icon

Zdravá strava a psychické problémy

22. aug 2021

Ahojte. Za uplynulý rok som schudla 20kg. Posledných 5 mesiacov som na stravovaní podľa medical medium - už nie kvôli chudnutiu, ale skôr kvôli zdraviu. Nechcem sa už nikdy vrátiť do starych kolaji, kedy som jedla čo mi prislo pod ruku, bez ohľadu na zloženie, obsah, nutricnu hodnotu... Nuz ale potykam sa s problemom, že nedokážem odolať tomu nezdravému (ale chutnemu) jedlu - emočne. Naša oblubena koliba - halušky, doma u maminky - kura na kope masla, parené buchty,... Keď som u seba doma, nemam problém s dodržiavaním svojho režimu. Akonáhle vyjdem z môjho domu, som neskutočne náchylná na porušenie - najmä u našich, kde je vždy kopa jedla, ktoré mi pripomína detstvo - vola sa to emočne jedenie... Viem že treba v sebe nazbierať dost sily, ale zatiaľ to nedokážem. Ak zlyham, a dám si niečo nezdrave, nasledujúci týždeň ma prepadaju take psychicke úzkosti z toho zlyhania, že som zrelá na psychiatriu. Z toho dovodu nechcem nikam chodiť, ani k rodičom. Nechápu to. Hovoria že to preháňam, že sa mám ísť dať liecit. Lenže ja verím že pomocou medical medium viem vyriešiť svoj zdravotný problém - hypotyreozu. Preto to tak hrotim. Vsetci si myslia, že mi preskocilo... Ako z tohoto von?

michkat
22. aug 2021

Myslim, ze obcas si dat aj to "nezdrave" nie je zle, zvlast, ak ma clovek aj pohyb... Ale chapem ten pocit, mozno keby si zacala zmensovat porcie u vasich, ze das si, dobre, ale spravis krok vpred uz len tym, ze si nalozis menej? Nebude to taky stres pre teba a zaroven dobry pocit, ze si zacala nejakou zmenou... Popripade, hm, navarit si vlastne a priniest si porciu, ale ako by na to pozerali vasi, neviem, niekto by to nepochopil. Ja by som to asi takto skusila s tou porciou 🙂

basullinka
22. aug 2021

No naozaj to moc hrotis, pretože psychicky sa rútit kvôli omaslovanym zemiakom nie je v poriadku, rovnako ako emočne jedenie. Ideš z jedneho pruseru do druheho, takýmto stresom si možno prívodiš zase ine poruchy príjmu potravy. Ako vyzivova poradkyna by som ti poradila prestať sa na jedlo tak upinat. Zdravá strava je vyvážená, bohatá na makro a mikroziviny ale bez stresov. Keď budes jest tabuľkovo zdravo ale pod stresom, nikdy to nebude zdrave pre tvoje telo. Nesnaž sa byt stale za kazdych okolnosti 100 percentna, ale chod na to postupne. Ked si das aj omaslovanu krumplu na obed, nevycitaj si to, chod dalej a po obede pokracuj v svojom režime. Pre tvoje telo je horši stres, ktory si sama sebe privodzuješ ako ta krumpla.

cimage
22. aug 2021

My sa tiez snazime doma jest zdravsie, bezmasite jedla, nevyprazame, nerobime mastne tazke jedla. Ale ked idem k nasim, tak mama pripravi vyprazany syr, karfiol, je to pre nu vegetarianska strava. Dam si kusok, dokonca aj tatarsku si k tomu dam. Nezvyknem mat z toho zly pocit, proste si dam mensiu porciu a viac prilohy. Potom pokracujem v nasom stravovani. Niekedy mam dokonca chut aj na mastne jedlo, ako langos, tak si ho proste raz za rok kupim, som stastna a viem, ze bez neho vydrzim dalsi rok, castejsie by som to nejedla. Proste niekedy treba tie chute naplnit. Netreba sa tyrat, ze si vsetko budes odopierat, striktne sa drzat svojho stravovacieho planu a nevychadzat z domu. Zivot nie je len o strave, aj psychika je dolezita. Darmo budes fyzicky zdrava, ked skoncis na psychiatrii s poruchami stravovania. Vsetko s kludom, zlata stredna cesta.

mamamasama
22. aug 2021

PPP mam za sebou...ty zacinas... neber jedlo mimo tvojich tabuliek ako zlo...ak si na navsteve...daj si...bez vycitiek...aspon troska...aby si v buducnosti nemala vycitky z toho, ze si odmietla posledne buchty od mamky...

jankapepe
22. aug 2021

Takéto psychické deptanie sa ti spôsobí ešte viac zdravotných problémov ako ten jeden čo riešiš.
Čo je nezdravé na haluskach či pecenom kurati? Ak teda je domáce 🙂 No nič....trošku viac kalórií.... stačí viac pohybu na čerstvom vzduchu.
Áno jedlo spraví veľmi veľa čo sa zdravia týka. Ale žiadny extrém nikdy fungovať nebude.

elizabet173
22. aug 2021

prestať sa zaoberať dookola jedlom. Ak si dáš parené buchty alebo bryndzové halušky raz za mesiac, nijako ti to neublíži, ani sa nezhorší tvoj zdravotný stav. No tvoj psychický už zhoršený je, pretože ten stres z toho, že si zjedla niečo, čo si nemala je oveľa horší, ako kúsok jedla, ktoré ty na základe niečoho, čoho sa držíš ako kliešť, považuješ za nezdravé. Tiež sa mi podarilo zbaviť sa určitého problému pomocou stravy, ale nikdy som sa zúfalo nedržala predpísaných jedál. Jedlo má byť pôžitok, nie stres. Stravujem sa zdravo, ale keď si dám raz za čas pizzu a pivo, alebo tri kopčeky zmrzliny, nerobím z toho drámu, ale vychutnám si to.

zuzubb007
22. aug 2021

No mega prehanas, sposobis si este viac problemov, vsetko je to v hlave mozno dake sedenie by ti pomohlo, aj treneri odporucaju raz za tyzden si dat den ked zhresis a zjes co chces, zijes len raz tak to neprehanaj

mogaa
22. aug 2021

Hovorí sa tomu posadnutosť zdravým jedlom.....ono treba si nájsť zdravý stred - čiže ok stravujem sa zdravo ale ak si občas dám čosi nezdravé, je to ok....jedlo má byť potešenie, malo by ťa tešiť, nie mať potom výčitky že si niečo "nezdravé" zjedla alebo si všetko na čo máš chuť budeš dlhodobo odopierať....

juliet86
22. aug 2021

smer psycholog