Sex v manželstve a katolícke pravidlá
Ahojte hned na začiatok prosim aby sa k téme vyjadrovali hlavné ženy, ktoré sú veriace, alebo ma vedia pochopiť.
Poslednú dobu s manzelom riešime ako spolu sexualne žiť. Máme jedného syna ma 3 roky. Priznám sa, že si neviem predstaviť mať ďalšie deti. Ja niesom moc rodičovský typ ( ANO SU AJ TAKE ZENY) ale samozrejme svojho syna milujem. Je pravda, že čo sa týka sexuálneho života v našom manželstve, tak nepocitam si plodné a neplodne dni proste to mame prerusovane. ( Dopredu sa ospravedlňujem za detaily ale bez toho to pochopit nejde) Boli sme na spovedi a ja to vzdy poviem na spovedi... Nikdy mi k tomu knaz nic nepovie ... Od spovede sme boli raz v kostole potom o par dni sme mali styk po našom... Ja si proste neviem predstaviť ze musim mat s vlastným manzelom sex len ako podľa tabuľky a priznám sa, že co sa týka plodnych dni tak som si to nikdy nepocitala ... Môžem ísť vobec na ďalšie prijimanie? Neviem čo robiť. Je pravda ze toto som sa dozvedela az po našej svadbe , že manzelia si majú počítať tie dni. Preco o tom nehovoria normalne knazi? Poznam ľudí, ktorý o tom vazne NEVEDELI ze sa to takto smie a nesmie. Vzdy som si povedala no už keď sa vezmeme budeme môcť bez vycitiek žiť spolu sexuálne. A bum co sa nedozviem, že chránený, prerušovaný sex je aj v manželstve hriech 🤦 a aj to som sa dozvedela len dakde v článku... Ako sa poznam, druhe a ďalšie tehotenstvo by som znášala ťažko hlavne psychický... Syna sme planovali ale ďalšie dieta si nevieme predstaviť... Viem ze je aj nejaký pristroj ktorý nestoji male peniaze, na zistenie plodnych a neplodnych dni 😐 ale nakolko je to presne? Príde mi to proste prilis odveci aby som so svojim manzelom nemohla zit sexualne tak ako chceme my. Nie každý je na dalsie dieta pripraveny... Ved to nieje zviera ktore ked nechcem dam do utulku... Ja sa nesnažím najst obkluku lebo podla katolickej cirvi taka obkluka neexistuje... Iba pocitanie tych dni. Ale kto mi zaručí ze to je 100% a ďalšia vec ved aj umyselne pocitanie tych dni je vlastne vedome zabranenie pocatiu nie? Uz som z toho vsetkeho mimo. A hlavne co mam robit ci ist na prijimanie alebo nie... Ved som si svojho manzela vzala pred Bohom nepodvadzame sa milujeme sa nechodim od chlapa k chlapovi, co by bol hriech ale ze este aj toto... Ďakujem za vaše názory, odpovede, prosím aby sme sa v diskusii neurazali a neposudzovali sa...
Ja som veriaca, dakujem Bohu za 2 deti, ale dalsie uz nechcem. V kritickych dnoch pouzivame kondom. Nespovedam sa z toho, nemam pocit, ze robim nieco zle. Ak by dieta napriek tomu aj tak prislo, prijali by sme ho s laskou. Ale neplanujeme uz ziadne.
@anonym_autor normalne sexujte ako chcete, aj s ochranou, NIČ SA NESTANE ,akurát neotehotnies a budes šťastná a spokojná. To počítanie dní, no veľa detí chodi po svete z takého počítania.
Už ti napísali predomnou. Je to tak. Ano, často nám to nevyhovuje a mame výhrady. Ale s tým nič nenarobis, ak chces zit podla pravidiel. A inak, žiadna antikoncepcia nie je 100 %ná. Takže ani počítanie plodných a neplodnych dní, ani tie iné. A čudujem sa, ze vám o tom nehovorili na náuke pred manželstvom. Je divne, ze si to nevedela, ak si bola praktizujúci kresťan katolík aj pred manželstvom. Ale stále sa ucime. Je to už na vas, ako sa zariadite. Škoda nad tým meditovať. Aj mne sa napr. niektoré veci nepáčia, ale beriem to tak a nebudem sa v tom vŕtať, ze toto preco a načo. K ničomu by to neviedlo.
Nikdy som taketi veci neriešila. Spovedam sa podĺa desatora prikazani a nikdo nikde v evanjeliach nerieši ako máš sexovat v manželstve. Urcite taketo veci nebudem riešit s knazom, ktory zije v celibate. Cirkrv nikohi nenuti ze musi mat 12 deti.Pokiaĺ to nie je antikoncepcia ktora ma abotativne ucinky, nevidim ziadnu prekázku proti viere použivat prerušovanu sulož alebo prezervativ.
Mna napriklad prekvapilo, ze vo velkom sa riesi predmanzelska cistota a na manzelsku cistotu sa zabuda. A ano, podla cirkvi katolickej mozes mat len abstinenciu alebo sledovanie hlienu alebo meranie bazalnej teploty.
@anonym_autor
@sweet20
A presne toto je hrozne pokrytecké.
Veď aj sledovanie hlienu a meranie bazalnej teploty je vedomé zabránenie otehoteniu.
S manželom používame kondóm a nie, nespovedam sa z toho.
Či použijem kondóm alebo naschvál nesexujem vtedy, keď mám plodné dni, tak je to podľa mňa to isté. Vedome chcem zabrániť tehotenstvu.
To, že cirkev "povolila" tie veci, je hrozne pokrytecké.
A aj od tých žien, čo iné ženy idú súdiť, že to je hriech, keď používame kondóm. Aj také som zažila.
@anonym_autor chodím na každú nedeľnú omšu, na spoveď nie, keďže žijem s rozvedenym mužom...
Ale,.. Na jednej kázni hovoril, presne o tom, čo je hriech? To, že nechcem priviesť na svet 10 detí, ktorým by som nemala čo do úst, alebo to, že sa aj ich pred tým chránim? Koľko bolo takých párov, čo si sledovali a proste nevedeli sa trafiť a otehotneli...ist na potrat? Dať na adopciu? Ne plniť si manželské povinnosti? Co je vôbec správne? On je asi iný, ale povedal, že aj on už žije v dobe 21.st, kedy sú rôzne možnosti ochrany, a vôbec sa z toho spovedať nemusíme. Boh vie, že to nemyslíme zle, keď sa chceme potešiť navzájom bez toho, aby sme potom ľutovali.
"tak kľudne sa milujte, môžte sa, a kto nechcete, chráňte sa" toto boli jeho slová.
@anonym_autor
@sweet20
Veď aj sledovanie hlienu a meranie bazalnej teploty je vedomé zabránenie otehoteniu.
Či použijem kondóm alebo naschvál nesexujem vtedy, keď mám plodné dni, tak je to podľa mňa to isté. Vedome chcem zabrániť tehotenstvu.
A aj od tých žien, čo iné ženy idú súdiť, že to je hriech, keď používame kondóm. Aj také som zažila.
@jana005 farari to obhajuju tym, ze nepouzivas ziadnu zabranu , ze neaplikujes si to nikam. Cize asi tak
Pre mna aj bolo divne zistenie, ze ma farar vyhnal zo spovednice ked som povedala, ze sa pokusame o dieta v centre. Lebo sa nam nedarilo. Tak som bola prekvapena, ze aj toto je hriech. Takze podla nich by sme deti ani mat nemali ked sa nam nedarilo 😀 potom som vedela, ze uz nic take nemam hovorit
@anonym_autor Biblia nikde nezakazuje Pharmatex krem 😉
@anonym_autor
@sweet20
@jana005 Presne aj bilingualna metoda je založena na ochrane poti počatiu, lebo vedome sa vyhyba plodnym dňom. Toto určite nema nič spolocné s bozimi pravidlami. Veď pan Boh nam dal slobodnu volu konať, rozhidovať sa a pokial neporusujem vedo.e ziadne bozie prikazanie nevidim dovod cititsa sa vinná ze použivam rozum pri sexe a nevrham mlade dva krat ročne. Veď nie sme kraliky mane pravo sa dobrovolne rozhidnut koĺko deti sme schopni prijat fyzycky, psychycky aj materialne.
@jana005 Presne aj bilingualna metoda je založena na ochrane poti počatiu, lebo vedome sa vyhyba plodnym dňom. Toto určite nema nič spolocné s bozimi pravidlami. Veď pan Boh nam dal slobodnu volu konať, rozhidovať sa a pokial neporusujem vedo.e ziadne bozie prikazanie nevidim dovod cititsa sa vinná ze použivam rozum pri sexe a nevrham mlade dva krat ročne. Veď nie sme kraliky mane pravo sa dobrovolne rozhidnut koĺko deti sme schopni prijat fyzycky, psychycky aj materialne.
@anna777115 tak vidis.. ale ked farari maju kauzy, tak sa im nic nestane, ani mozno ich neprevelia.
Ja len k tomu, ze sa z toho spovedas, chodis nasledne na prijimanie, pokial k tomu zas nedojde... Ale nema zmysel sa spovedat, pokial sa vopred nevzdas toho, ze ten isty skutok budes v buducnosti vedome tak ci tak opakovat. Neviem, ci chapes, co chcem povedat. Sucastou spovede ma byt predsa aj uprimne olutovanie a predsavzatie stranit sa hriechov. Lenze toto si predsavzat nemozes, ak chces aj nadalej praktizovat prerusovany styk. Niekedy davnejsie som presne o tom citala nejaky clanok, rozhovor s knazom. Ten tam vysvetloval, ze v takomto pripade prijimanie po spovedi je svatokradez, pretoze ten hriech vedome neplanujes neopakovat. Tu je jedno, ze zeny pisu, ze pouzivaju s manzelom kondom alebo ine metody a nespovedaju sa z toho, lebo to nepovazuju za hriech. Hriech to kazdopadne je, mozeme sa aj na hlavu postavit.
úprimne vás ženy ľutujem 😔
Prepacte ze sa tu miesam ako neveriaci ale len cumim. To naozaj dobrovolne niekto prijima taketo pravidla do zivota?
Takto žijúci pár , musí byť naozaj veľmi uvedomelý
Z oboch stran a naozaj prijať tieto pravidlá
Ľutovať, to sa povedať nedá, lebo obaja majú spoločný cieľ, vieru
A vybrali si tuto cestu
Len teda u nich neexistuje taký ten živočíšny sex, tu a teraz , lebo mám chuť
Musíme to potlačiť , lebo predsa je predpoklad , že z toho otehotniem, lebo si rátam , všímam plodne dní
Vieš čo, zahoď chuť polovička moja, lebo teraz je to risk
Áno, ako už niekto vyššie písal
Je to vedome vyhýbanie sa tehotenstvu
Azda ale na svete existujú páry, ktoré to robia vždy , keď majú chuť, možno kresťania ani nemôžu mať chuť..
A majú 10,12 deti , možno viac
akoze...mam dost 🙄
ospravedlnujem sa, nechcem urazat - ale ved toto je uz fanatizmus....odtial-potial 🙂
Takto žijúci pár , musí byť naozaj veľmi uvedomelý
Z oboch stran a naozaj prijať tieto pravidlá
Ľutovať, to sa povedať nedá, lebo obaja majú spoločný cieľ, vieru
A vybrali si tuto cestu
Len teda u nich neexistuje taký ten živočíšny sex, tu a teraz , lebo mám chuť
Musíme to potlačiť , lebo predsa je predpoklad , že z toho otehotniem, lebo si rátam , všímam plodne dní
Vieš čo, zahoď chuť polovička moja, lebo teraz je to risk
Áno, ako už niekto vyššie písal
Je to vedome vyhýbanie sa tehotenstvu
Azda ale na svete existujú páry, ktoré to robia vždy , keď majú chuť, možno kresťania ani nemôžu mať chuť..
A majú 10,12 deti , možno viac
@anonym_fcb6af To nie je pravda. Pan Boh nas stvoril tak, aby sme tu chuť na sex mali aj aby sme si ten sex uzili. Pokial nevykonavam žiadne praktiky ktore by boli proti Bohu a proti ucte a laske tak nie je o com. Sex v v sviatistnommanzelstve je zalezitostmuža a zeny a nikto im tam nema čo strkat nos. A ziadny knaz nema co riesisit ako manzelua uzivaju intinitu pokiaĺ tam nie je nevera alebi nejake pohorsenie pre ostatnich.
Už ti napísali predomnou. Je to tak. Ano, často nám to nevyhovuje a mame výhrady. Ale s tým nič nenarobis, ak chces zit podla pravidiel. A inak, žiadna antikoncepcia nie je 100 %ná. Takže ani počítanie plodných a neplodnych dní, ani tie iné. A čudujem sa, ze vám o tom nehovorili na náuke pred manželstvom. Je divne, ze si to nevedela, ak si bola praktizujúci kresťan katolík aj pred manželstvom. Ale stále sa ucime. Je to už na vas, ako sa zariadite. Škoda nad tým meditovať. Aj mne sa napr. niektoré veci nepáčia, ale beriem to tak a nebudem sa v tom vŕtať, ze toto preco a načo. K ničomu by to neviedlo.
@anonym_5f7b61 nie nic take na nauke nepadlo a vlastne nič ohľadom sexuality nic nepadlo... Je pravda ze nauky sme mali pocas covid doby a poslednú nauku sme mali absolvovat s manzelskym parom ale to sme uz neabsolvovali lebo vtedy pravidlá sprísnili... Cize asi tam by sme sa to dozvedeli a ten par ma myslim 6deti...
Ja len k tomu, ze sa z toho spovedas, chodis nasledne na prijimanie, pokial k tomu zas nedojde... Ale nema zmysel sa spovedat, pokial sa vopred nevzdas toho, ze ten isty skutok budes v buducnosti vedome tak ci tak opakovat. Neviem, ci chapes, co chcem povedat. Sucastou spovede ma byt predsa aj uprimne olutovanie a predsavzatie stranit sa hriechov. Lenze toto si predsavzat nemozes, ak chces aj nadalej praktizovat prerusovany styk. Niekedy davnejsie som presne o tom citala nejaky clanok, rozhovor s knazom. Ten tam vysvetloval, ze v takomto pripade prijimanie po spovedi je svatokradez, pretoze ten hriech vedome neplanujes neopakovat. Tu je jedno, ze zeny pisu, ze pouzivaju s manzelom kondom alebo ine metody a nespovedaju sa z toho, lebo to nepovazuju za hriech. Hriech to kazdopadne je, mozeme sa aj na hlavu postavit.
@anonym_232d64 uplne rozumiem co tym chces povedat... Ale clovek stále chodí na spoved da sa povedat s tým istym hriechom.... Myslim že niektoré hriechy ako nadavanie , ohovaranie sa daju zvladat lahsie ako napriklad toto...
@anonym_autor chodím na každú nedeľnú omšu, na spoveď nie, keďže žijem s rozvedenym mužom...
Ale,.. Na jednej kázni hovoril, presne o tom, čo je hriech? To, že nechcem priviesť na svet 10 detí, ktorým by som nemala čo do úst, alebo to, že sa aj ich pred tým chránim? Koľko bolo takých párov, čo si sledovali a proste nevedeli sa trafiť a otehotneli...ist na potrat? Dať na adopciu? Ne plniť si manželské povinnosti? Co je vôbec správne? On je asi iný, ale povedal, že aj on už žije v dobe 21.st, kedy sú rôzne možnosti ochrany, a vôbec sa z toho spovedať nemusíme. Boh vie, že to nemyslíme zle, keď sa chceme potešiť navzájom bez toho, aby sme potom ľutovali.
"tak kľudne sa milujte, môžte sa, a kto nechcete, chráňte sa" toto boli jeho slová.
@anonym_aed949 tak to bolo zrnko v piesku kňazov, ktorí žijú v 21. storočí a aj si uvedomujú, že sú v ňom.
@sweet20 Prerušova suloz tiež nie je žiadna mechanicka zabrana.
@anna777115 precitaj si ten clanok co som poslala, mas tam vysvetlenie.. ja nie som v tomto s manzelom zaryta, robime ako my chceme, len rozumiem tomu co ta cirkev chce povedat, ak to niekomu vyhovuje, nech to tak robi
@anonym_232d64 A o aky hriech sa jedna s desatora, keď tvrdiš ze prerušovana sulož je hriech. Veď, je ti somarina ako voda v kosi. Farar ma bude navigivat ako mam sulozit celibatnik, ved je ti proti zdravemu rozumu. A to vam pisem ako veriaca praktizujuca rimsko katolicja. Ženy pouzivajta vlastny rizum, svedomie a prečitajte si obcas to sv. pismo aby ste pichopili čo od nas chce Boh a čomu sa už musi aj On sám smiáť. Veď sexualny pud je od Boha, tak dal by nam nieco Boh,čo by nám v zápatí zakazal užívať?
@anonym_autor máme to chápať tak, že tebe sex "nechutí" vôbec?
@anonym_autor máme to chápať tak, že tebe sex "nechutí" vôbec?
@amdornik neprezivam klasicky orgazmus... Manzel to berie tak ako to máme a nevadí mu to. Ale sex je pre mna len niečo prijemne nic viac...

Mna napriklad prekvapilo, ze vo velkom sa riesi predmanzelska cistota a na manzelsku cistotu sa zabuda. A ano, podla cirkvi katolickej mozes mat len abstinenciu alebo sledovanie hlienu alebo meranie bazalnej teploty.