icon

Ceny u zubárov: Je to ešte akceptovateľné?

24. apr 2024

Ahojte,
Nedá mi,ale rozcertila som sa.
Dosť sú ceny u zubárov vysoké a neodkontrilovatelne,lebo darmo funguje cenník,oni vždy niečo prihodia.
Ono by to bolo aj pochopitelne,že otvoria zub,nevedia ešte, čo a ako,ale normálne by človeku mohli povedať,že stalo sa to a to,cena bude vyššia.
Ale v skratke.
Dnes sme mali diskusiu v práci:
Za preventívnu si účtujú peniaze z poisťovne a to je otázka 1-2min.
Zub plomba povedia sumu,ale už nepovedia,že toľko a toľko hradí z tej sumy poisťovňa.
Čiže človek nevie,jedine,že si pozrie appku. Čo všetci určite nerobia.
V lekárni ,zdravotníckych potrebách či optike viem,koľko mi hradí poisťovňa. Viem fixnú cenu a koľko doplácame
U zubára nie.
Neskutočná ryža na úkor ľudí. A trošku nefer jednanie.
Zarábame na strachu a zdraví ľudí.
A ceny po zrušení benefitov dole nepôjdu.
Reklamácia?vždy sa tam nejaký ten poplatok zázračné primotá a injekcia to nie je,to by som chápala.
Dokedy je toto u zubárov akceptovateľné?

Strana
z3
autor
24. apr 2024

Takže človek zaplatí 2x.
Raz za zub zubárovi a potom si ešte zubár dá svoj úkon preplatiť poisťovni.

luccija
24. apr 2024

Neviem mne spravil rtg povedal, že to bude veľká plomba cca x eur, plus výplň koreňa a tak aj bolo.
Vždy ma cenník bez poisťovne s poisťovňou koľko bude doplatok, ale samozrejme, že účtuje kofferdam a iné úkony.Mna zaujíma koľko budem platiť čo jemu preplatí poisťovňa mu je jedno

babkaland
24. apr 2024

Netuším ako to funguje ale nechápem na čo potom máme to zdravotné poisťenie keď sú ceny v stovkách eur. Ja mávam takú celozávodnú dovolenku že mám nejaké 2 týždne volno (aby som nemusel chýbať v práci) tak si dám termín na každý druhý-tretí deň a postupne som tam nechal aj cez 1500€. Počul som to čo že sa chodí k zubárom do maďarska lebo údajne sú tak lacní že aj s cestou to vyjde menej. Slovensko si stále neuvedomuje že zdražovaním len podporí ekonomiku susedných štátov, lebo ludia budú do zahraničia.

nelca84
24. apr 2024

Neviem o com hovoris, v cenniku, ktory ma zubar zverejneny (vacsinou v cakarni) je vzdy uvedena cena, ktoru pacient doplaca, niektori maju aj zvlast stlpcek kolko prispieva za dany ukon poistovna, ale ta cena doplatku pacienta byva vzdy presne dana 🤷‍♀️

autor
24. apr 2024

Máloktorí ju majú takto zverejnenú a neplatí vždy,aj keď ju majú.

nelca84
24. apr 2024

Uz som bola vo viacerych cakarnach, ci so synom, ci s muzom, so svokrou, vsade boli cenniky zverejnene a myslim, ze ich aj musia mat zvererejnene. A ak si ty pozries len cenu plomby jednoploskovej a on ti robi stolicku + pichne anestezu alebo spravi rtg, tak jasne, ze ta suma je uplne ina...

mandzula
24. apr 2024

Aj mna ide vykotit po zisteni, ze za hygienu lekarovi vseobecka zaplati 43,5 € a ja este x desiatok eur.
Koleduju si o zubnu turistiku napriklad do Srbska.

simca06022011
24. apr 2024

viem co myslis, a spravne pises, sumu co plati poistovna nevieme... ani ak MA CENNIK vyyveseny a platny. Plus jeden zubar si da za ukon doplatit 50EUR a durhy za to iste 100EUR :D

surrender
24. apr 2024

A treba ešte spomenúť, že naši slovenskí zubári sú v priemere oproti nemenovaným zubárom zo zahraničia o dosť pozadu...

babkaland
24. apr 2024

Napríklad zubná klinika Schill v Karlovke má na stránke ceny ale záleží aj od toho kolko plomby sa použije, ako dlho sa vŕta, a vela rôznych faktorov. Ja keď idem k zubárovi, automaticky beriem 400€. Radšej nech mám viac ako hanbu si spraviť.

babkaland
24. apr 2024

@mandzula kolega Srb mi to aj odporúčal. Treba cez dovolenku do Srbska a hajdemo k zubárom.

mandzula
24. apr 2024

@babkaland aj mne moj trener - je Srb a v ramci navstevy rodiny si cela familia rovno vybavi aj zubara.

viestta
24. apr 2024

Cennik ukonov preplacanych ZP sa da bez problemov dohladat na internete. Tych ukonov nie je az tak vela a ceny sa uz roky nezmenili, takze ak by ta to velmi zaujimalo, tak to davno najdes.

autor
24. apr 2024

Ide o pointu.
Ako môže stať zub u každého zubára inak,keď de facto tu robia to isté. Keď berieme do úvahy cenník.
A ako je možné,že si nechajú zaplatiť často aj za zub plnú sumu bez poisťovne a následne zuctuju ešte cez poisťovňu úkon.
Pochopím,keby oprava jedno-ci dvojploskovej plomby stala od 50-60r,no nemôže stať u jedného 50 a u druhého v cenníku 90 a to ešte iba ako máš preventívnu,čiže ešte si stiahne za zub od poisťovne.
Veď to je sú topánky,či neviem čo.
Vždy tá bežná plomba bude z rovnakého materiálu +-

Myslím,že kto má chce pochopiť,pochopí,čo píšem.

mandzula
24. apr 2024

@autor vysvetlenie je jednoduche - su to sukromni podnikatelia a ich cenotvorba je v podstate ich vec, pricom reflektuje ochotu pacienta platit. Tato ochota stupla po zavedeni benefitov, co zubari vyuzili.
Pripodobnim ti to k znackovemu a neznackovemu obleceniu - je to o ochote platit za znacku, pretoze material je casto rovnaky.

babkaland
24. apr 2024

Smiešmych 30€ vracali poisťovne. To bolo maximum, viac sa nedalo. A aj to nie vždy schválili. A úkony boli cez 100€ stále.

viestta
24. apr 2024

Ty asi nevies ako sa tvoria ceny, vsak? Je jedno ci je to cena za opravu zuba alebo za topanky.
Rozne ceny mozu zavisiet aj od toho kolko zubar splaca uver za vybavenie ambulancie, aj od toho kolko plati najom a aj od toho ci si auto, na ktorom sa vozi do roboty dal na firmu alebo na seba. Ak je auto evidovane na firmu, zakon mu umoznuje vsetky naklady uctovat vo firme a to sa potom prenesie aj do ceny za plombu. Okrem toho material moze byt rozny, aj plat sestricky moze byt rozny.

laurita285
24. apr 2024

Môj zubár to má napr fix, jednokoreňové zuby plomba 40eur, viackoreňové zuby plomba 100eur, kanáliky/nervy extra 100 eur čiže presne viem koľko budem platiť vždy :D

mandzula
24. apr 2024

@babkaland akych 30? Vseobecka 120, Dovera 150 a Union tusim tiez 150.

duunlo
24. apr 2024

@viestta skor na akom aute sa vozi. Je rozdiel ci Skoda alebo Mercedes za 110 000€. To ci ho ma pisane na firmu je asi nepodstatne, kedze dnes sa auta leasinguju a tam si splatku tak ci tak dava do nakladov.

viestta
24. apr 2024

@duunlo ano, aj to. Ale v konecnom dosledku islo o to aby som pani vysvetlila princip tvorby cien

autor
24. apr 2024

Áno,presne ako píšete.
Laici nevieme,aký materiál nám dávajú,čiže veríme prostrediu,veríme luxusu okolo a reklame.
Ale čo v skutočnosti dostávame nevieme.
Neporovnavala by som to úplne s konfekciou,to si vie človek chutiť do rúk,vyskúšať,topánky obuť,zistiť,či je to koža. Plomby nie.
Skrátka má neskutočne irituje ťa cenotvorba a novozbohatlictvo zubárov.
Áno,chápem ponuku a dopyt,nechápem ale,prečo v tomto nie je zastripovanie. Veď je to stále zdravie.
Česť výnimkám.

mandzula
24. apr 2024

@autor aj ja si myslim, ze by tu mal fungovat system podobny kategorizacii liekov.
A s tym oblecenim to bol len priklad toho, ze pokial sme ochotni platit, budu ceny, ake budu, nebolo to o kvalite.

chodec15
Odpoveď bola odstránená
autor
24. apr 2024

Presne tak.
To potom zuby začínajú byť výsada bohatých. Strojčeky ani neriesim.
Zuby nám tretie nevyrastu. Všade sa točí o prevencii,ale človek si rozmyslí,či pôjde k zubárovi s hocičím,či až s bolesťou. Lebo peniaze.
Prečo nemôžu byť zastripovane základné úkony,dostupné pre všetkých a s tým,že nadštandard nech sa priplatí.
Človek chce do zdravia investovať,ale netvarme sa všetci,že sme rodiny s deťmi a všetci máme nadštandardné príjmy.

autor
24. apr 2024

@chodec15 ja som za prosocialny systém,ok,ale aj človek,čo má 20,30,50r odpracovaných by mal mať nejaký speci benefit oproti ľuďom,čo nikdy nechceli pracovať a i tak sa im dostane de facto to,čo tým,čo makali.

duunlo
24. apr 2024

@viestta tiez som sa len snazil vysvetlit, ze je rozdiel ked zubar ma skodovku za 30 000€ alebo auto za 110 000€, vtedy aj ta plomba stoji nie 40€ ale 100€. A potom ci ma nejaku milenku, ktoru si potrebuje vydrziavat to tiez dviha cenu 😅😂

laurita285
24. apr 2024

@duunlo nedvíha cenu aj náhodou kvalita ich vzdelávania sa? hodnota ich nadštandardných služieb? Akože hej, môj zubár sa dovalí na drahom aute ale diplomov a školení zo zahraničia má toľko čo by sme tu všetci diskutujúci v tejto téme nedali dokopy ani snáď s rodinnými príslušníkmi. Netreba za tým furt vidieť len nejaké autá, milenky a dovolenky. Často jednoducho keď potrebujú top vybavenie a vrážajú nemalé peniaze do vzdelávania tak jednoducho sa to odrazí na cene.

nehovoriac o tom, že stále existujú kadejakí lacní šuflikanti, nech sa páči tým čo nechcú veľa platiť, dvere sú tam vždy otvorené

mandzula
24. apr 2024

@laurita285 zas no, pozrime sa na to realisticky, vzdelanie im neupiera nik, no povedzme si pravdu, chudobneho zubara niet, kamarat zubar ma okrem ineho napriklad svoj vrtulnik. Aby sa to nezvrhlo na to, ze zavidim a ze som mohla ist studovat zubarinu - nie nezavidim a zubarina ma nikdy nelakala.

babkaland
24. apr 2024

@mandzula nie naraz. Vždy dovolilo len 30.

Strana
z3