icon

Veríte v svätých?

Dnes o 16:51

Som evanjelik, od začiatku ma viedli k viere k Bohu, nikdy nie ale podľa nejakých ko konkrétnych učení alebo dogiem. Postupne na škole na náboženstve sme sa učili rozdiely medzi kresťanskými náboženstvami a vo mne vznikali rôzne otázky. Ako to majú katolíci? Ja som v kostole ani na hodinách náboženstva nikdy nezažila šírenie zlého o iných náboženstvách, katolícky farári v okolí však verejne na omšiach aj náboženstve hovoria aká sú evanjelici sekta a že pôjdeme do pekla. Čo si o tom myslíte, má to takto v náboženstve byť, naozaj je toto tá Božia láska?
A moja ďalšia otázka je ohľadom rozdielov, nikdy som nechápala dôvod svätých, pápeža, očistca ani vyznávania hriechov farárovi, to že to poviem ani že sa pohodlím 3 zdravasy predsa neznamená, že svoje hriechy ľutujem, to vie len pán Boh. Takisto aj nejedenie mäsa v piatok, presne si pamätám zo strednej ako spolužiaci mohli jesť mäso ak sa pohodlia večer celý zdravas, alebo ak pôjdu na omšu, tak načo je potom dobré to pravidlo keď ešte sú vymyslené možnosti ako to obísť?

Toto neberte ako žiadnu kritiku, len sa snažím viac pochopiť rôzne úhly pohľadu

majus2323
Dnes o 16:55

@anonym_autor to kde sú takí kňazi ? V živote som žiadneho nepočula povedať že evanjelik je v sekte

janetinka27
Dnes o 16:57

@anonym_autor bola som v mnohych kostoloch, zazila mnohych knazov a ziadny toto netvrdil.co je to za vymysel? Chces len postvat ludi vymyslenym prispevkom.ziadny knaz si nemoze a ani iste nechce dovolit urazat inych krestanov, nazyvat evanjelikov sektou alebo nebodaj komukolvek priat peklo.

anonym_7d6bd8
Dnes o 17:12

@anonym_autor to nejedenie vs. jedenie mäsa v piatok, mas to trochu pomýlené. Nejedenie mäsa pocas bezneho roka je jedna z možností pôstu, clovek si môže vybrať aj inú formu, skutok milosrdenstva napríklad.

Toto mi napísal chat gpt:

Kedy to platí prísne:
Počas pôstneho obdobia (pred Veľká noc) je zákaz mäsa v piatok záväzný pre všetkých katolíkov (od cca 14 rokov)
Najprísnejší je Veľký piatok – vtedy je aj pôst (obmedzené jedlo).

Počas roka (mimo pôstu)
Piatok je stále deň pokánia, ale forma je flexibilnejšia
Veriaci si môžu:
odoprieť mäso, alebo
nahradiť to iným skutkom (napr. modlitba, dobrý skutok, obmedzenie niečoho)

autor
Dnes o 17:22
@janetinka27

@anonym_autor bola som v mnohych kostoloch, zazila mnohych knazov a ziadny toto netvrdil.co je to za vymysel? Chces len postvat ludi vymyslenym prispevkom.ziadny knaz si nemoze a ani iste nechce dovolit urazat inych krestanov, nazyvat evanjelikov sektou alebo nebodaj komukolvek priat peklo.

@janetinka27 bárz by, verím, že tento jeden je len výnimka a takto to bežné nie je. Ale to by som musela byť neviem ako veľmi šibnutá aby som si toto vymyslela

autor
Dnes o 17:22
@anonym_7d6bd8

@anonym_autor to nejedenie vs. jedenie mäsa v piatok, mas to trochu pomýlené. Nejedenie mäsa pocas bezneho roka je jedna z možností pôstu, clovek si môže vybrať aj inú formu, skutok milosrdenstva napríklad.

Toto mi napísal chat gpt:

Kedy to platí prísne:
Počas pôstneho obdobia (pred Veľká noc) je zákaz mäsa v piatok záväzný pre všetkých katolíkov (od cca 14 rokov)
Najprísnejší je Veľký piatok – vtedy je aj pôst (obmedzené jedlo).

Počas roka (mimo pôstu)
Piatok je stále deň pokánia, ale forma je flexibilnejšia
Veriaci si môžu:
odoprieť mäso, alebo
nahradiť to iným skutkom (napr. modlitba, dobrý skutok, obmedzenie niečoho)

@anonym_7d6bd8 ďakujem za vysvetlenie, nikdy som sa nad tým takto nezamyslela

martinmmartin
Dnes o 17:25

@anonym_autor Svaty a patronovia kadecoho su pozostatok z antickeho Rima a ich mnohobozstva tak isto ako vianoce a velka noc. Krestanstvo tvoria ludia a oni si vzdy nieco prinesu coho sa odmietaju zbavit a pre "nabozenstvo" je niekedy jednoduchsie to prijat akoze za svoje ako proti tomu bojovat. Vianocny stromcek, vajca na velku noc, Palenie ratolesti pri burkach..... vsetko zvyky predkrestanske kde krestanstvo videlo ze ludia chcu tak proste vyhlasilo ze to je krestanstvo a mali vymalovane

morusha
Dnes o 17:31

@anonym_autor.... katolícky farári v okolí však verejne na omšiach aj náboženstve hovoria aká sú evanjelici sekta a že pôjdeme do pekla... prosím Ťa, KDE katolícki farári toto hovoria???? Dokonca na omšiach a ešte aj na náboženstve? 🙈 Ty si bola toho ako evanjelik svedkom? Chodievaš na katolícke omše, navštevuješ hodiny náboženstva alebo skôr si si len prišla kopnúť?

marhulka13
Dnes o 17:32

Ja som katolícka, manžel s deťmi evanjelici a nestretla som sa s tým, že by evanjelikov niekto považoval za sektu. Svadbu sme mali v katolíckom kostole, žiadny problém nebol. Veď sa slúžia aj ekumenické omše.
S tými svätými je to trochu podľa mňa zvláštne. Kedysi keď ľudia počuli hlasy svätých , tak sa nimi tiež stali. Teraz keby hovoríš, že počuješ svatych ,tak ideš na psychiatriu

martinmmartin
Dnes o 17:32
@morusha

@anonym_autor.... katolícky farári v okolí však verejne na omšiach aj náboženstve hovoria aká sú evanjelici sekta a že pôjdeme do pekla... prosím Ťa, KDE katolícki farári toto hovoria???? Dokonca na omšiach a ešte aj na náboženstve? 🙈 Ty si bola toho ako evanjelik svedkom? Chodievaš na katolícke omše, navštevuješ hodiny náboženstva alebo skôr si si len prišla kopnúť?

@morusha Nam pani Katechetka na nabozenstve tvrdila non stop ze na Etickej vychove (co si zvolili ti co nabozenstvo nechceli) vychovavaju vrahov ....

martinmmartin
Dnes o 17:34
@marhulka13

Ja som katolícka, manžel s deťmi evanjelici a nestretla som sa s tým, že by evanjelikov niekto považoval za sektu. Svadbu sme mali v katolíckom kostole, žiadny problém nebol. Veď sa slúžia aj ekumenické omše.
S tými svätými je to trochu podľa mňa zvláštne. Kedysi keď ľudia počuli hlasy svätých , tak sa nimi tiež stali. Teraz keby hovoríš, že počuješ svatych ,tak ideš na psychiatriu

@marhulka13 Obecenstvo sa zmenilo a preto sa zmenil system. Je to boj o prezitie , ak by krestanstvo pokracovalo v chrleni svatych ako v 15 storoci , nikto by ich dnes nebral vazne

anonym_d11449
Dnes o 17:40

@anonym_autor tak toto je priserny omyl!!!
"katolícky farári v okolí však verejne na omšiach aj náboženstve hovoria aká sú evanjelici sekta a že pôjdeme do pekla."
To si pocula na vlastne usi??? Chodim do kostola kazdu nedelu, vsetky sviatky, niekedy aj vo vsedne dni, a to som zazila xy knazov a ani jeden toto nikdy nepovedal a netvrdi!
A to som bola evanjelicka. Nikdy som necitila, ze by som bola nieco menej alebo ze pojdem do pekla 🫣.
A aj evanjelici maju vo Vyznani viery - verim v spolocenstvo svatych, takze mal by verit.
To obchadzanie pravidla tak nie je. Prioritne sa mas postit od masa v piatok na znak ucty, lebo v piatok za nas zomrel Pan Jezis. A ten post moze byt od masa alebo inych veci, iny ukon pokania, sa tomu hovori.
Strasne to zjednodusujes.
A vobec take, ze sa pomodlis 3 zdravasy po spovedi a hotovo. To takto nefunguje, ale to by si musela hlbsie chciet poznat vieru. Pan Jezis vo sviatosti pokania hriechy odpusti, ale mas konat pokanie a to pokanie neznamena len odrapotat cosi. A ocistec je pre duse, ktore su po smrti sice adepti na nebo, ale este nemaju uplne cistu dusu, takze este nemozu ist do neba. Cista a svata dusa po smrti moze ist aj rovno do neba.
A papez? Pan Jezis na Simonovi, Petrovi (skale) postavil svoju Cirkev, ktoru ani pekelne brany nepremozu. A Peter bol prvy papez, zastupca Pana Jezisa na zemi, ked On odisiel k Otcovi.
Tak zjednodusene vsetko.

marhulka13
Dnes o 17:40
@martinmmartin

@marhulka13 Obecenstvo sa zmenilo a preto sa zmenil system. Je to boj o prezitie , ak by krestanstvo pokracovalo v chrleni svatych ako v 15 storoci , nikto by ich dnes nebral vazne

@martinmmartin presne, veď prečo zrazu už nie je toľko svätých , toľko obmedzení a striktných pravidiel ako kedysi. To by už teraz fungovať nemohlo.

bloger
Dnes o 17:50

@anonym_autor Možno je to nejaká nevedomosť zo strany tých kňazov. Evanjelici nie sú žiadna sekta. Je to východný obrad ktorý je trošku iný. Viac spievaný a tak. Má však svoju krásu a čaro.

anonym_7f7d70
Dnes o 17:53

@anonym_autor ja som evanjelicka, manzel katolik, tak chodime raz do evanjelickeho, raz do katolickeho kostola. A teda lezie mi ten katolicky farar na city, dost casto sa navaza do evanjelikov. Aj pri nauke ked sme sa brali mal reci, ako je katolicka cirkev nadradena evanjelickej, ze evanjelicka je odnoz katolickej atd. 🤦 Niekedy sa mi az nozik vo vrecku otvara, ked zas zacne s takymito kecami.

marhulka13
Dnes o 18:03
@anonym_7f7d70

@anonym_autor ja som evanjelicka, manzel katolik, tak chodime raz do evanjelickeho, raz do katolickeho kostola. A teda lezie mi ten katolicky farar na city, dost casto sa navaza do evanjelikov. Aj pri nauke ked sme sa brali mal reci, ako je katolicka cirkev nadradena evanjelickej, ze evanjelicka je odnoz katolickej atd. 🤦 Niekedy sa mi az nozik vo vrecku otvara, ked zas zacne s takymito kecami.

@anonym_7f7d70 tak nadradená nie je, ale evanjelici sú z katolíkov.

pr85
Dnes o 18:06

@anonym_autor Takže ku kňazom, takých, čo by toto hovorili, som nezažil. Skôr vzdy v januári mávame ekumenicke poboznosti za účasti evanjelikov. Skôr som zažil útoky na katolíkov zo strany radikálnych protestantov (napr. hnutie Milosť).

Nejedenie mäsa v piatok - je katolícky (a vlastne aj pravoslávny) zvyk, kedy sa ako katolíci vzdávame niečoho na to, aby sme si uctili Kristovi obetu na kríži (ktorá sa udiala na Veľký Piatok). Po 2. vatikánskom koncile je možné mäso v piatok konzumovať, ale namiesto toho je potrebné urobiť nejakú náhradnú aktivitu, ako napr. návštevu sv. omše alebo modlitbu ruženca.

Svätí sú veriaci, ktorí verejné žili svoju vieru v súlade so sv. Písmom preto boli za to kanonizovani. Slovo svätý sa nachádza v Biblii.

Pápež je rímsky biskup a viditeľná hlava Cirkvi. Prvým pápežom bol sv. Peter, ktorý dostal poverenie priamo od Krista (podľa Biblie).

Ocistec - písal som tu včera k tejto téme, nebudem sa opakovať, nájdi si ju.

Dúfam, že takéto vysvetlenie stačí. Evanjelici sú naši oddelení bratia.

pr85
Dnes o 18:09
@martinmmartin

@morusha Nam pani Katechetka na nabozenstve tvrdila non stop ze na Etickej vychove (co si zvolili ti co nabozenstvo nechceli) vychovavaju vrahov ....

@martinmmartin Najhorší katolíci sú bývalí katolíci ako ty. Zatrpknuti, ublíženi a plní nenávisti ku katolíckej Cirkvi.

anonym_ca76c9
Dnes o 18:09

@anonym_autor každý nech verí tomu čo sa mu páči. Ja verím v budhizmus a čo? Čo sa týka evanjelikov to není sekta. Svedkovia Jehovovi, Scientológia a Mormóni sú napr. sektári. Ja som mala na strednej škole spolužika jehovistu. Nebol ok. Ale neviem či sú všetci takí, alebo len jemu šibalo. Iného jehovistu som nepoznala.

pr85
Dnes o 18:10
@anonym_7f7d70

@anonym_7f7d70 Neviem, do akej farnosti chodíte, ale toto som v žiadnej nezažil.

pr85
Dnes o 18:11
@bloger

@anonym_autor Možno je to nejaká nevedomosť zo strany tých kňazov. Evanjelici nie sú žiadna sekta. Je to východný obrad ktorý je trošku iný. Viac spievaný a tak. Má však svoju krásu a čaro.

@bloger evanjelici sú východný obrad? To sú skôr pravoslávni.

bloger
Dnes o 18:12
@pr85

@bloger evanjelici sú východný obrad? To sú skôr pravoslávni.

@pr85 Aha pardon ak sa mýlim v tomto. Myslel som si, že je to tak. Vdaka, že si ma opravil.

anonym_89d488
Dnes o 18:12
@pr85

@anonym_7f7d70 Neviem, do akej farnosti chodíte, ale toto som v žiadnej nezažil.

@pr85 prepac ale to ako keby mna nikdy nebolel zlcnik, tak budem tvrdit,ze neexistuje, aby niekoho bolel. Zlcnik proste neboli, lebo mna este nebolel.

martinmmartin
Dnes o 18:43
@pr85

@martinmmartin Najhorší katolíci sú bývalí katolíci ako ty. Zatrpknuti, ublíženi a plní nenávisti ku katolíckej Cirkvi.

@pr85 v com sa presne mylym? (konkretne ak sa da)

pr85
Autor odpoveď zmazal
pr85
Dnes o 18:45
@bloger

@pr85 Aha pardon ak sa mýlim v tomto. Myslel som si, že je to tak. Vdaka, že si ma opravil.

@bloger Niet zač bratu. 🙂

pr85
Dnes o 18:49
@martinmmartin

@pr85 v com sa presne mylym? (konkretne ak sa da)

@martinmmartin v celom svojom prístupe k viere, Cirkvi a veriacim.

martinmmartin
Dnes o 18:55
@pr85

@martinmmartin v celom svojom prístupe k viere, Cirkvi a veriacim.

@pr85 V com konkretne? (jedna vec kde sa mylim ak sa ti da prosim)