Výsledky štítnej žľazy
Ahojte, viete mi prosím poradiť s výsledkami na štítnu žľazu? Ďakujem pekne.

@madagaskar33 na jednejnstr máš tvoje výsledky a na druhej ref.hodnoty a tam ze všetko ok tak je vsetko ok. Stačí len čítať
aTG
Klinický význam:
Tyreoglobulín (Tg) je vytváraný v štítnej žľaze a je hlavnou zložkou lumen folikul štítnej žľazy. Spoločne s enzýmom, peroxidázou (TPO), má Tg nezastupiteľnú funkciu pri jodácii L-tyrozínu a vytváraní hormónov štítnej žľazy T4 a T3. Tg aj TPO sú potenciálne autoantigénne. So zvýšenou koncentráciou v sére protilátok proti Tg (autoprotilátok proti Tg) sa stretávame u osôb s autoimunitnou tyreoiditídou. Vysoká koncentrácia anti-Tg spolu s anti-TPO sú známkou chronickej lymfocytickej infiltratívnej tyreoiditídy (Hashimotova choroba) . Protilátky proti tyreoglobulínu sa vyskytujú u cca 50-80% pacientov s autoimunitnou tyreoiditídou, vrátane Hashimotovej choroby, a u cca 30-50% osôb s Gravesovou chorobou. Stanovenie anti-Tg môže tiež poskytnúť užitočné informácie pre monitorovanie pacientov s Hashimotovou tyreoiditídou a pri diferenciálnej diagnostike. Toto zahŕňa prípady suspektnej autoimunitnej tyreoitídy neznámeho pôvodu s negatívnym výsledkom anti-TPO testu, a na rozlíšenie Hashimotovej tyreoiditídy od netoxickej uzľovitej strumy alebo iných foriem tyreoiditídy. Anti-Tg sa uvádza aj ako náhradný diagnostický marker pre diferencovaný karcinóm štítnej žľazy v prípadoch, keď je sérový Tg negatívny a pre vylúčenie interferencie autoprotilátok proti Tg pri meraní sérového Tg použitím Tg testu. Hoci sa citlivosť metódy môže zvýšiť paralelným stanovením ďalších tyreoidálnych protilátok (anti-TPO, anti-TSHR), negatívny výsledok nevylučuje úplne prítomnosť autoimunitného ochorenia. Titer protilátok nekoreluje s klinickou aktivitou ochorenia. Od začiatku zvýšené titre sa môžu stať negatívnymi, ak trvá ochorenie dlhšiu dobu alebo je v remisii. Ak sa po remisii znovu objavia protilátky, dochádza pravdepodobne k relapsu.
(web)
Máš zvýšené autoprotilátky aTG (to som mala pri autoimunitnej hyperfunkcii Graves-Basedow typ), ale hormóny štítnej máš v poriadku, takže tabletky si nemyslím, že by ti dali.
Asi sono urobia a budú ťa sledovať.
// pozrela som do papierov, a pri graves-basedowej som mala anti_TSHr zvýšené
// pozrela som do papierov, a pri graves-basedowej som mala anti_TSHr zvýšené
@unicornlady to ma Hashimota. Ja som pri Graves mala pozitivne TSI, aTG aj aTPO. Ja asi prirodzene prejdem do hypo casom.
@nevenka Po operácii som prešla do hypo. Mne to stále skákalo, protilátky som mala veľmi vysoké aj po 2 rokoch, hrozné stavy.
@nevenka Po operácii som prešla do hypo. Mne to stále skákalo, protilátky som mala veľmi vysoké aj po 2 rokoch, hrozné stavy.
@unicornlady no to Ti verim, mna chceli operovat uz 3x, mne to zacalo po 2.porode a ukludnilo sa mi to, mala som pokoj, kym som neporodila 3.dieta a zase po cca roku klud, protilatky ok, a po 4.porode tiez, ale teraz mam to kludne, aj protilatky nizke, akoby choroba ani nebola. Ale mozno to brzdia tie druhe protilatky, ktovie. Je to casovana bomba. Chodim na kontroly 2x rocne, ze este menopauza ma moze rozkolisat. Teraz beriem len lieky na tlak. Ale metabolizmus to poprevracalo hore dole tak ci tak a napriklad som po dalsich detoch ani neschudla, ako ked som bola zdrava. A ten Thyrozol, tak to je "mnamka".
Kto nezazil tie stavy, tak nepochopi, ako Ti je zle a teraz Ti je ok? Lebo aj to som citala, ze nie vzdy je to potom dobre, po operacii, len teda opacne stavy...😑
@nevenka Ja až keď som zmenila doktorku, tak mi tam sestrička povedala, že Thyrozol (ja som mala 3x3 denne, potom pred operáciou to bolo 1xdenne) by sa nemal užívať viac než 2 roky, lebo môže ovplyvniť tvorbu krvi.
Mne bývalo hrozne, silné úzkosti, padanie vlasov (ale to aj po operácii mi niekoľko rokov padali, hlavne v lete, teraz odkedy užívam pravidelne vitamín D a ako už ubehol nejaký čas, tak je to lepšie), ja som napr. aj cvakala zubami, ale nevedela som to ovládať, a to som mala aj niekoľko rokov po operácii.
Ešte aj nejaké gastro veci som riešila, kožné... ono sa to všetko ovplyvňuje.
Tiež som pribrala a fakt to nejak nejde dole, asi sa viac zadržiava voda v tele.
A pri fyzickej aktivite sa rýchlejšie potím a niekedy mávam aj problémy s dýchaním, ale to hlavne, ak mi začne byť teplo.
Ako, oproti tomu, čo to bývalo pri tej štítnej, je to oveľa lepšie.
Najhoršie bolo ale to, že ja som nemala v ľuďoch okolo mňa oporu; nie je to vidno, tak to akoby "mi nič nebolo"..
@nevenka Ja až keď som zmenila doktorku, tak mi tam sestrička povedala, že Thyrozol (ja som mala 3x3 denne, potom pred operáciou to bolo 1xdenne) by sa nemal užívať viac než 2 roky, lebo môže ovplyvniť tvorbu krvi.
Mne bývalo hrozne, silné úzkosti, padanie vlasov (ale to aj po operácii mi niekoľko rokov padali, hlavne v lete, teraz odkedy užívam pravidelne vitamín D a ako už ubehol nejaký čas, tak je to lepšie), ja som napr. aj cvakala zubami, ale nevedela som to ovládať, a to som mala aj niekoľko rokov po operácii.
Ešte aj nejaké gastro veci som riešila, kožné... ono sa to všetko ovplyvňuje.
Tiež som pribrala a fakt to nejak nejde dole, asi sa viac zadržiava voda v tele.
A pri fyzickej aktivite sa rýchlejšie potím a niekedy mávam aj problémy s dýchaním, ale to hlavne, ak mi začne byť teplo.
Ako, oproti tomu, čo to bývalo pri tej štítnej, je to oveľa lepšie.
Najhoršie bolo ale to, že ja som nemala v ľuďoch okolo mňa oporu; nie je to vidno, tak to akoby "mi nič nebolo"..
@unicornlady ano, toto je choroba, ktoru vacsina ludi nechape. Ani tu unavu, ze Ti je proste zle. Ja som nemala ani s ocami nic, kebyze mas exophtalmus, tak to vidno, ja ani to nie, len ma stipali oci, plesatela som a vysoky tlak. Potim sa cely zivot nadmerne, ale pri zvysenej funkcii to bola jedna hruuuuza 🙄. No casyo aj nablizsi nechapali, ze proste nevladzem, bolo to len "nemas kondicku" a "ved si chod lahnut skor, ked si unavena"...neda sa to sprostredkovat, to ked nezaziju, nepochopia...Ja som asi este dobre obisla. No len, stale to nado mnou visi.
Ahoj Madagaskar33. VYZERÁ, ŽE ŠTÍTNU ŽĽAZU MÁŠ V PORIADKU !
Posielam Ti link na optimálne rozmedzie hodnôt pre test ŠŽ: https://thyroidpharmacist.com/articles/what-to-...
POzor Unilabs stanovuje pri Tg a protilátkach Tg i protilátkach TPO "OPTIMÁLNE" REFENENČNÉ HODNOTY 0,00 - 1,00, to však neznamená, že 16,71 je zlý výsledok. Do hodnoty 35 IU/ml (resp. 35 kIU/l) je to v poriadku.
POzor Unilabs ti do testu nenapísal v akých jednotkách meral aTg a aTPO, treba reklamovať, resp. o to požiadať, ale predpokladám, že je to v kIU/l.
Ak máš akékoľvek otázky ohľadom ŠŽ, googli na internete v angličtine.
Ak by si mala autimunitné ochorenie musela by si mať pri Hashimoto T4 ZNÍŽENÉ a pri Graveosvej T4 ZVÝŠENÉ.
S pozdravom Ann

Daj foto do komentu v tel sa takto neda zväčšiť