icon

Zvýšená hodnota androstendiónu

7. sep 2023

Ahojte žienky, bola som prvýkrát u endokrinologicky - mam mierne zníženú funkciu SŽ a kvôli dosť zvýšenej hodnote androstedionu ma poslala na gynekologické vyšetrenie - viem, že všetko potrebné tam zistím, ale kým sa tam dostanem, chcem sa len opýtať ci niektorá z Vás nemá podobne ťažkosti? Menštruáciu mam pravidelnú, jedine, co ma trápi je zvýšené ochlpenie..

autor
7. sep 2023

A ak by ste náhodou mali skúsenosti - dá sa to nejako liečiť? Alebo ako hladinu dostať do normálu?

karush
8. sep 2023

Gynekológ rieši, či nie je príčina napr. PCOS, potom vie predpísať liečbu na zníženie, ale až vtedy, keď vážnejšie príčiny sa vylúčili na endokrinológii. Robia sa okrem odberov aj rôzne testy, preto potom endokrinológ posiela obvykle pacienta na endokrinologické oddelenie.

autor
8. sep 2023

@karush ďakujem veľmi pekne za odpoveď, pokiaľ by sa cysta, resp. pcos vylucilo, musela by som byt aj hospitalizovana na end. oddelení? Ak teda mas nejakú bližšiu skúsenosť a vedela by si mi odpovedať..

karush
8. sep 2023

Hej, zvykne sa to v Ľubochni na oddelení riešiť, ale je to otvorené oddelenie, s klasickou nemocnicou sa to nedá ani porovnať, žiaden strach, niečo ako kúpele. Mne gynekológ povedal, že zvýšený testosterón zvykne byť skôr gynekologická záležitosť a zvýšený androstendión alebo DHEAS endokrokrinologická príčina, na príčinu ani prísť nemusia.

autor
8. sep 2023

@karush ďakujem

karush
8. sep 2023

Aká je jeho hodnota? Ak si dobre pamätám najvyššiu hodnotu som mala tuším 29nmol/l.

autor
8. sep 2023

@karush 22.9 :/

karush
8. sep 2023

To potom nie je veľa, závisí aj od veku, čím starší je človek, tým viac hodnota klesá a referenčné rozmedzie je menšie, ak máš povedzme zhruba do 30, tak hodnoty do 20 sú cca v norme a 23 by v tom prípade nebola ešte veľká odchýlka.

autor
8. sep 2023

@karush mam 24, ďakujem veľmi si ma ukludnila🙂 snad to nebude až také hrozné

karush
8. sep 2023

Mala som opakovane hodnoty mimo normu hodnoty cca 25-30, keď sa už vyriešila príčina, tak mám opačný problém 😀, hodnota je pod dolnou hranicou normy. Držím palce

autor
8. sep 2023

@karush vďaka🙂 som ozaj zvedava, lebo jedine co ma trápi je ochlpenie na krku a brade.. inak sa citim uplne v poriadku 🤷🏻‍♀️

karush
8. sep 2023

Ono to zas nemá nejaké výrazné príznaky, zvýšené ochlpenie, zmeny nálad, akné, poruchy cyklu. Dôležité je to dovyšetriť, potom to už vedia (vy)liečiť.

autor
8. sep 2023

@karush ďakujem veľmi pekne 🙂