icon

Zlá cytológia kvôli kyretu?

anjelik2019
9. mar 2020

Ahojte, dnes som volala svojej Dr. za výsledky cytologie, povedala mi,, že mám prísť o 4 mesiace znovu na kontrolu
Ostala som šokovaná, pretože doteraz som ju mala vždy ok. Tak som sa spýtala, prečo, či niečo nie je v poriadku, povedala, že je to medzi 2-3...krvi by sa mi nedorezali, vyľakala som sa teda kvalitne . Máte niektorá takúto skúsenosť a ako to dopadlo? Musím čakať do mája, kým prejdú tie 4 mesiace😱😱😱😱. Mohlo to ovplyvniť aj to, že som minulý rok v septembri bola na kyrete kvôli MA v 11. TT?

anniii
9. mar 2020

@anjelik2019 Ja som teraz nedávno na začiatku tehotenstva mala nález ASCUS (teda po starom PAP II-III). Predtým som vždy mala PAP II, čo sa považuje za negatívny výsledok, toto je hneď ďalší stupeň v poradí, ktorý sa už považuje za pozitívny, ale neznamená rakovinu. Urobili mi test na HPV, ten bol negatívny, takže sa to nemusí nijako riešiť, stačia častejšie kontroly.

monro
9. mar 2020

Toto je podľa mňa normálny postup. Predpokladám, že Vám robili klasickú cytológiu. Možno nabudúce by ste si mohli dať spraviť LBC cytologiu, z tej sa dá vyšetriť aj HPV, ktoré môže spôsobiť zmeny na bunkách. Zmeny môžu mať aj iný pôvod, zápal a pod. O tie 4 mesiace môže byť už všetko OK. Držím palce.

anjelik2019
autor
9. mar 2020

@monro ďakujem za odpoveď 😊, snáď to bude ok .

anjelik2019
autor
9. mar 2020

@anniii ďakujem za odpoveď 😊.