Zúfalstvo z nevysvetliteľných bolestí brucha a chrbta
Ahojte, som už pomerne zúfalá, tak som sa váš prišla opýtať na vaše skúsenosti. Včera ráno ma začalo bolieť brucho, ale tak, že veľmi. Nemám vedomosť o diétnej chybe. Ako keby mi niekto žmýkal vnútornosti, všetko ma páli, celé brucho ma bolí, bolesť mi vyžaruje do chrbta, do bedrovej a hrudnej časti. Cítim sa veľmi zle, teplotu nemám, ale je mi nevoľno. V noci som od bolesti nemohla spať, celé brucho, celý chrbát, bolo to hrozné. Dnes teda skoro ráno smer obvoďák a hneď ma poslal na chirurgiu. Všetko dobré, odber krvi v poriadku, mierne zvýšené pankreatické enzýmy AMS, ale lipáza OK, zápalové parametre v poriadku. USG brucha v poriadku, obličky, pankreas, močový mechúr, slezina, žlčník nemám. Chirurg mi povedal, že vylučuje náhlu brušnú príhodu a teda môj stav nie je na hospitalizáciu. Tak mi povedali, že na ten mierne podráždený pankreas si mám dať diétu, nepiť kofeín, a brať liek proti bolesti, ale že on mi nemôže robiť tieto stavy, ktoré mám. Tak späť ku obvodnému a na základe inštrukcie som išla na gyndu, kde z jeho pohľadu lekára je všetko ok a vylúčil príčinu bolestí. Odporúčal mi gastro. Tak som sa telefonicky objednala na gastro, termín 5.8 ako pre mňa, lebo mám problémy, inak by bol o dva mesiace. Ale teda že až potom uvidia, či kolono, endoskopia apd. Ja som zúfalá a neviem čo robiť. Intolerancie nemám žiadne. Krv neevidujem v stolici. Vek 39r. Má niekto skúsenosť s niečím podobným? Už neviem ako ďalej, som zúfala dosť.
@buba24 Môžem vedieť aký nádor mala? Čoho? Len nech sa viem nasmerovať? Podľa mňa to môže byť hocičo - pankreas, pečeň, žalúdok, črevo, močový mechúr, oblička, maternica. Máme v rodine karcinóm, ale nie tráviaci. Každopádne moja mama zomrela na komplikácie s hrubým črevom.
@anonym_autor a keby si išla znova na pohotovosť? Nech ťa pošlú na gastro. Alebo by som nabehla na gastro,že máš hrozné bolesti. Hádam ťa nenechajú len tak
@anonym_autor cize to trva uz cez tyzden? Ja mam casto problemy s travenim, bolesti brucha nevolnosti pocit na zvracanie. Nikdy mi nic nezistili. Nieco sa tam u teba bude diat ak mas aj lymfocyty zvysene. Ak to trva uz cez tyzden tak tak dlho nemozes byt na sucharoch a vode. Skus harmancekovy caj, slaby cierny caj, rehydratscny roztok, neperlivu mineralku. Uvar si trocha ryze a len po kusku jedz, alebo jeden zemiak. Mne pomaha taky caj aj mixnuta polievka iba mrva zemiaky a kusok soli. Je to po lyzickach cely den. Pankreolan si davaj 3xpo 2 tbl, espumissan alebo degasin na nafuknutie. Pridaj probio
@siegi a ty mas aj konkretnu diagnozu?
@siegi a ty mas aj konkretnu diagnozu?
@balerina2025 ziadnu, teda funkcna porucha travenia
@balerina2025 ziadnu, teda funkcna porucha travenia
@siegi aha a co mas odporucane. akoze dieta cely zivot? tipujem ze vsetky vysetrenia mas, aj na alergie aj sibo ci HItka?
@anonym_autor a keby si išla znova na pohotovosť? Nech ťa pošlú na gastro. Alebo by som nabehla na gastro,že máš hrozné bolesti. Hádam ťa nenechajú len tak
@mmoonna ver tomu ze niekde nechaju, ja som raz rovno z urgentu sa isla objednat na gastro. Bolo mi hrozne, so slzami v ociach som ich prosila. Termin mi dala o 3 mesiace
Autorka, neviem odkial si, ale skus pohotovost v inom meste. Mozno natrafis na lepsi pristup.
Kamoska mala raz takto obrovske bolesti bedra, nic nepomahalo, tiez terminy za dlho, na pohotovosti bola s bolestami takmer kazdy den. Dva mesiace sa takto trapila, kym sa dostala na CT. Ale vydupala si hospitalizaciu na interne, kde jej davali infuzie od bolesti. Lebo tiez uz nevladala
@siegi aha a co mas odporucane. akoze dieta cely zivot? tipujem ze vsetky vysetrenia mas, aj na alergie aj sibo ci HItka?
@balerina2025 ct, viacx do roka usg, gastroskopie viacnasobne, vysetrenia na celiakiu, potravinove intolerancie, na helico, Sibo. Vsetko stale ok. Opatrenia? Nemam byt v strese a prist na to co mi robi zle
Je vylúčená laktózová a histamínová intolerancia? Alergia na lepok? Dosiaľ nezistená celiakia?
Je vylúčená laktózová a histamínová intolerancia? Alergia na lepok? Dosiaľ nezistená celiakia?
@elz1920 áno, všetko je vylúčené, nemám intolerancie ani potravinové alergie. gastroskopia minulý rok 10/2024, kolono december 2024, kvôli krvácaniu z konečníka - zistené hemoroidy.
Ešte by som skúsila čaj slez lesný - kvet.
@balerina2025 ct, viacx do roka usg, gastroskopie viacnasobne, vysetrenia na celiakiu, potravinove intolerancie, na helico, Sibo. Vsetko stale ok. Opatrenia? Nemam byt v strese a prist na to co mi robi zle
@siegi vyborne taku odpoved som dostala aj ja vyhybat sa stresu.
@elz1920 áno, všetko je vylúčené, nemám intolerancie ani potravinové alergie. gastroskopia minulý rok 10/2024, kolono december 2024, kvôli krvácaniu z konečníka - zistené hemoroidy.
@anonym_autor inac nemas stres? lebo gastro ako prve reaguje na stres
@anonym_autor dala som to do chat gpt
✅ Príznaky
• Týždeň nafúknuté brucho
• Silné bolesti brucha a chrbta, budia zo spánku
• Pálenie, vracanie, nechutenstvo
• Lieky nezaberajú
• Laboratórne výsledky relatívne v norme – mierne zvýšené amylázy (AMS), lipáza OK, zápalové parametre v norme
• USG brucha bez nálezu, žlčník už odstránený
✅ Možné príčiny
1. Funkčná porucha tráviaceho traktu
• Napr. funkčná dyspepsia, syndróm dráždivého čreva alebo gastropareza (spomalené vyprázdňovanie žalúdka).
• Typické je nafukovanie, bolesti, nechutenstvo, zhoršenie po jedle.
2. Chronická pankreatitída (miernejšia forma)
• Mierne zvýšené amylázy môžu naznačovať podráždenie pankreasu, aj keď lipáza je v norme.
• Bolesť vystreľuje do chrbta a je silná, často aj v noci.
• USG nemusí vždy zachytiť jemné zmeny → niekedy je potrebné CT alebo MRCP (magnetická rezonancia žlčových ciest a pankreasu).
3. Pooperačný syndróm po cholecystektómii (tzv. postcholecystectomy syndrome)
• Po odstránení žlčníka môže byť porucha odtoku žlče alebo tzv. Sphincter of Oddi dysfunction, čo spôsobuje bolesti podobné žlčníkovým kolikám, aj keď žlčník už nie je.
• Vyšetruje sa ERCP alebo MRCP.
4. Žalúdočný alebo dvanástnikový vred
• Pálenie, bolesti v noci, nechutenstvo, vracanie.
• Ak USG je v poriadku, vred sa nezobrazí → treba gastroskopiu.
5. Iné (menej časté)
• Neurologická bolesť (napr. z chrbtice, koreňový syndróm, ktorý imituje bolesť brucha)
• Metabolická porucha (napr. porucha elektrolytov)
• Psychosomatická bolesť pri dlhodobom strese
✅ Čo by som odporúčal ako ďalší krok?
• Gastroenterologické vyšetrenie – ak ešte nebolo.
• Gastroskopia → vylúči vred, zápal žalúdka, helicobacter pylori.
• MRCP alebo CT brucha → detailnejšie zobrazenie pankreasu a žlčových ciest.
• Skontrolovať enzýmy pečene (ALT, AST, ALP, GGT) a bilirubín.
• Ak je podozrenie na funkčný problém, niekedy pomôže dočasná diéta s nízkym obsahom tuku a FODMAP a prokinetiká.
‼️ Bolesť, ktorá budí zo spánku a je taká silná, že bráni jedeniu, je dôvodom na opakovanú návštevu lekára alebo gastroenterológa – aj keď prvé testy boli v norme.
@siegi vyborne taku odpoved som dostala aj ja vyhybat sa stresu.
@balerina2025 a ako sa s tym vyrovnavas?
@balerina2025 a ako sa s tym vyrovnavas?
@siegi sportujem, jem zdravsie, vela chodim , priroda. ale nie vzdy pomaha.
@siegi sportujem, jem zdravsie, vela chodim , priroda. ale nie vzdy pomaha.
@balerina2025 cize este ti byva zle?
@siegi ked mam lieky, nie.
@balerina2025 ake lieky mas? A ty mas aku diagnozu, ak sa mizem opytat?
@buba24 Môžem vedieť aký nádor mala? Čoho? Len nech sa viem nasmerovať? Podľa mňa to môže byť hocičo - pankreas, pečeň, žalúdok, črevo, močový mechúr, oblička, maternica. Máme v rodine karcinóm, ale nie tráviaci. Každopádne moja mama zomrela na komplikácie s hrubým črevom.
@anonym_autor ahoj, nádor sa nedal operovať, lebo bol prilepený na vénach. Bol prilepený tiež na tenkom čreve. Dostávala dlhodobo bioliečbu Sandostatin. Najpr len 1x do mesiaca a potom 2x do mesiaca. Dávali jej 2 roky, ale nakoniec s touto diagnózou žila takmer 5.
@anonym_autor ahoj prosím ťa ako ti je dnes? Čo ti zistili?
@luciac nezistili mi nič. Mierne sa to upokojilo a zase pred troma týždňami sa to opakovalo a bola som na pohotovosti. Tam mi zase spravili gynda, chira a keď vylúčili, dali infúziu. Bola som tam ešte dva dni po sebe, chceli vidieť, ako budú vyzerať krvné výsledky. Tak som tam chodila ráno tri dni a dávali mi infúzie.
Aj pri podráždenosť pankreasu je nutná hospit . Treba ho ukludnit a to tak,ze žiadna voda,jedlo iba infuzie ..keď prejde akútny stav ,postupne sa začína jest . Veľmi diétne a hlavne vodové jedla . Mala som to ...mesiac si ma prehadzovali ...bolesti na nevydrzanie . Ráno mi stačil hlt vody a začalo to ...
@luciac nezistili mi nič. Mierne sa to upokojilo a zase pred troma týždňami sa to opakovalo a bola som na pohotovosti. Tam mi zase spravili gynda, chira a keď vylúčili, dali infúziu. Bola som tam ešte dva dni po sebe, chceli vidieť, ako budú vyzerať krvné výsledky. Tak som tam chodila ráno tri dni a dávali mi infúzie.
@anonym_autor to si v tych bolestiach od leta????
@anonym_autor to si v tych bolestiach od leta????
@maialeo nie, ulavilo sa na na dva mesiace a potom zase.
@anonym_autor a teraz ťa čo boli? Ja mám už mesiac niečo podobné tak idem teraz na pohotovost
@luciac mozem sa opytat ake su to bolesti? mas ich uplne stale?
@anonym_autor a teraz ťa čo boli? Ja mám už mesiac niečo podobné tak idem teraz na pohotovost
@luciac teraz momentálne nič, mám svoje dni, čiže je mi blbo z toho.

@anonym_autor Ahoj. Moja mama mala bolesti podobné tvojim, ale čo popisovala bolo aj, že sa cítila akoby ju rezali nožom napolovicu. 5 rokov sa liečila z rakoviny, bola veľká bojovníčka. Ale bola podstatne staršia ako ty. Keď ochorela mala 63 rokov. Takže ti želám veľa pozítívnej energie a neriešiť to, čo ešte nie je. Môže to byť heligobaktér napríklad, alebo čokoľvek iné. 🙂