Zvláštne návyky a ich možná psychologická diagnóza
Dobrý deň, mám nejaký ten rok pred 30tkou, ale odjakživa som veľmi zvláštny človek a veľmi sa to vekom nemení.
Vždy, keď zamknem, nie som si istá, či som naozaj zamkla. Viem, že toto má veľa ľudí tak, ale ja som schopná zísť z diaľnice kvôli tomu a vrátiť sa naspäť. Minule som tak urobila po 50tich km.
Ďalšia vec, v spoločnnosti sa cítim zvláštne. Akoby som tam nepatrila, akoby sa každý díval na mňa a riešil ma. Milujem samotu, sedieť niekde úplne vzadu a byť otočená všetkým chrbtom.
Keď som niekde sama, dostanem nutkanie robiť zvláštne veci, napríklad otvorím zošit a v strede zošitu odhora dolu prechádzam perom, spraví sa tak rovná čiara, upokojuje ma to. Hryziem nechty, neustále. Mám nutkanie často písať, ale keďže v práci nemám čo písať, tak aj tak si otvorím nejaký zošit a píšem nezmysly, aj stokrát napíšem svoje meno a priezvisko. Ovoniavam knihy, milujem ich vôňu a mám nutkanie každú knihu ovoniať. Momentálne mi už nenápadajú iné veci, ale určite sa toho ešte veľa nájde. Je to podľa vás diagnóza? Normálne mi to príde smiešne, keď to píšem, ale v tú chvíľu to proste "potrebujem urobiť."
Ešte dodám, že tieto veci robím aj keď som nervózna, ale aj keď nie som.
To robila suseda v autoskole. Mlada, prastena... Pocmara zosit svojim menom+frajerovym lriezviskom... A ruskym pismenom ja- ako nase R, ale zrkadlovo otocene. Listok z busu vzdy sformolvala do rulicky tenkej ako cigareta. 😅
Keď zamkneš povedz si nahlas zamkla som dvere, vypla som žehličku a podobne.
@maranco ja tak robím .Tiez sa vraciam najmä večer keď idem spať skontrolovať aj 3x a keď niekde idem tak si poviem zamkla som nahlas Alebo synovi spomeniem že som zamkla.
Vidím, že nie som sama.
urob si vzdy foto ako zamykas ako dokaz a mas pokoj. Oblubenu Smradlavu knihu do kabelky a jedes..... mozes odteraz fungovat uplne normalne. Ctrl+c Ctrl+v poznas ?(ohladom tej grafomanie)
Nemas za co
@martinmmartin 🤣 urob si foto ako zamykas.....a potom na to pozeraj....zamykam ci odomykam?😁 Kazdy jeden clovek keby siel na vysetrenie tak sa vrati s diagnozou......si so sebou spokojna? Dokazes sa sama ukludnit a vyhladavas veci,vone a chute ktore mas rada? Si stastny clovek. Niekto je chronicky nasrany a nebavi ho nic.....to je prekliatie
Nenapisala si nic extra vynimocne, co by znacilo nejaku speci diagnozu. Si bud vysoko citliva a/alebo silny introvert a mas nabeh na OCD. V dnesnej dobe uz takmer bezna vec, ako aj depresie a uzkosti. Viac ludi ich ma ako nema.
Btw, moj priatel je ako ty. Ked ideme z domu spolu na dlhsie ako hodinu, je schopny 5x prejst cely dom, skontrolovat kazdy vypinac a este sa ma v aute 5x spytat ci urcite vsade zhasol a zamkol. Mame plynovu varnu dosku, ked dovarim, vypnem plyn. Ak chvilu potom pride do kuchyne a poviem mu, ze mam hotovo, postavi sa ku sporaku a 4-6x po sebe prejde po vsetkych tych tociacich sa vypinacoch ci su naozaj vsetky vypnute. Ma panicky strach z toho, ze vybuchneme.
Velakrat ked nieco urobim, ma nutkanie to po mne skontrolovat. Nie kvoli tomu, ze by ma mal za neschopnu, ale proste ma nutkanie. A ano aj po mne opravuje veci, lebo ich musi mat podla seba, inak “by nezaspal”. No kym nie je Monk a nebali kazdu usoplenu vreckovku do sacku, tak to neriesim.

Tiez nie som uplne ok, ci asperger, adhd lebo co. Ja mam dvere tak, ze ked zabuchnem, neotvori ich nikto nepripraveny. Aj ked idem vencit, alebo kupit obed, nezamykam. Tvarim sa, ze je niekto doma a potom ma to uz netankuje. Iba na noc zamykam, alebo ked idem na dlhsie. Ale ked ideme na dlhsie prec, 100x si premietam v hlave, ci som vsetko vypla, ci je vsetko ok. Ale naucila som sa jedno, ze ked odchadzam, obehnem byt, ci je vsade ticho, tzn. ze vsetky spotrebice som vypla.
Ako decko som chodila v dedine po jednom chodniku a vzdy tak, aby som nestupila na ciaru. Kazde rano cestou do skoly. Nechty som si hryzavala az do dospelosti. A co mi ostalo, je tocenie vlasov. Mna to neskutocne ukludnuje.
Na skoleniach, divadlo, kino musim sediet niekde vzadu, ale vzdy na kraji. Aby som vedela utiect z miestnosti a nemusela sa cez nikoho pretrepavat. A hlavne mne za chrbtom nesmie nikto sediet, mam z toho uzkosti a stracam pocit bezpecia. Ja musim vidiet na ostatnych. Na zs a ss som sedavala vzadu v rohu. Ucitelia neriesili, bola som.jednotkarka.
Terapeutka sa ma snazi naucit, ze nemusim mat vsetko pod kontrolou, zorganizovane, rezim dna, ale ja jednoducho musim, je to pre mna pocit bezpecia.
Takze nie si jedina, je nas viac takych, len sa musime s tym naucit zit.
@canany to akoby si písala o mne 🙂🙂 neprezivam to vôbec. Žijem. Mam OCD ale som bez liekov. Skúsila som na pol roka a nikdy viac. Fungujem normálne. Akurát mam blbé myšlienky a neskutočný strach o blízkych, smrti , atď. S tým sa snažím trošku pracovať.