icon

Podmienky krstu a financie u adventistov

ada77794
Včera o 09:46

Ahojte chcem sa spýtať kto patrí do tejto cirkvi? Aké sú podmienky krstu? Je pravda, že sa musia po krste odvádzať desiatky alebo ako sa to chápe? Ďakujem za skúsenosti.

pr85
Včera o 09:47

@ada77794 A bola si predtým pokrstená v inej kresťanskej Cirkvi?

ada77794
autor
Včera o 09:49
@pr85

@ada77794 A bola si predtým pokrstená v inej kresťanskej Cirkvi?

@pr85 áno ale stotožňujem sa skôr s ich biblickým učením a chcem vedieť ako to teda v ich cirkvi chodí🙂

anonym_3acfa7
Včera o 10:44
@ada77794

@pr85 áno ale stotožňujem sa skôr s ich biblickým učením a chcem vedieť ako to teda v ich cirkvi chodí🙂

@ada77794 no tak sa pytaj priamo u nich predsa. Toto fakt na tomto fore nevyriesis.

pr85
Včera o 11:21
@ada77794

@ada77794 a si ochotná sláviť sobotu namiesto nedele? Vieš adventisti sú dosť zvláštna skupina protestantov (na rozdiel od takých evanjelikov luteranov) a zakladateľ sekty Svedkovia Jehovovi bol adventista.

ada77794
autor
Včera o 11:37
@pr85

@ada77794 a si ochotná sláviť sobotu namiesto nedele? Vieš adventisti sú dosť zvláštna skupina protestantov (na rozdiel od takých evanjelikov luteranov) a zakladateľ sekty Svedkovia Jehovovi bol adventista.

@pr85 zakladateľom bol predsa Muller, to je baptista 🙂 a ono otázka nedele je zložitá..lebo v biblii nájdete len sobotu, Rím.kat cirkev ju zmenila len na nedeľu (čo si aj priznávajú). Tak chcem žiť podľa biblie a nie podľa tradícií :/

tini27
Včera o 12:54

Neviem, či už chodievaš na bohoslužby k adventistom, asi by ti to pomohlo zodpovedať mnohé otázky 🙂. Prípadne sa nakontaktovať na farára a prebrať všetko s ním. Čo sa týka desiatkov áno, mali by sa platiť. Nikdy som sa nestretla s vyšetrovaním či platíš/ koľko platíš/… Na druhej strane, ak s niečim máš problém, nemáš v tom jasno- desiatky, alkohol, bravčové, sobota,… to je jedno- treba sa pýtať, hľadať, uvažovať a diskutovať. A nerobiť nič s čím nie si “o.k.” , no ideálne si to za mňa “vydiskutovať” vopred 🙂.
Ešte by som dodala- je to cirkev, spoločenstvo ako každé iné- všade nájdeš skvelých ľudí, aj takých, čo ti nesadnú či budú “všelijakí”… treba sa rozhodovať podľa seba 🙂

anonym_839d6c
Včera o 12:55
@ada77794

@pr85 zakladateľom bol predsa Muller, to je baptista 🙂 a ono otázka nedele je zložitá..lebo v biblii nájdete len sobotu, Rím.kat cirkev ju zmenila len na nedeľu (čo si aj priznávajú). Tak chcem žiť podľa biblie a nie podľa tradícií :/

@ada77794 neviem presne, čo myslíš podmienkami krstu? Treba zachovávať 10 Božích prikázaní, a chcieť sa dať pokrstiť.
Ano, členovia odovzdávajú desiatky, keďže cirkev nie je dotovaná štátom, tieto financie sa používajú aj na chod cirkvi atď

anonym_839d6c
Včera o 12:58
@pr85

@pr85 prečom máš potrebu zavádzať?

pr85
Včera o 17:02
@ada77794

@ada77794 áno zakladateľ adventistov bol pôvodne baptista, ale adventista založil svedkov Jehovovych.

pr85
Včera o 17:03
@anonym_839d6c

@pr85 prečom máš potrebu zavádzať?

@anonym_839d6c V čom akože zavádzam?

anonym_839d6c
Včera o 17:03
@pr85

@ada77794 áno zakladateľ adventistov bol pôvodne baptista, ale adventista založil svedkov Jehovovych.

@pr85 máš to úplne popletené a týmto zavádzaš.

anonym_b2891d
Včera o 17:12
@ada77794

@ada77794 sobota preto lebo zidia slavia sobotu a biblia je povodne od zidov a katolici nemohli zniest zeby slavili rovnako ako zidia sobotu tak dali nedelu

ada77794
autor
Včera o 19:00
@anonym_b2891d

@ada77794 sobota preto lebo zidia slavia sobotu a biblia je povodne od zidov a katolici nemohli zniest zeby slavili rovnako ako zidia sobotu tak dali nedelu

@anonym_b2891d no biblia je pre kresťanov predsa, je tam nový zákon ktorý sa nevzťahuje na židov (pamätajme že Ježiš prišiel a nebol stotožnený s tým čo židia robia pretože sa stali skutkarmi)... Židia sú akoby nasledovníci izraelitov a ich Boh vyviedol z Egypta...biblia je božie slovo, tie prikázania ktoré sú tam ale nie sú stotožnené s tými ktoré učí katolícka cirkev... žiaľ veľa vecí si vymysleli a keď som to zistila, nechcem už ich učenie🙂

ada77794
autor
Včera o 19:02
@tini27

Neviem, či už chodievaš na bohoslužby k adventistom, asi by ti to pomohlo zodpovedať mnohé otázky 🙂. Prípadne sa nakontaktovať na farára a prebrať všetko s ním. Čo sa týka desiatkov áno, mali by sa platiť. Nikdy som sa nestretla s vyšetrovaním či platíš/ koľko platíš/… Na druhej strane, ak s niečim máš problém, nemáš v tom jasno- desiatky, alkohol, bravčové, sobota,… to je jedno- treba sa pýtať, hľadať, uvažovať a diskutovať. A nerobiť nič s čím nie si “o.k.” , no ideálne si to za mňa “vydiskutovať” vopred 🙂.
Ešte by som dodala- je to cirkev, spoločenstvo ako každé iné- všade nájdeš skvelých ľudí, aj takých, čo ti nesadnú či budú “všelijakí”… treba sa rozhodovať podľa seba 🙂

@tini27 ďakujem krásne za odpoveď. Toto ma najviac k desiatkam zaujímalo či to musí byť striktne 10% alebo podľa uváženia (keďže som na materskej).

pr85
Včera o 20:47
@ada77794

@anonym_b2891d no biblia je pre kresťanov predsa, je tam nový zákon ktorý sa nevzťahuje na židov (pamätajme že Ježiš prišiel a nebol stotožnený s tým čo židia robia pretože sa stali skutkarmi)... Židia sú akoby nasledovníci izraelitov a ich Boh vyviedol z Egypta...biblia je božie slovo, tie prikázania ktoré sú tam ale nie sú stotožnené s tými ktoré učí katolícka cirkev... žiaľ veľa vecí si vymysleli a keď som to zistila, nechcem už ich učenie🙂

@ada77794 Bola si pred tým katolícka?

ada77794
autor
Včera o 20:54
@pr85

@ada77794 Bola si pred tým katolícka?

@pr85 áno som ešte🙂

ada77794
autor
Dnes o 09:45

@pr85 no ja len vysvetlím ako som tomu porozumela ja, chodila som do kostola od malička, mám cirkevné školy a poviem vám že písmo ma naučilo viac ako toto všetko za celý život. Nemyslím to teoreticky ale nájsť si vzťah s bohom...a to je rozdiel medzi teóriou a praxou 🙂 už nejde o samotné prikázania lebo som sa naučila že spásu máme všetci z milosti a prikázania sú naším odrazom, ak mám boha rada dodržiavam ich z lásky k nemu a nie tak že keď ich nedodržim tak určite skončím v pekle... Aj tejto teórii sa vyhýbam lebo mi nepríde Boh(láska) ako tyran, ktorý má bude triznit tým že budem v pekle ja alebo sa budem prizerať na niekoho zo svojej rodiny ako sa tam trápi 🙂 nemám námietky ani na katolícku cirkev ale vidím vo svojom živote aké ovocie mi to prinieslo a keď mám malé deti chcem ich vychovávať v pravde (podľa písma). Môj manžel sa ešte pred rokmi chcel dať pokrstiť v rkc a kňaz mu povedal nech si z biblie naštudujte len to najkratšie evanjelium a má sa venovať katechizmu... Vtedy som zostala v šoku... Zas vyhrala tradícia nad písmom... Pismu verím 100% veľa proroctiev sa naplnili a napĺňa... Aj Ježiš sa odvolával len na zákon. Adventistov som si vybrala lebo sa stotožňujem s ich učením, to že odporúčajú zdravšiu stravu, mäso je pochopitne lebo je to zdravé... Vieme v akej dobe žijeme a čo sa nachádza v potravinách, a poznáme ak civilizačné choroby na ktoré umiera naša generácia...a vieme že to si zapríčinené zo stravy..ak by sme porovnali jedálniček fitnes trénera a adventistu tak sa zhoduje, veľa ovocia a zeleniny (len keď sa povie adventista uz sa to chápe ako niečo striktne alebo len kvôli viere) ale nič nie je zakázané stále je to len odporúčané... A sobota áno je znakom už stvorenia sveta...od počiatku (v biblii aj nájdeme zmienku že budú zmenené časy aj zákony)....
Neodsudzujem katolíkov ale nesúhlasím len s ich formou učenia ako takej...ľudia v cirkvi môžu byť dobrí, poslušní Bohu a taktiež spaseni...nevravím že nie, len ja už keď študujem písmo a poznám inú pravdu, nedá mi rozum sa vrátiť opäť k tomu čo mi neprinieslo ovocie. Až teraz rozumiem kto je boh a čo vlastne pre nás spravil... A až teraz si ho úprimne nosim v srdci nie ako vtedy len kvôli učeniu a strachu... Ježiš povedal že neprišiel zrušiť zákon ale ho naplniť a kto by čo len čiarku zmenil zo zákona, zomrie... Vedel že sa božie slovo prekrúti...ale to je už zas v moci satana a povedzme si on je rád za každý klam, pretože je otec lži.

pr85
Dnes o 13:02

@ada77794 Pozri, Ježiš zalozil jednu Cirkev a určite to nebola cirkev adventistov siedmeho dňa, ktorá vznikla v USA v 19. storoci. Tou Cirkvou je katolícka Cirkev. Načo by prišiel Ježiš a podľa evanjelii založil Cirkev, ak by sme na pravú Cirkev museli čakať 19 storočí? To nedáva zmysel. A ešte k tým stravovacím predpisom adventistov, oni vychádzajú zo starého Zákona z knihy Levitikus. Lenže toto boli ceremonialne predpisy pre židov, ktoré Ježiš svojím vyjadrením zrušil. V novom Zákone môže kresťan jesť všetko, lebo nič, čo do neho vchádza neposkrnuje dusu. A aj ako katolík nemusíš napr. bravčové mäso jesť, ak nechceš. A opilstvo je aj v katolicizme hriech, hoci požívať alkohol v miernosti je povolené. Ja som katolík a som 100% abstinent, ktorý nepil ani na vlastnej svadbe. Fajčiť tiež nefajčím. A preto nemusím byť adventistom, aby som zdravo žil.

ada77794
autor
Dnes o 13:51
@pr85

@ada77794 Pozri, Ježiš zalozil jednu Cirkev a určite to nebola cirkev adventistov siedmeho dňa, ktorá vznikla v USA v 19. storoci. Tou Cirkvou je katolícka Cirkev. Načo by prišiel Ježiš a podľa evanjelii založil Cirkev, ak by sme na pravú Cirkev museli čakať 19 storočí? To nedáva zmysel. A ešte k tým stravovacím predpisom adventistov, oni vychádzajú zo starého Zákona z knihy Levitikus. Lenže toto boli ceremonialne predpisy pre židov, ktoré Ježiš svojím vyjadrením zrušil. V novom Zákone môže kresťan jesť všetko, lebo nič, čo do neho vchádza neposkrnuje dusu. A aj ako katolík nemusíš napr. bravčové mäso jesť, ak nechceš. A opilstvo je aj v katolicizme hriech, hoci požívať alkohol v miernosti je povolené. Ja som katolík a som 100% abstinent, ktorý nepil ani na vlastnej svadbe. Fajčiť tiež nefajčím. A preto nemusím byť adventistom, aby som zdravo žil.

@pr85 no práve o to ide že Ježiš šíril kresťanstvo a nie nejakú konkrétnu cirkev.. skoro všetkých jeho apoštolov prenasledovali a zabili.... Križiacke výpravy boli na čele pápeža.... Zaniklo až za Napoleona ale opäť sa ''pozbieralo''...no a aj to pápežstvo vzniklo v 5 st. po spojení cirkevnej a štátnej moci.... všetko som si poriadne naštudovala keď som začala písmo študovať... Čo sa týka knihy levitikus sú tam zvieratá ktoré sa jesť nemajú ale z hľadiska nášho zdravia nie len zo zakonnictva... Napríklad také prasiatko sa živí len pomijamy, z toho zdravé mäsko nebude...obsahuje najviac cholesterolu...to je pre naše zdravie vedieť to, tak ako sú prikázania na rozlíšenie hriechu tak aj toto na rozlíšenie dobrého a zlého...🙂
Viete dlho dlho mi to trvalo kým som si každu jednu myšlienku overovala, nešla by som do niečoho čo nepoznám alebo nemám štúdiom potvrdené... Celkovo teda kresťanstvo a jeho myšlienka je spása ako dar z milosti, my sú ju už nemusíme výsluhovat nijaako...a ten pocit prináša pokoj, žiadny strach, žiadna spoveď, žiadne odpustky.. už odpustené je a kým žiť budeme stále sme v nástrahách hriechu...len je dôležité to vedieť...písal o tom Pavol v liste Galantanom 🙂 je to podstata evanjelia 🙂

anonym_958d3d
Dnes o 14:20
@pr85

@pr85 vysvetli mi ako chápeš tieto verše z písma ktoré napísal apoštol Pavol?

Katolícky preklad 1 Tim 3,1-7
Toto slovo je spoľahlivé: Kto sa usiluje byť biskupom, túži po dobrom diele.
Ale biskup musí byť bez úhony, MUŽ JEDNEJ ŽENY, triezvy, rozvážny, slušný, pohostinný, schopný učiť; nie pijan, ani bitkár, ale skromný, nie neznášanlivý, ani chamtivý; musí dobre viesť svoj dom a DETI držať v poslušnosti a v celkovej mravnej čistote.
Veď kto nevie viesť svoj dom, ako sa bude starať o Božiu cirkev?!
Nemá to byť novoobrátenec, aby nespyšnel a neprepadol diablovmu odsúdeniu.
Musí mať aj dobré svedectvo od tých, čo sú mimo, aby neupadol do opovrhnutia a do diablovho osídla.

Z toho vidíš že má mať len jednu ženu nie viac žien a ak má deti majú byť poslušné.

Katolícky preklad 1 Kor 7,37-38
Ale kto sa pevne v srdci rozhodol a nebol donútený, ale je pánom svojej vôle a zaumienil si v srdci zachovať svoju pannu, dobre robí.
Teda aj ten, kto vydáva svoju pannu, dobre robí, ale kto nevydáva, robí lepšie.

To či bude mať manželku a deti je na jeho rozhodnutí, nie je to povinnosť aby sa mohol starať o cirkev.

Katolícky preklad 1 Tim 4,1-5
Duch výslovne hovorí, že v posledných časoch niektorí odpadnú od viery a budú sa pridržiavať zvodných duchov a učenia démonov, zvedení pokrytectvom luhárov, ktorí majú na svedomí vypálené znamenie; ZABRAŇUJÚ ŽENIŤ SA a jesť pokrmy, ktoré Boh stvoril, aby ich so vzdávaním vďaky požívali veriaci a tí, čo spoznali pravdu.
Veď všetko, čo Boh stvoril, je dobré a nemá sa zavrhovať nič, čo sa prijíma so vzdávaním vďaky, lebo sa to posväcuje Božím slovom a modlitbou.

Ako to že katolícka cirkev učí proti písmu, že biskup nesmie mať manželku ani deti a musí žiť v celibáte?
O kom píše apoštol Pavol že odpadne od viery, bude nasledovať učenie démonov a bude zabraňovať ženiť sa?

ada77794
autor
Dnes o 14:41
@anonym_958d3d

Ale biskup musí byť bez úhony, MUŽ JEDNEJ ŽENY, triezvy, rozvážny, slušný, pohostinný, schopný učiť; nie pijan, ani bitkár, ale skromný, nie neznášanlivý, ani chamtivý; musí dobre viesť svoj dom a DETI držať v poslušnosti a v celkovej mravnej čistote.
Musí mať aj dobré svedectvo od tých, čo sú mimo, aby neupadol do opovrhnutia a do diablovho osídla.

Z toho vidíš že má mať len jednu ženu nie viac žien a ak má deti majú byť poslušné.

Ale kto sa pevne v srdci rozhodol a nebol donútený, ale je pánom svojej vôle a zaumienil si v srdci zachovať svoju pannu, dobre robí.

To či bude mať manželku a deti je na jeho rozhodnutí, nie je to povinnosť aby sa mohol starať o cirkev.

Duch výslovne hovorí, že v posledných časoch niektorí odpadnú od viery a budú sa pridržiavať zvodných duchov a učenia démonov, zvedení pokrytectvom luhárov, ktorí majú na svedomí vypálené znamenie; ZABRAŇUJÚ ŽENIŤ SA a jesť pokrmy, ktoré Boh stvoril, aby ich so vzdávaním vďaky požívali veriaci a tí, čo spoznali pravdu.
Veď všetko, čo Boh stvoril, je dobré a nemá sa zavrhovať nič, čo sa prijíma so vzdávaním vďaky, lebo sa to posväcuje Božím slovom a modlitbou.

Ako to že katolícka cirkev učí proti písmu, že biskup nesmie mať manželku ani deti a musí žiť v celibáte?
O kom píše apoštol Pavol že odpadne od viery, bude nasledovať učenie démonov a bude zabraňovať ženiť sa?

@anonym_958d3d áno slovo biskup je z pôvodného prekladu preložené ako epistochos (to znamená starší, vedúci) ..to že je zas použite to slovo v katolíckej cirkvi je len prevzaté... Je to popísaný charakter aký má byť vedúci či už zboru alebo cirkvi (aby som to správne napísala) táto inštitúcia vznikla až v 2. Storočí u nich... Nemôže byť táto funkcia vyvýšena nad iné... Potom tieto slová ako epistochos použil aj v iných listoch timotejovi
Čo sa týka popisu deti a žien áno takúto človek môže mať ženu a aj deti.

ada77794
autor
Dnes o 14:46
@anonym_958d3d

@anonym_958d3d ak sa pýtate otázku že prečo nemôžu mať katolícky kňazi ženy a deti a taktiež biskupi je to vec majetkov... všetko patrí cirkvi, preto si ponechali aj kňazstvo ako také ktoré po novom zákone zaniklo..a posledné časy skúste si prečítať knihu Daniel a knihu zjavenie je tam súhra toho čo sa v posledných časoch udeje. A všetko do seba zapadá aj keď tieto knihy boli napísané roky rokúce od seba.