Znížené hodiny ACTH a zväčšená štítna žľaza
Dobrý deň, mali už skúsenosti s odberom ACTH? Mne ich dala urobiť endokrinologička spolu s Kortizolom, na základe kompletizácie výsledkov, keďže mám zväčšenú štítnu žľazu. No výsledok Kortizolu som mala mierne nad max hodnota je 619,4 predpoludním a ja som amla 626,08 a ACTH je norma 7.0-63.0 a ja mám 3.99 čo je dosť málo, poslala som výsledky endokrinologičke , ale dnes neordinuje. A ja sa asi zjaším , či sa mám niečoho obávať , alebo sa to bude dať riešiť bez vážnejších diagnóz. Dnes idem na sono nadobličiek, ktoré mi dala tiež preventívne urobiť. Tak som celá nervózna z toho. Ďakujem za každú skúsenosť podobnú mojej. Pekný deň 🙂
Ahoj, úplne chápem, že tie výsledky vedia človeka vystrašiť – ale tie odchýlky nemusia hneď znamenať niečo vážne. Hormóny kolíšu a veľa závisí aj od toho, kedy a ako sa odbery robili.
Dobre, že to riešiš s endokrinologičkou – ACTH a kortizol spolu tvoria zložitý tandem, a práve preto ich treba vyhodnotiť komplexne.
Držím palce, aby sono aj ostatné výsledky dopadli dobre.
@drnarovinu ďakujem pekne. Sono nadobličiek dopadlo v poriadku. Na výsledky sa mi vyjadrila endokrinologička, že sú v poriadku. Že vzhľadom na to, že som aj chudšia a mala som psychicky náročnejšie obdobie, tak to môže byť tým. Tak verím, že to tak je 🙂

Napíš do skupiny Zdravotníci na MK.