A po troch týždňoch keď som chcela ukončiť marodku tak sa mi spustila krv z nosa že som ju nevedela zastaviť.... Celu noc sa spúšťalo skoro každé 2 hodiny tak som nadránom išla tam kde ma operovali - majú tam pohotovosť, dali mi injekciu, tampón a lieky... Potom to už bolo dobre... Po 5ch týždňoch som išla do roboty... Neľutujem operáciu........ Od vtedy som už taká chorá nebola ako som bývala pred operaciou

slavka173
Autor odpoveď zmazal
adulka07
20. jan 2019

@slavka173 septoplatika a turbinoplastika

slavka173
Autor odpoveď zmazal
adulka07
21. jan 2019

@slavka173 predtým som mala stále - viac krát do roka zápal dutín.... Bolesti, teploty, upchaty nos...

slavka173
Autor odpoveď zmazal
slavka173
Autor odpoveď zmazal
adulka07
24. jan 2019

@slavka173 ked ma operovali tak vtedy tam zápal nebol... Preliečili ma predtým 2 antibiotikami.. Po operácii mi sestra ukázala ako vyplacchovat injekcnou striekačkou... Vtedy sme mali NaCl a doma už Vincentkou... Potom som vyfukala, slabo sa môže a išli krvavé hlieny a občas aj také väčšie kusy ktoré dosť smrdeli.....

slavka173
Autor odpoveď zmazal
adulka07
24. jan 2019

@slavka173 tiež som mala smrknut a potom slabo vyfukat, ale radšej rob ako sestrička hovorí... Antibiotika som prala 2 mesiace pred operáciu a po operácii mi nedali nič..... Až keď som sa po týždni vrátila, že ma boli celá sánka a časť pod okom aj ucho a mam teplotu tak vtedy mi dali antibiotika, že sa mi tam urobil zápal... Oni by podľa mňa mali dávať hneď aby tomu predišli

slavka173
Autor odpoveď zmazal
adulka07
24. jan 2019

@slavka173 tak to si bola na lepšom mieste ako ja... Manžela operovali pár rokov dozadu v Košice-Šaca a tiež dostal lieky a nemal toľko problémov po operácii ako ja... Už by som do Trebišova asi nešla

slavka173
Autor odpoveď zmazal
tanika
24. jan 2019

@adulka07 áno atb by sa mali dávať hneď po operacii infuzne a potom aj domov aby sa predišlo komplikáciám zápalom ja SIM bola operovana na jednodnovke v Považskej a rám som toto všetko dostala ale v Piešťanoch u mrazika nie , viem to čítala som správu od mrazika čo mi tam dali lebo kritické sú práve prvé dva týždne od operácie ,môj názor .ja som prvý krát bola zoperovana sj pooperacna starostlivosť. Maximálna , nejde o to či sestricky chodia s či máš telkuale čo ti tečie do žily po operacii nie len novalgin čo mi dali u mrazika a v noci keď som krvacala a bolesti som dostala zamiesany flektor v pohári možno sa už u mrazika konečne zmenili ale ja v 2015 katastrofa piestany
@slavka173 takze super ešte že si spokojna ale zi nič neznáme prvé dni ešte rozhodujúce sú dva týždne od operácie , aby sa nič nezapalilo.dostala si atb ?

adulka07
24. jan 2019

@tanika máš pravdu... Dievčina ktorá ležala vedľa dostávala antibiotika inkekcne a dali jej aj lieky na domov - operovala ju primárka... Ja som za nikým nebola a rano mi ani nevedeli povedať kto ma bude operovať a také to bolo aj po operácii... Sestričky sa starali ale keď lekár nedpredpisal žiadne lieky...

slavka173
Autor odpoveď zmazal
tanika
24. jan 2019

@adulka07 áno presne čo po sestrickach dovolezite je predísť zápalu a problémom viem o čom píšem už som bola opetovana predtým a dopadla som ako ty ešte horšie musela som ťa reoperaciu až teraz dom spokojna a dnes som bola u primára čo na operoval a nezdala sami po dvoch mesiacoch od operácie Som prechladla pozrel optikou skontroloval všetko o k že zápal tým nemám ani sa mi nespravil vzrast , som rada povel že sliznice sa hoja dva - tri mesiace hlavne dávať pozor ba prechladnutie chrániť sa ako sa len dá preto že tvorí nová sliznica .....kocky moje zlate viem o čom píšem vyhrane bude tak o tri mesiace od opetacie 😉

tanika
24. jan 2019

@slavka173 mne tam vtedy dali panycoin a od bolesti čo si mám dávať a preplachovat vincentkou to bolo všetko . Treba pomaličky fúkať ozsj pomaličky len toľko koľko ide nie viac a hlavne to dávať von aby to tam neostalo a neurobil sa zápal preto je ozaj dobre mat tie atb, a hlavne ako píše andulka to mi veľmi pomohlo zi s tou striekačkou a vincentkou a neskôr som si robila preplachy konvickou . Od bolesti nedávaj flector to môže spustiť krvácanie to mi po radil v Považskej nebuď prvé dva týždne nad žehličkou ani nebuď pri sporáku kde sa parí to všetko mi tam povedal primár toto sú rady na nezaplatenie aby tu nepraskala cievka proste tie tri týždne si ozaj dávam na seba pozor 😉ver viem o čom píšem nie je to len tsk ako sa hovorí musíšbyt opatrná .

adulka07
24. jan 2019

@tanika no mne také rady nedali, iba že sa nemám kúpať a sprchovat horúcou vodou... Mne po 3 týždňoch cievka praskla..... Poobede som začala krvácať ale zastavila som, ku večeru zas ale už trvalo dlhšie a potom každé 2 hodiny... Bolo to strašne, stala som nad umývadlom a krv len tiekla a tiekla, nepomáhali studene obklady ani držanie koreňa nosa... Keď som už mala závraty tak sme sa vrátili do nemocnice a tam mi sestrička ráno o 5tej povedala, že nie je tam lekár a nie som akútny prípad lebo v tej danej chvíli som nekrvacala,.. Sedela som na chodbe a o 6:30ked sa mi zas púšťala krv z nosa ma zavolala dnu a niečo do nosa kvapla... Lekárka prišla o 7:10..ta už bola milá a dala mi injekciu na zastavenie krvácania a tampón do nosa, predpísala lieky...

slavka173
Autor odpoveď zmazal
tanika
25. jan 2019

@slavka173 jasné drž sa, keď budeš niečo potrebovať kludne sa pýtaj ...❤ prajem nech všetko dobre dopadne ....❤

slavka173
Autor odpoveď zmazal
tanika
25. jan 2019

@slavka173 strašne , nevracaal som po narkoze to nie , ale dva týždne po operacii riadna únava....to hej ....

slavka173
Autor odpoveď zmazal
slavka173
Autor odpoveď zmazal
slavka173
Autor odpoveď zmazal
kovacicova88
11. feb 2019

som 4 dni po zakroku,stale fukam vela hlienov, takych spenenych akoby som to stale nemala priechodne a na jednu dierku horsie dycham stale , je to normslne? mam pocit ze mam nos stale krivy ...za par dni mi vytahuju dlahy tak som zvedava ci to pomoze...a aky olej ste si davali na tie chrasty?

adulka07
11. feb 2019

@kovacicova88 coldastop sa volal ten olej co som si dávala ja po operácii

slavka173
12. feb 2019

@kovacicova88 je to este kratko po operacii, hlieny sa budu este tvorit. Coldastop je dost aromaticky, ja som si davala olivovy olej, ten trochu stipal v krku, alebo Infadolan masticku.

rutiker
4. mar 2019

Zdravím vás ľudia.Mňa operovali 14.2.v Leviciach.Špičkový ORL operatér pán doktor Csendes.Ja som si dal operovať krčné mandle a nosovú prepážku naraz.To moje rozhodnutie moc nebolo správne lebo veľmi zle som to znášal.Inak čo sa týka narkózi tam problém nebol žiadny.Ale deň pred operáciou som nespal a po operácií tiež.Takže dva dni som asi oka nezažmuril.Najhoršie bolo že som musel dýchať ústami a tá bolesť pri prehltaní bol veľmi nepríjemný.Lieky učinkovali len asi na 4hodiny.Väčšinou som bolesti musel vytrpieť.Nos nebolel vôbec horšie to bolo z hrdlom.A na tretí deň po operácií bolo najhoršie až do šiesteho dňa.Neprajem ani najhoršiemu nepriateľovi.Ale po 6dni bolesti ustupovali.Ak sa niekdo chystá len na septoplastiku tak sa nemusí ničoho báť.Vôbec to nebolí.Výber tamponády bol hneď na druhý deň po operácií ,to bolo dosť nepríjemné.A o týždeň mi vyberal doktor výstuže.Aj to bolo také nepríjemné ale dalo sa to vydržať.Nemal som žiadne komplikácie po operácií.Mám po operácii 20deň.A je to už lepšie omnoho.Hrdlo je už celkom fajn.Jem už úplne všetko.Nosom sa mi pekne dýcha.Ešte niekedy cítim ako mám mierne opchatú jednu stranu nosa ale to preto že sliznica nie je úplne zahojená.Ak niekdo uvažuje tak že si to dá operovať naraz ako ja.Tak mu len odkazujem že to človek dosť ťažko znáša a nech si tonaraz nedá spraviť v
žiadnom prípade .Vydržal som to ale už by som sa na to nedal.Na septoplastiku by som išiel znovu ale na výber mandlí nikdy.Ahojte.