Zvýšený krvný tlak a tep srdca u mladého muža
Dobry den vsetkym.
Chcel by som tymto seriozne zacat debatu o vysokom (zvysenom) krvnom tlaku popr tepu srdca. Mam 23 rokov, Vysoky 2 metre 82kg,.
Nedavno som mal panicky zachvat z nicoho nic pri dopozerani filmu v kludny nedelny podvecer.. Jedol som tri rozne jedla za cely den, a po poslednom dojedeni Burgru a skonceni serialu oiamzity rychly tep srdca mohol byt aj na 150-200 uderov za minutu.. (podla toho ako si merivam viem cca odhadnut) pretoze som spanikaril este viac, a nevedel som ako sa proti tomu postavit.. Bol som bledy ako stena, potom po 4 hodinach som sa zotavil po horucej sprche a hned rano na pohotovost,. bolo mi zle nemal som hlad ledva som chodil.. Dali ma na infusku spravili ekg, krvne testy tlak zmerali na ten nic nepovedali .. a ze vsetko ok.. A ze s vysledkom krvnych testov mam ist k doktorke.. Ta mi povedala zento bola otrava jedlom.. letna viroza nerobila ziadne testy len z toho co som jej povedal.. zmerala tlak zebtrosku vyssi alemze ok.. Tam mi bolo na odpadnutie zase infuska.. Potom som zacal hladat chybu s dychanim mam problem s nosom .. bral som kvapky do nosa roky.. tam sa zistilo ze mam nieco zlomene ct este len bude, dali mi na predpis kvapky do nosa co su proti alergiam tie pomahaju dycha sa lepsie.. operacia bude po ct otazna..
Hladam chybu v sebe dalej.. Isiel som aj k internistovy lebo to srdce mi skoro fakt vyskocilo (po tyzdni) schudol som zo stresu 5kg z 87 na 82 trz. Hlavne preto lebo otec zomrel na srdcovu aritmiu.. Brat ma astmu.. Tam mi opat robili ekg vsetko ok, aj sono , srdca.. meral predtym tlak a povedal ze tlak je vyssi ze s tym treba nieco robit.. nameral tam tusim 145/94 cca.. vlastne vsade bol taky co som behal po nemocniciach (vsetko Rakusko podotykam).
Tak mi predpisal 32mg s odvodnovanim … Napisal 1x denne nenapisal kedy.. byva mi casto zle zavrate tlak v rukach , obcas slabsie brnenie v zilach rukach nevedel som kvoli rychlejsiemu tepu zaspat (asi kvoli tomu tlaku aby viac pumpovalo krvi,??) a to ma este viac znepokojuje.. (stres) tak som si povedal ze si dam tej candesartan 32mg. (iba polku) a citil som hned brnenie nepokoj nevedel som potom zaspat chodil na zachod kazdych 15 minut.. nespal som zas celu noc .. a isiel zasnna pohotovost o 5 rano.. po dvoch tyzdnoch od toho panickeho zachvatu..) Tam zase ekg merali tlak ze tlak je docela ok zs tam bol 140/90 … ja ze jake ok ked mi byva zle a internist mi dal lieky.. potom povedali zistili ze tie lieky su pre mna strasne silne a zbytocne.. predpisalo mi noven8mg bez odvodnovania..
Ideme do chorvatska bude vsetko ok,.. cela jazda autom bola kludna dokonca mam pocit ze ked jazdim mam nizsso tlak ako ked som doma niekde .. tabletku 8mg som si dal az ked ml bolo na druhy den zle zas a mal tlak 150/96 … inac by som si ju nedal.. po tej tabletke zas brnenie stres.. tak ze podme rychlo autom sa previest do mesta prejst pomoze.. v tom som dostal strach a zo strachu extremnu bolest na hrudi .. volame 112.. nech o mne vedia pridem tam super… vysetrenie na pagu bez poistenia zase ekg hento tamto vsetko ok ..
Podotykam su to navali tepla , unava, stres, aj ked sa mi nedari spat lebo asi ten pulz casty 80-100 kvoli tlaku?
A to som si uz daval medzintym kvapky passedan a magnesium.. tam mi v nemocnici dali diazepan a nieco na tlak do zadku injekciu.. tada vecer/rano tlak 130/80 teraz posledny den bez lieku na tlak len diazepan pred spanom rano 137/85 .. bez diazepanu cely den priemer po troch meraniach 140/86 ..
Moze to byt len stresom ? Uzkostami Mam brat dlhodobo diazepan? Alebo zbytocne sypat lieky na tlak ,. ked som tak mlady?? Obcas mam tlak aj 150/96 ale to viac predtym ked som bol v strese nevdel ze oco presne islo. Dakujem!
@taynee Uzkosti mam, to som zistil.. Ale, otazka znie aj, ci je diazepan dlhodobe riesenie? Dnes som ho este nebral dam si ho len, ak nebudem moct zaspat z toho ako citim buchot srdca. Popr. Co je l tryptofan? Akoze uz teraz mi je lepsie aj zacinam opatmjest.. Ale co ma potom spolocne s tym moj vysoky spodny aj horny tlak.. Ten tiez nieje ok
@taynee Dakujem za info, lenze prave ten tlak horny dolny je 140 - 150 na 90 furt aj ked som v klude aj ked rano vstanem , napätie citim ako keby non stop, ale v mysli som kludny clovek. Aj ked vecer teraz po plavani opalovani sa citim akoze unaveny a oddychnuty.. Tak 140.. Znizil sa len pri diazepane na cca 130 a magnezium beriem len teraz par dni ,. Preto vobec neviem ci mam brat lieky na tlak vseobecne, lebo neviem ani co tie lieky na tlak vlastne robia, riedia prietok krvy ci roztahuju cievy? Myslim tym ze aj ked som vo vlastnej pohode a sedim pri mori v restike a pozersm sa na more a dal by som si zmerat tlak ukaze asi furt 140/90
@taynee Meriam si ho tak ako mi doktory nakazali.. Rano 2x vecer 2x nejak spravit priemer.. A ze ked je vyssi ako 150 okamzite liek 8mg canders.. Ano, kardio bude dalsia zastavka, ak bude kardio ok tak potom asi le ten tlak, popr riesit dusevne zdravie.. Len ma to stve lebo casto mi nieje dobrea som casto unaveny lenivy bez energie motivacie.. ado toho stres lebo neviem co mi je.. Betablokator znie zaujimavo to bude asi nieco na tlak tiez. ) Kazdopadne dakujem za infoo))
@taynee Pulz mam teda v klude od 70-80 co je myslim ok,??? Amemicky znamena co konkretne lightsky vysvetlene? Ze mi telo nevie vstrebat zelezo? Hmm, z vysledkov krvi mam podla 3 doktorov (Rakuskych) vsetko ok asi ze velmi dobre to by mi povedali z krvi ze mam malo zeleza. Mna len desi ten dlhodoby vyssi tlak ,. Teraz o 18:30 sedim na gauci uplne v klude po plavani lezani 30 minut, (unaveny trochu odpocinuty) spravil som si 4 merania s odstupom 2-3 Minut, vyslo mi toto, Takze urcite to nebude len zo stresu/uzkosti .. lebo ten posledne dva dni vobec nemam , priatelke ukazuje s tym tlakomerom 90/70 takze pokazeny urcite nieje.
Mam fakt zacat brat tie lieky na tlak? Alebo radsej nie a len viac sportovat a lepsie sa stravovat, a po dlhodobom uzivani magnezia a cesnaku atd tak prehodnotit a zacat brat. ? Dakujem 🙏