Zvláštna doba - každý druhý človek má tetániu a úzkostné stavy

5. aug 2022

Čo sa to deje že každý druhý človek má tetaniu alebo nejaké formy úzkostnych stavov, kam to speje toto.

kittykat22
5. aug 2022

k zmene 🤷🏻‍♀️

pukina
5. aug 2022

1. psychicke ochorenia tu boli vzdy, len niekedy bola hanba vyhladat odbornika, ani nebolo tolko lekarov a poznatkov z oblasti psychologie a psychiatrie.
2. pretoze zijeme strasne uponahlanu dobu. Ludia sa nahanaju za peniazmi, pracujeme ako stroje, mnoho ludi nema cas ani na seba nie este na blizkych, ziju v permanentnom strese, na mnohych je vyvijany obrovsky tlak spolocnosti, a su jednoducho ludia, ktori to az tak nedavaju.

Ale teda to, ze ju ma kazdy druhy clovek, je trochu prehnane tvrdenie. To, ze o tom citas neznamena, ze to kazdy druhy clovek ma. Len ti, ktori problem nemaju, ti o tom hovorit nebudu 🤷🏻‍♀️

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
missviolet
5. aug 2022

@zoro9836 v akych firmach toto plati? pracovala som vo velkej i malej firme, i strednej, som ten tetanik, netajim sa, ze som streser co samozrejme nepomaha, a mam najvyssiu produktivitu, takze mne sa kontinualne deje pravy opak - nadrbu mi toho tolko, ze ked kolegovia maju 20 pripadov, ja mavam 55-65, s tlakom na nadcasy, lebo sak treba cloveka vyzmykat. zmykali zmykali, skoncila som s bolestnymi zdravotnymi dosledkami. a tie su so mnou uz 4 roky. v zivote nikdy na Slovensku neprihliadol na psychicky ci zdravotny stav, aspon vo firmach, kde som bola. tam ti volali na PN, ze ci nemozes robit - vyustilo to az do pracovnej sikany povedala by som. nevedela som sa bez pomoci ani najest, ale sefka mi vkuse vypisovala a volala ze jej mam ukazat lekarske spravy a pod - nejake gdpr nic... proste, stretla som sa s presnym opakom, kde sa očakáva, ze nejako budes tukat do pc hoci si ani nevies pohar vody k ustam zdvihnut... takze uprimne ma zaujíma, ci na Slovensku beru ohlad firmy na psychicke diagnozy... este s nemala moznost vidiet to v praxi ani u svojich znamych...

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
boldo87
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
marianarem
6. aug 2022

Tiez si kladiem tuto otazku - ci toho bolo kedysi menej, alebo sa to menej diagnostikovalo. No moj pocit je, ze teraz je svet strasne neuroticky. Reklamy coraz napadnejsie, aby uputali a su na milion miestach, kde predtym bol strom, lavicka alebo nic. Ides do nakupneho centra a tam v kazdom obchode hlasna, rychla, aktivizujuca hudba. Vsade kopa svetiel. Tiez hluk z premavky na cestach je vacsi. Mobil stale po ruke, clovek stale k dispozicii. Na mobile stale nieco pipa. Videoklipy k pesnickam - to mi pripada ako totalne neuroticke blikanie. A mohla by som pokracovat. Proste napor na nervovu sustavu je velky, aj ked ide clovek len po ulici alebo do obchodu. Ked sa k tomu prida este stres z prace alebo z niecoho ineho, pohar uz pretecie.

vikes
6. aug 2022

@marianarem Ešte by som dodala, že aj dnešné ultra moderné filmy sú plné efektov, rýchleho deja, akcie a tieto "veci" pôsobia na podvedomie človeka a nie práve pozitívne.

jana_eyre_2
6. aug 2022

To nie je dobou, len konečne ľudia začínajú chápať čo im je a snažia sa to riešiť, aspoň pár z nich..
Všetci si tieto úzkosti nesieme od predkov..