icon

Zberný moč - nefrológia

3. sep 2021

Viete mi prosím poradiť ako správne zozbierať 24 hodinový moč? Ešte som sa chcela opýtať, či ranný moč treba odobrať zvlášť alebo nie, ďakujem.

karush
3. sep 2021

Ráno začneš zbierať napr. o 6, prvý moč ide do záchodovej misy,
ďalší už do nádoby, posledný moč po 24h o tej 6 do nádoby. Všetko premiešaš a odoberieš vzorku a zapíšeš množstvo moču.

ikonica
3. sep 2021

A ako som citala na endokrinologii tak zbieras aj moc vylucovany pocas vylucovania stolice...

darci17
3. sep 2021

Tak ja zas chodím na nefrologiu a u nás chcú doniesť všetko. Čiže fľaša od minerálky a tam zbierať, doniesť všetko.

autor
3. sep 2021

@darci17 aj mne kázala sestra všetko, že ona si potom odoberie..len som si nebola istá ako to je s tým ranným močom či ho dať do fľaše, alebo odobrať zvlášť do skúmavky 🤔

autor
3. sep 2021

@karush ďakujem 🙂 a je potrebná aj nejaká príprava? Diéta alebo tak? Tekutín je lepšie vypiť viac alebo menej?

karush
3. sep 2021

Tekutín ako obvykle, dostala si ešte zvlášť skúmavku?

autor
4. sep 2021

@karush Nie, skúmavku som nedostala len mi bolo povedané že aj ranný moč, tak neviem či ho odobrať zvlášť alebo to bolo myslené ešte v rámci toho 24 hodinového zberu🙈

janka2501
4. sep 2021

Ja chodim s dcerou na nefro a nesiem okrem 24h mocu aj 2 skumavky ranneho, vzdy mi povie sestricka pri kontrole,co mam doniest na dalsiu kontrolu

autor
4. sep 2021

@janka2501 ďakujem 🙂 tak snáď nič nepokazím tým, že prinesiem ranný moč zvlášť, prinajhoršom sa zleje dokopy 🤷