icon

Život s aneuryzmou v mozgu: Skúsenosti a liečba

rodinalel
1. feb 2024

Dobry den chcem sa opytat komu zistili nahodne aneuryzmu (vydut) v mozgu. Pri nahodom zisteni zistili, ze mam v hlave je mala. Posielaju ma do BA aby sa pozreli na to. Je tu niekto kto to ma?a co vam robili resp. Ako postupujete dalej v liecbe? Sleduju to len? Dakujem za kazdu odpoved

Strana
z2
nerfka
29. aug 2025
@luciliu111

Ahoj, ja som mala a uz ju mam aj zoperovanu, bola malinka, no aj tak mi ju odporucili operovat, nakolko bola podla doktora na blbom mieste...ak mas otazky, pokojne mi napis

@luciliu111 prosím vás akú veľkú ste mali aneuryzmu keď vám ju operovali?

nerfka
29. aug 2025
@rodinalel

@ala31767 tiez tak 2mm … a kontaktovali ste blavu? Aby sa nato pozreli?

@rodinalel prosim vás tu Bratislavu cinre ste kontaktovali sami od seba ? Mne včera na ct zistili aneuryzmu a k neurológovi idem až o mesiac, neviem čo dovtedy...

nerfka
29. aug 2025
@krevetka2

@ala31767 Ja som práve týždeň po ošetrení mozgových aneuryziem. Mala som dve, obidve niečo cez 3 mm. Zistili sa náhodne na MR, na ktoré ma poslala neurologička kvôli migrénam a odporučila mi konzultáciu v Cinre. Tam sa na základe ďalšieho vyšetrenia rozhodli ich ošetriť. Vo všeobecnosti sa maličké "baby" aneuryzmy pod 3 mm iba sledujú v čase, či nerastú, ale zákrok je na individuálnom posúdení, pretože tiež nesie so sebou určité riziko, aj keď veľmi malé. Hlavne sa netreba stresovať a strážiť si tlak. Držím palce!

@krevetka2 prosím Vás mne bola tiež zistená aneuryzma , čakám ešte na neurológa a neviem čo potom....prosím aké bolo zotavovanie po operácii a aké máte dodnes obmedzenia? Som z toho veľmi vystrasena, ak môžem aj súkromnun správu potom

franka211
12. sep 2025
@nerfka

@franka211 ahoj a bola už na tej konzultácii? Ku komu ju poslali.do.martina? Mne tiež teraz zistili aneuryzmu 3,5 MM tak som zvedavá ako sa to rieši dalej

@nerfka ahoj, áno bola, odporučili jej operáciu...majú však výpadok lieku, ktorý je potrebný predtým užívať, takže len čaká....

monika_nm
27. okt 2025
@krevetka2

@ala31767 Ja som práve týždeň po ošetrení mozgových aneuryziem. Mala som dve, obidve niečo cez 3 mm. Zistili sa náhodne na MR, na ktoré ma poslala neurologička kvôli migrénam a odporučila mi konzultáciu v Cinre. Tam sa na základe ďalšieho vyšetrenia rozhodli ich ošetriť. Vo všeobecnosti sa maličké "baby" aneuryzmy pod 3 mm iba sledujú v čase, či nerastú, ale zákrok je na individuálnom posúdení, pretože tiež nesie so sebou určité riziko, aj keď veľmi malé. Hlavne sa netreba stresovať a strážiť si tlak. Držím palce!

@krevetka2 pekný dnik prajem, Prosím.vidim, že Vam riešili aneuryzmu v mozgu.Boli ste v Cinre? Lebo mne zistili na MRI, že mám tu baby aneuryzmu, moja lekárka z neurologie ma poslala do cinte a odtiaľ mi volali, ze podla výsledkov odporúčajú najprv to vyšetrenie tou katetrizaciou cez stehno a , že potom sa uvidí, či aj operovať, ale, že to sa urobí v celkovej anestézie a ja mam z toho strach.Lebo teda mam aj iné zdravotné problémy, časté boledti hlavy a chrbta a to mi povedali, že aj to vyšetrenie e dní v nemocnici a, že 8 hodín sa po zákroku nesmie chodiť, len ležať a teda to si neviem predstaviť, lebo ja kvôli krížom neviem ci vydržím len tak ležať.Ze aspoň trošku by som sa prešla a tiež ak by som na WC potrebovala tak ako potom.Prosim vedeli by ste mi napísať ako to prebieha, koľko ste museli ležať po operácii, či aspoň na WC sa trosku prejsť dá.Dakujem veľmi okne, pekný dnik Monika🙂

nerfka
27. okt 2025
@monika_nm

@krevetka2 pekný dnik prajem, Prosím.vidim, že Vam riešili aneuryzmu v mozgu.Boli ste v Cinre? Lebo mne zistili na MRI, že mám tu baby aneuryzmu, moja lekárka z neurologie ma poslala do cinte a odtiaľ mi volali, ze podla výsledkov odporúčajú najprv to vyšetrenie tou katetrizaciou cez stehno a , že potom sa uvidí, či aj operovať, ale, že to sa urobí v celkovej anestézie a ja mam z toho strach.Lebo teda mam aj iné zdravotné problémy, časté boledti hlavy a chrbta a to mi povedali, že aj to vyšetrenie e dní v nemocnici a, že 8 hodín sa po zákroku nesmie chodiť, len ležať a teda to si neviem predstaviť, lebo ja kvôli krížom neviem ci vydržím len tak ležať.Ze aspoň trošku by som sa prešla a tiež ak by som na WC potrebovala tak ako potom.Prosim vedeli by ste mi napísať ako to prebieha, koľko ste museli ležať po operácii, či aspoň na WC sa trosku prejsť dá.Dakujem veľmi okne, pekný dnik Monika🙂

@monika_nm dobrý deň mňa zaujíma akú veľkú máte tu aneuryzmu, ja mám 3,5 MM a povedali že taká malá sa nerieši iba sleduje.

monika_nm
27. okt 2025
@nerfka

@monika_nm dobrý deň mňa zaujíma akú veľkú máte tu aneuryzmu, ja mám 3,5 MM a povedali že taká malá sa nerieši iba sleduje.

@nerfka pekný dnik , že okolo 2 mm, mne volali z Cinre, že navrhujú to pozrieť tou katetrizaciou cez stehno a pidla výsledku by sa videlo.

krevetka2
11. nov 2025
@nerfka

@krevetka2 prosím Vás mne bola tiež zistená aneuryzma , čakám ešte na neurológa a neviem čo potom....prosím aké bolo zotavovanie po operácii a aké máte dodnes obmedzenia? Som z toho veľmi vystrasena, ak môžem aj súkromnun správu potom

@nerfka Zotavovanie bolo rýchle. Týždeň som nechodila po schodoch a do kopca, aby sa rana na nohe zbytočne nenamáhala. Niekoľko mesiacov som mala také zvláštne pocity, ako keby mi pred očami snežilo, prípadne som periférne vnímala pohyby, ktoré neboli. Vraj to niekedy majú tí, ktorých aneuryzmya bola blízko očného nervu. Trvalo to pár mesiacov a potom to zmizlo. Inak všetko v pohode. Čo sa týka obmedzení, denne treba užívať antiagregačnú liečbu. Buď Aspirin alebo Anopyrin, čo Ti predpíšu. Neviem na ako dlho, ja mám zatiaľ na dva roky.

Strana
z2