Zlomený obrúsený zub pod korunkou
Zdravím, mala som obrúsený mŕtvy zub a na ňom nasadenú korunku. Pred pár dňami mi pri jedení zub vypadol. Zubár mi dnes povedal, že sa mi zlomil obrúsený zub, na ktorom bola korunka nasadená. Je to normálne?
Chápem, že mŕtve zuby sa lámu, ale bola som v domnení, že korunka slúži na ochranu toho zubu, aby sa nelámal. Aspoň mi to tak vždy opisovali, keď mi navrhovali nasadenie korunky.
@eenaj ako korunka neviem...ale mŕtve zuby sa zvyknú lámať aj mne sa pred týždňom polámal...možno stačí tlak z hryzennia aby sa polámal po rokoch...ten môj je mŕtvy už asi 12 rokov
@eenaj ja sa opytam inac ========== aku mas skusenost s korunkou NA MRTVOM zube, si spokojna?
@balerina2025 Ešte pred pár dňami by som povedala, že som :D Mala som tú korunku 3 roky a ani som nevedela, že to nie je môj zub, ale korunka. Nakoľko sa mi ten zub zlomil, aj keď som si myslela, že ho má korunka pred tým ochrániť, tak som trochu skeptická :D
Na druhej strane, keďže korunku na tom zube mám, tak sa mi teraz dorobí len čap do koreňa a na pôvodnú korunku, takže to nie je tak veľký výdavok na jeden krát.
@balerina2025 Ešte pred pár dňami by som povedala, že som :D Mala som tú korunku 3 roky a ani som nevedela, že to nie je môj zub, ale korunka. Nakoľko sa mi ten zub zlomil, aj keď som si myslela, že ho má korunka pred tým ochrániť, tak som trochu skeptická :D
Na druhej strane, keďže korunku na tom zube mám, tak sa mi teraz dorobí len čap do koreňa a na pôvodnú korunku, takže to nie je tak veľký výdavok na jeden krát.
@eenaj takze sa to oplati, ta korunka ze? ja mam totizto uz len 1/2 zubu na ktory mi chce doktorka korunku urobit. teraz tam mam len vypln ktory drzi na klinci.
vravela ze taketo daco az 300 euro stoji.
a bolelo ta to ked ti to robili?
@eenaj mozes aj tvrde jest?
@eenaj mozes aj tvrde jest?
@balerina2025 Len pre ujasnenie, bavíme sa o obrúsení mŕtveho zubu a nasadení korunky alebo o kovovom čape v koreni zuba, na ktorý pôjde korunka? (Mám oboje, tak nech viem na čo sa pýtaš.)
@balerina2025 Len pre ujasnenie, bavíme sa o obrúsení mŕtveho zubu a nasadení korunky alebo o kovovom čape v koreni zuba, na ktorý pôjde korunka? (Mám oboje, tak nech viem na čo sa pýtaš.)
@eenaj pbrusenie mrtveho zubu, kde uz bola robena endonencia. mam tam dva klince na zachytenie plomby , toto je docasne riesenie...a ma mi spravit odtlacok, a korunu na to dat.
@eenaj pbrusenie mrtveho zubu, kde uz bola robena endonencia. mam tam dva klince na zachytenie plomby , toto je docasne riesenie...a ma mi spravit odtlacok, a korunu na to dat.
@balerina2025 Takže vlastne kovový klinec v koreni, na ktorý ide korunka. To mám zatiaľ len pol roka, takže o nejakej životnosti ešte veľmi hovoriť neviem. Nikto mi nepovedal, že by som nemala jesť tvrdé (a oba zuby sa mi zlomili pri jedení pečiva, takže keď sa zub chce zlomiť, tak mu je jedno na čom).
A robenie korunky ako takej nebolí. Ten zub je mŕtvy, takže by bolieť nemal a ak tam už máš urobené aj tie klince. Mne osobne je nepríjemne robenie otlačkov, pretože ma pri ňom napína, ale to má asi každý inak. A nasadenie samotnej korunky nebolí. Ak je spravená dobre tak ani netlačí, pár dní to bol taký zvláštny pocit, že mám niečo cudzie v ústach, ale zvykla som si.
Vo výsledku ani neviem, že nejaké korunky mám. Len neviem posúdiť tú výdrž.
@balerina2025 Takže vlastne kovový klinec v koreni, na ktorý ide korunka. To mám zatiaľ len pol roka, takže o nejakej životnosti ešte veľmi hovoriť neviem. Nikto mi nepovedal, že by som nemala jesť tvrdé (a oba zuby sa mi zlomili pri jedení pečiva, takže keď sa zub chce zlomiť, tak mu je jedno na čom).
A robenie korunky ako takej nebolí. Ten zub je mŕtvy, takže by bolieť nemal a ak tam už máš urobené aj tie klince. Mne osobne je nepríjemne robenie otlačkov, pretože ma pri ňom napína, ale to má asi každý inak. A nasadenie samotnej korunky nebolí. Ak je spravená dobre tak ani netlačí, pár dní to bol taký zvláštny pocit, že mám niečo cudzie v ústach, ale zvykla som si.
Vo výsledku ani neviem, že nejaké korunky mám. Len neviem posúdiť tú výdrž.
@eenaj moje skúsenosti sú absolútne negatívne. Korunku som mala nasadenú cca 10dní, tiež sa mu stalo osudným pečivo. Pamätám sa že sa niečím spevňoval ten mŕtvy zub ale u mňa sa jednalo o jedničku, taký mini zub. Mŕtvy zub zostal v korunke a časť koreňa zalomené v ďasnách. Korunka nevypadla po zlomení iba ja jemne hýbala, časom viac a viac. Rezala mi pri jedení ďasná. Koreň som musela dať odstrániť chyrurgicky. Je vonku 10dni a ďasná stále bolia. U zubára sa mám hlásiť až po zahojení, čo ešte asi potrvá. Neviem ako bude ďalej postupovať, čo o čo pripevniť, keďže vedľa 2ka je tiež zbrúsená a na nej nasadení mostík v roku 1997.

@eenaj ja sa opytam inac ========== aku mas skusenost s korunkou NA MRTVOM zube, si spokojna?