icon

Zúfalstvo z nevysvetliteľných bolestí brucha a chrbta

22. júl 2025

Ahojte, som už pomerne zúfalá, tak som sa váš prišla opýtať na vaše skúsenosti. Včera ráno ma začalo bolieť brucho, ale tak, že veľmi. Nemám vedomosť o diétnej chybe. Ako keby mi niekto žmýkal vnútornosti, všetko ma páli, celé brucho ma bolí, bolesť mi vyžaruje do chrbta, do bedrovej a hrudnej časti. Cítim sa veľmi zle, teplotu nemám, ale je mi nevoľno. V noci som od bolesti nemohla spať, celé brucho, celý chrbát, bolo to hrozné. Dnes teda skoro ráno smer obvoďák a hneď ma poslal na chirurgiu. Všetko dobré, odber krvi v poriadku, mierne zvýšené pankreatické enzýmy AMS, ale lipáza OK, zápalové parametre v poriadku. USG brucha v poriadku, obličky, pankreas, močový mechúr, slezina, žlčník nemám. Chirurg mi povedal, že vylučuje náhlu brušnú príhodu a teda môj stav nie je na hospitalizáciu. Tak mi povedali, že na ten mierne podráždený pankreas si mám dať diétu, nepiť kofeín, a brať liek proti bolesti, ale že on mi nemôže robiť tieto stavy, ktoré mám. Tak späť ku obvodnému a na základe inštrukcie som išla na gyndu, kde z jeho pohľadu lekára je všetko ok a vylúčil príčinu bolestí. Odporúčal mi gastro. Tak som sa telefonicky objednala na gastro, termín 5.8 ako pre mňa, lebo mám problémy, inak by bol o dva mesiace. Ale teda že až potom uvidia, či kolono, endoskopia apd. Ja som zúfalá a neviem čo robiť. Intolerancie nemám žiadne. Krv neevidujem v stolici. Vek 39r. Má niekto skúsenosť s niečím podobným? Už neviem ako ďalej, som zúfala dosť.

autor
23. júl 2025
@buba24

@anonym_autor Ahoj. Moja mama mala bolesti podobné tvojim, ale čo popisovala bolo aj, že sa cítila akoby ju rezali nožom napolovicu. 5 rokov sa liečila z rakoviny, bola veľká bojovníčka. Ale bola podstatne staršia ako ty. Keď ochorela mala 63 rokov. Takže ti želám veľa pozítívnej energie a neriešiť to, čo ešte nie je. Môže to byť heligobaktér napríklad, alebo čokoľvek iné. 🙂

@buba24 Môžem vedieť aký nádor mala? Čoho? Len nech sa viem nasmerovať? Podľa mňa to môže byť hocičo - pankreas, pečeň, žalúdok, črevo, močový mechúr, oblička, maternica. Máme v rodine karcinóm, ale nie tráviaci. Každopádne moja mama zomrela na komplikácie s hrubým črevom.

mmoonna
23. júl 2025
@anonym_autor

@buba24 Môžem vedieť aký nádor mala? Čoho? Len nech sa viem nasmerovať? Podľa mňa to môže byť hocičo - pankreas, pečeň, žalúdok, črevo, močový mechúr, oblička, maternica. Máme v rodine karcinóm, ale nie tráviaci. Každopádne moja mama zomrela na komplikácie s hrubým črevom.

@anonym_autor a keby si išla znova na pohotovosť? Nech ťa pošlú na gastro. Alebo by som nabehla na gastro,že máš hrozné bolesti. Hádam ťa nenechajú len tak

balerina2025
23. júl 2025
@siegi

@anonym_autor cize to trva uz cez tyzden? Ja mam casto problemy s travenim, bolesti brucha nevolnosti pocit na zvracanie. Nikdy mi nic nezistili. Nieco sa tam u teba bude diat ak mas aj lymfocyty zvysene. Ak to trva uz cez tyzden tak tak dlho nemozes byt na sucharoch a vode. Skus harmancekovy caj, slaby cierny caj, rehydratscny roztok, neperlivu mineralku. Uvar si trocha ryze a len po kusku jedz, alebo jeden zemiak. Mne pomaha taky caj aj mixnuta polievka iba mrva zemiaky a kusok soli. Je to po lyzickach cely den. Pankreolan si davaj 3xpo 2 tbl, espumissan alebo degasin na nafuknutie. Pridaj probio

@siegi a ty mas aj konkretnu diagnozu?

siegi
23. júl 2025
@balerina2025

@siegi a ty mas aj konkretnu diagnozu?

@balerina2025 ziadnu, teda funkcna porucha travenia

balerina2025
23. júl 2025
@siegi

@balerina2025 ziadnu, teda funkcna porucha travenia

@siegi aha a co mas odporucane. akoze dieta cely zivot? tipujem ze vsetky vysetrenia mas, aj na alergie aj sibo ci HItka?

siegi
23. júl 2025
@mmoonna

@anonym_autor a keby si išla znova na pohotovosť? Nech ťa pošlú na gastro. Alebo by som nabehla na gastro,že máš hrozné bolesti. Hádam ťa nenechajú len tak

@mmoonna ver tomu ze niekde nechaju, ja som raz rovno z urgentu sa isla objednat na gastro. Bolo mi hrozne, so slzami v ociach som ich prosila. Termin mi dala o 3 mesiace

anonym_5adce5
23. júl 2025
@siegi

@mmoonna ver tomu ze niekde nechaju, ja som raz rovno z urgentu sa isla objednat na gastro. Bolo mi hrozne, so slzami v ociach som ich prosila. Termin mi dala o 3 mesiace

@siegi neskutocne co citam

soldi
23. júl 2025

Autorka, neviem odkial si, ale skus pohotovost v inom meste. Mozno natrafis na lepsi pristup.
Kamoska mala raz takto obrovske bolesti bedra, nic nepomahalo, tiez terminy za dlho, na pohotovosti bola s bolestami takmer kazdy den. Dva mesiace sa takto trapila, kym sa dostala na CT. Ale vydupala si hospitalizaciu na interne, kde jej davali infuzie od bolesti. Lebo tiez uz nevladala

siegi
23. júl 2025
@balerina2025

@siegi aha a co mas odporucane. akoze dieta cely zivot? tipujem ze vsetky vysetrenia mas, aj na alergie aj sibo ci HItka?

@balerina2025 ct, viacx do roka usg, gastroskopie viacnasobne, vysetrenia na celiakiu, potravinove intolerancie, na helico, Sibo. Vsetko stale ok. Opatrenia? Nemam byt v strese a prist na to co mi robi zle

elz1920
23. júl 2025

Je vylúčená laktózová a histamínová intolerancia? Alergia na lepok? Dosiaľ nezistená celiakia?

autor
23. júl 2025
@elz1920

Je vylúčená laktózová a histamínová intolerancia? Alergia na lepok? Dosiaľ nezistená celiakia?

@elz1920 áno, všetko je vylúčené, nemám intolerancie ani potravinové alergie. gastroskopia minulý rok 10/2024, kolono december 2024, kvôli krvácaniu z konečníka - zistené hemoroidy.

elz1920
23. júl 2025

Ešte by som skúsila čaj slez lesný - kvet.

balerina2025
23. júl 2025
@siegi

@balerina2025 ct, viacx do roka usg, gastroskopie viacnasobne, vysetrenia na celiakiu, potravinove intolerancie, na helico, Sibo. Vsetko stale ok. Opatrenia? Nemam byt v strese a prist na to co mi robi zle

@siegi vyborne taku odpoved som dostala aj ja vyhybat sa stresu.

balerina2025
23. júl 2025
@anonym_autor

@elz1920 áno, všetko je vylúčené, nemám intolerancie ani potravinové alergie. gastroskopia minulý rok 10/2024, kolono december 2024, kvôli krvácaniu z konečníka - zistené hemoroidy.

@anonym_autor inac nemas stres? lebo gastro ako prve reaguje na stres

soldi
23. júl 2025
@anonym_autor

@anonym_autor dala som to do chat gpt

✅ Príznaky
• Týždeň nafúknuté brucho
• Silné bolesti brucha a chrbta, budia zo spánku
• Pálenie, vracanie, nechutenstvo
• Lieky nezaberajú
• Laboratórne výsledky relatívne v norme – mierne zvýšené amylázy (AMS), lipáza OK, zápalové parametre v norme
• USG brucha bez nálezu, žlčník už odstránený

✅ Možné príčiny
1. Funkčná porucha tráviaceho traktu
• Napr. funkčná dyspepsia, syndróm dráždivého čreva alebo gastropareza (spomalené vyprázdňovanie žalúdka).
• Typické je nafukovanie, bolesti, nechutenstvo, zhoršenie po jedle.
2. Chronická pankreatitída (miernejšia forma)
• Mierne zvýšené amylázy môžu naznačovať podráždenie pankreasu, aj keď lipáza je v norme.
• Bolesť vystreľuje do chrbta a je silná, často aj v noci.
• USG nemusí vždy zachytiť jemné zmeny → niekedy je potrebné CT alebo MRCP (magnetická rezonancia žlčových ciest a pankreasu).
3. Pooperačný syndróm po cholecystektómii (tzv. postcholecystectomy syndrome)
• Po odstránení žlčníka môže byť porucha odtoku žlče alebo tzv. Sphincter of Oddi dysfunction, čo spôsobuje bolesti podobné žlčníkovým kolikám, aj keď žlčník už nie je.
• Vyšetruje sa ERCP alebo MRCP.
4. Žalúdočný alebo dvanástnikový vred
• Pálenie, bolesti v noci, nechutenstvo, vracanie.
• Ak USG je v poriadku, vred sa nezobrazí → treba gastroskopiu.
5. Iné (menej časté)
• Neurologická bolesť (napr. z chrbtice, koreňový syndróm, ktorý imituje bolesť brucha)
• Metabolická porucha (napr. porucha elektrolytov)
• Psychosomatická bolesť pri dlhodobom strese

✅ Čo by som odporúčal ako ďalší krok?
• Gastroenterologické vyšetrenie – ak ešte nebolo.
• Gastroskopia → vylúči vred, zápal žalúdka, helicobacter pylori.
• MRCP alebo CT brucha → detailnejšie zobrazenie pankreasu a žlčových ciest.
• Skontrolovať enzýmy pečene (ALT, AST, ALP, GGT) a bilirubín.
• Ak je podozrenie na funkčný problém, niekedy pomôže dočasná diéta s nízkym obsahom tuku a FODMAP a prokinetiká.

‼️ Bolesť, ktorá budí zo spánku a je taká silná, že bráni jedeniu, je dôvodom na opakovanú návštevu lekára alebo gastroenterológa – aj keď prvé testy boli v norme.

siegi
23. júl 2025
@balerina2025

@siegi vyborne taku odpoved som dostala aj ja vyhybat sa stresu.

@balerina2025 a ako sa s tym vyrovnavas?

balerina2025
23. júl 2025
@siegi

@balerina2025 a ako sa s tym vyrovnavas?

@siegi sportujem, jem zdravsie, vela chodim , priroda. ale nie vzdy pomaha.

siegi
23. júl 2025
@balerina2025

@siegi sportujem, jem zdravsie, vela chodim , priroda. ale nie vzdy pomaha.

@balerina2025 cize este ti byva zle?

balerina2025
23. júl 2025
@siegi

@balerina2025 cize este ti byva zle?

@siegi ked mam lieky, nie.

siegi
23. júl 2025
@balerina2025

@siegi ked mam lieky, nie.

@balerina2025 ake lieky mas? A ty mas aku diagnozu, ak sa mizem opytat?

buba24
20. aug 2025
@anonym_autor

@anonym_autor ahoj, nádor sa nedal operovať, lebo bol prilepený na vénach. Bol prilepený tiež na tenkom čreve. Dostávala dlhodobo bioliečbu Sandostatin. Najpr len 1x do mesiaca a potom 2x do mesiaca. Dávali jej 2 roky, ale nakoniec s touto diagnózou žila takmer 5.

luciac
23. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_autor ahoj prosím ťa ako ti je dnes? Čo ti zistili?

autor
23. nov 2025
@luciac

@anonym_autor ahoj prosím ťa ako ti je dnes? Čo ti zistili?

@luciac nezistili mi nič. Mierne sa to upokojilo a zase pred troma týždňami sa to opakovalo a bola som na pohotovosti. Tam mi zase spravili gynda, chira a keď vylúčili, dali infúziu. Bola som tam ešte dva dni po sebe, chceli vidieť, ako budú vyzerať krvné výsledky. Tak som tam chodila ráno tri dni a dávali mi infúzie.

zuzi0911
23. nov 2025

Aj pri podráždenosť pankreasu je nutná hospit . Treba ho ukludnit a to tak,ze žiadna voda,jedlo iba infuzie ..keď prejde akútny stav ,postupne sa začína jest . Veľmi diétne a hlavne vodové jedla . Mala som to ...mesiac si ma prehadzovali ...bolesti na nevydrzanie . Ráno mi stačil hlt vody a začalo to ...

maialeo
23. nov 2025
@anonym_autor

@luciac nezistili mi nič. Mierne sa to upokojilo a zase pred troma týždňami sa to opakovalo a bola som na pohotovosti. Tam mi zase spravili gynda, chira a keď vylúčili, dali infúziu. Bola som tam ešte dva dni po sebe, chceli vidieť, ako budú vyzerať krvné výsledky. Tak som tam chodila ráno tri dni a dávali mi infúzie.

@anonym_autor to si v tych bolestiach od leta????

autor
23. nov 2025
@maialeo

@anonym_autor to si v tych bolestiach od leta????

@maialeo nie, ulavilo sa na na dva mesiace a potom zase.

luciac
23. nov 2025
@anonym_autor

@maialeo nie, ulavilo sa na na dva mesiace a potom zase.

@anonym_autor a teraz ťa čo boli? Ja mám už mesiac niečo podobné tak idem teraz na pohotovost

balerina2025
23. nov 2025
@luciac

@anonym_autor a teraz ťa čo boli? Ja mám už mesiac niečo podobné tak idem teraz na pohotovost

@luciac mozem sa opytat ake su to bolesti? mas ich uplne stale?

autor
23. nov 2025
@luciac

@luciac teraz momentálne nič, mám svoje dni, čiže je mi blbo z toho.

maialeo
24. nov 2025
@anonym_autor

@luciac teraz momentálne nič, mám svoje dni, čiže je mi blbo z toho.

@anonym_autor ja riesim to iste 3 roky...

luciac
24. nov 2025
@maialeo

@anonym_autor ja riesim to iste 3 roky...

@maialeo a čo prosím máte za príznaky?