Zúfalstvo z ekzému
Ahojte, hneď na začiatok začnem tým, že u kožných som bola už dvoch, aj na alergo, aj na endokrinológii. Nič mi nezistili a krémy z kožného zabrali na deň-dva a potom prišli nové “hotspoty”.
Na pravej ruke som už dlhšie mala také pupienky, ktoré buď praskli alebo vyschli. Myslela som, že je to dishydróza. Vlani niekedy v októbri to začalo byť horšie, mala som takú celú dlaň a teraz už mám dva menšie spoty aj na ľavej. To miesto je zapálené, aj horúce. Keď ich spoty držím hydratované, tak je to lepšie, ale nezahoja sa. Osvedčila sa mi najviac zo všetkého od prepísaných mastí, cez drahé krémy až po prírodné séra, Nivea. Ale to len na hydratáciu. Nechce sa to zahojiť. Nedajbože si zabudnem krém alebo som z domu dlhšie, tak mi to celé popraská, bolí to, nemôžem vystrieť dlaň. Nehovoriac o sociálnom faktore, hanbím sa za to ako pes. Dezinfekcia v obchode ani nehrozí. Doma pracujem už len v rukaviciach.
Stravu sa snažím mať pestrú, zdravú. Nevypozorovala som, že by to malo súvis s nejakou potravinou, žiadne známe alergie nemám.
Mali ste niektorá niečo podobné? Čo vám pomohlo?

Ahoj, toto je urcite problem vnutra tela, pokozka to iba najavo. Ja by som ihned zrusila niveu, je to ropny produkt, takze ti akoze pomoze, ale musis ho nonstop pouzivat.
Najdi nieco prirodne. A vyries vnutri tela. Uprimne, verim ti, ze to je bolestive, neprijemne
@pinaofina jezismaria ved to je strasne.. Musi ti bolieť, stipat 😥😥 Na imunologii si nebola? A neskusis modru indulonu a na noc natret a do tych rukavic na pecivko? Mne to pomohlo.
@pinaofina Ake kremy si mala od koznych? Ja mam teda cely zivot ekzem, ale iba raz som mala aj takyto s pluzgierikmi presne na rukach a vtedy mi zabrali antibiotika (tabletkove). Ale to bola nahoda, dostala som ich kvoli niecomu inemu a zrazu ekzem fuc. V tych mastiach od koznych bola aspon nejaka antibioticka zlozka?
@pinaofina tu na tej foto to uz vyzerá kadejak. Muzovi som to teraz ukazala a povedal, ze to uz by chcelo aj ster z toho, ci daaka bakteria tam nie je...
@bajka3 niveu v žiadnom prípade!
Nq začiatok skus gafrovu masť a večer pri TV si ponatieraj ruky a nasad rukavice. Pimafucort ti kožná nepredpisovala? Riky mi efektivne zahojil.
Pouzivaj len hypoalergennu dermatokozmetiku, žiadne nivea krémy, žiadne bambucke masla, kokosové oleje ani nič podobné. Vyber si niečo od Eucerinu, Biodermy, Adermy alebo LA roche.
za mna to moze suvisiet so stravou, ked som nemala diagnostikovanu celiakiu mala som dlhodobo ekzem v laktovych jamkach, suchy skaredy, praskajuci a bolavy, kortikoidy vyliecili, ale presli 3-4 dni a opat sa vratil, nikdy sa nedoliecil a nevyliecil uplne, po prejdeni na stravu bez lepku mi ekzem zmizol, uplne a uz sa nikdy neobnovil a je to uz viac ako 15 rokov co mam s ekzemom pokoj, hladala by som na tvojom mieste potravinove intolerancie alergie, nieco tvojmu telu prekaza
este doplnim, ze u mna to bol jediny priznak celiakie a objavil sa mi po 15 rokoch na beznej strave, nie hned...
@pinaofina a ešte ďalšia vec, ekzém nemusí vôbec súvisieť so stravou a s vnútorným problémom. Hovorí sa to síce, ale vo veľa prípadoch (vrátane mňa) to tiež nemá nič spoločné so stravou. U mňa je velky faktor stres, a aj to sa mi takéto ložiská dejú max tak raz za tri roky. Tiež som si ale musela v tom celom nájsť nejaký systém. Základ skrátka žiadne parfumove obyčajne krémy.
@pinaofina ahoj mojej dcére zabral pimafukort už to niekto spomínal, potom jedine co ju nestipalo na premastenie bolo od cannadermy ich krémy na premastenie ekzému.
A na striedačku aloevera s propolisom ale to už keď nemala trhlinky.
Ešte dobre sú kúpele. Morská soľ, hypermangan, síra.
Na obyč ekzém nám výborne robí vittela ictamo je aj štúdia z nemocnice z motola.
A skin cap krem skus vzorku.
Ale ak je miesto horúce už tam podľa mňa je zápal a potrebuješ masť na predpis. Pozor kortikoidy sa majú vysádzať postupne.
A tiež by som žiadala ster. My sme raz tak mali potvrdenú MRSU a to bol boj. A ešte niekedy prepukne
Fuha, cely život nahodne mam hocikde po tele ekzém, aj horšie aj lepšie stavy ale takéto som to teda ani v najhoršom obdobi nemala... za mna toto ale nie je ekzém skor sa mi zdá ci to nie je pásový opar( nemusí byt iba na trupe) alebo nejaká pleseň.. asi by bolo lepšie aj ster spraviť , držím prsty
Dakujem za rady zeny. Ja som mala aj hypermanganove kupele, aj gafrovu mast, od koznej som mala 2 maste (kortikoidy), tekuty puder, la roche kozmetiku… proste vyskusala som vsetko mozne, to nie je, ze som pouzivala len niveu 😂 ale na zhydratovanie mi len ta pomohla. Antibiotika som este nemala. Vo stvrtok idem k vseobecnej, tak jej to zas ukazem. Najhorsie je, ze som aktualne v stimulacii na ivf a teda nemozem brat hocico 😢
Asi skusim ten lepok vysadit, skusala som, ale mozno nie na dost dlho.
@pinaofina bojujem s týmto ekzémom tiež (od prvého nevydareného tehotenstva 7 rokov)... Pravdepodobne to spusta stres a aj zhoršuje. Keď som v pohode tak sú aj ruky kľudne. Konzultovala som to s minimálne tromi kožnými dr. A jednou imunoalergo... Jedna z dr. Mi navrhovala antidepresíva (len ľahké) že potrebujem dať psychike oddych. Tak som si v tej dobe nasadila magnézium (kojila som) tri krát denne a bolo to naozaj lepšie.
Mne tiež na hydratáciu najviac pomáha ten blbý Dove alebo Nivea... Kožná na mňa tiež valila oči že si dávam Dove a vravela že Nivea je oproti Dove určite lepšia. Žiaľ modrá indulona má dráždi rovnako ako bambucke maslo kokosový olej a iné bio eko varianty... Ešte ma nedrazdila masticka ktorú mi zarábali na predpis v lekárni ale kožnej sa dovolať raz do mesiaca je brutálne umenie:/
Teraz sa vytesujem lebo sa mi podarilo zvládnuť naozaj ťažký stav ekzému vďaka calcium panthotenicum síce to štipalo tak že som myslela že z kože vyskočim ale keď som videla ráno ruky bez zápalu a svrbenia tak som si povedala že to dám🙂... A aj keď sa zdá že liečba ním je dlhšia než mastickami od dr tak je určite menej zaťažujúca.
Ekzém v Tom stave ako ho máš ty vyzerá že potrebuje dr. Súrne... Lebo keď sa ti to rozšíri tak to bude problém. (Mne raz dala dr aj nejaké lieky na potlačenie vlastného imunitného systému)...
Držím palce 🙂 tento ekzém je na dlho a vravia že je fakt ťažké sa z neho dostať
Ahoj, testy na kontaktne alergie Ti robili? U mna tazky dyshidroticky ekzem bol sposobeny silnou alergiou na konzervant v kozmetike a cistiacich prostriedkoch - methylisothiazolinone. Ako sa mu vyhybam, tak sa mam konecne dobre. Sem tam vyskoci, ale neda sa to porovnat s tym, v akom stave som mala ruky predtym.
Moje ruky, s ktorymi bojujem uz 3 roky a nic nepomaha. Presla som vsetky mozne lekarske maste, doktorku, krvne testy v poriadku, alergologicke testy v poriadku, histologia v poriadku. Dietna strava na to nezabera. Spavala som v rukavickach s dechtom nezabralo, kortikoidy iba na 2-3 tyzdne a potom opat, kupele nic.Iste obdobie mi najviac pomohol obycajny kokosovy olej, s ktorym som si to potierala.Ale po 3 mesiacoch sa to opat vratilo. Uz som sa s tym zmierila... Hrozne to svrbi, neda sa to ovladnut, musim si to skrabat,lebo to je na nevydrzanie. Potom sa mi z toho doslova trha koza a boli to jak fras. Raz za cas to ustupi,ale potom sa to aj tak vrati. Uz neviem co s tym a rezignovala som. Okolie neriesim. Nech si kazdy mysli co chce, ja nza to nemozem a nie je to nakazlive. Ak mi nechcu podat ruku je to ich problem... Ale tym nechcem povedat, ze mi to je prijemne ak to vidia ludia :/
@zara1357 zaver z histologie bol akutna dermatitida- na to som bola liecena uz rok predtym. Doktorka mi dala liecbu aj na plesne, skusila vsetko a povedala, ze uz sama nevie co dat. SKusala som aj vyradovanie potravin a nic... Uz mi napada jedine vnutorny stres. Ked som ucila z domu 3 mesiace ,tak sa mi to krasne vycistilo, nezmizlo to uplne, ale bolo to krasne oproti terajsiemu stavu.Vratilo sa to vtedy ako sme zacali opat ucit prezencne. A z kriedy to nie je, lebo tu som vela nepouzivala.

@pinaofina taktiez s tym bojujem. Nic nepomaha.🙁