Vysoký tlak počas tehotenstva

kajkag
11. júl 2018

Zienky poraďte od pondelka užívam tabletky Doperyt na vysoky tlak. Zatiaľ vôbec neucinkuju, celý deň mám tlak 150/95, podotýkam ze som tehotná v 16 tyzdni. Citim sa dosť zle,mam ísť na pohotovosť?? Liek som si podala o 13:30. Ďakujem

janulka2811
11. júl 2018

Akože,nechcem byť zlá,ale tu ťa nikdo nevylieči a to čo tu píšeš,už si mohla sedieť v čakárni u lekára ... 😒

pininka
11. júl 2018

Skor ako na pohotovost by som isla zajtra k doktorovi ktory mi to predpisal a dohodla sa co dalej. Ten tlak nieje tak vysoky aby to trebalo urgentne liecit na pohotovosti,samozrejme ak nestupa dalej. Ja som si musela merat v tehotenstve trikrat denne tlak a zapisovat, potom to hodnotil moj doki a kedze mam cely zivot nizky tlak aj mne u bolo zle ked som mala 145/95, ale oni to povazovali len za zvyseny. Horsi bol moj tep, ktory mam aj zs normalna vyse 90, v tehu aj 120 som mala.

gabci_gabca
11. júl 2018

Jasné, že treba ísť k doktorovi keď tabletky nezaberajú!

michaela1905
11. júl 2018

@kajkag Myslíš Dopegyt?? Aj mne ho predpísala gynekologička kvôli vysokému tlaku v tehotenstve. Neviem, ako ho kázali tebe užívať. Mne kázala merať si tlak 3x denne, zapisovať si hodnoty samozrejme. No a Dopegyt si mám dať v prípade, že bude tlak vyšší ako 130/80. To znamená, že maximálne 3x1 tbl. Keby som pri troch meraniach mala vysoký tlak, tak tabletku užiť 3x denne. Zatiaľ mi našťastie tlak v tehotenstve klesol oproti tomu, aký bol pred tehotenstvom, takže jem iba tak raz za dva-tri dni.. no uvidíme, ako to bude ďalej.. držím palce..

kajkag
autor
11. júl 2018

@michaela1905 Áno Dopegyt myslim😄 no mne kazala internista len 1/2 tabletku ráno a 1/2 tabletku poobede. Mne sa to zdá malo, keď mám vysoký tlak.

anikka
11. júl 2018

@kajkag Kedze si tehotna, urcite aspon zavolaj svojmu Dr., tlak netreba podcenit. Mne je vzdy zle a mam vysoky tlak, ak mi Dr. zmeni lieky. Dopegyt som brala v tehotenstve, vtedy mi vravel ze sa moze az 6tbl za den.

zuzipolo
11. júl 2018

@kajkag ahoj,ja som mala v tehotenstve vysoký tlak posledných 6 týždňov a veru bola som aj hospitalizovaná,pozor je to nebezpečné,choď k lekárovi,nech ti upraví dávku,možno to postačí..ja som mala akútnu sekciu aj kvôli vysokému tlaku.drzim palce 😉

bianka532
11. júl 2018

zapisuj si hodnoty tlaku 3krat denne a pis si k tomu co prave robis podla toho budes vediet z coho mas ten tlak kedy je vyssi. odmeraj si aj 3 krat za sebou v 3 minutovych pauzach a priemer zapis, ja jem tiez lieky na tlak pocas tehotenstva. ak su to tvoje nove lieky je mozne ze bude chvilu trvat par dni kym ti zaucinkuju zase max hranicna normalna hodnota tlaku v tehotenstve je 130/90.. takze mas zvyseny. ak sa ti ani za par dni tlak neupravi informuj doktora. ked budes mat tlak 180/100 160/120 chod ihned na pohotovost... este popripade mozes skusit magnezium mne magnezium este popri liekoch na tlak znizi.. ale so vsetkym sa rad s tvojim gynekologom.. aj s tym magneziom aj s tymi liekmi.
to je normalne ze ti hned na prvi krat netrafia davkovanie.. tlak sa velmi tazko nastavuje mam s tym bohate skusenosti... hlavne meraj.. a ukaz zapisane hodnoty aj doktorke potom

bianka532
11. júl 2018

a ktomu merianiu ked si budes merat. nebehaj pred tym bud v klude, aby si si namerala realny tlak lebo tlak skace cely den.. on nie je stabilny stale. hlavne ked si kludna, samozrejme ze v strese a v nervozite si mozes namerat take hodnoty ze az... a skus nejako ak sa da v tych istych hodinach.. aby si si to vedela porovnat.. ja neviem taky tyzden sa pomeraj... cca..

cuttina
11. júl 2018

@kajkag Vies co je to preeklampsia? V tehotenstve je vzdy vysoky tlak problem. Urcite k doktorovi a ked sa ti este v noci zvysi, smer pohotovost.

bielavila
11. júl 2018

@kajkag urcite ano s takym tlakom ma ako tehotnu uz hospitalizovali...

d_a_n_k_a
17. jan 2022

Ahojte, chcem znova otvoriť túto tému. V poradni pred týždňom a pol mi namerali vysoký tlak 160/105, dr. Mi kázala navštíviť internistu. Ten mi nameral tlak tlak 150/110. Predpísal mi dopegyt 2x1tbl. Už ho beriem týždeň a zatiaľ žiadne zlepšenie, tlak si meriam pravidelne a stále 145-150/90-100. Moč je v poriadku, krv tiež, akurát som začala teraz príšerne priberat a mám opuchnuté nohy. Zajtra ma čaká kontrola na internom, o týždeň u gynekologičky. Čítala som tu fóra, kde ste boli s takým tlakom hospitalizované, no podľa môjho internistu to zatiaľ nie je potrebné, kedze som predtým bežne mávala tlak okolo 130/80, v tehotenstve neskôr už 135/87. Že stačí nasadiť lieky a sledovať. Mali ste niektorá také problémy a bolo to nakoniec takto ok až do konca tehorenstva? Alebo mám nabehnúť do nemocnice aj keď podľa neho netreba?

cuttina
17. jan 2022

@d_a_n_k_a podla mna by si mala hlavne nabehnut k svojmu gynekologovi a on nech povie. Neviem, v ktorom si tyzdni tehotenstva, ale urcite to musi byt sledovane. Jedna vec je chronicky zvyseny tlak, druha vec je mat takyto tlak v tebotenstve. Hrozi tam velke riziko ohrozenia teba, aj plodu. Ja som bola hospitalizovana kvoli vysokemu tlaku a velkemu opuchaniu a nakoniec sme museli vyvolavat, ale nastastie vsetko dobre skoncilo. Teraz sa nam narodilo uz druhe babo a to uz bolo uplne bez problemov. Drzim ti palce, aby vsetko prebehlo co najhladsie! 😊💛

d_a_n_k_a
17. jan 2022

@cuttina 34t. Moja gynekologička mi práve odporučila toho internistu, nakoľko moc a krv ok, opuchy podľa nej v norme a dieťa a prietoky tiež všetko ok. Dokonca mi ani nedala častejšie kontroly. Takže podľa obo h doktorov zatiaľ netreba, len keď čítam tieto príspeky na tomto fóre o tlaku, tak začínam pochybovať či fakt.

cuttina
18. jan 2022

@d_a_n_k_a velmi divne. Nepoznam tvoju gynekologicku, tak sa ani neviem vyjadrit. V tychto tyzdnoch uz treba tlak zacat sledovat, nakolko moze hrozit preeklampsia (neskorsia). Ja som mala moc tiez zo zaciatku v poriadku. Treba sledovat spodny tlak, ktory by nemal byt nad 90. Ak mas pochybnosti, zvazila by som aj nazor ineho gynekoloha. Internista nie je odbornik na preeklampsiu v tehotenstve...

vanda323
18. jan 2022

@pininka Ja mám bežne taký tep že 114 a tak a moja kardio mi povedala že u tehotných je to ok

vanda323
18. jan 2022

@pininka A ešte dodám že som mala holter nedávno kde najvyšší tep som mala 154 o pol 5 poobede a nikto to nerieši

cuttina
19. jan 2022

@vanda323 je snad velikansky rozdiel medzi tepom a tlakom... 🙄

vanda323
19. jan 2022

@cuttina Áno, je rozdiel. Ale tá pani písala že mala aj vysoký tep

cuttina
19. jan 2022

@vanda323 o tepe som u nej necitala. A ano, tep je v pohode, ten zavisi aj od kondicky a inych veci.

danielkadandy
22. dec 2023

@pininka ahoj viem ze to uz je stary prispevok ale mam rovnaky problem. Po porode sa ti upravil tlak aj tep? Ja mam cely zivot tiez nizky