Zberný moč - nefrológia
Viete mi prosím poradiť ako správne zozbierať 24 hodinový moč? Ešte som sa chcela opýtať, či ranný moč treba odobrať zvlášť alebo nie, ďakujem.
A ako som citala na endokrinologii tak zbieras aj moc vylucovany pocas vylucovania stolice...
Tak ja zas chodím na nefrologiu a u nás chcú doniesť všetko. Čiže fľaša od minerálky a tam zbierať, doniesť všetko.
@darci17 aj mne kázala sestra všetko, že ona si potom odoberie..len som si nebola istá ako to je s tým ranným močom či ho dať do fľaše, alebo odobrať zvlášť do skúmavky 🤔
@karush ďakujem 🙂 a je potrebná aj nejaká príprava? Diéta alebo tak? Tekutín je lepšie vypiť viac alebo menej?
Tekutín ako obvykle, dostala si ešte zvlášť skúmavku?
@karush Nie, skúmavku som nedostala len mi bolo povedané že aj ranný moč, tak neviem či ho odobrať zvlášť alebo to bolo myslené ešte v rámci toho 24 hodinového zberu🙈
Ja chodim s dcerou na nefro a nesiem okrem 24h mocu aj 2 skumavky ranneho, vzdy mi povie sestricka pri kontrole,co mam doniest na dalsiu kontrolu
@janka2501 ďakujem 🙂 tak snáď nič nepokazím tým, že prinesiem ranný moč zvlášť, prinajhoršom sa zleje dokopy 🤷

Ráno začneš zbierať napr. o 6, prvý moč ide do záchodovej misy,
ďalší už do nádoby, posledný moč po 24h o tej 6 do nádoby. Všetko premiešaš a odoberieš vzorku a zapíšeš množstvo moču.