icon

Zlomená čeľusť na pravej strane pri kĺbe

michaela10
27. jún 2017

Ahojte, som týždeň po páde z bicykla. Pristála som rovno na tvári a aj ked to najprv vyzera sľubne a až na odreniny celej pravej strany od hora dole a zošitej brady a pery, teraz po kontrole sa ukázalo, že mám zlomenú čelusť. Posunutú cca o 1,5 cm. Zajtra idem do Košíc na čelustnú chirurgiu, alebo ako sa to presne volá. Prosím Vás, máte s tým niekto skúsenosti? Predpokladám, že to budú drôtovať, aj ked to pre mňa znie hrozne, lebo netuším čo to obnáša. Ako je asi dlžka hospitalizácie, ak to prebehne samozrejme bez komplikácií? Aká dlhá je doba liečenia približne?
Mám doma tri deťúrence, najmenšie má 8 mesiacov, stále kojím. Viem, že je to nevyhnutné ale cítim sa strašne, keď od nich musím odísť a pri predstave, čo ma čaká sa mi chce plakať.... :/ A ani to nemôžem, lebo sa bojím, že si to posuniem ešte viac.

Ďakujem za odpovede.
Miška

Strana
z2
havia
24. dec 2018

@lucinka144 ďakujem podľa tabuliek 84-125dni

havia
26. dec 2018

@lucinka144 pri oboch ušiach okolo 10cm rezy aby sa distali aj k hornym klbom. Daki taje stahovacie gumucjy do ust, trichu to narovnalo

michaela10
autor
28. dec 2018

@havia ahoj...a to sa ti stalo teraz pred sviatkami? .Noooo, tak to ti si si teda dal riadne, človek po takej veci ani nemôže uveriť že sa to fakt stalo, však? ....škoda, že človek nevidí dopredu čo sa stane....musela to byť neskutočná rana ako si spadol, keď šlo toľko zubov von a ostatok sú poškodené....a sánka no, to je ešte horšie... Dúfam,že sa ti to pekne zrastie tá sánka, to je najdôležitejšie a zuby....no zuby...tie riešim aj ja, na zadné už plánujeme pekne krásne protézku, lebo rok po nehode museli ísť na ľavej strane von tak či tak, nedali sa viac plátať nijako.... Všetci, ktorí o tom vedia ma prehovárajú na keramické, navrtať implantáty....ach jaj, už sa ani nesnažím im vysvetliť, že do mňa nikto nič viac vrtať nebude, stačili tie dva šrobky čo som mala zadrôtované....nevedia to pochopiť, lebo mám 32 a protézu si predstavujú ako zo starého filmu,umelú vyklápačku v pohári pred spaním :D darmo im vysvetľujem, že teraz sa to robí inak a krajšie a ani nevidno, že človek nemá vlastné zuby a že mne treba iba zadné, tak to tak či tak nebude vidno :D nechápu...no tým som chcela povedať, že zuby sa spraviť dajú, hociaké a bude to ok, tak hlavne nech sa tá sánka pekne zrastie a nie sú s tým viac nijaké problémy 🙂 držím palce 🙂

havia
28. dec 2018

@michaela10 ano 20.12 sme mali firemny vecierok. popilo sa ako vzdy. inak nepijem,len na firemnej akcii a niekedy ani tam. po skonceni akcie som s kolegom isiel ku nam. dali sme este morgena. reku ide domov sa preobliect a e pojdeme taxikom od nas do mesta. ok. tak som sa nachystal a reku ide,ked uz bol priblizny cas dohody.zamknute.tak klasicky ako za mladychcias, romanticky cez okno na ganok a sup 3 metre,mozno 280cm. doskok krasny ako vzdy, len uz bolo co to v krvi, reflexy spomalene a doskok taky hlbokyze bradou o beton(vcera som vtipkoval, zeaj beton dopukany) , alebo sa pri dopade smyklo a ja bradou o zen-v tom pripade mi museli nohy dozadu ujst a ja bradou o zem. ak by opacne tak mam zahlavie v mozgoch.a v izbe hore poloprofi motorkarska prilba s chranicom na licne kosti sanku.predne v pohode. a tie 4 sroubiky co boli citit jazykom , kym neboli gumickyako budu davat von akym sposobom?ze tu si sadnite a "zaziva" z celusti vykrutia ? zvyknem odpadnut,len ked doktora vidim, krv beru a podobne. ale cudujte sa svete ma len pot zalieval. problem je , ze v case ked mi v nemocnici po hodine od volania zachranky brali krv , bolo 1,91promile. som nefajciar,ale zapalil zopar cigariet. kavu tak raz za tyzden, vtedy viac aj kofolky dost. 5,26 boli vysledky asi ,lebo taky cas je uvedeny pri polozkach krvneho obrazu. o 13,00 ma viezli hukotom do BB, ze bude operacia. uz som necitil ze mam vypite. tak bud metabolizmus riadny alebo mi dali nejaky matroš na odburanie etylenoveho opojenia. ked mi doktorka z rychlej pomoci svietila do oci a mykala svetlom, tkak ja ze aka ste pekna. vtipkoval som na vsetko mozne. najprv som si myslel, ze my chybaju, ale to bolo zlomene a posunute. v hornej pravej stvrtine chyba necely zub-to boli hadam viac ako vsetko ostane. ocny v pohodea ostetne -zbrusene hrbolceky, v lavej hornej stvrtine asi 3-4- ocny je, ptm chybaju. v dolnej pravej asi jeden, neda sa mi extra jazykom krutit v lava dolna stvrtina chyba jeden, za prvym zubom bolo zlomene a medzera na2zuby. 22,12 ma operovali 5 aj 3/4 hodiny a vcera 27,12 ma prepustili domov. hore asi v urvniocnych mam dva srouby a aj dole a take gumicky mi dali den po operacii. dotiky ziadne. lenvraveli, ze davali 6dláh . prva noc doma bola kruta, ale lepsia ako posledna noc v nemocnici. v nemocnici nie a nie najst dobru polohuna spanie. dkonca som slintal tak, ze za par minut som mal plne usta pri zlej polohea v spani sa skoro utopil. doma ovela lepsie.jazvy . nabrade zmiznu, to len ako bradou o beton.vnutri spodnej pery mam krizikovu vysivku,ale vyzera to uz fajn.len okolo usi mam riadne. om zbadal az 4 dni po operacii, ked vytiahli obe drenazky a zacala sa odliepat ta paska co prekryvala stehy. to aby sa dostali ku klbom. na jazvy som (klop.klop) rychlo hojivy.

michaela10
autor
28. dec 2018

@havia pána beka, zle sa to i počúva o to viac, že som si to prežila a viem o čom hovoríš....a ty to máš asi tak 10x horšie ako ja...mňa neoperovali...našťastie....konzultovali sme to aj s iným doktorom z druhej nemocnice a ten povedal, že za žiadnu cenu, moja zlomenina bola tiež v klbe s posunutím o 1,5 cmx O,6 hore a do von.....zuby vôbec nepasovali, skákalo mi to ako v hrkálke.... doktor z druhej nemocnice povedal, že žiadna operácia, inak mi narušia mimické nervy a bude mi ovísať polovica tváre, líce, viečko,všetko...zvolili "konzervatívnu" liečbu...týždeň muky neskutočné, ale podarilo sa všetko sadlo naspať na miesto (možno s mm posunom ale to nevadí)....vytvoril sa nový "paklb" a fungujem, trošku aj po roku mi puká pri jedení alebo to nevadí vôbec...som rada, že to dopadlo tak ako to dopadlo 🙂
No za živa ti nič robiť nebudú, to by si nevydržal a už vôbec nie vyberanie šrobiek....možno tak výmenu gumičiek ale ak nezvládať, spýtaj sa na lokálne anestetikum (mali by mať aj v spreji, nemusí byť injekcia), ja som im aj odpadla, ked mi menili drôtiky za gumičky...to je normálka....praktikantom to bolo smiešne strašne, doktor ich zjazdil, že asi by sa nesmiali, keby si prežili to čo ja.... :/ na jazvy je super gel "unigel apotex", mne krásne zahojilo, bola som zdratá od hlavy po päty na pravej strane doslova.... je drahší ale fakt super. 🙂
Si viem predstaviť, "pár" promile a šok z úrazu, určite si sršal vtipom neuvedomujúc si čo sa vlastne stalo....ja som tak mala dorazené zápästia že som nevedela pár dní chytiť lyžičku do rúk, ale tesne po úraze som sa snažila roztiahnuť špice na bicykli, aby som synovi vytiahla nožičku, vôbec som si neuvedomila, že niečo nie je v poriadku.... tak to býva, šok stlmí bolesť... 🙂
no tak sa lieč, opatrne a časom sa zahojí...
a....mimochodom, ako ti chutí tekutá strava??? :D :D :D katastrofa čo...ja som za mesiac schudla 5 kg, 3 hned prvý týždeň :/

havia
28. dec 2018

@michaela10 v nemocnncici tekuta prvykrat super aj druhy, vsetko som zjedol . ogurty, grisiky, pudinky, mnam, polievky slepacia a husta koprova mnam , ale cudne to pachlo. den pred prepustenim dali 1ku, kasovita. slzy v ociach od radosti, ze nieco hustejsie a v duchu, ved tu nmam mixer. keby cchem, otvorim usta na 3cm, ale nehybem zbytocne, kedze boli oba klby na šrot. dam foto po uraze a o dva dni. ako som dopadol tak nad bradou a pod perou co je cast, tak zubami prbite a odtrhnute od dasien. len hlava trochu napuchnuta ale inak uz celom fajn. neviem ako si mam lahnut. najlepsie mi je takmer posediacky.drotiky som nemal. o 31-32 hodin po uraze ma operovali. ale aby sa dostali ku klbom, okolo uší mi robili rezy na asi 14 stichov. grimasy sa mi daju robit ,ale je to este nejak strpnute. miestami menej, miestam viac.doktori boli max30rocnáci. tiez ma ukazovali nejakym mladym absolventom. ani nedychali. doktor 14h po operacii. no dali ste nam riadne zaspat, skuste zapiskat. to skusali mimiku. potom, ze sa mam zamracit ako len viem. no nebolo to bohvieco ,ale zamracil som sa ako tak. .lave oko som samostatne nedokazal zavriet, zavrelo mi ho aj s pravim. a ked som podrzal prave oko, tak pohoda. teraz sa da pekne kontrolovatelne zmurkat.sanitkar znamy, ze v BB su dobrí. fakt, klobuk dolu.

havia
28. dec 2018

@havia asi 1.5h po úraze

havia
28. dec 2018

@havia brada uz zošita, tričko naopak, to pre šťastie.

havia
28. dec 2018

@havia @havia hodinu pred operaciou som zhanal na holenie po nemocnucnych bufetoch. Ked zohnak, nedalo sa platit kartou , dali na "sekeru", vratene, lebo otvorili az v den, ked som odchsdzal. Foto hodinu pred operaciou. Tam vidno ten posun, ja, ze chyba zub na tych predoslych foto.

havia
28. dec 2018

@havia den po operacii uz hlava ako masiarsky pes

havia
28. dec 2018

@havia a den pred odchodom reku super a az keď sa mi lepky odlepili, tak ma obarilo

michaela10
autor
2. jan 2019

@havia pána beka, tak to je pecka fakt.... tak už len aby sa to zhojilo, keď to dali doktori dokopy 🙂 držím palce, nevyzerá to vôbec dobre...ja som popri tebe obišla veeeeľmi dobre, mám taký pocit..i ked jasné, neda sa to porovnávať :/ iný úraz to bol... no, už to bude len a len lepšie 🙂

havia
2. jan 2019

@michaela10 ustami kyvam celkom dobre. tam v predu dali dlahu a titanove sroubky ,ale najprv oddelili spodok vnutornej gamby od dasien. je tam taka diera. dnes kontrola, vyberali v ustach stichy a aj pri usiach.doktor, ze fajn, len skoda, ze v ustach sa to rozpadlo to sitie. aj pod klbami dlahy. preto rezali pri usiach,aby sa dostali ku klbom. bolia ma sluchy,spanky,odovodnili, ze sa prerezali nejake svaly,ale nervy v pohode.da sa zmurkat, robit grimasy. len je to este take strpnute. ved aj po cisarskom reze byva dlho strpnute. pravdepodobne som si vlastnym pravym kolenom do brady,lebo jemne citim aj koleno, ale to skor pri dopade usli nohy a ja ustami neomáchanými o beton. teda bradou.ale to by som mal bradu dolamanu a brada ani neboli a ani kost na brade. tak asi bradou o koleno.neviem, lebo po dopade mi zvonilo v usiach ako vo zvonici a v tom momente som videl aj po tme do dialky.ptm tma a krvi akoby sviňu rezali. dnes vybrali stichy a dalsie antibiotika, nech sa nezapalia usa a dasna a zuby. zatial antibiotika 12ty den a dalina dalsich 7 a na jeden den este su. tak20dni antibiotika.ani tam , kde bolo predu zlomene,neboli.len sluchy .ani v reze neboli,skor 1-2cm klicu od rezu. hoji sa celkom fajn.ten oblucikovy rez na lavej stane sa hoji lepsie. skusim viac "liečvej"masti na pravu stranu davat. a dakujem 🙂

havia
4. feb 2019

@michaela10 zdravim vospolok. Dnes vyberali tie 4srobiky.postup... sadnite si do kresla. Sadol, debatili, sestricka dala taky golier. vybral gumicky. Reku super, idem domov. Pockajte, vyberieme tie titanove srobicky. Otvorte usta. Taky paradny sroubovacik mal špeciálne krížový, urcite drahý. Vykrutil prvu. Bola asi 3cm v okostnici. Divny pocit.doktor, svihnime si, kym je "mimo" Pri poslednej pocit, ze mi zvysne vrchne zuby vyberaju dierami oproti.asi som dostal menzes. Nohy sa mi chveli ako po maratone,ci fajne stravenych chvíľach.ani dprej ani jedna injekcia 🙄 A os dlaha ak nezarastie, ta frontalna, obnazena asi 4mm. Pred 2t asi 25mm. A ja im chvejuco, ze to uz bude aspon v lokalke rozrezavane a vyberané. Ze ano, zhruba o 6-8t ak to dovtedy nezarastie. Usta otvorim uz na 2cm

michaela10
autor
5. feb 2019

@havia vyberali srobky bez lokálky???? neveríííím....to musel byť masaker....ani nenastriekali sprej lokálny? Ja som pri výmene gumičiek /bez lokálky/ riadne im skoro omdlela, museli mi dvíhať nohy na kresle, aby mi "narhnuli krv späť do hlavy" :/ , neviem si predstaviť, že by sa ma dotkol doktor bez lokálky a vyberal tak srobky....práveže poučený z tých "gumičiek" mi pichli extra silnú injekciu....tvár som si necítila od rána až do večera, tak som bola strpnutá od nej....
Tak no, s tou dlahou sa tomu nerozumiem, ale dúfam,ž e to bude ok....brrr, si to nechcem ani predstaviť :/ držím palce, aby to dalo dokopy tak ako má a ústá postupne rozcvičovaním, pri takej zlomenine ako bola, to bude na dlhšie určite, kým to pôjde ako tak roztvoriť...

havia
6. feb 2019

@michaela10 gumicky som si doma menil sam peanom, ked sa roztrhli alebo odpadli dole...mi dali par nahradnych. Lebo 40km do a z okresnej nemocnici, plus cakanie, vyvolavanie. 2pekne doktorky a 2doktori, z toho jeden sam pan primar osobne sa na kontrolach vymenach podielali. Skor som sa bal, ze doktorovi sklzne srobovacik a pichne niekde do dasna. Pytam sa, nedate nic na umrtvenie? A doktor, ze ak by vybetali srobicky po par dnoch, tak daju. Ale ze to mam 6tyzdnov, tak to pojde hladko pekne po zavite. Nechápem ako sa trafili pomedzi korene tymi srobickami.prva bola celkom bezbolestne, pokym som nevidel ako to bolo hlboko. Druha ma zalial pot. Tretia nieco ako u zubara a stvrta som mal pocit, ze mam v ustach elektraren. Chvala p.bohu zo boli asi 15-20sekundove zalezitosti. Flahy mam boprovane popri usiach na klby. A dolu pod prednymi zubami asi 7cm dlaha titanova. Zasili to, ale sa to nejak zahnisalo a polka trcala. Teraz cca 4mm.verim,ze to za 3t zarastie tie 4mm,lebo zas rezat a šiť iz nechcem. 1.3do roboty asi pojdem. Mal som ist v maji, juni. Hojim sa rychlo. Len ma posledne 2dni picha v oblasti laveho klbu. Aj kaslem, kycham... Tak v spani asi zakaslal, kychol nekontrolovane. Uz sa mi lepšie papa, nemusim triafat pomedzi gumicky. Vraj makke mozem hryzt. Skúšal som jablko. Hehe...medzerami.

michaela10
autor
6. feb 2019

tak to je fajn, že sa to hojí rýchlo....s tým prechladnútím pozor veru, lebo pamätám aké to bolo hrozné, keď mi zabehlo alebo som si musela odkašlať, som myslela, že mi rozstrelí ten klb nanovo.... No aj mne tú šrobku vyšrubovali rýchlo, ale doktor to už bez lokálky netrúfol, žeby ma zasa kriesiť nemuseli....sranda bola, že som držala, držala a keď povedal,že no hotovo, ja som vyvrátila oči a vedeli že je zle....celý čas som bola v strese a napätí, bolelo to ako čert, lebo mi to pri tých šrobkách strašne reagovalo citlivo a keď dával tie gumičky, tak mu aj praskla aj vyšmykla sa a dobol ma s tou pinzetov do toho, tak a keď už bolo po, ten stres opadol a ja som odpadla s ním :D :D :D no teraz, sa už aj zasmejem na tom, no nebolo mi všetko jedno veru....
niekedy to cítim ten klb, pobolieva, aj dnes, ako zafúkol studený vietor tak ma tak fajne zapichalo v tej kosti....a ešte keď sa s detmi šalíme a neboj trafia zub predný, čo bol narazený....fúúúú, tak len čakam či pôjde von či ostane :D

michaela10
autor
6. feb 2019

@havia a môžem sa spýtať, do akej nemocnice vlastne chodíš, nie som si istá či si to už aj nespomenul v skorších príspevkoch, ale... 🙂

havia
6. feb 2019

@michaela10 no behal som bez salu a ciapky, tak preto asi boli. A maly baran baran buc a taku hlavicku mi dal, ze obaja sme boli vyhukaní. Asi v spani som zle lezal alebo sa buchol. Aj zo spania ma prebralo vcera, predvčerom od bolesti. Bud som kychol, zívol alebo nekontrolovane zakaslal. Do BB chodím. Taka pekna doktorka, ze nebojte, ked vam budu vyberat srobicky, ku kazdej daju injekciu. Nedali, ale nevadi, aspon som nemal strpnute od injekcii. Este mi trpne tretina tvare aj bez injekcii. Hybnost tvare je v poriadku. Jedine uz sa, dufam, ze zatial, nedotknem jazykom nosa.

michaela10
autor
7. feb 2019

takže máš malého syna áno? asi trochu čudná otázka,ale ako znáša pohľad na teba...priznám sa, že mňa sa deti zľakli krátko po nehode, bola som celá zdratá, napuchnutá a pozašívaná pera i brada...no nebol to pekný pohľad, nečudujem sa,že ušli z izby, ani som nechcela aby ma takú videli :/ potom im zas bolo smiešne že viem rozprávať a neotváram pri tom ústa.... :D deti sa vedia prispôsobiť.... a manželka čo na to povedala? ak teda nevadí, že sa pýtam :/ u nás to ťažko niesli všetci, môj manžel mi bol veľkou oporou, i keď stále krútil hlavou, že čo to za hlúpa nehoda sa nám stala, o to ťažšie že najmladšia dcérka mala iba 7 mesiacov a ja som od nej musela odísť preč do nemocnice.... :( no a zvyšok rodiny samozrejme lamentoval a dával otázky typu "no nemohli ste ísť radšej pešo?" na čo som odpovedala zvyčajne tak že "hm, ako vyjdem z domu, lebo nemôžem ísť po schodoch, čo ak spadnem" alebo "už nikdy nevleziem do sprchy, môžem sa tam šmyknúť". Na jednej strane som chápala, že sa s tým strachom musia nejako vyrovnať aspoň pomocou týchto rečí, na druhej strane mi to liezlo na nervy..... :/ ťažko to...človek si povie, ešte dobre že to dopadlo tak ako to dopadlo, prežili sme a sme tu, s rodinou a môžeme sa len modliť aby sa už nič také nestalo.... 🙂 a časom sa to zahojí a aj bolesť prejde 🙂

havia
8. feb 2019

Maly mal vtedy rok a mesiac a 1tyzden.nepostrehol som, ze by da nejak bal, utekal. Teraz pohida, dam si kapucnu, ale on mi ju dava dole , smeje da, a robi kuk kde je. Za malym chodim 2x do tyzdna, niekedy častejšie. Manželku nemam, len prekrasneho chlapceka zo vztahu, ktory nevyšiel.

Strana
z2