Sex v manželstve a katolícke pravidlá
Ahojte hned na začiatok prosim aby sa k téme vyjadrovali hlavné ženy, ktoré sú veriace, alebo ma vedia pochopiť.
Poslednú dobu s manzelom riešime ako spolu sexualne žiť. Máme jedného syna ma 3 roky. Priznám sa, že si neviem predstaviť mať ďalšie deti. Ja niesom moc rodičovský typ ( ANO SU AJ TAKE ZENY) ale samozrejme svojho syna milujem. Je pravda, že čo sa týka sexuálneho života v našom manželstve, tak nepocitam si plodné a neplodne dni proste to mame prerusovane. ( Dopredu sa ospravedlňujem za detaily ale bez toho to pochopit nejde) Boli sme na spovedi a ja to vzdy poviem na spovedi... Nikdy mi k tomu knaz nic nepovie ... Od spovede sme boli raz v kostole potom o par dni sme mali styk po našom... Ja si proste neviem predstaviť ze musim mat s vlastným manzelom sex len ako podľa tabuľky a priznám sa, že co sa týka plodnych dni tak som si to nikdy nepocitala ... Môžem ísť vobec na ďalšie prijimanie? Neviem čo robiť. Je pravda ze toto som sa dozvedela az po našej svadbe , že manzelia si majú počítať tie dni. Preco o tom nehovoria normalne knazi? Poznam ľudí, ktorý o tom vazne NEVEDELI ze sa to takto smie a nesmie. Vzdy som si povedala no už keď sa vezmeme budeme môcť bez vycitiek žiť spolu sexuálne. A bum co sa nedozviem, že chránený, prerušovaný sex je aj v manželstve hriech 🤦 a aj to som sa dozvedela len dakde v článku... Ako sa poznam, druhe a ďalšie tehotenstvo by som znášala ťažko hlavne psychický... Syna sme planovali ale ďalšie dieta si nevieme predstaviť... Viem ze je aj nejaký pristroj ktorý nestoji male peniaze, na zistenie plodnych a neplodnych dni 😐 ale nakolko je to presne? Príde mi to proste prilis odveci aby som so svojim manzelom nemohla zit sexualne tak ako chceme my. Nie každý je na dalsie dieta pripraveny... Ved to nieje zviera ktore ked nechcem dam do utulku... Ja sa nesnažím najst obkluku lebo podla katolickej cirvi taka obkluka neexistuje... Iba pocitanie tych dni. Ale kto mi zaručí ze to je 100% a ďalšia vec ved aj umyselne pocitanie tych dni je vlastne vedome zabranenie pocatiu nie? Uz som z toho vsetkeho mimo. A hlavne co mam robit ci ist na prijimanie alebo nie... Ved som si svojho manzela vzala pred Bohom nepodvadzame sa milujeme sa nechodim od chlapa k chlapovi, co by bol hriech ale ze este aj toto... Ďakujem za vaše názory, odpovede, prosím aby sme sa v diskusii neurazali a neposudzovali sa...
@anonym_autor tak ja som tiez katolička, ale máme to v intimite rovnako ako u vas, nikdy sme sa vedome nebranili detom, neurcovali sme si hranice, kolko deti, nikdy by som nezvolila umele prerusenie,nikdy som nebrala horm.antikoncepciu, mame 3 deti, vsetky sme chceli.. nepovazujem za hriech intimne chvile s vlastnym manzelom..ja si jednoducho neviem predstavit podstupovat kazdy mesiac riziko, ze sa mi posunutie cyklus, aj ked ho mam 28 dnovy a pravidelny.. iba par krat za 28 rokov sme sa nechranili / napr. tesne po menzese/.. teraz som vo veku kedy otehotnenie by bolo uz velke zdravotne riziko pre mna aj dieta, t.j. robime, co mozeme a nemam ziadne vycitky preto, na spovedi sa spovedam z hriechov, toto za hriech nepovazujem
@lacibo prave toto ja by som asi kazdy mesiac az do prichodu ms bola na nervy a v strese proste som aj taka povaha...neviem si predstaviť zeby som takto fungovala
@anonym_autor ahoj, máš tu veľa komentov ohľadne tvojej otázky, mňa však upútal tvoj koment že neprežívaš milovanie tak ako sa má pretože ti to nebolo "dopriate". Tak pri tomto by som sa zastavila a je to blbosť. K spokojnosti oboch strán je dôležité aby si mala plnohodnotné milovanie a nie len príjemné 🥺 to absolútne nestačí a určite by som ti radila v prvom rade zapracovať na tomto potom riešiť čo je hriešné z pohľadu tretej osoby (kňaza), na prvom mieste si ty a tvoje prežívanie takže začni odznova, od seba 🙏 inak nebudeš skutočne spokojná nikdy (aj keď si to môžeš myslieť že ti to "stačí")
@anonym_192618 roky sa o to snazime nieje to tak ze mojho manzela to nezaujíma práve naopak zaujima a ja najlepšie viem kde je problém a prečo je to tak 🙂 nieje to manželova chyba a ani moja a rozoberať to isto nebudem co sa mi stalo 😉 ale ďakujem sa radu pracujeme na tom
Babulka ahoj, nemam precitanu diskusiu ale planujem ju docitat 😁 som veriaca, s manzelom mame styri deti (chcene). Ja pouzivam monitor plodnosti Daysy od 2016 (predtym Cyclotest) a funguje to, pri spravnom pouzivani je spolahlivost cez 99% (ci uz za ucelom otehotnenia alebo neotehotnenia), cize porovnatelne napr s kondomom. Je to za mna super vec, nevedeli by sme bez toho fungovat, ja tiez nie som na klasicke “ratanie” dni ci sledovanie hlienov, v tych som sa totalne stracala plus ja napr ovulujem po odzneni hlienov (ano, aj to je mozne) cize pre mna aj tak zbytocne. Daysy je monitor ktory ma v sebe mini pocitac a zaznamenava si do pamate Tvoje cykly a tak Ta “pozna” a vie Ti velmi presne stanovit plodne dni aj s ohladom na zivotnost spermii. Ak by si si chcela viac info, ci moje skusenosti, napis mi. Drzim palce 🙂
@chichinka ale ja mam stale nepravidelný cyklus... Už od puberty jesnu dobu to bolo presné ako hodinky... Niekedy mi príde ms o deň skôr niekedy o 3 dni skôr niekedy o 6 proste to skáče...
@kvietok1984 Prečítaj si morálnu teológiu. Každé manželské spojenie musí byť otvorené životu. Prerušovaným stykom sa otvorene brániš počatiu.
@anonym_2717d9 keď otvorené, tak otvorené a nie billingsovou metódou obchádzať otvorené spojenie, lebo toto je čisté pokrytectvo.
@anonym_2717d9 keď otvorené, tak otvorené a nie billingsovou metódou obchádzať otvorené spojenie, lebo toto je čisté pokrytectvo.
@anonym_4c3b27 Ide o to, že manželia žijúci podľa katolíckej morálky, teda aj podľa prirodzených metód musia rátať s tým, že môžu splodiť dieťa. A ak žijú podľa týchto metód, učia sa nepozerať na seba ako na vec, ale rešpektovať sa navzájom.
@anonym_4c3b27 Ide o to, že manželia žijúci podľa katolíckej morálky, teda aj podľa prirodzených metód musia rátať s tým, že môžu splodiť dieťa. A ak žijú podľa týchto metód, učia sa nepozerať na seba ako na vec, ale rešpektovať sa navzájom.
@anonym_2717d9 áno ja viem, ale aj tak billingsova metoda nie je až taká kóšer ako sa to snaží cirkev pretlačiť. Ale chápem, že nejakú antikoncepciu museli povoliť, tak táto je najmenej akože boľavá a dá sa super obhájiť. Nič sa na tom nemení, že kontrola plodnosti tu je, je to odmietanie daru života, aj keď sa to chce tváriť, že to nie je odmietanie daru života, lebo sa akože vyhneš plodným dňom.
@anonym_2717d9 aká je tá katolícka morálka ak katolícky kňaz požehná katolíckemu kresťanovi aby išiel zabíjať do vojny v mene svojho boha iného katolíka z iného národa a to isté urobí aj druhá katolícka strana z iného národa?
V Evanjeliu Jána 13:35 Ježiš jasne povedal že jeho učeníkov spoznajú podľa toho že budú mať medzi sebou lásku. Katolík má milovať aj svojich nepriateľov Matúš 5:43–45.
Je to pokrytecké páchať takéto hriechy a potom strkať nos do sexuálneho života ktorý je darom od boha určeného pre manželov a hovoriť im že páchajú nejaký hriech.
@oblecenie99
Ja vôbec s tebou nesúhlasím, poznám rodinu, kde žena rodila 7x cisárskym rezom bolo tam riziko a veľké, no zverili to Bohu, vieš, aj také duchovné veci treba riešiť nie len telesné, že ako ja len chcem...
@frzeiovn 7 cisarskych? Akoze sorry zeny ak toto nie je rizikove a neda si podviazat vajecniky tak ja uz neviem. Uz po 2.cisarskom som podpisovala papier že neotehotniem do 2 rokov...kamoska mala 3.cisarsky kde takmer zomrela...akoze toto uz nie je o krestanstve ale o fanatizme... vraj nechala to na Boha ci jak si to napisala. Verim ze ak by sa jej pri porode nieco stalo tak manzel len skloni hlavu a v pokoji bude vychovavat sam 7 detí 🤦 Ludia rozmyslajte...
@frzeiovn 7 cisarskych? Akoze sorry zeny ak toto nie je rizikove a neda si podviazat vajecniky tak ja uz neviem. Uz po 2.cisarskom som podpisovala papier že neotehotniem do 2 rokov...kamoska mala 3.cisarsky kde takmer zomrela...akoze toto uz nie je o krestanstve ale o fanatizme... vraj nechala to na Boha ci jak si to napisala. Verim ze ak by sa jej pri porode nieco stalo tak manzel len skloni hlavu a v pokoji bude vychovavat sam 7 detí 🤦 Ludia rozmyslajte...
@katkaseiner toto som aj ja zazila medzi silnymi krestankami, ked jedna skrikla na druhu, ci sa chce hrat na Boha, ked absolvovaka treti cisarsky porod a zvazovala sterilizaciu.
@katkaseiner toto som aj ja zazila medzi silnymi krestankami, ked jedna skrikla na druhu, ci sa chce hrat na Boha, ked absolvovaka treti cisarsky porod a zvazovala sterilizaciu.
@anonym_4c3b27 ja osobne netusim ci je podviazanie vajecnikov ok v cirkvi... som sice krestanka, aj som krstena, mam prijimanie a birmovku. Ale o takychto veciach som sa nikdy s nikym nebavila - proste nikdy. Mna prekvapila aj veriaca kamoska ktora sa pohorsovala nad mojou antikoncepciou... Akoze deti vychovavame vo viere, to ze nie sme nasackovany v kostole 2-3 x tyzdenne, je uz nasa vec si myslim. A to ze ja viac ako 2 deti nechcem, je tiez moja vec. Nebudem tu predsa rodit kazdy rok len zato ze sa s muzom chceme milovat a jednoducho nieco neustrazime... Toto je cele na hlavu. A inak uz pri 2. cisarskom som mala moznost sa dat sterilizovat a nepodstupila som to napriek tomu ze dalsie dieta neplanujem...cize stale som na antikoncepcii. Preco by som sa z toho mala spovedat?
@anonym_192618 roky sa o to snazime nieje to tak ze mojho manzela to nezaujíma práve naopak zaujima a ja najlepšie viem kde je problém a prečo je to tak 🙂 nieje to manželova chyba a ani moja a rozoberať to isto nebudem co sa mi stalo 😉 ale ďakujem sa radu pracujeme na tom
@anonym_autor tak to je veľmi dobre že spolu na tom pracujete a že mu to není jedno 🙂) tak nech sa vám v tom čo najlepšie darí 🫶 a ak by si náhodou niekedy chcela viac nasmerovať v tejto téme alebo poradiť tak viem odporúčať, poznám veľa žienok ktoré sa tejto téme hĺbkovo venujú 🙂)
@kvietok1984 Prečítaj si morálnu teológiu. Každé manželské spojenie musí byť otvorené životu. Prerušovaným stykom sa otvorene brániš počatiu.
@anonym_2717d9 ja čítam sväté písmo a nie morálnu teológiu,- nie je to ťažký hriech
@anonym_4c3b27 ja osobne netusim ci je podviazanie vajecnikov ok v cirkvi... som sice krestanka, aj som krstena, mam prijimanie a birmovku. Ale o takychto veciach som sa nikdy s nikym nebavila - proste nikdy. Mna prekvapila aj veriaca kamoska ktora sa pohorsovala nad mojou antikoncepciou... Akoze deti vychovavame vo viere, to ze nie sme nasackovany v kostole 2-3 x tyzdenne, je uz nasa vec si myslim. A to ze ja viac ako 2 deti nechcem, je tiez moja vec. Nebudem tu predsa rodit kazdy rok len zato ze sa s muzom chceme milovat a jednoducho nieco neustrazime... Toto je cele na hlavu. A inak uz pri 2. cisarskom som mala moznost sa dat sterilizovat a nepodstupila som to napriek tomu ze dalsie dieta neplanujem...cize stale som na antikoncepcii. Preco by som sa z toho mala spovedat?
@katkaseiner presne tak
@anonym_2717d9 ved aj pri prerusovanom styku moze otehotniet v podstate, nie je to umelá metóda, ale prirodzená podľa mňa, plodné a neplodné dni samozrejme viem kedy mám aj bez sledovania hlienu ci teploty, uskalie je moj vek, uz v podstate hocikedy moze prist k naruseniu cyklu a tym je kazda metoda nespolahlivá.. rešpekt pre mňa praveze je, že manžel ma pred otehotnením chráni, ak si to už nemôžeme v našom veku jednoducho dovoliť.. to je láska a rešpekt z jeho strany a nie je to proti nikomu, ani proti nám a ani proti našim trom deťom a necítim sa, ze som pre neho vec, skor naopak vnima ma ako cloveka v celej svojej dostojnosti.. svoj nazor ale nikomu nevnucujem
@katkaseiner To je veľmi individuálne. Ja som po 3 cisárskych. Môj doktor mi povedal, že je mýtus 3 cisárske max, mýtus, že musí byť 1 rok pauza a pod. Povedal mi, že vo fakultnej nemocnici, kde predtým pracoval, žena mala 6 cisárskych v pohode. Aj primár sa so mnou lúčil s tým, že ak sa rozhodnem pre ich nemocnicu aj do budúcnosti, bude rád 🙂 Obaja sú mladí ľudia, ktorí sa stále vzdelávajú. Keď som čakala 2. dieťa, ďalší primár (starší človek, ale teda tiež otitulovaný a s veľmi dobrým prístupom) nič nehovoril na rozostup medzi deťmi.
Len sa naučiť počítať plodné a neplodne dni no a ak vám Boh požehna i cez to ďalšie dieťa tak to tak zrejme má v pláne a treba ho prijať, iné vhodné východisko nevidím keďže každá antikoncepcia je hriech a áno ak chceš mať plnohodnotnu spoveď tak treba sa z toho vyznať a nie, nie je to o Tom "čo farára do vášho intímneho vzťahu s manželom" ale to sa človek vyznáva Bohu z hriechov a áno prerušovaný styk je priestupok a vyznáva sa skrz farára Bohu, keďže kňaz je tam od toho, takže nebojte sa, farár vás ďalej nerieši ani neohovara ďalej podľa vašich hriechov i keby ste neviem aký úchyl keď vás raz žerie svedomie od hriechu a chcete mať pokoj v srdci a prijať eucharistiu (tak naozaj máte pomýlené úvahy všetci tí čo toto tvrdíte, že čo je farára do vašich intímnosti) nebojte pri nich sa toľko ľudí prestrieda, že si na vás ani nespomenie a ani nemá to za potrebu, oni majú tiež určite pravidlá ako majú spovede prebiehať a podobne, od toho sú tie sviatosti aby ste si mohli očistiť dušu a byť tak bližšie k Bohu. Spovede sa vôbec netreba bat, práve naopak, treba byť za to vďačný. Čiže ak máte prerušovaný styk, žiaľ nemôžete ísť na prijímanie. Nech sa Vám darí.
@anonym_autor Ahoj rozumiem tvojmu problému a je super, že to chceš aktívne riešiť. Ako si napísala v katolíckej viere nemáme veľa možností ako regulovať počet detí. My osobné s manželom sme si vybrali cestu sledovania plodných a neplodnych dní pomocov symptotermalnej metódy a Creightonskeho modelu. Ma to svoje úskalia v Tom že musia sa naozaj sledovať systematicky avylucit pohlavný styk v dni kedy by si to asi najviac chcela. S týmto bojujeme aj my často. Spomínané. Technické prístroje nahrádzajú sčasti Tvoje sledovanie a robia záznamy za teba. Nevýhodou je cena a to že ich máš veľa času na sebe. Fajn riešením je teraz forma Smart prsteňa s funkciou sledovania plodnosti ale nemám to vyskúšané. Skúsenosť mám s Daysi a myslím že spoľahlivosť je relatívne vysoká. Ak sa chces o Tom všetkom viac pobaviť pokojne mi napíš správu.
@anonym_autor Ahoj rozumiem tvojmu problému a je super, že to chceš aktívne riešiť. Ako si napísala v katolíckej viere nemáme veľa možností ako regulovať počet detí. My osobné s manželom sme si vybrali cestu sledovania plodných a neplodnych dní pomocov symptotermalnej metódy a Creightonskeho modelu. Ma to svoje úskalia v Tom že musia sa naozaj sledovať systematicky avylucit pohlavný styk v dni kedy by si to asi najviac chcela. S týmto bojujeme aj my často. Spomínané. Technické prístroje nahrádzajú sčasti Tvoje sledovanie a robia záznamy za teba. Nevýhodou je cena a to že ich máš veľa času na sebe. Fajn riešením je teraz forma Smart prsteňa s funkciou sledovania plodnosti ale nemám to vyskúšané. Skúsenosť mám s Daysi a myslím že spoľahlivosť je relatívne vysoká. Ak sa chces o Tom všetkom viac pobaviť pokojne mi napíš správu.
Ešte mi napadlo v súvislosti s tvojou dilemou s prijimaním. Ano prerušovaný styk je hriech a preto je potenciálne prijímanie na zváženie,keďže je aj vedomí aj dobrovolný. Navyše nespoľahlivý keďže aj tak môžeš otehotnieť. Za hriech sa nepovažuje len prirodzené planovanie. Takto to je v katechizme ale úprimne ti neviem presne povedať ako to vidia kňazi, možno skús vyhľadat nejakého dobrého úprimného knaza na rozhovor a pobaviť sa o tom s ním. Im sa to podľa mňa pri spovedi moc nechce rozmazávať lebo vedia aké to je ťažké žiť " podľa pravidiel" pre manželské páry ktoré sa milujú ale chcú aj naozaj úprimne zit vieru. Asi ako všetko v kresťanskom živote aj toto si vyžaduje velku mieru sebazaprenia a odovzdania sa do Božích rúk.
Je super, že sa o to zaujímaš a veľká škoda, že ste to neriešili pred manželstvo. Katechizmus katolíckej cirkvi hovorí jasne - sex (manželské spojenie) má dve úlohy - dobro a potešenie manželov a plodenie detí. Jedna od druhej sú neoddeliteľné. To však neznamená, že každé jedno manželské spojenie má viesť k počatiu. Manželia sú povinní pred Bohom, pred sebou a pred manželským partnerom skúmať to, či dieťa chcú, alebo či existuje vážna príčina prečo dieťa nemať. (z toho, čo píšeš, to vážna príčina je) Ak manželia nájdu vážny dôvod, prečo dieťa nemať, sú pozvaní prežívať plodné obdobie inak ako manželským stykom. Zdržať sa sexu na určité obdobie je úplne normálna vec. Na to, aby vedeli, kedy to plodné obdobie je, dnes existujú premakané a presné metódy (ďaleko presnejšie než prerušovaný styk a spoľahlivejšie než kondóm). Odporúčam navštíviť stránku www.lpp.sk alebo www.plodar.sk . Okrem sledovania hlienu, merania teploty naozaj existujú aj prístroje, ktoré vieš ako bežná užívateľka používať, ale základom je poznanie vlastného tela a vlastného cyklu. A teraz k tomu - je to rovnaký hriech alebo nie ako prerušovaná súlož a antikoncepcia? Nie je. Ad 1: pri prerušovanej súloži nedochádza k zjednoteniu manželov. Vo chvíli, keď si máte byť najbližšie, idete od seba. Dochádza k narušeniu manželskej jednoty a ešte je to aj vysoko nespoľahlivá metóda (keď tu niektorí argumentovali, že koľko detí chodí po svete po počítaní plodných a neplodných dní, tak o dosť viac ich chodí z prerušovanej súlože) . Pri kondóme - vedome dávate "niečo" (kondóm) medzi vás, rovnako zabraňujete manželskej jednote. Ad 2: používanie prirodzených metód (symptotermálna, Creighton, NeoFertility) nevedie k narušeniu jednoty, ale k zodpovednosti - berieme zodpovednosť za svoje sexuálne správanie, teraz sme spolu a teraz nie, lebo ďalšie dieťa nechceme. Ad 3: Sexualita v manželstve je chcená, je krásna a manželia ju majú prežívať bez strachu, ale v zodpovednosti. Nájdi si lektorku niektorej z metódy, prípadne skúsený manželský pár, ktorý vás v tomto bude sprevádzať. Držím palce! Nie je nič zlé na tom, že sa pýtate a hľadáte odpovede 🙂
Som od malicka vychovana v katolíckej viere, ale tiez nesuhlasim zo vsetkym co kazu. Nikdy som sa nespovedala z toho, ze som mala sex s manželom nemyslim si, ze to co robi clovek v posteli pri sexe musi vedieť knaz a osobne si myslim, ze je stale lepsie, ze nas prerusovanu suloz ked nechces mat dieta ako by si mala otehotnieť a dat dieta zabit potom. Potrat je podľa môjho názoru ovela väčší hriech ako to, ze si s mamzelom uzivate sex takto. 😉
My sledujeme a zapisujeme plodné dní, podľa https://www.lpp.sk/
Teplotu nameráme
Ja som zatiaľ len zasnúbená, takže praktické skúsenosti fungovania prirodzených metód nemám. Zatiaľ si len sledujem cyklus, aby som sa o fungovaní svojho tela čím viac naučila a potom vedela. Je pravda , že sledovaniu cyklu sa treba naučiť najlepšie pod vedením skúsených školiteľov ( najčastejšie je to manželský pár). Nie je to ťažké, chce to len základné informácie a trochu praxe. Rozdiel medzi prerušovaným stykom poprípade antikoncepciou a metódami prirodzeného plánovania rodičovstva je v tom, že prirodzené metódy rešpektujú prirodzený cyklus ženy a nesnažia sa styk zneplodniť. Je to na rozhodnutí manželov, či sú ochotní prijať dieťa, alebo nie. Podľa toho sa rozhodnú, či chcú byť intímne spolu, alebo nie. Každopádne spätne nemáte hriech, lebo ste neboli poučení t.j. nevedeli ste, že je to hriech. Teraz to však už viete a je na vás, ako sa rozhodnete. Želám vám veľa sily do tohto rozhodnutia.
@anonym_autor dámy a páni, tú vidíte názornú ukážku toho, že je pekné veriť, ale nezabúdať na to mať vlastnú hlavu, lebo potom to dopadá takto. Je mi ťa ľúto že si vyrastala v prísnej viere
Mna napriklad prekvapilo, ze vo velkom sa riesi predmanzelska cistota a na manzelsku cistotu sa zabuda. A ano, podla cirkvi katolickej mozes mat len abstinenciu alebo sledovanie hlienu alebo meranie bazalnej teploty.
@sweet20 ty co trepes? jaka abstinencia?
@anonym_autor Som veriaca katolíčka, od detstva, bola som dosť praktizujúca a snažila som sa aj nájsť celkovo hlbší význam a ozajstnú živú vieru. Vyslovene som bola vždy sa prirodzené metódy, no teraz už tak celkom nie. Ani neviem, čo sa vo mne zlomilo, ale jednoducho po tridsiatke u mňa nastalo také dosť tvrdé precitnutie do reality. Myslím, že treba mať vieru, ale aj zdravý rozum a trošku kritického myslenia. Všeobecne si myslím, že ľuďom je diktované, čo si myslieť a nie ako myslieť, bez poriadneho prihliadnutia na ich konkrétnu životnú situáciu. Koľko vecí v minulosti aj cirkev neprijímala a odsudzovala a postupne sa stali prijateľnými. Myslím, že v prvom rade je potrebný vzájomný úprimný súhlas medzi vami s manželom vo všetkom týkajúcom sa aj intímneho života. Ak ste obaja spokojní a aj dohodnutí, čo sa počtu detí týka, potom by som Vám odporúčala riadiť sa skôr zdravým rozumom. Napríklad v dnešnej dobe je aj ťažko uživiť viac detí alebo môžu byť naozaj aj také závažné individuálne dôvody nemať viac detí a to rozhodnutie by malo byť len na vás a vašom manželovi. Áno, všetko z toho bude určite hriech v očiach cirkvi, ale ja radšej tiež porodím menej detí ako by mi mala viac detí odobrať sociálka. A tie prirodzené metódy napríklad v období dojčenia naozaj nemusia fungovať. Jednoducho cirkev by nemala iným dávať jedno nariadenie bez prihliadnutia na individuálne situácie a potom ľudia sú z toho úzkostní, s obrovskými pocitmi viny. Ja som sa tak veľmi oslobodila od pocitov viny a úzkostí, odkedy som sa na niektoré veci, ktoré cirkev nariaďuje, začala pozerať trošku z odstupom. Je to strašne náročné, ale dá sa to. Drzím palce.
Sú niektorè situácie (väčšinou zdravotné),kedy aj katolícka cirkev povoľuje užívanie hormonálnej antikoncepcie.Najma ťažké akné,endometrióza,gynekologické ochorenia vyžadujúce užívanie hormonálnych liekov,ak však primárnym dôvodom na užívanie antikoncepčných tabletiek nie je zabránenie počatia.Pokial máš zdravotné dôvody,pre ktoré nemôžeš dieťa počať,odporúčajú sa len prirodzené metody-pocitanie a sledovanie plodných a neplodnych dní.Mozes sa však obrátiť na eticku komisiu katolíckej cirkvi a poslať im otazku-stranky sú v anglictine. V lekárni aj v drogériách dostať kúpiť testy na zistenie ovulácie,fungujú podobne ako tehotenské testy-ocikas tycinku.keď máš nepravidelnú menstruaciu,môžu ti byť veľmi nápomocné pri určení ovulácie a budeš si vedieť vypočítať,ktore dní je riziko otehotnenia vyssie.pravdepodobne to nebude drahé,tak,ako tie pristroje,čo si spominala.Existuju aj mobilné aplikácie,ktoré ti s tým môžu pomôcť,na základe merania teploty,viskozity vaginálneho hlienu a podobne dokážeš s pomerne dobrou pravdepodobnosťou odhadnúť plodné a neplodne dní,aj keď v prípade veľmi nepravidelného cyklu je úspešnosť samozrejme nižšia. Stojí za to,zájsť ku svojmu gynekológovi a porozprávať sa o tom,prečo máš cyklus tak veľmi nepravidelný,prípadne u obvodného lekára spraviť nejake krvné testy na hormonálny profil.mozno za tým stojí nejake endokrinologicke ochorenie a v prípade,že budeš užívať lieky,tvoj cyklus sa upraví a budeš vedieť lepšie odhadnúť/počítať plodné a neplodne dní.ak viete dobre po anglicky,môžes si prečítať nejaké články o natural family planning.Dufam,že sa vám podarí nájsť pre vás dvoch riešenie,ktoré bude vyhovovať vašej viere a zároveň nebude velmi zasahovat do vášho bežného aj milostného života.
@jana005 farari to obhajuju tym, ze nepouzivas ziadnu zabranu , ze neaplikujes si to nikam. Cize asi tak
@sweet20 ale úmysel je neotehotnieť, takze aj meranie bazálne teploty je bariéra, ktoru tam dávaš . Nech si farari hovoria, čo chcú. Sú to len ľudia, tiež sa mýlia a mýlili, treba používať zdravý rozum.
@anonym_6c8080 úmysel pri počítaní plodných a neplodných dni je ZABRÁNIŤ OTEHOTNENIU. Nechcem ta sklamať, ale určite to nie je “žitie v čistote.” Boh pozná úmysel. Treba sa vyspovedať (áno, preháňam to, podľa mna najmä netreba fararov počúvať od slova do slova. Viera je krásna vec, ale aj farari sú len ľudia a v tomto smere je ich kázanie maximálne pokrytecké. Vy máte šťastie, že si môžete “dovoliť” štvrte dieťa, ale koľko ľudí žije v hrozných podmienkach, v násilných vzťahoch. Aj ti, čo používajú kondom či iné formy antikoncepcie žijú čisto. Nepovysujme sa. Pycha je tiež hriech…..

Tú druhú časť písali mnísi v kláštoroch od 7. storočia podľa potreby (objednávky) katolíckej cirkvi. Ako sa sexom nedopustiť hriechu a pri tom nepočať? Jediný osvedčený recept: Dať si urobiť na mieru pás cudnosti a kľúčik zahodiť minimálne do rozbúrenej rieky. Celý život bude bez hriešnych problémov.
@evkatk Kecy prdy beďary. Na takéto niečo sa nedá viac napísať.
(Ono Galileiho upálili preto, lebo na tento podvod prišiel, a "A predsa sa točí" sa vzťahovalo k tlačiarenským rotačkám, ktoré v hĺbke vatikánskeho podzemia tlačili novú verziu Biblie!)
🙈