Čo sa nerobí na 1. a 2. sviatok vianočný?
najväčší sviatok je prvý sviatok vianočný. 25.12
ten ďalší 26.12 je len taký omnoho menší sviatok- menej podstatný.
dnes sa nerobí nič, zajtra sa kľudne môže aj prať.
tak ale bezbožníci môže všetko - aj drevo píliť, tých sa žiadne cirkevné sviatky netýkajú. oni majú len volno a dni obžerstva.
ale je to každého vec.
ja by som pustila - kebyže mi netreba opravára 😏
nechodi sa sibat
tak ale bezbožníci môže všetko - aj drevo píliť, tých sa žiadne cirkevné sviatky netýkajú. oni majú len volno a dni obžerstva.
ale je to každého vec.
@anonym_d0a853 uľavilo sa ti? 😁😁😁
pre krestanov je dnes sviatok Narodenie Jezisa Krista tak by som nerobila take tie prace co pockaju, za mna pranie pocka ani v nedelu neperiem.
@anonym_d0a853 vieš mi vysvetliť prečo by som mala sláviť náboženský sviatok a dodržiavať náboženské pravidlá, keď som neveriaca? 😏
No o chvíľu sa to zasa tu zvrtne na boj veriaci vs neveriaci. 😁 Lebo chudáci ti ateisti ani oslavovať Vianoce nemôžu. Niektorým naozaj tá viera udiera na hlavu 😁
@anonym_d0a853 vieš mi vysvetliť prečo by som mala sláviť náboženský sviatok a dodržiavať náboženské pravidlá, keď som neveriaca? 😏
@biba_18 lebo zhoriš v pekle 🫣
Bezohľadu na sviatok ja normálne periem, upratujem ak treba, zajtra mám rannú a poobednú službu, večer zapnem práčku a život ide ďalej. Jaj včera sa nesmelo jesť mäso lebo len ryba sa smie? Mali sme mäso 😁
Nie, na povery neverim a neviem co maju zakazane veriaci. Akurat sa mi nechce ani tu pracku pustit, aj ked je plny kos pradla. Ale mozno sa este prekonam.
@viestta ja som pustila práčku včera podvečer, keď som odviezla dieťa preč 😀 a tiež na mňa hľadela kopa čierneho, tak som to dala prať. no a čo? dnes som poskladala, uložila.... ešte uvažujem nad perinami, nedávno sme boli choré, vlastne až do Vianoc a už som nestíhala.... asi to urobím teraz, dnes-zajtra + víkend. 😀
ale je to každého vec.
@anonym_d0a853 a to odkiaľ si vzala, že máme dni obžerstva? takto to pán farár boli bývali povedali v kostole? tak si predstav, že áno, včera som prala a dnes som ukladala prádlo a robila drobnučké veci v domácnosti. striedala som to s odpočinkom a nejakým tým seriálom. a mala som zatiaľ 1 striedme raňajky, na obed striedmu porciu kapustnice (ale s klobáskou) a teraz som mala znovu striedmu (už asi aj večeru). pomedzi to 2x káva, voda. tomu sa hovorí obžerstvo? 🙂 juj a ešte som bola 1,5 hodiny na prechádzke 😀
ale je to každého vec.
@anonym_d0a853 bezboznici???? Ty si z ktoreho storocia? To musi byt kazdy veriaci,len taky clovek je hodny tvojej pozornosti?
tak my sme mali pravidlene ked sme mali deti male na Vianoce deti chore.. či grcakali, alebo mali iné potiaže alebo mali kiahne, či chripku alebo ine choroby.. roky rokuce boli na sviatky chore.. A ked už mi ogrckali postel, či navlacky hned som to dala prať lebo s toho smrdela celá kupelna .. Toto je vlastne prvy rok za 20 rokov kedy sme zdravý .. A snad neporušim tradiciu a nepustím pračku 😂
Bezohľadu na sviatok ja normálne periem, upratujem ak treba, zajtra mám rannú a poobednú službu, večer zapnem práčku a život ide ďalej. Jaj včera sa nesmelo jesť mäso lebo len ryba sa smie? Mali sme mäso 😁
@stellarstar Tváriť sa, že ryba nie je mäso, je asi tak dôveryhodné, ako keď moslim tvrdí, že môže piť alkohol v noci, lebo Alah v noci nevidí.
Obaja si klamú sami sebe.
ale je to každého vec.
@anonym_d0a853 veriaci sa neobzieraju na Vianoce? (dufam, ze si rano bola na poboznosti a vypocula si si aj Pokoj ludom dobrej vole, len ci ti doslo aj to, co to pre teba znamena...)
tak ak ma ogrcane veci atd co treba dat prat tak jasne ze dam sviatok/nesviatok
my sme veriaci boli sme na sv omsi pozriet jaslicky a mame navstevy poobede ale samozrejme ze kazdy slavi sviatky ako mu vyhovuje
@stellarstar Tváriť sa, že ryba nie je mäso, je asi tak dôveryhodné, ako keď moslim tvrdí, že môže piť alkohol v noci, lebo Alah v noci nevidí.
@anonym_dae108 ja sa netvrdím že ryba nie je mäso 😁 ale vyrastala som v tom že 24.12 sa nesmie jesť žiadne mäso okrem ryby 🤷🏼♀️
Som dnes prezliekla periny a prala.... pretože som mala čas, a netrápi ma, či sa to smie, bolo to potrebné
Že bezbožnici môžu všetko 😀 milujem tento výrok aj môj voľný život bez nezmyselných povier. Rob sú čo ti srdce ráči. Jedine by som nevrtala, nebezala, nepilila drevo von resp. Take činnosti čo môžu hlukom obťažovať všetkých okolo ale práčka upratovanie a pod nech si každý robí keď chce
Prečo by sa niečo nesmelo....čo chces,to rob....niekedy si ľudia kadejakými zvykmi krátili čas,nebola telka...u nás sa niekedy hovoruevalo,že prvý sviatok vianočný sa nechodí nikam na návštevy....to je praktická vec-ludia boli po polročnej unavení,chceli si oddýchnuť.
Pre kresťanov je to prikázaný sviatok,tak oddychujú...ale iba povery sú,že sa niečo sme,nesmie...lebo sa stane to,či ono.
pre krestanov je dnes sviatok Narodenie Jezisa Krista tak by som nerobila take tie prace co pockaju, za mna pranie pocka ani v nedelu neperiem.
@anonym_e5801d tak ono ani nie je dokázané, že sa narodil 25.12. a keď sme už pri tom, aj na svoje narodeniny robím domace práce. Dnes som prala, vysávala.. každému ako vyhovuje. Samozrejme, nerobila by som hlučné práce obťažujúce susedov.
@anonym_dae108 ved maso sa moze 24.12. Po 17.00.
U nas sa 25.12. Nevari dojedame kapra.
Neviem že by sa niečo nemohlo.
Normálny deň pre mňa. Prala som. A pozeráme rozprávky. Dokonca ani veľa jedla nemáme. Tak akurát.
@anonym_dae108 ved maso sa moze 24.12. Po 17.00.
U nas sa 25.12. Nevari dojedame kapra.
@natalka13 ani u nas sa 25.nevari🥳👌😍😃
Mame oddychovat doma. Po navstevach, na stefansku-zajtra..

Nie, na povery neverim a neviem co maju zakazane veriaci. Akurat sa mi nechce ani tu pracku pustit, aj ked je plny kos pradla. Ale mozno sa este prekonam.